Lupu-şi schimbă părul, dar năravul?

250-lup-marianLa momentul actual, situaţia politică din R. Moldova pare a fi o piesă de teatru, o comedie dramatică de proastă calitate. Cel puţin aşa o percep eu, în calitate de spectator aflat în altă ţară.

După alegerile anticipate din iulie, am crezut că am scăpat de beleaua comunistă şi vom începe un mod nou de viaţă. Dar am dat de altă belea şi mai complicată decât precedenta. Sună extrem de excitant faptul că nu ne mai numim o ţară comunistă, cu un preşedinte comunist. Dar ce avem în schimb?

Un preşedinte interimar care deja a încercat să-şi numească rudele la posturi înalte în stat, şi alţi pretendenţi la funcţia de şef al statului, care, se pare, nu urmăresc interesele populaţiei, ci propriile orgolii. În mod special, mi-a atras atenţia unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte, dl Marian Lupu, cu o vastă experienţă comunistă până nu demult.

De trei ani studiez istoria SUA şi nu am întâlnit niciun caz în care un reprezentant republican să se fi trezit dimineaţa cu decizia de a deveni democrat şi invers. Republicanii se nasc în familii republicane, iar democraţii în familii democrate, e ca o religie.

În R. Moldova, situaţia e total diferită. Noi nu avem acest legământ. Azi poţi fi comunist, mâine democrat şi, dacă analizezi bine situaţia, poţi fi comunist din nou.

E acceptabilă şi e de respectat decizia lui Lupu, în urma căreia s-a trezit dimineaţa cu voinţa de a fi democrat (după 8 ani dedicaţi comuniştilor). În consecinţă, partidele de dreapta au obţinut voturile necesare. Dar decizia de a-l nominaliza pentru funcţia de preşedinte ar mai trebui analizată. Cred că ar trebui să se ia în considerare faptul că nu putem avea încredere într-un politician fără experienţă în privinţa teoriei democratice, într-un politician care a ajuns la acest rang social prin intermediul regimului comunist. Partidele de dreapta ar trebui să-i acorde o şansă şi ceva timp pentru a demonstra că intenţia sa de a deveni democrat a rezultat din dorinţa de a reinstaura democraţia şi stabilitatea în ţară, de a reprezenta interesele poporului, şi nu din intenţia de a obţine funcţia de preşedinte sau, cum spune o zicală americană: “Often times the only change people like is when the change makes a noise in their pocket” (“Deseori omului îi place schimbarea care face o diferenţă în buzunar”).

Nu putem avea un preşedinte care a fost parte dintr-o guvernare timp de 8 ani, ce a favorizat corupţia, împărţirea intransparentă a banilor publici, veniţi din împrumuturile acordate de ţări străine şi de la milionul de moldoveni aflaţi în străinătate.

E inadmisibil să punem “Lupu stăpân la oi”, înainte să-l chemăm să răspundă cel puţin pentru evenimentele din aprilie, odată ce mai multă lume atribuie comuniştilor organizarea masacrului.

E un joc politic complicat de înţeles la moment. Doar timpul poate arăta intenţiile pe care le-a avut şi le are Marian Lupu, iar numirea în funcţia de preşedinte a unui alt coleg democrat, sperăm, nu îl va determina să-şi schimbe din nou convingerile politice. La momentul actual, avem nevoie de un preşedinte care ar prezenta Moldova într-o imagine diferită de cea de până acum. Avem nevoie de un lider politic care să prezinte un plan exact, stimulator de idei noi, să aspire la aderarea la UE şi să genereze adevărate schimbări care ar contribui la ameliorarea crizei economice şi nu la distribuirea funcţiilor remunerate mai bine şi la repartizarea banilor împrumutaţi de la alte state. Trebuie să admitem faptul că, dacă membrii AIE se vor gândi prea mult pe cine să numească în funcţia de preşedinte şi nu vor găsi o cale de a obţine cele 8 voturi lipsă, atunci se vor trezi în ajunul Anului Nou cu alegeri anticipate în prag, iar dacă le mai acordăm comuniştilor o şansă, la sigur vor beneficia de ea la maximum.

Dina Anghelenici
San Francisco, SUAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

44 comentarii

 1. Nelea

  E super articolul, dar e cu regret ca jurnalistii moldoveni trebuie sa-si expuna parerile din alta tara si nu din Moldova. Speram ca vor fi si timpurile cind va fi si aceasta posibilitate…..

 2. larisa

  cu parere de rau,dar azi lumea are dreptate ,nu poti avea incredere in nici un comunist,deoarece sunt fatarnici si mincinosi

 3. larisa

  cu parere de rau,oamenii au perdut increderea in comunisti,deoarece ei sunt fatarnici,mincinosi si au furat tara

 4. zamolxis

  Autoarea are mare dreptate!Putini insa isi dau seama de acest lucru, am devenit un “bobor” de idioti!!!

 5. Ghenadie

  Autoarea e departe de tara pentru a avea inchipuiri reale de ceea ce se intampla la noi acasa.
  Si cliseele occidentale pe care le invoca nu pot fi aplicate pe terenul nostru politic. Au mai incercat occidentalii sa ne “invete” in 2005 si in rezultat democratii l-au votat pe voronin, ghidati de acele sfaturi “intelepte”.
  O candidatura mai potrivita decat cea a lui Marian Lupu nu exista la moment in Republica Moldova.
  Si ea va fi votata, daca nu de actualii parlamentari din cele 5 partide, atunci prin alegeri generale, de catre intreg poporul, dar un pic mai tarziu. Ma tem ca acest “un pic” sa nu dureze mai mult decat se cuvine, in aceste conditii de criza.

 6. Viorel

  Cu parere de rau azi nu poti avea incredere nici in Democrati!!! Pentru ca si ei au esit cu scoala comunista. Sansa care i se ofera acum Democratilor de a promova ideile democratice si politicieni tineri, energici, destepti ce vor analiza greselile vechilor si nu le vor comite pe viitor. Vor lua studii din tarile democratice si le vor promova intre poporul nostru moldovenesc. Desteptare Moldoveni, suntem Tara lui Stefan!!!

 7. Nicanor

  Intradevar autoarea are perfecta dreptate !!! Asta e societatea in care traim si aceasta e mintalitatea cetatenilor nostri care este rostul ca vorbeste frumos dar caracterul e comunist? Este nevoie si de o informare corecta a cetatenilor!!!

 8. Larisa

  Sunt de acord cu Ghenadie.Astazi candidatura lui M.Lupu e ce mai potrivita pentru postul de presedinte. Da, a fost comunist, dar cine la noi e fara pacate. Cind il invinuiti pe Lupu ,voi ii sustineti pe rusofoni si comunisti , care nutresc o mare ura fata de el .Dinsii il invinuiesc de tradare si voi face acelasi lucru. Da, e orgolios,dar e destept, inteligent si multe tari s-ar mindri cu un asa sef de stat ,iar noi ca deobicei nu stim ce vrem .Aveti vre-o candidatura mai buna? Numiti-o/

 9. galina

  Noi suntem democratsi,acei care sintem de mult timp dupà granitsà shi am cuprins respectul shi shtim a da respect.Nu tràim cu mucii de eri shi cu critica de azi.Tràim in realitatea de a fi.Càrtsile care avem noroc sà le citim,in Moldova,chiear shi Romaniea incà nici nu o ajuns nici unul cu mentalitatea sà le traducà.
  Sotul meu a citit shi este deja demonstrat cà Maria Magdalena a nàscut copil de la Isus Xristos…voi sinteti cu shtiintsa mentalitàtsii vechi(comuniste) shi cum a zis KLAUS pàretsi un pic bolnavi.Ma,nu vatsi sàturat sà mà jignitsi cu caligrafiea mea…dacà imi stà bine mie,ce te doare pe tine omule de greshelile mele….Vreai sà mà injoseshti…nu te stàrui…vei perde numai energie.
  Studiez de 8 ani CRESHTEREA SPIRITUALà,care mintea ta nu e capabilà shi nu va fi capabilà incà mult a o intselege…nu mi-atsi permis nici sà am pàrerea mea,nu-mi permitetsi sà fiu imperfectà…ce sintetsi PREOPTSi????Falsificatsi starea interioarà de patriotsi shi o socotitsi sfintà,numai cu un scop inconshtient de a sufoca,innàdushi pe altsii,numai cu un scop de a và reda cpeciali shi particulari…asta este.Invàtatsi semnificatul cuvintului respect pe primul loc shi peurmà và vetsi numi democratsi…
  Shi nu am studiat,dar am meditat in Indiea.Nu eshti “Stefanitsa” capabil sà intselegi ceea ce citeshti vezi numai greshelile shi difectele.Asha mentalitate este distructivà. Tràeshti cu energiea ficatului shi nu a inimei…
  Propunetsi in parlament TEORIILE:cresterii mentale,cresterii spirituale care và va educa spiritul animal care il avetsi in momentul de fatsà.
  METAMEDICINA,fondatoarea CLAUDIA RAINVILLE…care explicà cà starea sufleteascà distruge lumea shi sànàtatea fiecàrui…nu greshelile exterioare care le skormolitsi atita voi intre voi.
  A deveni creativi,inseamnà a accepta imperfectiea shi a crea echilibru,numai pe baza shi cu imperfectsiea.Dar aceastà frazà este individualà.Nu tu pe cineva shi cineva pe tine,dar individuallllll.
  Vorbitsi fiecare de sine shi de la sine,doar cu pàrerea,fàrà a jigni pàrerea altuea astai baza respectului purà shi umanà.
  Limbajul vostru este pe baza altora ,dar nu provile din comoara inemei voastre,dar cum am spus mai sus numai ràutatea provine de la voi din ficat….
  Suntetsi capabili a manevra cu frazele cuiva shi teoriile cuiva,dar nu avetsi nimic de al vostru.Suntetsi plini de gunoi in interior shi doar capabili de a gàsi in internet informatsiea necesarà,pentru a fi mai presus.
  Intreabàte cine esti?de ce tinzi mereu a te monstra…deaceea cà suferi,deaceea cà suferiti,pentru cà nu shtitsi cine suntetsi.Sintetsi stràini pentru voi insàshi.

  Cu respect……….

 10. STEFANITA

  Galina,nu te mai vaita de pomana,pentru ca tu esti aceea care obisnuieste sa jigneasca pe altii.Chiar in postarea anterioara ai binevoit sa spui ca:”Suntetsi plini de gunoi in interior shi doar capabili de a gàsi in internet informatsiea necesarà,pentru a fi mai presus”.. .
  Ti-am mai dat exemple si iti voi mai da, despre felul in care nu intelegi nimic din ceea ce reprezinta democratia.
  Cat despre faptul ca noi contrazicem si ironizam nazdravaniile pe care le expui pe forum,ce sa-i faci ,astfel de dispute sunt o caracteristica a democratiei .
  Invata romaneste Galina,si vei fi mai fericita !.

 11. STEFANITA

  Pentru Steinberg,o mostra de ceea ce poate insemna autoritarismul si dictatura :

  “Copiii chinezi, obligaţi să salute toate maşinile care trec pe stradă

  Decretul a fost adoptat pentru a-i învăţa “bunele maniere” şi pentru “a evita accidentele”

  Fiecare elev din şcolile din China ştie şi aplică regulile importante care i-au fost impuse: să nu alerge pe holuri, să se aşeze în bancă înainte de a suna clopoţelul şi bineînţeles să nu uite să se oprească şi să salute fiecare maşină care trece pe lângă el în drumul înspre şi dinspre şcoală. Este o obligaţie în China, relatează International Herald Tribune. Deşi a fost adoptat de un guvern local din sudul Chinei, Ministerul Educaţiei a salutat măsura, motivând că va reduce accidentele din trafic şi că îi va învăţa pe copii bunele maniere. Totuşi, numeroşi bloggeri au postat mii de mesaje critice la adresa măsurii, insistând că nu este vorba de grija de a reduce numărul de accidente, ci doar despre “respectarea” autorităţilor locale. “Este demn de dispreţ. Doar nişte oficiali de-a dreptul imbecili ar putea să pună o asemenea povară pe umerii copiilor în loc să instaureze limitări de viteză”, scriu bloggerii chinezi. “Până să fie instalate semnele, salutul poate evita accidentele.
  El va permite şoferilor să remarce copiii şi copiilor să remarce şoferii”, explică Long Guoping, adjunctul biroului pentru educaţie din regiune.
  În China însă, birocraţii locali au sau îşi impun puteri mai mari chiar decât a autorităţii centrale, adoptând tot felul de decrete care mai de care mai ciudate şi mai împovărătoare pentru populaţie (cel puţin, până în momentul în care sunt înlăturaţi “de la centru”).

  Alte decizii ciudate impuse de “baronii locali” chinezi

  În aprilie, de pildă, administraţia provinciei Hubei (centru) a umplut toată ţara de ridicol după ce a decretat că toţi funcţionarii de la stat (sau la care statul are participaţii) sunt obligaţi să cumpere 23.000 de pachete din marca locală de ţigarete în fiecare an. Angajaţii care nu şi-au îndeplinit “norma” ori au cumpărat alte mărci de ţigări au fost amendaţi, a relatat presa chineză.
  Motivul invocat în acest caz a fost că taxa mai mare provenită din ţigările produse de firma locală ar fi impulsionat economia din regiune, scrie NYT. După mai multe săptămâni de scandaluri şi proteste, guvernul central a anunţat totuşi, sec, pe site-ul guvernului, că s-a decis înlăturarea acestui decret. Administraţia din Hanchuan a luat şi ea o decizie similară, impunând angajaţilor să cumpere baijiu (un lichior) în valoare de cel puţin 300.000 de dolari anual.
  Fiecărui angajat de la stat îi revenea astfel sarcina de a cumpăra trei sticle din acest produs pe an.

  Într-o altă provincie – Guizhou – funcţionarii au fost obligaţi de guvernul local să “crească” numărul de turişti care vizitează ruinele unui vechi sat din regiune, pentru ca autorităţile locale să poată raporta “la centru” că au atins cifra de 5000 de turişti în două luni. Rezultatul a fost că funcţionarii s-au dus ei înşişi ca turişti, în lipsa alternativelor, şi au lăsat birourile administraţiei goale. O altă regulă, la fel de ciudată, a fost cea adoptată în provincia Sichuan, precum că “funcţionarii bărbaţi nu îşi pot angaja femei secretare”, deoarece “munca nu s-ar mai fi putut desfăşura aşa cum trebuia”.
  Într-o altă regiune, în oraşul Heihe (lângă graniţa cu Rusia), primarul a ordonat poliţiei să ucidă toţi câinii din oraş după ce a fost muşcat de un câine vagabond.

 12. Simona

  Galina ,se pare ca ai notiuni precare si in privinta simbolului svastica.De renumitul Klaus nu mai pomenesc pentru ca e tabula rasa ,irecuperabil …
  Sa te ajut tot eu si sa-ti explic ce e cu svastica,poate se va lipi ceva de tine..

  Simbolul svasticii este sacru în hinduism, budism şi jainism, ambele avînd apariţia datată, cu aproximaţie, în secolul al-VI-lea î.e.n..
  Budismul, în special, s-a bucurat de un mare succes, răspândindu-se spre est şi prinzînd rădăcini în Asia de sud-est, China, Corea şi Japonia până la sfârşitul primului mileniu. Utilizarea svasticii de către religia Bön originară din Tibet, ca şi de religii sincretice, cum ar fi Cao Dai din Vietnam şi Falun Gong din China, este considerată, de asemenea, ca fiind un împrumut din budism.
  Similar, existenţa svasticii ca simbol solar al civilizaţiei Akan din Africa de sud-vest ar putea fi rezultatul unui transfer cultural între centrele negoţului de sclavi africani, în jurul anului 1500.

  Existenţa svasticii ca simbol pe continentul American aruncă o provocare teoriei difuziunii. În timp ce unii au avansat ideea că svastica a fost transferată, în secret, în America de Nord de o civilizaţie antică de navigatori din Eurasia, o dezvoltare separată, dar paralelă a simbolismului religios este considerată a fi explicaţia cea mai plauzibilă.

  Indiferent de origini, în general, svastica a avut conotaţii pozitive în istoria timpurie a omenirii, cu excepţii mai ales în Africa şi America de Sud.
  Adoptarea svasticii în Occident
  Svastica neagră pe fond alb, simbol al Germaniei naziste

  Descoperirea grupului de limbi indo-european în anii 1790 a înteţit efortul arheologilor de a lega preistoria popoarelor Europa de cea a arienilor (indo-iranieni). Ca urmare a descoperirii, printre ruinele Troiei a unor obiecte purtând svastică, Heinrich Schliemann s-a consultat cu doi sanscritologi proeminenţi din vremea sa, Emile Burnouf şi Max Müller, ajungînd la concluzia că svastica a fost un simbol specific indo-european. Ulterior, descoperirea motivului svasticii printre rămăşiţe hitite şi ale vechiului Iran au părut să confirme teoria. Ideea a fost preluată de numeroşi scriitori şi svastica a devenit populară în Occident, apărînd în multe forme, din anii 1880 până prin anii 1920.

  Sensul religios al svasticii a fost deturnat la începutul secolului al XX-lea când a fost adoptat ca emblemă a Partidului Naţional Socialist German. Această asociere a avut loc deoarece nazismul afirma că arienii au fost strămoşii germanilor moderni şi, datorită acestui lucru, cucerirea lumii de către Germania ar fi fost dorită şi chiar predestinată. Svastica a fost folosită ca un simbol convenabil menit să sublinieze corespondenţa mitică arian-german. De la Al doilea război mondial încoace, unii occidentali văd în svastică doar un simbol nazist, ceea ce conduce la presupuneri incorecte despre folosirea pre-nazistă şi la confuzii în legătură cu statutul ei sacru, religios, în hinduism.

  Svastica în România

  Svastica (crucea încârligată, germană: Hackenkreuz) aparţinea cultului solar din epoca de bronz, şi apare în ţările în care a trăit rasa pelasgică, pe care o întâlnim de la începuturile ei şi pe teritoriul ţării noastre. Svastica este, în genere, semnul distinctiv al raselor ariene, şi în special al ramurei tracilor, din care se trage şi poporul român, prin daci.
  Pe teritoriul României, cele mai vechi semne ale svasticii au fost găsite în Transilvania, la Bod (Brenndorf), lângă Braşov, la Turda, dar şi în alte localităţi, datând din epoca pietrei. De la arieni svastica a trecut în cultul creştin, şi este forma primitivă a crucii.
  Cultul svasticii a continuat să existe şi în Dacia Romană. Astfel, pe o inscripţie a cohortei Dacice I, Aelia Dacorum, se găseşte semnul svasticii cu braţele spre răsărit. Ea a continuat să fie păstrată de popor de-a lungul timpului şi putea fi găsită pe monumente, pe cusăturile naţionale, pe podoabele bisericeşti vechi.
  Acoperământul mormântului Mariei de Mangop, a doua soţie a lui Ştefan cel Mare, din 1477, este împodobit cu svastici. Ele se găseau şi pe pictura bisericii Trei-Ierarhi din Iaşi.

  Din păcate, sensul iniţial al acestui frumos simbol al vieţii a fost “deturnat” de către comunistii rusi,nazism şi hitlerism, iar svastica nazistă a devenit simbolul mişcării naţional-socialismului.
  Astăzi svastica este un simbol blamat şi interzis, fiind considerata mai ales printre europeni un simbol al identităţii naziste.

 13. galina

  Sim,intreabà pe Stef. ce shtiu eu despre svasticà…
  Nu-mi ocupa te rog ziua.Nu pot nu ràspunde cind skrii,dar sinccer nu am timp.
  Zi bunà.
  Cu respect.

 14. Decebal

  In sfarsit vad ca exista limba si scriere moldoveneasca datorita Galinei.Poate au dreptate comunistii din RM cu privirea aparitiei unui popor nou pe mapamond si anume a celui moldovenesc.

 15. STEFANITA

  Galina,am vazut ieri ca nu stii mai nimic despre svastica,dar iti dadeai cu parerea.Ce sa ma intrebe Simona ?

 16. STEFANITA

  Dupa vizita la Moscova, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana pleaca la Bruxelles
  “Preocuparea Moscovei pentru alegerea presedintelui tarii este un fenomen politic firesc. Resimt acest interes atåt din partea Federatiei Ruse, cåt si de la Bruxelles si Washington. Partenerii nostri externi au nevoie de o tara stabila, previzibila si echilibrata”, a spus Marian Lupu.

  “E o situatie neobisnuita cand partenerii externi, aflati pe diferite axe politice, sustin depasirea crizei politice si alegerea sefului statului”, crede succesorul lui Vladimir Voronin, citat de Unimedia. A inceput deja sa vorbeasca despre sine la persoana a III-a: “Mi-as retrage candidatura de la functia de sef al statului daca mi se prezinta argumente ca Marian Lupu este impotriva interesului national. Postul de presedinte nu este o papusa cu care se joaca mos Ion si mos Gheorghe!”
  Ca pana si mosii din Basarabia nu mai vor politicieni care sa vorbeasca despre “limba si istoria moldoveneasca” este o alta problema pe care candidatul nu inteles-o. Pana atunci, el ne asigura ca Partidul Democrat, condus de “onorificul” Dumitru Diacov de la Ambasada URSS din Bucuresti, va semna un acord de parteneriat cu partidul Edinnaia Rassiia (Rusia unita) al lui Vladimir Putin. Cum vor pricepe aceiasi “mosi” ca presedintele Republicii Molotov trebuie sa mearga si sa-si ia firmanul de domnie de la Moscova? De ce un politician tanar ca Marian Lupu ar trebui sa aiba aceleasi reflexe ca Voronin? Candidatul sustine ca va ramane in Alianta pentru Integrare Europeana, chiar daca nu va fi ales presedinte.

  Voronin a furat gainile si vinul de la Condrita
  Marian Lupu afirma ca nu s-a intalnit cu Voronin, care a plecat la Moscova cu o zi inainte. Candidatul a fost primit doar de Serghei Nariskin (nu cu “i” din a!), seful administratiei prezidentiale de la Kremlin.
  A mai vorbit cu Tatiana Iakovleva, care face parte din conducerea partidului Rusia Unita, si cu Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei de politica externa din Duma de Stat. Inainte sa plece la Moscova, Voronin a furat gainile, curcile, vaca si vitelul, caii, mobila din dormitorul prezidential si “steclili” cu vin din pivnita resedintei de la Condrita. Este somica descoperire pe care a facut-o Mihai Ghimpu, presedintele interimar al republicii. Ghimpu i-a invitat pe ziaristii de la Chisinau la Condrita, iar din imagini rezulta ca orataniile si “butelcile” s-au volatilizat. Reamintim ca in campania electorala de dinainte de 5 aprilie 2009, generalul de militie i-a invitat numai pe ziaristii rusi la Condrita si s-a fotografiat cu vinul de colectie. Mafiotul a furat si borcanele cu muraturi si gem, chiuveta din baia dormitorului prezidential, in locul careia a ramas doar gaura pentru scurgere si tevile goale. Resedinta de la Condrita are 500 de hectare si este inconjurata cu gard de sarma ghimpata, de 9 kilometri.
  Mihai Ghimpu a promis ca va cere Cancelariei de Stat sa inventarieze dotarile conacului prezidential si modul cum a fituit militianul cei 33 de milioane de lei moldovenesti (peste 3 milioane de dolari) luati din buget pentru resedinta. Angajatii comunisti l-au primit cu ostilitate pe Mihai Ghimpu, care este totusi seful statului, afirmand ca nu au ce sa-i trateze pe oaspeti – cei vreo 30 de ziaristi inmarmuriti de frig.
  Presedintele a cerut “macar un ceai cald, daca nu aveti placinte sau cafea”. Angajatii au raspuns cu aceeasi nonsalanta: nu au nici vesela pentru ceai! Resedinta a ramas cu dotarile de la sfarsitul anilor 1960, cand a fost ridicata. “Vom face o inventariere si ii vom trage la raspundere pe cei care au luat abuziv lucruri de la resedinta”, a promis Mihai Ghimpu.

  Orataniile se lafaiau in cotete de lux
  Gheorghe Cretu, directorul interimar al complexului, a povestit ca in fiecare cotet erau 20-30 de pasari – gaini, gaste, curcani, prepelite, iar in tarcuri traiau porci, o vaca cu vitel si un cal. Costeretele angariilor au gresie pe jos si faianta pe pereti, cum nici nu viseaza alegatorii lui Voronin sa aiba in casele lor din Chisinau. “Si, chiar asa, Vladimir Voronin a plecat cu vaca si vitelul?”, a insistat presedintele Ghimpu. “Da, le-a luat pe toate”, a reconfirmat Cretu. Au mai ramas doar niste pene flocaite prin cotete, doua lebede pe lac si cateva rate salbatice, mai greu de prins. Lacul este dotat cu un compresor si cu un sistem de incalzire, care sufla aer cald pe suprafata apei pe timp de iarna ca sa nu inghete si sa fuga ratele in Africa. Daca nu ingheata apa, nici vulpile nu mai pot veni din padure pe lacul plin de amur siberian si crap romanesc. Dupa ce comunistii au pierdut alegerile parlamentare anticipate, Voronin a dat drumul fazanilor din crescatoria vecina sau i-a furat pur si simplu in luna iulie.

  Vom avea consulate generale la Cahul si la Balti
  Voronin a facut din Republica Moldova un stat mafiot, controlat de fosta nomenclatura comunista. Lucrurile incep sa se miste. Alexandru Tanase, ministrul justitiei, i-a adunat pe cei 400 de judecatori si le-a spus verde in fata: “daca un politician va suna pentru a solutiona un caz in instanta, va rog sa-mi raportati personal. Chiar daca politicianul va fi de la mine din partid, voi face tot posibilul ca persoana respectiva sa nu mai fie prezenta in viata publica”. Pe acest fundal de promisiuni, s-a intors de la Moscova si Valeriu Pasat, fostul ministru al apararii, condamnat pe nedrept pentru vanzarea avioanelor MIG-29 catre americani. “Ceea ce rog si insist este ca aceste doua «dosare» sa fie in sfarsit trimise in judecata. Vreau ca ultimul cuvant sa-l spuna Justitia”, spera Pasat. Mircea Geoana, candidat la presedintia Romaniei din partea PSD, a promis (de cate ori?) eliminarea taxelor pentru vizele basarabenilor si adoptarea rapida a Legii cetateniei. Cine i-a oprit sa faca acest lucru cat au fost la guvernarte si aveau majoritatea absoluta in Parlament? Bine, speram ca o vor face macar acum, in ceasul al doisprezecelea. Presedintele Traian Basescu a semnat decretele pentru deschiderea consulatelor generale de la Cahul si Balti.

  Stalinismul de långa noi: Kremlinul a simulat atacarea Poloniei
  Noua Armata Rosie a Rusiei a simulat atacarea Poloniei in luna septembrie. Informatia, dezvaluita abia acum de presa, a provocat manie in Polonia, tara ce comemoreaza 70 de ani de la invazia sovietica. La manevrele militare au participat 13.000 de soldati si belorusi. Ei au simulat chiar si atacuri cu rachete nucleare asupra Poloniei, noteaza cotidianul polonez “Wprost”. Dupa care au jucat inabusirea revoltei unei minoritati din Belarus, tara in care numarul polonezilor este mare.

  Gardianul.ro

 17. galina

  Stef. tsi-am spus eu,cà despre svasticà a dictat sotsul shi eu in politica de eri,de azi,de mine nu shtiu shi nici nu voi shti nici o boabà….Trebue sà -mi fie rushine?nu cred.
  Nu shtiu gramaticà rominà.Trebue sà-mi fie rushine?nu cred.
  Shtitsi de ce observatsi defectele altora ,pentru cà avetsi fricà de ale voastre.
  Shtitsi de ce và apàratsi?pentru cà atacatsi.
  Stitsi de ce ascultatsi cintece,de jale(care permit sà lucreze creerul doar 20%),pentru cà avetsi in suflet multà cruzime.

  Acum un pic de politicà zis de Osho:Suntetsi inconshtientsi kind luptatsi.Suntetsi ambizioshi,deaceea urmàritsi umbrele,iluziile shi visurile voastre.Politicii voshtri sint cei mai mari venditori ambulantsi de droguri,deoarece creazà in voi mereu setea,foamea,làcomia de putere care và tsine ocupatsi.
  A fi ambitsios,a fi in concurentsà e cum ai fi un alcoolizat.Toate societàtsile tràesc in aceastà stare drogatà.Te simtsi bine numai cind ai ceva care te incurajazà….

  Acum de la mine.Và putetsi inchipui,dacà nu atsi shti gramatica mai bine(shi multe altele) ca mine ce và va incuraja????

  Eu nu shtiu nimic shi nu sint nimeni.
  Shtiu doar cine sint pentru mine.

  Cu respect.

 18. Florian Geyer

  Галина, письмо не является правильным, и еще не думал. И мне кажется, что в вашем случае, proclema думает! Женщину Бог, как ты можешь говорить, что быть амбициозной подобно … укрепленные?? Ты даже рядом с дорогой? Ну, тогда процесс развития нам делать? С достижениями Что? Без амбиций нет пробуждения и положил его … виде головы!

 19. Florian Geyer

  si traducerea:
  Galina, una este sa nu scri corect, si alta este sa nu gindesti. Si se pare ca, in cazul tau, proclema este la gandire! Femeia lui Dumnezeu, cum poti spune ca a fi ambitios este la fel ca …alcoolizarea??? Tu esti chiar pe linga drum? Pai, atunci, cu procesul de dezvoltare ce facem? Cu progesul ce faci? Fara ambitie nu exista nici el…Trezirea si bagati mintile in cap!

 20. galina

  Florian,cind citeshti fii atent:A SPUS OSHO NU EU,n’ai grigà nu imi procur cuvintele cuiva shi nu opirez cu shtiintsa cuiva…
  ops…nu am litere ruseshti.

 21. galina

  Floric itsi skriu cum trebuea sà fie corect :
  Galina,pisimo ne corectnoe(sau ne pravelinoe),ti ne uneesh dumati. Mne kajetsea,cito v tvoèm sluciae,problema v ne umenie misliti.Jenshina ot boga,kak ti mojesh govoriti,cito biti ambizioznim eto toje samoe cito biti… alcagolicom???Ti ne na pravelinoi doroge.Nu ,togda kak razvivatsea dalishe?A s prosresom kak?Bez ambitsii net rosta…Prosnisi i poi(asha intseleg…)

  Multsumesc pentru distractsie…
  Cu respect.

 22. galina

  Florian,acum itsi ràspund:
  Eu nu gindesc,tràesc cu intuitul shi dacà am o pasiune mà joc productiv pentru mine shi pentru altsii.
  Progresul merge singur ,nu trebueshte impins…
  Progresul pentru fiecare in parte este ca un riu,se scurge in directsiea ceea care meritsi.
  Sensul vetsii este de atsi merita un loc in progresul(care zici tu)…
  Tot ce meritsi ii productiv….
  Tot ce ai luptind e distructiv.
  TSéM.
  Cu respect.

 23. STEFANITA

  Galina,atunci cand il citezi pe Osho,inseamna ca esti de acord cu cele spuse de el si ca de aceea il dai exemplu.Prin urmare,lasa smecheriile ieftine ca nu pacalesti pe nimeni,asa cum nu pacalesti pe nimeni atunci cand spui ca nu faci politica.
  Tot ce ai spus pana acum a fost si este POLITICA ,si inca de joasa factura,Galina.
  Constat cu amuzament ca iti vine sa razi cand cineva face greseli in limba rusa,dar nu iti vine sa razi de tine cand gresesti in halul in care gresesti ,vorbind limba strabuneilor tai.

  Crezi ca Dumitru,tatal tau ar fi fericit sa vada ca fata lui abia mai vorbeste limba lui si a strabunilor lui ?
  Ce esti tu ,rusoaica sau moldoveanca?
  Moldovenii sunt si au fost crestini ortodocsi ,iar multi dintre ei au si murit pentru limba lor si pentru Cruce.
  Tu ce faci,vorbesti mai bine ruseste decat romaneste si ai lasat Crucea pentru filosofiile esoterice orientale?
  Invataturile Bibliei nu te mai satisfac coana Galina ?
  Crezi ca poti opune Mantuitorului Iisus pe…Osho ?Ha,ha,ha !

 24. Florian Geyer

  galinusenca, vazusi , mamii, cat de idioata suna o limba pe care o …ciripesti??? eu cel putin nu ma cred rus…tu ramai la stadiul de MANCURTA!

 25. Florian Geyer

  SI APROPO DE…osho, iata cele 10 porunci ale tale, si ce faci dumneata:
  Mi-ai intrebat de cele Zece Porunci ale mele. E o problema dificila, deoarece eu sunt inpotriva oricaror fel de porunci. Totusi doar pentru amuzament, am scris:

  1. Niciodata sa nu asculti ordinul altuia, daca el nu vine deasemenea si dinauntrul tau.- tu urmezi numai invataturile care ti-au fost inoculate, cat ra….pionera, etc
  2. Dumnezeu este viata insasi.- Libertatea este viata. Tu sfidezi libertatea, deci viata, deci pe DUMNEZEU!
  3. Adevarul este in tine, nu il cauta in alta parte.-cauti adevarul in invataturile bolsevice, in tine nu este altceva decat un gol, si pe ici pe colo, cate un pic de murdarie bolsevica.
  4. Dragostea este rugaciune.- tu nu-ti iubesti nici macar parintii ( altfel ar trebui sa-i vorbesti macar limba parintelui tau, DUMITRU)
  5. A deveni ceva lipsit de insemnatate este usa spre adevar. Lipsa de insemnatate insasi este mijlocul, telul si realizarea.- nu numai ca nu vrei sa ramai neinsemnata, ci incerci sa impui ineptiile tale
  6. Viata este acum si aici.- traiesti in trecutul murdar,comunist
  7. Traieste constient (treaz).- visezi la ceea ce a fost, si nu va mai fi
  8. Nu inota – pluteste.- horcai in mocirla politica comunista
  9. Mori in fiecare clipa asa incat sa fii altul nou in fiecare moment.- refuzi cu inversunare sa te schimbi si sa recunosti realitatea
  10. Nu cauta. Ceea ce este, este. Opreste-te si priveste.- te opui oricarei tentative de a-ti arata REALITATEA

  DECI, PRIETENA, iti dau un sfat..tovarasesc: du-te si te trateaza, lasa demagogia ieftina in plata DOMNULUI!

 26. galina

  Dacà numeshti valorile existentsei umane POLITICà…vai de capul tàu Stef.
  Dar,Dumitru nu mai este de 27 de ani…sà fost eu shtiu?poate nu era asha.
  Am o impresie cà voi shi pe un PREUT vetsi reushi al convinge in patriotizm shi prostologiile voastre care vi le creatsi,pentru a và reda importantsi in public.
  Atit

 27. STEFANITA

  Floriane,Galina e adepta unui curent sectar esoteric oriental,asa cum au fost si vor mai fi fara numar pe fata pamantului .
  Osho acesta pe care ea il exalta pe forumurile ZdG a fost un fel de filosos indian ,care la moartea sa in 1990 avea cca.un milion de adepti atat in Occident cat si in Orient .Practica o filosofie in care Dumnezeirea e negata si un fel de idealism bazat pe autocunoastere si introspectie.
  Uite un citat din zicerile lui Osho in care acesta neaga insasi existenta lui Dumnezeu,pe care il descrie ca pe o “creatie a omului”.E o blasfemie,si daca reproduc acest citat aici o fac pentru a vedea cu cine avem de-a face..Iata ce crede Osho ,si dupa el Galina:

  “Existenta e o realitate. Dumnezeu e o fictiune. Existenta se reveleaza numai oamenilor care mediteaza, oamenilor tacerii;Dumnezeu e o consolare pentru mintile care sufera, pentru psihologiile bolnave.

  Existenta nu e produsa de tine – Dumnezeu da. De-asta exista o singura existenta,dar mai multi Dumnezei. Fiecare dupa nevoile lui, dupa suferintele lui, dupa asteptarile lui, creeaza un Dumnezeu sau accepta o credinta deja existenta despre Dumnezeu.”
  Osho nu a intemeiat o religie propriu-zisa ,preluaind si comentand idei din marile invataturi ale religiilor existente .In rest,numai de bine…

 28. STEFANITA

  Vai de capul TAU ,Galina,nu al meu !”Valorile”tale sunt fie ca vrei sau nu legate de politica.Ce crezi tu ca ai facut atunci cand ai combatut ideea de PATRIOTISM,nu cumva ai facut politica ?
  Cand spui ca “progresul merge singur,nu trebuie impins”nu faci politica ?Nu stiai ca progresul poate fi intarziat si chiar oprit un timp ceea ce condamna un popor la inapoiere sau chiar la disparitie.
  Vrei nu vrei,tot de politic te lovesti in Viata,conizda scumpa !Politica ta este tributara ideilor promovate de Osho ,care a fost adeptul unei variante simplificate de tantrism.La noi OSHO NU PREA ARE ADEPTI.AVEM CU CE NE UMPLE SUFLETELE SI MINTILE si nu avem nevoie de noi profeti.Focurile repezi,se sting repede ,astfel ca Osho al tau va ramane o amintire stearsa ,o gaza care si-a trait scurta viata cautand ADEVARUL si care a pierit fara sa stie daca l-a gasit.

 29. STEFANITA

  Uite ce e cu Osho :
  “Chandra Mohan Jain{Osho} s-a născut in 1931 şi a murit in 1990.
  A fost un comerciant de succes, fiindcă a reuşit să văndă piei de cloşcă yoghină şi să se imbogăţească fantastic.
  Bun de gură, a metisat hinduismul cu creştinismul şi cu religia jainistă şi a ieşit o ciorbă facil de inghiţit de către “căutătorii de căi spirituale” din perioada hippie.
  Il amesteca pe Buddha cu Iisus, pe tantra o corcea cu mantra, filozofia Zen cu Socrate. A reuşit să supere fundamentalişti din toate religiile, treabă care i-a adus notorietate şi renumele de inţelept. Cănd, in anii ’70 ai secolului trecut a inceput să cuvănteze şi despre sex, o altă temă favorită a epocii, a avut mare succes.
  Occidentali cu bani şi fără preocupări se duceau să-l viziteze ca pe nişte moaşte vii, bineinţeles contra unor onorarii consistente. S-a proclamat “sex-guru” şi şi-a deschis nişte ashramuri unde primea in regim hotelier turişti care voiau să şi-o tragă tantric.
  De fapt, Chandra mergea pe o variantă simplificată de yoga. In mişcarea sa era voie să faci aproape orice, dacă plăteai. Spre deosebire de alţi guru indieni, care practicau asceza, posturi prelungite sau continenţa sexuală, el nu cerea imperativ nimic. Fiindcă-l chema complicat şi onor clientelei ii era greu să-i pronunţe numele, a proclamat că-l cheamă Osho, care inseamnă nu ştiu ce drăcovenie in japoneză.
  Şi-a exportat afacerea in SUA, unde a făcut o droaie de adepţi, dar mai ales lovele. Şi-a cumpărat o fermă imensă in Oregon şi a intrat rapid in colimatorul presei, fiindcă ii plăcea opulenţa. Colecţiona maşini Rolls Royce, ceasuri Rolex şi ţoale scumpe. Necazurile au inceput prin anii ’80, cănd mai mulţi adepţi ai săi au fost acuzaţi de conspiraţie, infracţiuni fiscale, ba chiar de un atac biologic cu salmonella.
  In maniera lui Grig Bivolaru, el a acuzat autorităţile americane că-l persecută, ba chiar că fix CIA incearcă să-l otrăvească.
  A trebuit să spele putina indieneşte după ce a incasat o condamnare, pentru că violase legile americane ale emigrării. Putred de bogat, a ajuns in Europa, de unde combinănd mania persecuţiei cu teoriile lui bune la nimic şi la orice a continuat să-şi rotunjească banii. A murit de stop cardiac la 58 de ani, in 1990.

 30. FLORIAN GEYER

  galina, mami, uite definitia bolii tale, in termeni, zic eu, lipsiti de echivoc ( in definitiv, si osho ala al tau spune ca primul pas este…cunoasterea de sine…sper sa iti ajute, si sa te vindeci!):
  “Schizofrenia este o tulburare psihiatrica caracterizata de o disociatie a psihicului, de cele mai multe ori cronica. Este o boala mentala ce afecteaza in modalitati diferite comportamentul, gandirea si emotiile. Termenul deriva din greaca care inseamna schizo,scisiune si phrenos, creier.Se declaseaza, in general, in adolescenta tarzie si in prima faza a maturitatii si are o evolutie progresiva, cronica, si cateodata prezinta perioade de aparenta lipsa de tulburari.Simptomele se manifesta in general mai devreme in cazul barbatilor decat in cazul femeilor. Clasa din care face parte a fost prima data individualizata in 1883 de Emil Kraepelin cu denumirea de dementa precoce.Termenul a fost aprofudat ulterior de Eugene Bleurer in 1911. Diagnosticul de schizofrenie a fost deseori criticat in special de miscarea anti-psihiatrica. Recent a fost emisa o ipoteza conform careia schizofrenia este doar o fateta a unui spectru amplu de experiente si comportamente, si ca oricine din societate ar putea avea astfel de experiente.Aceasta teorie este cunoscuta sub denumirea modelul continuumului psihozei sau abordarea dimensionala sustinut in special de psihologul Richard Bentall Si de psihiatrul Jim van Os. In ciuda studiilor neintrerupte si intense, cauzele maladiei sunt inca necunoscute. Importanta ereditatii, a factorilor biologici si psihologici sunt inca dezbatute, sustinute sau negate in functie de autori fara ca nimeni sa incercesa demonstreze clar propriile afirmatii. Dintre cele mai discutate ipoteze cea a lui Gregory Bateson si a mamei schizofrenogenice este una dintre cele mai cunoscute.Antropologul observa ca des mamele schzofrenicilor manifesta o ambiguitate expresiva a propriilor mesaje si acest lucru ar putea produce declansarea. Simptomele persoanelor care sufera de schizofrenie variaza in timp, existand perioade de ameliorare sau de agravare. Odata cu inaintarea n varsta simptomele devin mai putin grave, la unele persoane existnd si posibiliatea disparitiei acestora spre finalul vietii. O varietate de simptome caracterizeaza schizofrenia. Cele mai proeminente sunt iluziile, halucinatiile, comportamentul bizar, miscarile necontrolate, gandirea si limbajul dezorganizat. Multe persoane care sufera de schizofrenie nu isi dau seama de acest lucru sau nu il recunosc. Iluziile sunt idei false care sunt evident neadevarate pentru cei din jur. De exemplu un schizofrenic poate crede ca este presedintele tarii, cand de fapt nu este. Schizofrenicii de asemenea pot avea iluzia ca alte persoane sau organe ale statului comploteaza imporiva lor sau ii spioneza. De asemenea pot crede ca extraterestrii le citesc gandurile sau le controleaza viata. Schizofrenicii pot avea halucinatii. Acestia vad , aud, simt, miros sau gusta lucruri inexistente. Halucinatiile auditorii sunt cele mai frecvente. n acestea pot fi implicate una sau mai multe voci care comenteaza actiunile persoanei sau i dau comenzi acesteia. Schizofrenicii pot avea un comportament bizar: vorbesc singuri, merg cu spatele, rad brusc fara motiv, au o mimica ciudata a fetei sau fac miscari ciudate si repetate. Schizofrenicii pot vorbi incoerent sau fara sens, lucru care sugereaza o gndire confuza si dezorganizata. ntr-o conversatie sar de la un subiect la altul, combina cuvinte si fraze fara sens sau creeaza cuvinte noi. Un alt simptom a schizofrenicilor este introvertirea. Schizofrenicii evita contactul cu alte persoane sau se comporta ca si cum acestia nu ar exista. De asemenea au o expresivitate emotionala scazuta. De exemplu vorbesc cu un ton scazut si monoton, evita contactul vizual sau figura lor este lipsita de expresie. Alte simptome ale schizofreniei sunt dificultatea de memorare, incapacitatea de atentie sau de gndire abstracta, dificultate n crearea unor planuri de viitor. Schizofrenicii pot avea probleme ca anxietatea, depresia sau pot avea intentii sinucigase. De asmenea exista un risc ridicat de a deveni dependenti de alcool sau droguri, lucru care afecteaza si mai mult starea lor.”

 31. Cutare Cutarescu

  Poate faceti schimb de email, sau de # de telefon, si va contraziceti cit vreti voi!
  Chiar nimic despre tema articolului?

 32. galina

  Eco e just.Schrietsim pe e-mail al meu disperatsilor ce suntetsi.
  Dar nu và permitetsi sà injositsi oameni iluminatsi.Pentru mine Osho este un sfint,care m-a scos din douà boli care se chieamà cancru.
  Tràesc pentru cà el mi-a dat libetatea,acea libertate care mi- o luat-o socializmul shi patriotimul vostru de mizerie…Tràesc pentru pentru cà am regàsit izvorul energie vitale,dat de Dumnezeu…nuti permite ….sà-l judeci….O sà ràspunzi in fatsa judecàtsii din toatà lumea.Nu glumi cu mine.

  Nu creatsi capcane shi inchisori o sà moarà lumea in jurul vostru.Shi nu và preocupatsi shi voi vetsi muri ca mushtile dupà 35 de ani.Ca boshtanii và vetsi duce la vale,dacà nu vetsi avea libertatea spiritualà shi nu vetsi da libertatea spitirualà.
  Printre altele conferntsele mele le ascultà sute de Italieni cum am eshit din cancru,datorità libertàtsii spirituale…

  Mài deshteptele stef…nu te fà de ris.
  Printre altele nu am de gind sà citesc toatà mizeria voastrà mai mult.
  galinaboico@libero.it
  CU MARE RESPECT.

 33. galina

  Ce sà mai skrim d.Cutare Cutarescu shi cine sà mai skrie???
  Dacà incearcà cineva sà vire pe forum,Stef shi Sim shi altsi aliatsi a lor itsi eau grauiul cu invidie shi injosiri.
  Nimeni nu se poate viri pe forum,altfel devii indatà tsinta descàrcàrii negative din partea persoanelor distrugàtoare…
  Sà và fie de bine.
  Cu respect.

 34. Simona

  Draga d-le Cutarescu,sper sa faci d-ta un comentariu ,daca tot declari aici ca ar fi ramas ceva nespus inca despre Lupu.
  Noi suntem interesati si de …Capra !

 35. STEFANITA

  Ruşii l-au acceptat pe Marian
  Lupu-PREŞEDINTE AGREAT

  Moscova încearcă să-l convingă pe liderul comunist Vladimir Voronin să susţină candidatura liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, la funcţia de şef al statului, pentru a se evita alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova.
  Aşa comentează presa rusă vizitele întreprinse de Voronin şi Lupu la Moscova la sfârşitul săptămânii trecute.

  Analiştii politici găsesc un singur răspuns la întrebarea: De ce Moscova vrea să evite alegerile anticipate din Moldova? În opinia lor, un eventual scrutin electoral în 2010 în Republica Moldova s-ar solda cu un scor mai bun pentru partidele liberale orientate strategic spre UE.
  Rusia a mizat pe comunistul Voronin, dar partidul acestuia a pierdut alegerile din 29 iulie şi se află acum în opoziţie.
  Noua guvernare liberal-democrată are nevoie, însă, de 8 voturi ale deputaţilor comunişti ca să aleagă noul şef al statului.
  Pentru că întâlnirea dintre Lupu şi Voronin de săptămâna trecută a eşuat, Moscova i-a chemat separat la discuţii pe cei doi lideri politici.

  Despre vizita de vineri a lui Vladimir Voronin la Moscova se cunoaşte foarte puţin. Cert este că o astfel de vizită a avut loc şi că în cadrul ei s-a discutat despre posibilitatea ca o parte din deputaţii comunişti să voteze pentru candidatura lui Marian Lupu.
  Moscova insistă chiar asupra necesităţii de a depăşi criza politică din Moldova prin alegerea noului preşedinte.

  Întors de la Moscova, liderul PD Marian Lupu a susţinut luni o conferinţă de presă. El a declarat că a fost invitat de reprezentanţii Partidului “Edinaia Rossia” (“Rusia Unită”), condus de premierul Vladimir Putin, şi că scopul acestei vizite nu a fost să determine deputaţii Partidului Comuniştilor să-l voteze la funcţia de şef al statului.
  În capitala rusă, Lupu s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei pentru politică Externă din Duma de Stat, Constantin Kosaciov, cu şeful administraţiei prezidenţiale Serghei Narîşkin şi cu adjunctul liderului fracţiunii partidului “Rusia Unită”, Tatiana Iakovleva. Referindu-se la întrevederea avută cu Serghei Narîşkin, Lupu a spus că şeful administraţiei prezidenţiale i-a transmis mesajul că “Rusia este interesată în stabilizarea situaţiei şi depăşirea crizei politice, pentru ca Moldova să devină un partener economic şi politic previzibil şi sigur”.

  de Vitalie Calugareanu
  de la Chişinău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *