Liste electorale fără femei?

Mihai Ghimpu, PL:

Şi ca preşedinte de partid, şi ca bărbat, mă simt mai bine printre femei. Regret că, de fapt, în R. Moldova femeile se află mai des la bucătărie sau, în cel mai bun caz, angajate în sfera socială. Atunci când noi o să atingem nivelul de trai al ţărilor dezvoltate şi condiţii de trai optime pentru familie, atunci va creşte şi cota femeilor care participă în viaţa politică. În Pl nu există o regulă care ar stipula câte femei ar trebui să fie. Totul depinde de cel care este membru şi cum doreşte el să se manifeste. Suntem liberali şi oferim condiţii egale pentru toţi. Susţin doamnele care vor să aibă o viaţă publică şi orice femeie care îşi doreşte o carieră politică îşi poate găsi locul în cadrul PL.

Galina Balmoş, PCRM:

Ar fi un lux pe care nu şi-l permite nimeni să nu folosească raţional capacităţile intelectuale, emoţionale, resursele a 52% din populaţie. Acel echilibru care este necesar în societate, este necesar să fie şi în prezenţa pe care o avem pe listele parlamentare şi mai ales în componenţa celor care vin în Parlament. În ultimii ani, PCRM a promovat femeia în toate structurile, dându-i atât responsabilităţi, cât şi încredere, pentru ca ea să se manifeste. Aceste politici sunt consecvente când ele lucrează în toată ierarhia structurală a partidului. Astăzi, femeia îşi doreşte să vină în politică. Trebuie să aibă curaj şi rezistenţă, pentru că responsabilitatea este mult mai mare în aceste cazuri. Dacă în America, la un post pentru care concurează şi o femeie, acesteia din start i se dă plus zece puncte doar pentru că este femeie, la noi cred că, din cauza stereotipurilor, automat i se dau minus zece puncte.

Valentina Buliga, PD:

O adevărată democraţie poate fi realizată doar cu participarea ambelor genuri. Deciziile luate cu participarea femeilor sunt mai relevante şi mai aproape de cetăţeni, vorbesc şi statisticile despre acest lucru. PD a demonstrat pe parcursul anilor că înţelege şi nu subestimează rolul nostru. Clar că ne-am fi dorit mai multe femei să fim promovate, nu doar ca cotă de participare, ca un instrument, dar pentru că suntem pregătite să muncim în diferite funcţii de stat. S-a văzut poziţia PD în acest subiect şi la adoptarea legii cu privire la şanse egale, şi politicile promovate în domeniul social, şi în asigurarea oportunităţilor egale. Rezultatul încă nu ne satisface. Avem mari probleme cu angajaea în câmpul muncii, cu accesul egal la educaţie şi sănătate, la salarii şi pensii. Agenda socială a PD va răspunde la multe aşteptări pe care le are electoratul nostru feminin.

Liliana Palihovici, PLDM:

Avem nevoie de femei implicate în viaţa socială, economică şi politică, pentru a avea politici de calitate şi echilibrate. Cred că ar trebui să avem un număr egal de femei şi de bărbaţi, implicaţi în procesul decizional. Doar astfel am putea promova politici inclusive, politici care ar reprezenta interesele tuturor grupurilor de cetăţeni. Nu aş face referinţă doar la femei şi bărbaţi, dar şi la persoane tinere şi persoane cu mai multă experienţă. Situaţia s-a schimbat în toate partidele înscrise în actuala cursă electorală. Eu nu aş pune accentul doar pe implicarea şi participarea femeilor doar în Parlament. Vrem să avem o abordare complexă de implicare a femeilor la toate nivelele decizionale. Este important să susţinem femeile şi la nivel local, regional şi internaţional, dar acest lucru nu trebuie făcut forţat, ci conştient şi bazat pe merite.

Victor Osipov, AMN:

Cred că, în R. Moldova, şansele pentru ca egalitatea şanselor să triumfe sunt destul de mari. Bărbaţii nu mai au posibilitatea de a stăvili acest elan al femeilor de a accede în politică şi în viaţa publică.  AMN nu s-a remarcat la acest capitol, dar mă bucur că, de această dată, avem cel mai mare număr de femei pe lista electorală. E o dovadă că noi înţelegem, inclusiv acele prevederi statutare cărora anterior nu le-am acordat atenţia cuvenită. Vreau să fac şi un îndemn femeilor: să nu aştepte ca doar bărbaţii să le ofere această şansă. Avem o societate permisivă şi din punctul de vedere al atitudinii nu există probleme, dar statisticile arată că avem probleme. Partidele au obligaţiunea să stabilească noi standarde şi să preia recomandările internaţionale pentru a promova femeia, însă nu trebuie s-o promovăm forţat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Valentina Cușnir

  sistemul de partide s-a compromis ]n Republica Moldova. Este o mimare de promovare a femeilor în politică. Bărbații le folosesc în partide doar pentru a bifa și a se arăta în fața camerelor de luat vederi.Au nevoie de femei doar pentru a face tot lucrul mai greu în partid, mai precis pentru ai slugări pe bărbați.Cunosc mai multe femei în partide și chiar deputate care nu rezolvă nimic,nici cele mai simple propuneri. Promit să vorbească cu șeful și nu-ți mai răspund la întrebarea pusă. Înseamnă că nici nu a îndrăznit să se apropie.Am propus la mai multe partide să includă în listele electorale Femei fără de partid, legea permite. Mi-a reproșat chiar o femeie-lider de partid că nu are de gînd să promoveze persoane care nu au muncit pentru partid. Nu-i interesezează ca partidul să ia mai multe voturi și își face fiecare trenuțul său din vagoane doar cu bani sau lingușitori care s-au făcut că lucrează pentru partid. Nu permit includerea unui vagonaș plin cu voturi respectate de alegători. Pînă la urmă CEC numără voturile și nu banii cheltuiți aiurea pe panoiuri cît casele cu 5 etaje unul peste altul și neînțelese de nimeni atunci cînd avem oameni flămînzi și dezbrăcați.
  SĂ NE UNIM NOI, FEMEILE ADEVĂRATE A ACESTUI POPOR și SĂ LE DĂM RIPOSTĂ CELOR CE S-AU LIPIT DE TREUCĂ și NU LASĂ MĂCAR NIȘTE FĂRÎMITURI SĂ AJUNGĂ LA CETĂȚENI!!!!!Propun un partid al femeilor și atunci vom putea promova egalitatea șanselor. În partide sunt undeva maxim 5-6% din cetățeni, restul este societatea civilă!!! În Parlament ajung 4-5 partide, care alcătuiesc nu mai mult de 2% din populație. Despre ce egalitate putem vorbi??? Au nevoie doar să-i votăm, să le facem campanie electorală și să fim o societate cu ochii închiși.
  DECI DĂM STARTUL PARTIDULUI FEMEILOR??? și eu răspund DA!!!! DOAR NOI VOM ADUCE SCHIMBAREA !!!!

 2. Vasilie

  Putin exagerati in privinta prezentei femmeelor printre deputati in Parlament.Care este folosul de la muerile comuniste in Parlament?Inafara ca urla fara niciun sens,ce fac? Fusu,Palihovici,Buliga si Gutu,celelalte sunt pentru mobila.Asa ca nu cred in teoria 30% de deputati femei.Poate si 90% ar trebui,dar ca ele cu adevarat sa reprezinte genul sau si se faca fata.

 3. Elena

  Pentru V-na Cusnir
  Propun de creat un partid al tradatorilor care la 5 aprilie 2005 neconditionat l-au votat pe Voronin in calitate de presedinte al R. Moldova.
  Jos tradatorii!!!!

 4. mara

  elena,nu chiar neconditionat l-au votat.nu uita cà voronin i-a propus 10 milioane dolari lui lupu.àsta n-a acceptat nu pentru cà e mare patrihot,e acelasi comunist,ci pentru cà la putere voronin in 8 ani a furat 2 miliarde dolari.ce-s 10 milioane pentru lupu sà stea o viatà in spatele lui voronin,cànd el poate,cu bisnitarii si contrabandistii de “democrati”,sà se facà presedinte si in 8 ani sà fure si el 2 miliarde.lumea s-ar intreba:si ce sà mai fure,de unde dracu atàta bànàrit? ceea ce nu stie lumea e cà europa se nenoroceste,aruncànd cu euri in moldova,dar cine-i vede? 4-5 cotcari si màlc.rosca,cu banda-i “crestinà”,a luat cu mult mai mult de la voronin.madam cusnir,ca mare “luptàtoare” pentru dr.omului,de fapt,pentru tot,ce nu-i apartine,zice cà n-a votat.nu stiu adevàrul,lighioana àsta de rosca,ca hapsàn si nimicnicie,n-o fi impàrtit “echitabil” kus-ul si atunci cel neachitat la justa-i “valoare”,vàzànd cum vin vagoane de bani (nu numai de tigàri)la unii,decide:cu ce el e mai prost ca rosca,voronin,lupu si o gràmadà de alti hoti,care 24 din 24 se gàndesc cum sà-i facà viata mai bunà lui mos ion.si trece pe contul sàu,deja experientà de hàrpàit la uluc are si incearcà cu partidute sau ca independent,cu gogonele,floricele,intrigi.dar nicidecum nu pune màna pe sapà.acolo,la làfàit in lux pe banul nostru,de acolo vor sà-i scoatà la 95 ani cu picioarele inainte.madam cusnir nu face exceptie.20 ani n-a auzit nimeni de ea.acum,cà nu mai are acces la uluc,ii aratà pe toti cu degetul,de parcà era mai breazà.uite sus ce gogomànii scrie,nici nu-i miroase gura a usturoi.pài dacà e o haità de màncài,tràntori,paraziti pe spatele nostru,ea ce cautà printre ei? ca sà facà ce? si ce a fàcut,devorànd saci de bani din taxele noastre?…

 5. galina

  In o tarà infantilà ca Moldova la putere si puterea trebue datà bàrbatilor…femeile vor demonstra feminilitatea doar cu tàcerea,pentru ca sà nu strice borsul cu minciuni…o femee kind vrea sà fie specialà e obligator sà fie falsà,deci sà spue minciuni,altfel nu isi poate recupera energia…
  bàrbatii insà ca naturà si dupà natura lor sun creeativi in centru fiintei lor(animus)…
  ei se mai justificà cà sunt poligami,deaceea se unesc in dragoste cu mai multe femenilitàti… posibil…dar eu cred cà doar au nevoe de a se renova dorinta de a fi prin dragoste si astfel is mai priceputi si senini la cap…
  e just rolul femenin in politikà doar cu falsitatea lor care o au nevoe sà o asculte bàrbatii sau prin exteriorizarea pantofilor si corpului care este in pantof…astfel politica va fi mai vioae…
  femelei in politicà care urlà… castreazà bàrbatii si ii transformà doar in alcoolizati…deci bàrbatul ca sà fie de folos societàtii are nevoe de vizibilitate frumoasà si decorativà,pe care io poate crea femeile cu gratia lor…
  o pàrere distractivà…
  ops

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *