Liderii UE împotriva presiunilor asupra R. Moldova

438-fule-la-chisinau-ziua-europei-foto-i-mazureacInstituţiile Europene au calificat presiunile Rusiei asupra R. Moldova drept inadmisibile, iar declaraţiile înalţilor oficiali europeni s-au ţinut lanţ în ultimele zile.

În seara zilei de miercuri, la Bruxelles, Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, a ţinut un discurs în cadrul sedintei plenare a Parlamentului European, privind presiunile recente din partea Rusiei asupra ţărilor membre ale Parteneriatului Estic.

La 7 septembrie şi Catherine Ashton, reprezentanta UE pentru politică externă, a declarat că “Uniunea Europeană trebuie să recunoască faptul că vecinii din Est sunt supuşi unei presiuni enorme în pragul apropiatului Summit al Parteneriatului Estic”. Declaraţia a fost făcută după întrunirea miniştrilor de Externe ai statelor UE care a avut loc la 7 septembrie la Vilnius.

Ashton a mai declarat că este încrezătoare în succesul întrunirii apropiate a membrilor Parteneriatului Estic de la Vilnius, iar în cazul semnării Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, acest fapt “va oferi partenerilor un cadru adecvat pentru reformele necesare pe care le doresc”.

În aceeaşi perioadă, UE a elaborat o rezoluţie care vizează presiunea exercitată de către Rusia asupra statelor membre ale Parteneriatului Estic. În documentul intitulat “Rezoluţie urgentă cu privire la presiunea exercitată de Federaţia Rusă asupra statelor membre ale Parteneriatului Estic în contextul apropiatului Summit de la Vilnius” se spune: “Negocierile asupra Acordului de Asociere cu partenerii noştri din Est i-au expus la presiuni alarmante pentru a renunţa la asocierea cu UE, care impune faţă de UE responsabilitatea de a apăra aceste state”.

Şi europarlamentara Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE – Republica Moldova, a făcut publică declaraţia sa miercuri, 11 septembrie. “Embargoul impus de Federaţia Rusă pe importurile de vin este o încercare urâtă de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova. Această provocare arată că Federatia Rusă nu îi respectă pe cetăţenii Republicii Moldova şi vrea să le interzică prosperitatea pe care le-o oferă piaţa Uniunii Europene (…) Acordul de Asociere dintre UE şi Moldova este atacat de Federaţia Rusă, care nu este parte în acest acord. Săptămână trecută cetăţenii R. Moldova au fost ameninţaţi că la iarnă vor îngheţa şi că integrarea europeană va fi plătită cu pierderea regiunii transnistrene. Ieri, Federatia Rusă a decis să nu mai importe vin din Republica Moldova, pornind un război comercial. Să înfruntăm realitatea: Federaţia Rusă vrea să împiedice parafarea Acordului de Asociere UE-Moldova la summitul din noiembrie de la Vilnius.”


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. victor

    liderii Coalitiei Pro Europene, Lupu, Plohotniuc , Corman, Filat, Leanca, au sustinerea UE, sigur Mosocva va presa, insa acesti 6, impreuna sic u Diacov, vor rezista in lupta pentru pace, bunastare si progres. Iar ceea ce au facut comunistii cerind de la Rogozin impunerea embargourilor, este un jioc antistatlist si denota tradare de patrie.

  2. Ion

    Sunt necesare actiuni concrete dar nu vorbe goale. UE ar trebuie sa importe vinurile si productia din R. Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *