Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Lideri politici la Bruxelles

Lideri politici la Bruxelles

445-fulleStefan Fule a vorbit despre urgenţa consolidării responsabilităţii şi transparenţei politice, continuarea reformei judiciare şi importanţa combaterii corupţiei la toate niveluril

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a reiterat marţi că orice presiune asupra deciziei R. Moldova de a avea un Acord de asociere cu UE este inacceptabilă, subliniind că acest acord va aduce beneficii concrete pentru “vecinii vecinilor noştri”.

La rândul lor, liderii politici din R. Moldova au declarat după întrevederea cu Fule că acordurile de asociere şi liber schimb parafate la Vilnius vor fi semnate cel mai târziu în septembrie 2014.

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a precizat că întâlnirea cu liderii politici din R. Moldova, din PDM (Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc), PLDM (Vlad Filat, Valeriu Streleţ), PLRM (Ion Hadârcă şi Oleg Bodrug), a fost organizată în urma înţelegerii din 4 octombrie cu liderii tuturor formaţiunilor politice de a rămâne în strânsă legătură asupra tuturor chestiunilor legate de agenda europeană.

„Am evaluat unde se află acum R. Moldova după criza politică de primăvara trecută. Acea criză a scos la iveală un număr de chestiuni politice şi instituţionale care trebuie acum abordate urgent, în conformitate cu valorile europene. Voinţa politică este cheia în această privinţă. Abordând aceste chestiuni, R. Moldova va fi într-o poziţie mai bună să implementeze pe deplin Acordul de asociere care va fi parafat la Vilnius”, a spus Fule.

El a adăugat că, în calitate de prieten al R. Moldova şi al cetăţenilor ei, subliniază “urgenţa consolidării responsabilităţii şi transparenţei politice”, continuarea reformei judiciare şi “importanţa combaterii corupţiei la toate nivelurile”.

Guvernul de la Chişinău trebuie pe deplin sprijinit în implementarea agendei europene, “instituţiile democratice trebuie să fie consolidate, iar integritatea lor protejată”. De asemenea, a menţionat Fule, “transparenţa viitoarelor privatizări a fost convenită ca fiind de importanţă cheie”. Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate a mai spus că agenda europeană a R. Moldova trebuie realizată de o manieră incluzivă. “Am subliniat importanţa de a manifesta deschidere nu doar către cetăţeni, în conformitate cu tradiţia de toleranţă a R. Moldova, ci de a colabora cu toate partidele politice. De asemenea, e important să li se transmită cetăţenilor R. Moldova substanţa şi consecinţele aşteptate ale asocierii mai apropiate cu UE”, a spus Fule, menţionând că acest lucru se va traduce printr-o mai bună protecţie a drepturilor omului, creştere economică şi a numărului de joburi, dar şi prin reducerea preţurilor.

„Nici Vilnius, nici Acordul de asociere, nici măcar aderarea la UE nu trebuie să fie scopuri în sine; ele trebuie să fie mai întâi mijloace de a ameliora condiţiile sociale şi economice de viaţă ale cetăţenilor. Asta contează cu adevărat şi este lucrul pentru care am muncit împreună de la adoptarea Planului de acţiuni UE-R.Moldova în 2005”, a mai spus Fule, referindu-se şi la presiunile pe care Moscova le-ar exercita asupra R. Moldova în contextul apropierii Summitului de la Vilnius, fără a face referiri concrete. “Acordul nu se realizează în dauna nimănui şi există beneficii concrete pentru vecinii vecinilor noştri”, a menţionat comisarul european.

Marian Lupu, liderul PDM, a precizat că, în cadrul întrevederii, a fost discutată situaţia la zi înaintea Summitului de la Vilnius. “Constatarea este una foarte încurajatoare”, a spus Lupu.

Vladimir Filat, preşedintele PLDM, a subliniat că executivul comunitar e pe deplin angajat să semneze Acordul de asociere cu R. Moldova în septembrie 2014. “Parafarea la Vilnius, semnarea în septembrie 2014, astfel încât ratificarea să fie în mandatul actualului parlament al R. Moldova”, a spus Filat.

„Noi vrem ca acest an care vine şi care este şi unul electoral să nu fie al deziluziilor, ci să crească încrederea cetăţenilor R. Moldova că această cale aleasă de noi este una de mare perspectivă, care va asigura bunăstarea şi libera circulaţie”, a punctat reprezentantul PLRM, Ion Hadârcă.

După agerpres.ro