Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legislativ incognito

Legislativ incognito

Deşi avem o Lege cu privire la accesul la informaţie, dintre toate instituţiile de guvernământ, Parlamentul are cea mai incompletă pagină web. Dacă pagina oficială a Guvernului sau a ministerelor prezintă, în mare parte, lista angajaţilor şi numerele de telefon la care pot fi găsiţi aceştia, pagina web a Legislativului este abstractă şi incompletă.

Alo, domnilor deputaţi?!

Dacă încercaţi să găsiţi compartimentul „contacte” pe pagina web a Parlamentului, căutaţi zădarnic. Pe www.parlament.md, o astfel de rubrică nu figurează. Numerele de telefon ale parlamentarilor lipsesc, iar ca să găseşti un număr de contact, trebuie să deschizi fiecare compartiment din cele opt care, la rândul lor, se divizează în cel puţin şase direcţii.

La Biroul de informaţii al „Moldtelecom” ni s-a spus că un număr de telefon al Serviciului de presă al Parlamentului lipseşte. Am aflat un singur număr de telefon, al Secţiei petiţii şi audienţă, la care, timp de mai multe ore, nu a răspuns nimeni.

În sfârşit, după ceva timp de navigare, am găsit numerele de telefon ale câtorva direcţii şi acelea, însă, răspund cu greu. În intenţia de a afla motivul din care deputaţii nu au indicate numere de telefon la care pot fi găsiţi, am sunat la una din direcţiile indicate pe site.

La numărul 26-85-98, un responsabil al Secţiei relaţii cu mass-media mi-a sugerat să mă adresez la Direcţia informaţional-analitică. Acolo, la numărul 23-30-12, cu amabilitate, mi s-a spus că numerele de telefon ale deputaţilor nu lipsesc intenţionat. „Nu există motive de a ascunde datele noastre de contact. Pur si simplu, site-ul Parlamentului are un design învechit, la care nu s-au mai făcut modificări din 1998”, explică Stela Juntuan, responsabilă de secţia informaţional-analitică. Potrivit ei, în prezent, se lucrează la un proiect de îmbunătăţire a designului paginii oficiale. Acest proiect va permite ca imaginea site-ului să fie îmbunătăţită, devenind mai transparentă. Până la sfârşitul anului 2008, noua variantă a site-ului va fi lansată. Cât despre numărul de telefon la care nu răspunde nimeni, Juntuan susţine că acest număr există şi trebuie să răspundă cineva la el.

Defecţiuni tehnice

Altă pagină cu numere problemă este cea a Curţii de Apel. Numărul de telefon indicat pe site aparţine, de fapt, Curţii Supreme de Justiţie.

Chiar dacă paginile web ale ministerelor au date de contact, acestea sunt mai greu de găsit. De exemplu, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cel al Finanţelor sau al Agriculturii şi Industriei Alimentare au numerele de telefon amplasate la rubrica Despre Minister sau – presa şi relaţii publice, cu caractere mici, abia vizibile.

Atunci când deschideţi pagina Ministerului Transportului şi Gospodăriei Drumurilor s-ar putea să aveţi parte de surprize. Se mai întâmplă să apară cuvintele scrise jumătate cu caractere latine şi jumătate cu simboluri chirilice. Am telefonat la minister. Acolo am aflat că ar fi vorba de o defecţiune tehnică, pe care o poate rezolva oricine, tastând ctrl şi f5.

Juristul Centrului Acces-info, Victor Panţâru, susţine că nu e deloc normal ce se întâmplă mai ales că avem o Lege cu privire la accesul la informaţie. „Deşi suntem în era comunicării, aceste lucruri încă se mai întâmplă. Totul depinde de conducătorul instituţiei. Cu cât este ministrul mai tânăr, cu atât şi site-ul este mai aranjat şi mai complet cu date de contact.

Topul celor mai complete site-uri

Dacă ar fi să facem un top al celor mai ordonate site-uri, Ministerul Sănătăţii ar fi în top. Pagina oficială a ministerului conţine suficiente date de contact şi are indicat, cu caractere vizibile, numărul de telefon al „Liniei fierbinţi”. Mai mult de atât, pagina ministerului are, în partea dreaptă, o bară cu litere în ordine alfabetică, care fac trimitere la medicii angajaţi ai instituţiei.

Alte ministere, cum ar fi cel al Construcţiei şi Dezvoltării Teritoriului, al Ecologiei şi Resurselor Naturale sau al Educaţiei şi Tineretului, au indicat foarte clar pe paginile lor oficiale atât lista specialiştilor angajaţi, cât şi numerele de telefon la care pot fi găsiţi aceştia.

Cât de eficiente sunt datele indicate pe site-uri şi cât de operativ se răspunde la aceste numere de telefoane, e altă poveste.

Am întrebat parlamentarii cum sunt găsiţi ei, atât de jurnalişti, cât şi de cetăţenii simpli, care i-au ales şi datorită cărora ocupă aceste funcţii în Parlament.

Deputatul AMN, Leonid Bujor, mi-a spus că prima dată aude că pe site nu sunt indicate numerele de telefon ale parlamentarilor. „N-am ştiut, dar voi verifica. Promitem să rezolvăm problema cât mai curând”, m-a asigurat deputatul.

Alţi deputaţi, printre care şi Dumitru Braghiş, PSD, nu s-au întrebat niciodată cum pot fi găsiţi la telefon. „Pe mine lumea mă găseşte la telefonul mobil. Eu peste tot las cărţi de vizită şi oamenii cunosc numărul meu de telefon. Iar cetăţenii simpli vin direct la Parlament şi sună de jos”, explică deputatul.

Alţi parlamentari sunt revoltaţi că pe site nu figurează datele lor de contact şi cele biografice. Deputatul PD, Igor Klipii, este revoltat de acest fapt şi consideră necesară prezentarea datelor biografice ale tuturor parlamentarilor. „Am protestat în repetate rânduri privind transparenţa de pe pagina oficială a Parlamentului, dar nu s-a rezolvat nimic. Este o structură închisă şi incompletă”, consideră deputatul.

Diana LUNGU