Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legile din (Ş)Orhei

Legile din (Ş)Orhei

După ce a îndemnat orheienii să boicoteze alegerile din 30 octombrie, primarul Ilan Şor a emis o dispoziţie prin care solicită subalternilor să actualizeze datele din dosarele angajaţilor Primăriei, ai întreprinderilor şi instituţiilor din subordinea acesteia, dar şi ai instituţiilor de învăţământ. Liderul partidului care-i poartă numele cere, inclusiv, prezentarea în original a buletinului de identitate şi a fişei de însoţire. În timp ce reprezentanţii Primăriei neagă că astfel primarul ar vrea să se răzbune şi să-i disponibilizeze pe cei care nu i-au ascultat îndemnul, mai mulţi localnici recunosc că sunt intimidaţi.

Candidata Partidului Şor, Inna Popenco, a fost eliminată din cursa electorală cu o săptămână înainte de primul tur prin decizia definitivă a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), drept urmare a unei sesizări depuse la CEC de contracandidata sa, Silvia Radu, care o acuza de folosirea mijloacelor băneşti nedeclarate, dar şi că a împărţit orheienilor carduri de fidelitate pentru magazine sociale.

Drept răspuns la această „comandă politică”, Popenco, dar şi primarul de Orhei au chemat toţi locuitorii oraşului să boicoteze alegerile, despre care au declarat că ar fi „falsificate”. În următoarele zile tot Orheiul a fost împânzit de afişe şi bannere prin care Partidul Şor îndemna cetăţenii să nu-şi exercite dreptul la vot.

Rezultatele primului tur au arătat că orheienii şi-au ascultat primarul, deoarece la urne nu au ieşit decât 34,02% din alegători. Mai multe surse afirmă însă că rata scăzută a prezenţei electoratului este, de fapt, rezultatul presiunilor şi intimidărilor din partea edilului, care şi-a impus propriile legi.

Prima lege: „Toţi pentru unul, unul pentru toţi”

O locuitoare din raionul Orhei, care munceşte la o întreprindere din oraş, recunoaşte că oamenii nu au ieşit la vot din teama de a nu fi daţi afară de la serviciu.

„A fost cineva la Primărie cu nişte întrebări, acolo i-au cerut buletinul pentru a vedea dacă este pusă ştampila de vot. I-au spus că toţi cei care au votat vor fi daţi afară de la serviciu, iar bătrânilor li se vor retrage cardurile sociale. I-au ameninţat. Chiar şi în ziua alegerilor am auzit că oamenii lui Şor filmau oamenii care intrau să voteze. Şi foarte mulţi oameni se întorceau de la secţia de votare. Primarul are influenţă. El ne-a spus: „Noi doar suntem toţi pentru unul şi unul pentru toţi, şi dacă voi veţi vota, n-o să mai facem nimic în Orhei”. Asta m-a mirat: să dea oamenii afară de la serviciu?! Ei stau cu frică. La toate secţiile de votare au fost puşi oameni de-ai lui Şor, ca să fotografieze, să filmeze. Acum li se cere la toţi buletinul, şi la angajaţii primăriei, şi la cei de la întreprinderile municipale”, a declarat femeia, care a solicitat anonimatul.

La rândul ei, viceprimara de Orhei, Reghina Apostolova, neagă că peroanelor care merg la primărie cu diverse probleme sau angajaţilor întreprinderilor municipale li s-ar cere prezentarea buletinului de identitate: „Aduceţi-mi cel puţin o persoană de la o întreprindere municipală căreia i-aş fi spus să prezinte buletinul! Acest lucru nu intră în obligaţiile mele de serviciu”.

Aceasta spune că nu cunoaşte dacă Partidul Şor a avut indicaţia de a verifica persoanele care merg la secţiile de votare. Veaceslav Zaporojan, manager-şef al Î.M. „Servicii Comunal – Locative” Orhei, afirmă că nu a primit indicaţii şi nici nu a auzit despre prezentarea actelor de identitate a angajaţilor.

Victor Jantovan
Victor Jantovan

„Orheienii adevăraţi votează preşedintele”

Victor Jantovan, om de afaceri şi director al „Servis” SA din Orhei, a ripostat autorităţilor printr-un panou cu mesajul „Orheienii adevăraţi votează preşedintele!”, pe care l-a afişat pe sediul întreprinderii.

„Nu este un panou politic. Prin acest mesaj eu am vrut să-mi spun părerea, şi nu doar a mea, ci şi a moldovenilor de bună-credinţă, care vor să participe la vot, care vor schimbări în ţara asta. Oraşul era plin de placate ale lui Şor şi ale lui Popenco. El a folosit statutul său de primar şi a afişat panourile acelea în tot oraşul, pe clădiri publice. Chiar în ziua tăcerii în oraş era strigat la megafon îndemnul de boicotare a alegerilor. Au fost conflicte. Ulterior panoul a fost murdărit. Şi eu cred că murdăria este aruncată nu numai în faţa mea, ca om care a vrut să-şi spună părerea, dar şi în faţa la acei moldoveni care vor să voteze, indiferent pentru cine”, afirmă Victor Jantovan.

Antreprenorul recunoaşte că după ce a afişat panoul a fost sunat de la diverse structuri ale autorităţii publice locale, dar şi de reprezentanţi ai unor instituţii de drept, care l-au îndemnat să scoată mesajul, pentru că acesta ar încălca ordinea publică.

Verificare camuflată

La 1 noiembrie Ilan Şor a semnat o dispoziţie prin care le cere angajaţilor să prezinte buletinul de identitate în original, documentele de evidenţă militară, diploma de studii sub pretextul de a le înnoi contractele de muncă. Antreprenorul consideră că aceasta este o formă de intimidare, pentru ca orheienii să nu participe la turul doi al alegerilor, chiar dacă Partidul Şor a declarat că renunţă la boicot.

Viceprimara Reghina Apostolova a negat cu vehemenţă existenţa unui astfel de document, publicat ulterior în spaţiul public de către foşti demnitari locali, printre care şi Igor Grigoriev, fost viceprimar de Orhei şi persoană din anturajul lui Ilan Şor. Acesta declară că şi mamelor la grădiniţe le-a fost solicitată prezentarea buletinului de identitate pentru unele verificări.

„Are moldoveanul nostru o frică. Nu înţeleg însă de ce. Eu înţeleg că pe timpul sovieticilor putea fi frică, până la război, prin anii ’37, dar acum ce frică poate fi? Tu activezi, plăteşti impozite, nu eşti implicat în activităţi ilegale. Vine unul, pe care-l arată încătuşat, despre care se vorbeşte sau despre care se bănuieşte că a furat mulţi bani de la ţara asta, şi te învaţă pe tine, în Orheiul unde te-ai născut, cum să trăieşti, să votezi sau să nu votezi. Ţi-o dat cinci mii de lei pentru al doilea copil, te sună acasă: noi ţi-am dat bani, ieşiţi la vot! Candidatura Innei Popenco a fost eliminată, te sună iar: noi v-am dat bani, nu ieşiţi la vot!”, se arată revoltat de document Victor Jantovan.

Omul de afaceri califică oraşul drept o filială a unui holding şi spune că mediul de afaceri este „presat nemaipomenit”. Afirmaţii asemănătoare a făcut anterior şi Igor Grigoriev, care declara că „proiectele implementate în Orhei sunt pe principii de caritate, nu investiţionale. Respectiv, ele nu aduc venituri. Puţinii bani care se achită pentru ele vin de la Holding, în rest, ele pur şi simplu generează datorii. De exemplu, magazinele sociale au fost trecute la balanţa Pieţei Centrale, iar acum ele aduc în fiecare lună pierderi de sute de mii de lei. SCL-ul are epuizat tot bugetul anual din bugetul Primăriei, deşi până la sfârşitul anului mai sunt încă trei luni. Apă-Canal are pierderi operaţionale de 4-5 milioane de lei, şi despre asta se tace. Lucrurile sunt atât de încurcate, încât fiecare întreprindere din oraş are câte doi directori: unul de la Chişinău, altul de la Orhei. Angajaţii Primăriei – care sunt nemijlocit din Orhei – sunt obijduiţi şi socotiţi drept oameni de categoria a doua sau a treia. Tare mă tem că orheienii, faţă de care am un respect aparte, se vor trezi, la un moment dat, că toată fericirea pe care le-o aduce Shor e din contul miliardului”.