Lecţii georgiene de justiţie

Dacă lăsai maşina în stradă pe timpul nopţii, dimineaţa o găseai fără oglinzile retrovizoare. În cel mai bun caz. Nici garajul nu mai constituia o garanţie sigură. Dacă seara te prindea pe afară, riscai să fii buzunărit, poate chiar şi bătut. Dacă aveai o cât de mică afacere, trebuia să dai mită în stânga şi în dreapta, pentru a te menţine pe linia de plutire. E un tablou comun pentru mai toate ţările ex-sovietice. Pentru unele, a fost doar în primii ani de independenţă. Pentru altele, e o realitate actuală. Pentru ţara despre care urmează să vorbim – e un trecut. Aproape îndepărtat.

Patria lui Iosif Stalin şi a apei minerale “Borjomy” – două “mărci” internaţionale, cunoscute oricărui muritor de rând. Mai puţini, însă, cunosc faptul că, după destrămarea URSS, din cei 966 de hoţi în lege din fostele republici sovietice, practic fiecare al treilea “i-a revenit“ ei; că aceasta a confiscat bunurile funcţionarilor corupţi şi ale membrilor lumii interlope în valoare de sute de milioane de euro; că, în prezent, populaţia de aici are o mai mare încredere în justiţie şi poliţie decât în biserică, potrivit sondajelor.

Început similar

Georgia, numită şi Gruzia, este o ţară din Caucaz. Similitudinea cu R. Moldova nu se rezumă doar la faptul că sunt ţări ex-sovietice. Cu un teritoriu de două ori mai mare decât al R. Moldova (69,700 km²/ 33.843 km²), dar cu o populaţie similară ca număr (4,3 mil. de loc./ 3,95 mil. loc.), Georgia, la fel ca şi noi, s-a aflat în război cu Federaţia Rusă (2008/1991) şi, la fel ca şi noi, are pe teritoriul său conflicte îngheţate (Abhazia şi Osetia de Sud/ Transnistria).

În linii mari, istoria Georgiei în primul deceniu de independenţă e similară cu cea a R. Moldova: reforme eşuate, privatizări dubioase, birocraţie şi corupţie la nivel de stat, activităţi nestingherite ale aşa-zişilor hoţi în lege… Situaţia, însă, s-a schimbat radical după manifestările cunoscute sub numele “revoluţia trandafirilor” şi după accederea la putere, în 2004, a pro-occidentalului Mihail Saakaşvili, fost ministru al Justiţiei în timpul preşedinţiei lui Eduard Şevardnadze, cu studii în drept la Kiev, New York şi Washington. Pe alocuri radicale, reformele au lansat expresia “miracolul georgian”.

Funcţionarii, egali cu hoţii

“Toleranţă “0” corupţiei!” E doar o expresie din discursul preşedintelui Saakaşvili, rostit în 2005, în legislativul georgian, dar care a devenit reper al numeroaselor acţiuni ulterioare. Până în 2010, au fost cercetaţi penal pentru corupţie şi alte ilegalităţi peste 1 000 de poliţişti, peste 100 de anchetatori, 20 de procurori, 30 de judecători, 15 minişti, 6 parlamentari, ş.a.m.d. Mai multe proprietăţi, inclusiv ale statului, intrate ilegal în posesia unor funcţionari sau a unor interlopi, au fost returnate. Valoarea totală a acestor imobile a atins 700 mln USD (8 mlrd de lei, peste jumătate din bugetul R. Moldova pe 2010 – n.r.).

“Erau funcţionari care aveau şi câte trei vile impunătoare în cartiere prestigioase şi era clar că, la salariul lor de 100 USD, era imposibil să-şi procure astfel de imobile”, relatează Otar Kakhidze, şeful Departamentului Analiză de la Ministerul georgian al Justiţiei. Potrivit acestuia, un funcţionar al cărui imobil a fost confiscat a făcut recurs la organul suprem de justiţie împotriva acelei decizii. Şi, chiar dacă în legislaţia Georgiei există prezumţia legalităţii proprietăţii, Curtea Constituţională a decis că, în cazurile în care interesul public prevalează, iar cei vizaţi sunt funcţionari de stat, hoţi în lege, capi ai unor reţele sau grupări criminale sau traficanţi de droguri, societatea are dreptul să-i întrebe de unde au respectivele proprietăţi. “O astfel de interpretare a făcut-o chiar CEDO, atunci când autorităţile italiene au confiscat bunurile grupării mafiote Cosa Nostra”, spune Otar Kakhidze.

Locul 127, din 133

Statistica oficială a criminalităţii pe anii 2006—2007 arată că, în Georgia, aveau loc zilnic circa 160 de infracţiuni (în aceeaşi perioadă, în R. Moldova, se înregistrau oficial câte 65 de crime pe zi). Pentru un loc la o facultate de drept, taxa neoficială, adică mita, era de circa 15 000 USD. Pentru o funcţie de poliţist, taxa “de accedere” era de 10 000 USD, iar pentru cea de procuror – 50 000 USD. Acestea se întâmplau în condiţiile în care salariile în domeniul respectiv variau între 15-60 USD. În consecinţă, în raportul Transparency International pe anul 2003, Georgia ocupa locul 127 din 133 de ţări la nivelul corupţiei, în timp ce, în 2002, un sondaj al Băncii Mondiale arăta că mai mult de 70% din companiile georgiene erau forţate să dea mită.

“Din păcate, terenul de pe care am început să lucrăm nu era prea sigur şi, deseori, a fost nevoie să aplicăm măsuri mai radicale. Astfel, într-un termen relativ redus, s-au reuşit destul de multe în sfera judiciară, la capitolul reformare şi în combaterea corupţiei”, relatează deputatul georgian Lasha Tordia, preşedintele Comitetului pentru drepturile omului şi integrare civilă.

“Toţi la puşcărie”

Aşa sau altfel, acţiunile prompte ale guvernării georgiene au fost, dacă nu dictate direct de societate, atunci acceptate. Tamar Khulordava, managera proiectului “Statul de drept şi buna guvernare” a Delegaţiei UE în Georgia, spune că, după accederea la putere, în urma revoluţiei, a actualei guvernări, populaţia cerea, cel mai mult, stârpirea corupţiei. “Până atunci, situaţia în ţară era una de insecuritate – era imposibil să laşi maşina afară, era periculos să te afli noaptea în stradă… Situaţia, însă, a fost schimbată rapid şi eficient, cei implicaţi fiind băgaţi la puşcărie”, spune Tamar Khulordava, precizând că majoritatea populaţiei a acceptat până şi cazurile în care pedeapsa cu închisoarea era neproporţională cu fapta comisă (de regulă, astfel de măsuri se luau pentru a combate cele mai frecvente infracţiuni: furturile de telefoane mobile, furturile de maşini, traficul de droguri etc.).

În consecinţă, în ultimii patru ani, statistica criminalităţii se reduce constant. Dacă în 2006 au fost înregistrate circa 60 000 de infracţiuni, în 2010 numărul acestora s-a redus în jumătate. Concomitent cu reducerea numărului de infracţiuni, a crescut numărul celor condamnaţi. Astfel, dacă în 2000 după gratii se aflau ceva mai mult de 8 000 de persoane, iar până în 2003 se atesta o uşoară scădere (până la 6 000 de persoane), în 2010 numărul deţinuţilor este triplu în raport cu anul 2000, atingnd cifra de 23 000 de persoane.

Nino Burjanadze, preşedinta Partidului Mişcarea Democratică “Georgia Unită”, lidera opoziţiei georgiene, declara, recent, într-un interviu pentru un post TV din Federaţia Rusă că, în 1937, în Georgia erau mai puţini deţinuţi decât în prezent. “M-am îngrozit când am aflat, iar ulterior am şi verificat, pentru că nu puteam crede. Conform statisticilor, acum Georgia ocupă locul 5 în lume după numărul de deţinuţi pe cap de locuitor”, spune Burjanadze.

Continuare în nr. următor
Nicolae CUŞCHEVICI

Justiţia din Georgia vs justiţia din RM

Se aud doar şoapte despre reformarea justiţiei

Se pare că nu se doreşte sincer ca justiţia din R. Moldova să fie una independentă, incoruptibilă şi neinfluenţabilă – judecători compromişi, neoneşti, dacă nu corupţi, atunci cu case şi maşini de zeci şi sute de mii de euro. Nu credeţi – verificaţi, dar nu din surse oficiale, că o să gasiţi apartamente la un preţ de 5 000 de lei în centrul capitalei. Sincer, aş vrea să-mi cumpăr unul la un asemenea preţ.

Revenind la Georgia, în perioada 2003-2010, pentru acte de corupţie şi evaziune fiscală au fost urmăriţi penal 1 223 (citiţi corect – o mie două sute douăzeci şi trei) de funcţionari (1064 colaboratori de poliţie, 109 ofiţeri de urmărire penală, 20 de procurori, 30 de judecători), adiţional, peste 990 de funcţionari publici, dintre care 15 miniştri, 15 viceminiştri, 6 parlamentari ş.a. Cum s-a reuşit? Simplu – a fost o voinţă politică foarte clară, promovată şi demonstrată, de la preşedintele ţării până la fiecare procuror, judecător, poliţist şi cetăţean. În R. Moldova, chiar dacă judecătorul este filmat că a dat sfaturi unei părţi în proces, chiar dacă un procuror, avocat, poliţist sau profesor este prins în flagrant că a luat mită – mai mult de 95% dintre aceştia sunt eliberaţi de răspundere penală, pentru că „..fapta lor nu întruneşte elementele infracţiunii” sau pentru că cei care au acumulat probe (întâmplător sau nu) nu au adus probe de calitate şi credibile în faţa instanţei despre vinovăţia celor care iau mită. Deci, corupţia în R. Moldova este nu doar tolerată, ci şi încurajată, într-un fel, de toţi.

Cu părere de rău, aud şoapte despre reformarea justiţiei din partea unor politicieni şi a unor persoane din cadrul organizaţiilor neguvernamentale. ATÂT. Nu am auzit în public despre o răscoală a judecătorilor moldoveni împotriva măsurilor incerte de reformare şi a modului în care decurge reforma, despre presiunile şi actele de corupere ale acestora. Posibil că aşa se şi doreste.

Guvernul Moldovei raportează instituţiilor europene şi internaţionale despre mersul reformelor, însă cetăţenii nu le simt impactul. Cu părere de rău, aceste rapoarte nu sunt discutate cu publicul larg. S-ar crea impresia că se fac anumite lucruri doar de dragul UE, şi nu al cetăţenilor R. Moldova.

Dacă vorbim despre legislaţie, în fond, sistemul de justiţie din cele două ţări este similar. Dar când privim la funcţionalitatea sistemelor, evident că justiţia georgiană şi cea moldovenească se diferenţiază esenţial. Vă dau câteva exemple: reforma justiţiei din Georgia a fost susţinută chiar de judecători. Cunosc puţine cazuri când judecătorii din R. Moldova doresc o reformare reală. Cetăţenii georgieni au încredere în sistemul de justiţie; în particular, în poliţie au încredere circa 80% dintre georgieni. Mai mult decât în biserică. La noi este invers. Conform Barometrului de Opinie Publică din mai 2011, doar 24 % dintre cetăţenii chestionaţi au încredere în justiţie. ÎNGRIJORĂTOR şi DEZASTRUOS. Un asemenea scor, dacă l-am echivala cu procesul electoral, ar însemna că trebuie schimbaţi toţi judecătorii, de la mic la mare, iar apoi reîncadraţi doar cei care merită – incoruptibili, neinfluenţabili, profesionişti, reformatori etc.

Evident, un element la fel de important este impactul actului de justiţie – în Georgia este un număr mic de contestări ale deciziilor judecătoreşti. Pentru infracţiunile mai puţin grave, judecătorii georgieni aplică pe larg munca neremunerată în folosul comunităţii. Dacă şi la noi s-ar promova această practică pe o scară mai largă, vă asigur că aceste persoane ar putea să repare drumurile din R. Moldova, care ştim că arată de parcă ar fi bombardate, ş.a.

În 2010, Banca Mondială a clasat Georgia pe locul 11 din lume la capitolul siguranţei afacerilor şi pe locul 5 din lume la capitolul siguranţei începerii unei afaceri. Aceşti indicatori, evident, pot fi obţinuţi şi de R. Moldova în cazul în care justiţia nu va fi implicată în scheme de tip raider şi se vor asigura drepturile persoanelor care fac afaceri în mod legal.

Ion GUZUN, coordonator de programe la Centrul de Resurse Juridice,
participant la vizita de studiu în Georgia, în cadrul proiectului
"Explorarea experienţei Georgiei şi a noilor ţări membre ale UE
pentru reformele în justiţie începute în R. Moldova"
finanţat de Fundaţia Soros-Moldova, Programul Est-Est: Parteneriat fără Frontiere

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

37 comentarii

 1. SAVETA

  NE TREBUIE SI NOUA IN RM UN PRESEDINTE DE FORTA CARE SA INCEAPA SCHIMBARILE RADICALE. ACESTA AR PUTEA FI GENERALUL ION COSTAS PANA LA MAREA RE-UNIRE CU TARA – MAMA ROMANIA SI DUPA !

 2. TTT

  Autoru’,
  ai facut cumva studiile cu Bulat? Ea e cu “ministra” si mata cu “managera” si “lidera”.Sau “calauzul” vi-i dictionarul lui V.Stati? Acolo o fi si “rectora”,si “capitana”,dar si “graura”,si “zimbra” etc.Insa l.romana nu le accepta.
  A auzit cineva de substantive epicene?
  Pe Stati nu putem sa-l suspectam de inteligenta…

 3. Vlad Tepes

  @ TTT
  nu stiu pe cine esti tu furios, nu stiu cat de mult iubesti limba romana, dar sa fii sigur ca autorul nu a facut nici o greseala din care pretinzi tu.
  Gramatica romana permite “feminizarea” substantivelor.
  Citeste si vei gasi raspuns! La carte!
  “Nu e orb persoana care nu vede, ci acea care nu vrea sa vada”

 4. dacul

  TTT indiferent ce studii ai despre limba romana ,orice limba se modernizeaza si evolueaza ,nu dupa cum vor academicienii ci dupa cum vrea poporul .
  Aceasta feminizare are radacini adanci ,una din ele ar fi de la latini care aveau chiar trei genuri :masc. fem. si neutru.Exemplu pentru ;
  bun / buna aveau 3 genuri :bunus // buna //bunum.

 5. TTT

  Tepes,
  te-ai “tepuit” singur.Ai trantit usa si ti-ai prins degetele.
  E mare onoare pt tine sa pierd timpul cu o “persoana orb”,care nu e in stare sa faca un acord.Si cu asta ar trebui sa pun punct.
  “Feminizarea” ar permite-o limba,nu gramatica.E vorba de intrarea unor termeni,iar substantivele sunt un arsenal al limbii.Limba permite ce sa ia si ce sa arunce,nu gramatica.
  Daca veni vorba de “feminizare” cum ar fi cuc-cucă pt “academici” ca tine si celalalt-a,de ce nu si de “masculinizare” cum ar fi lebadă-lebad,albină-albin etc.?
  E o categorie de substantive,pe care nu le adaptezi cum iti pare.E presedinta,e inginera,e cosmonauta,dar nu rectora,nu ministra etc.
  Vorbesc de limba,nu de grai,”frumosu’lu’mama” (frumosul mamei).Graiul difera de la zona la zona,de la regiune la regiune,nu si limba.
  Daca tot ne omoram cu iubirea pt limba romana,ea zice ca orice enunt sfarseste cu un “.”.Tu de ce nu-l ai la ultimul enunt? “Nici o greseala”;eu zic ca “feminizarea” nu te ajuta nici aici si iubirea pt limba le cere impreuna:nicio greseala. “Nici o” are alta ipostaza.
  Nu inteleg incrancenarea asta mediocra de a pune mana pe piatra exact cei,care-s varza in romana si mai au si tupeul sa dea lectii.
  Atata timp,cat dex-ul unei limbi nu include,n-are,deci nu accepta si nu permite orice zboara,ne resemnam si respectam lingvistii, specialistii,stiinta,iar Grachina sa sparga seminte la poarta cat pofteste,stiinta nu e opinie.
  Ai auzit ceva de frizerie? Grachina zice ca se dau permise de conducere acolo.Eu n-o cred si nici n-o sustin,ca o gramada (peste gramezi) tot acolo “a luat” si bac-ul.
  Diploma nu e pizza,dar oricum e trimisa si ea la domiciliu…

 6. dacul

  Despre limba dacilor.
  Daco-romanii dupa invazia romana prin sec 2-3 ziceau : lup ,lupoi,lupoaica,///
  urs ,ursoaica///
  vulpe,vulpoi//
  cuc, cuca ///vezi localitati cu numele Cuca
  lebada, lebadoi ///(de origine slava)
  ratza, ratzoi//
  barza, barzoi//…….

 7. fratre dacule

  da,asa ne este dat noua,romanilor,sa ne identificam cu limba si atunci cand,ca aevea, auzim “torna,retorna fratre” sa fim si noi acolo,ca acum aproape 2000 de ani…da,fratre dacule,acei oameni au existat…

 8. TTT

  dacul,
  credeam ca noi ne-am inteles,cand ti-am propus,o nimica toata:sa stai in banca ta si sa vorbesti numai cand esti intrebat.
  A fi smecher nu inseamna a trosni de inteligenta.Acum te ascunzi cu vointa poporului,dar mai inainte spuneai ca fiecare individ scrie cum vrea,ceva de genere.Cum o punem? Cum n-am pune-o,tie-ti arde caciula.
  Cine te crezi sa ignorezi o Academie intreaga? Te crezi poporul? Atunci leaga-ti şunoroacele si ai grija si de Grachina sa arate bine cu kalgotcii trasi pe glezne,il luati si pe Stati cu “astanovka e astanovka” si la Academie cu jalba-n protap:baaaai,prostilor,noi suntem boborul,noi dictam piata de ignoranta si semianalfabetism,toate gratis.
  Eu ti-am demonstrat ca tu n-ai “luat” compunerea,subiectul era mita-n invatamant.Daca chinuiesti si mai departe niste suflete la vreo facultate,inseamna ca 2 compuneri n-ai “luat”.Beizadele de bani gata nu le-am considerat si lectii de la semidocti nu accept.
  N-am studii “despre” limba,am o scoala generala ca toata lumea normala.Sau tu ai nevoie de matematica superioara ca sa stii cand se scrie “ai” si cand “a-i”?
  Iti pare corect sa te ratoiesti cu latina,sa copiezi niste halalaieli,cand lumea are dificultati de exprimare,de vorbire a limbii materne,romana? De parca i-ai vorbi mamaiei:auzi,nu e curechi,e varza.Un domeniu atare se discuta si cu oameni atare,nu sa te burzuluiesti,c-ai fi specialistul lui peste prajit in latina.
  O limba evolueaza,dar moderna era si acum 2000 ani.La orice epoca limba e moderna,nu e un aparat:il arunc si-mi cumpar altul mai sofisticat.Limba se innoieste,alea se numesc neologisme,poate face si “imprumuturi” (biznes),se slefuieste,se cizeleaza pe parcurs ca sa devina ingrijita,corecta,frumoasa,dar si eleganta.Insa cei,care citesc numai horoscopul,nu pot intelege ce-i aia o limba eleganta.
  Intervii numai sa nu zici ca n-ai deschis si tu gura.Realizezi ca toate descoperirile tale stiintifice deja sunt in dex? Ce are localitatea Cuca cu femela cucului,cuca? Nu era vorba de “feminizarea” si invers a unor termeni pt a fi acceptati sau nu de limba? “Ai auzit,mamaie,azi dimineata canta cuca? Cine,poate matracuca?”
  Pastram toate cele 3 principii ortografice ale limbii.N-am specificat:lebadoi,cuca sunt niste termeni pt un domeniu anume si atat.Canta cuca sau am vazut 2 lebede si un lebadoi,nu cred ca e vorba de o limba eleganta.Ăsta-i principiul traditional din cele 3.Sufixul oi mai degraba indica grandeta,dimensiunile mari ale unui termen:şerpoi.
  Trecerea la â din î s-a facut si ea nu pt ca asa vrea boborul,ci pt ca sunt niste principii,traditii,reguli,norme,care-l fac pe maldavan alergic si isteric,ordinea ii face rau.Cum ar fi numele Tărâţă azi a devenit Tariţa.Du-te si-l cauta cine-i,care-i,unde-i,o radacina,o traditie,neam,etimologie,ioc.
  Adica acum 1800 ani daco-romanii vorbeau cum vorbim noi azi.Cand sari gardul de mai multe ori,pana la urma,te alegi cu ceva pe undeva.Ai prins firul ca nimeni nu da atentie,adica nu citeste descoperirile tale,apoi ai prins si gustul de a fenta.
  Toate neamurile noastre au avut ca baza latina,altele si greaca,mai putine slavona(nu slava).La caderea Imperiului Roman,sec-le 14-15,latina inca era vie,iar latina nu e româna.Murea latina si aparea italiana si alte ramuri:”eppure si muove”,nu “e pur si move”,iti amintesti,da? Poate si cine a zis-o si in care ipostaza?
  Sper sa n-o trantesti si de data asta,ca scriu in romana,dar gandesc in italiana.
  Imi pare ca mesajul lui fratre e ca tie-ti sta bine acum 2000 ani.E drept ca civilizatia la acea epoca deja nu mai avea frunza dinainte,de aia nu cred ca te-ai simti in apele tale.
  Eppure nu mi-ai raspus,frumos rugandu-te:casa are nivele sau niveluri,decat sa copiezi “marafeturi”,de care habar n-ai unde,cum si cand le scoatem in evidenta.Da,iutam:dai si sursa de unde te-ai inspirat,ca acum 2000 ani latina era aceeasi romana.

 9. dacul

  Am sa dau un exemplu ce au facut unii academicieni pentru limba romana.
  1.Au hotarat sa se scrie litera “i >” in interiorul cuvintelor cu “a >” ex: Roman=Rom”a>”n.dar aceasta regula nu este buna pentru toate cuvintele.Ex:
  latina=ridere//romana =r”a>”dere.(aici latinii scriu cu litera ” i”.
  Dar si
  latina=radere //romana=radere ( a se barbierii)
  concluzie:Regula nu este buna (valabila) pentru toate cazurile.
  2.Academicienii nu au gasit macar un cuvant din limba dacilor de la HASDEU incoace ceea ce este rusinos pentru ca sunt platiti pentru asta.
  Populaţiile indo-europene ocupau iniţial, în urmă cu şase milenii, regiunea Caucazului , a Mării Negre si suprafata Daciei si Traciei. O parte a acestor populaţii s-a îndreptat spre, teritoriului european.Din aceasta ramura fac parte popoarele Europei inclusiv DACII.in timp ce alta s-a întins spre nordul Indiei (din această ramură fac parte populaţiile ce vorbesc limbile indice şi iranice)
  Ce limba vorbeau dacii,cine sunt urmasii lor……. Cateva cuvinte dacice:
  1.BOUR–EB–ISTA Format din cuvantul BOUR== in romana tot BOUR si ISTA==in romana verbul “a fi”-ESTE
  ,in dialect moldovenesc tot ISTA. cel care avea turme de bouri .
  2.MARI–ISHIA (MARISSIA), raul Mures Format din cuvantul MARE ==in limba romana tot MARE ,si verbul ISHIE, ESHIE provenit tot din verbul (a fi) ESTE Deci inseamna raul mare .
  3.TISSIA ( TISS–IA),raul TISA Format din cuvantul(verb) TISA care inseamna in-tinsa, si verbul IA
  4.HERASSU ,raul SIRIU. Pentru ca Grecii antici nu aveau sunetul SH folseau X=Ch ,deci citim SHERASU==SIR,SIROI=SIRUIRE DE APE si in Sanscrita ===SRAS ,SRU ,Dacii spuneau SHIR ,SHIRUE
  5.Cetatea GENUCLA inainte de venirea Romanilor Dacii spuneau GENUC==GENUNCHI ca si in limba sanscrita =JENUC, latina dar si gala franceza.Erea o cetate unde Dacii INGENUCHEAU la statuia unui zeu.
  6.Cetatea KAPI-DAVA cuvant format din cuvantul KAP==in romana tot CAP,si
  verbul a avea= D–AVA , D–AUA Inainte de venirea Romanilor exista cetatea
  CAPI-DAVA probabil unde stau capii care conduceau poporul sau unde erea capul unui zeu dacic.
  Grecii spuneau ca pe conducatorii Dacilor ii chemau in limba Daca CAPILA–TI. In Limba Sanscrita CAP-ALA ,In latina == caput : capitis
  7.Cuvantul SHARPE din limba sanscrita SARPA , SARP care este si in latina SERPE . DACII SPUNEAU SHARPE
  8.Cuvantul SOARE ,SORE care straluceste pe cer,il gasim in limba Sanscrita== SUR, SURIA,si nu SOL ca in Latina Germanic Sol, Greek Helios, Lithuanian Saulė. Dacii spuneau SORE. .
  9.Cuvantul A CARA il gasim in limba Sanscrita== A CAR, A CARATI in latina==CURO Dacii spuneau CAR,
  10.Cuvantul APA il gasim in limba Sanscrita===APA ,in latina AQUA ,Letona =UPA, Dacii spuneau APA
  11.Cuvantul A SE INVARTI il gasim in limba Sanscrita===A-VARTA, ,VARTITA si in Latina VERTO,VERTARE Dacii spuneau VARTA ,VARTELNITZA
  12.Cuvantul UGER il gasim in limba Sanscrita===UDARA ,in latina =UTERUS ,Dacii spuneau UDZER, din cuvantul UD care se gaseste si in sanscrita=UDA ,si Latina =UDUS
  13 Cuvantul NAS il gasim in limba Sanscrita==NASA ca in mai multe limbi ….. Dacii spuneau NAS
  14.Cuvantul A TOPI ,a se topi de caldura il gasim in limba Sanscrita==TAPITA, ca in mai multe limbi …..
  15.Cuvantul TALPA piciorului,TALPICI il gasim in limba Sanscrita==TALPA care inseamna patul. Dacii spuneau TALPA
  16.Cuvantul A TRESARI il gasim in limba Sanscrita== TRASA ,TRASTA in latina==TREMO Dacii spuneau TRESAR
  17.Cuvintul DINTE il gasim in limba Sanscrita==DANTA ca in mai multe limbi …..latina ==DENTIS Dacii spuneau DINT ,DAMB
  18.Cuvantul A PLUTI, PLUTA il gasim in limba Sanscrita==PLUTA Dacii spuneau PLUTA
  19 Cuvantul MORT ,MOARTE il gasim in limba Sanscrita==MARTUA , MRTA Dacii spuneau MORT
  20Cuvantul a RAMANE il gasim in limba Sanscrita==RAMATI ,,RAMANIA —un lucru foarte interesant despre originea cuvantului ROMAN.
  21Cuvantul SAT il gasim in limba Sanscrita== SAT , SAD, care inseamna loc de asezare ,a sede ,adica SAT in romaneste.
  In latina ==sedeo sedi sessum :engleza == to sit. Avem denumiri de cetati DACICE ===SATI-DAVA
  22.Cuvantul SAMA ,DE-O SEAMA il gasim in limba Sanscrita== SAMA ,ca si in latina=similis si engleza= same,
  Raul SOMES in latina =SAMUS=gemenul Muresului care erea fratele mai mare Marisus ,Marissia sau denumirea vine de la cele doua rauri gemene care formeaza SOMESUL. Ele se numesc intr-o atestare din anul 1900 SAMESUL RECE siSAMESUL CALD ,deci observati SAM-US==SAM-ES lucru care arata pastrarea radacinii adevarate a cuvantului de catre localnici.
  23,Raul CRISSIA atestat in timpul Romanilor INSEAMNA ==CRUCEA in limba Latina CRUX, CRUCIS Dacii spuneau CRUSHIE
  Concluzie
  verbele A FI == ISTA,ESHIE,IE,E
  A AVEA== AVA,AUA,ARE

  Limba Daca si Latina provin din vechea limba proto-europeana care s-a format in jurul Marii Negre si este limba romanilor de azi care au fost latinizati in timpul IMPERIULUI ROMAN.Multe cuvinte le gasim si inlimba latina dar in limba DACA si-au pastrat forma initiala de acum 4000 de ani. Romanii de astazi vorbesc aceasi limba ca si vechii daci
  Denumirile de rauri si cetati au fost atestate in scrierile vechilor greci.

 10. TTT

  dacul,
  tu chiar crezi ca citeste cineva referatele astea de catedra? ziceam,anumite nuante se discuta cu anumite persoane,adica care inteleg,pricep,sunt la tema,sunt interesate,altfel tu poti sa indrugi verzi si uscate,nimeni nu controleaza,tu nu dai sursa.
  e inutil sa-i vorbesti mamaiei de procesoare.asta-i efectul si cu tezele tale.
  suntem varza la limba romana,iar tu te bagi in epoca dinozaurilor cu proto,bla-bla.eu despre ivan si tu despre bolovan.
  Orice evolutie a unui cuvant trebuie exsplicata:ce avem azi,ce s-a pierdut pe parcurs,ce s-a mai alipit in contact cu altii,ce a disparut pt ca nu corespunde etc.toate provin de undeva,asta o stim.
  dar ce facem cu “sanguis”? era sînge,acum e sânge.n-a sarit nimeni atunci sa tune ca nu-i sta bine cu î.
  academia numai a corectat un neadevar istoric.anii 50 sec.trecut fel de fel de impostori comunisti au impus total pe î din â.se practica de secole â din î,dar nu era obligator.mai interveneau si niste traditii:V.Ale-cs-andri,K-ogalniceanu,asa a apucat familia de secole si asa o tinea.
  cauta ceva de Bolintineanu,decat sa repeti una si aceeasi mereu,mai ales,ca nimeni nu da atentie.la 1860 scria cu â.este si un dictionar universal,foarte vechi,al lui Lazar Saineanu,si el cu â.
  s-a revenit la ortografia statuata anterior.limba vie e influentata de multi factori.cuvintele nu sunt datoare etimologiei,ci normelor ortografice in vigoare.
  nu puteam sa avem si azi “revolutuine” sau “petitiune”.sau sa ajungem timp de 2000 ani cu homo,bene,bonus,lupus.perfect avem om,bine,bun,lup.are radacini,dar se numeste altfel,nu e latina,e romana,a suportat o evolutie extraordinara,cu mult mai bogata ca expresie chiar decat alte limbi de circulatie mondiala.nu negam nici influenta slava (nu rusa).
  eu cred ca un individ,care nu stie cand se scrie ai sau a-i si habar n-are de niste norme elementare,ce tin de scoala primara (aceeasi,cu 2 e),n-are dreptul de a probozi nici semenii.e drept ca tupeul nu-i lipseste maldavanuli,dar asta il face si mai ignorant.
  iti place sa te invartesti in jurul proto-indo-europenei,dar nu e atestata direct.a fost reconstruita prin metoda comparativa,cu dovezi arheologice,adica asa si asa,iar asta lasa loc pt speculatii.
  intre timp,ai o sumedenie de greseli gramaticale,coerenta ioc,topica bizara,enunturi intortocheate,ca la vechii daci? de ce nu lasi proto si sa te ocupi de romana? adica ma fac specialist in domeniu,dar cu 4 greseli in 3 cuvinte? tocesc asa ca Pepelea fara sa fiu in stare sa-mi exprim coerent un gand,iar la scris chiar il fac praf? limba e in fruntea oricarui compartiment al lingvisticii si n-am nicio baza,nu pot progresa in materie,daca n-o cunosc.sau nicio frunza nu se misca,daca nu vrea banul?
  romanii(de la Roma-romani) cuceresc Dacia in 109.au adus si colonisti,care vorbeau deja latina vulgara.in amestec cu bastinasii daci,se profileaza “rumana”.pe parcursul a o mie de ani s-au perindat si alte popoare.deci,ceva a intrat,dar si a iesit in si din aceasta “rumana”.
  cuceritorul asimileaza tot,asta a fost si soarta dacilor.ceea ce vorbeau dacii,au pierdut pe drum.latina predomina si colonistii la fel.ce-a iesit de aici,vorbim noi,mai mult sau mai putin.dacii n-au sarit peste colonisti sa ne dea limba lor.deci,ai putea fi numai tu cu “aceasi” limba ca vechii daci (ca si>o combinatie gresita).

 11. NLS

  2 TTT: ti-o facut dacul da tu nu vrei sa recunosti si faci bulbuci aiuria!!!
  si ia luatio mai moale cu “maldavenii” ca Sfintul Stefan tot movldovan a fost si daca ai ceva contra sa credem ca esti pro turc? Vedeti sa nu va rupem iataganurile!!! 😉

 12. dacul

  TTT nu uita ca toti scriem la repezeala si nu ne verificam ce am scris si apasam «trimite comentariul» ,aceasta nu este o lucrare de doctorat pe care o verifici de 10 ori si tot mai gasesti greseli ,de aceea au cartile ERATA.
  Eu ceea ce fac o fac din placere pentru neamul meu cel romanesc,pentru restabilirea adevarului istoric,si nu am treaba cu rusii.Asa ca sa vezi ca spun adevarul am ajuns la concluzia ca si limba rusa se inrudeste cu limbile germanice.
  Un exemplu:brader,bratter,brat.//door,tur,dvor.
  Metoda mea de cercetare este urmatoare:studierea dictionarelor vechilor limbi Sanscrita,greaca veche,latina,proto celta(gala veche),persana veche,proto albaneza,proto slava,proto baltica,old norse (proto germana),inscriptiile de pe pietrele funerare antice din teritoriul locuit de daco-geti,nume de regi,localitati,plante dacice dar in forma originala de la greci sau latini.
  Toate astea puse cap la cap cuvant linga cuvant scot la iveala cuvintele folosite de daci.
  Exemplu :Cuvantul APA din romana,in limba Sanscrita de acum 3500 ani se spunea tot APA.
  Ce concluzie tragi ca dacii au luat de la latini forma AQUA siau ajuns dupa 2000 de ani la forma APA cum se vorbea acum 4000 de ani.
  NU DACII AU PASTRAT CUVANTUT APA FOLOSIT ACUM 4000 DE ANI SI L-AU TRANSMIS ROMANILOR DE AZI.
  DAR SA NU TE MAI PLICTISESC…..CU LUCRURI PLICTISITOARE MAI BINE SCRIEAM DESPRE LITERE MANCATE SI ADAUGATE LA UNELE CUVINTE DIN VITEZA DE SCRIERE PE O TASTATURA SI UN CALCULATOR VECHI DE 15 ANI.
  PS.am uitat si limba Gota pentru ca si ei au trecut pe aici de unde avem cateva zeci de cuvinte .Gotii spuneau AUSS pentru cuvantul AUZ ,AUD in latina= AUDIRE ,romana= AUZIRE.

 13. nomatterwho

  pentru dacul si TTT

  as avea doar o sugestie, daca to faceti atita amar de lucru si cautati prin dictionare originile limbii romane, ati putea face o sinteza putin mai argumentativa pentru a “argumenta” originile noastre…
  de genul, cuv. n, n1, n2 a fost folosit in acea perioada, dar luind in considerare venirea porceasca a lui “Ivan” s-a trecut la urmatoarea forma sau a fost inlocuit…

  pentru ca nu doar originile unei limbi vor trezi constienta apartenentei, ci intelegerea evenimentelor care au avut loc intre Nistru si Prut, si influienta acestora va demonstra parcursul nostru ca neam,
  ce parere ati avea de un asemenea abord ?

 14. TTT

  NLS,
  esti in stare sa faci o discutie civilizata fara sa ameninti? Ti s-a aprins caciula si tie ca maldavan,o specie intruchipata in a treia sau a patra generatie de azi,care provenea de la niste neamuri de ale lui Stefan,combinata cu alta cultura,s-a lasat asimilata,si-a pierdut demnitatea.A iesit din treaba asta un fel de bal-bal.Adica bulbucii iti apartin,mai ales ca-s “aiur(i)a”.Nu sari cu “iataganurile”,si aici ai dat-o in gard,ci pune mana pe carte,tastatura n-are nicio treaba aici,nu stii,nu cunosti inainte de a te da mare la apa mica.Cei ca tine au devastat cladirea Parlamentului (cu iataganurile),dar au murit altii.
  Din ce limba face parte “luatio”,maldaivanule? Cine a spus ca Stefan e maldavan? Si le mai inventezi inca,de parca nu ti-i suficient cele 2 clase ca la tren.Moldoveni si maldavani ca tine is 2 diferente azi.Lasa cuvintele mari,ti-ar pasa de Stefan,i-ai invata si limba sa nu te faci de cacao.Stefan azi ar pune la punct toate petardele astea bune de nimic.Iar tu cum ai buchisit 2 clase la “maldavneasca”,acolo ai si ramas,analfabet,si ai nas sa faci morala.Limba e un stalp de reper al unei natiuni,nu “iataganurile”(corect iatagane).

 15. NLS

  si d-lor administratori cine va invatat sa faceti atita cenzura sovietico-comunista?
  ce ati gasit in mesajele mele dinainte ca li-ati sters???
  cind sint ofensati moldovenii, e normal, nu vedeti da???
  Da tu ttt-aule tot asa ti-ai permite sa ofensezi si un muntean, si un ardelian, oltean samd? Cred ca nu, fiindca vreai buletin rominesc si pentru el esti gata la orice!!!

 16. NLS

  daca le mai stergeti si pe acestia apoi no sa mai eu ZDG nici pentru invalit peste (seliodca)!!! 🙂

 17. dacul

  Domnule NLS ar fi pacat sa parasesti ZDG fiecare om are farmecul lui in a se exprima si toti la un loc dau frumusetea comentariilor din acest ziar.

 18. TTT

  Bai,ofensatule,lasa pietrele,tataie,te porti frumos,nu esti la “strelkă”.Ziarul inca ti-a permis mai mult decat ai meritat.Cu jargoane de spelunci nu te poti prezenta pe un site citit de tot globul.Tanase nici nu ti-ar accepta adresa,cu atat m.m.injuriile.Sau crezi ca daca esti ras pe cap si cu blugii rupti peste tot,esti bun de respect? Decat sa tuni si sa fulgeri,mai bine pune mana pe carte,fara malitie o spun.Nu ti-e rusine sa mori cu 2 clase? Mai multe nu vad,catastrofa,doar nu suntem in evul mediu.Deci,nu accept lectii de la “prof(i)sionisti” de cartier.
  Discut cu lume culta,inteligenta,modesta,cumsecade.
  Romanii lasa-i in pace,ii am alaturi,”m-au prins” exact ce citeam,nu-ti spun ce comentau cand “te-au” citit,dar mi-a fost rusine…
  “Succesuri”.

 19. TTT

  dacul,
  spune cu cine prietenesti ca sa-ti spun cine esti.Tot te lingusesti ca pisica,dar de fapt incerci sa justifici ignoranta,semianalfabetismul si mitocania.Ăsta-i farmecul?
  Dat c-o faci pe avocatul,si nu numai,incepusem sa citesc niste badaranii scrise de clientul tau,ceva de “belit”,n-am mai insistat,ca nu orice sraluceste e aur.Si ăsta e un farmec? Atunci,dace,cum e Tandea,asa si Mandea.Si tie-ti arde caciula,ăsta-i tot farmecul maldavanului:cartea si slanina ii fac rau la stomac si ar rupe gatul oricui numai pt ca ar indrazni sa-i bata şaua ca societatea azi ii vrea culti si pe ciobani,pt ca animalistii tuna ca oile trebuie tratate bine.

 20. NLS

  2 dacul de acord la 100 de %! Dar trebue sa fie astia de la ZDG mai obiectivi si daca imi tae mie comentariile pentu ceva apoi sai tae si pe cei care isi permit sasi bata joc de moldoveni!!!
  Fiecare are dreptul sa se socoata asa cum ii place, romin, moldovian, bucovinean… si fiecere are dreptate in felul sau. Cineva isi vede radacinele de pe timpul dacilor, cineva din timpurile lui Stefan, altii de pe vremea unirii principatelor… Eu de pilda prefer sa ma pozitionez ca daco-moldovian fiindca atunci au fost vremuri de glorie pe acest meliag; dacii care iau fugarit pe romani pina linga Roma si moldovenii lui Stefan, care au bagat spaima in turci si nu numai. Da ceva glorios dupa unire nu cam tin minte…(pareria mea). Si ma cam sufoca lozincile astia sovetico-comuniste “unire la patria mama”, “la fratele mai mare”… Ia nu ne mai uniti atita! Mai lasatine oliaca in pace sa le deprindem de singuri pe toate si ajutatine doar cind va cerem. Moldova deacu e in virsta adolescentii si nu cam vrea atita tutelare!!! Voi nu vedeti chiar ce se face??? Unii ne rup in stinga, altii in dreapta si ne cirta pe noi intre noi IN TARA NOASTRA!!! Si stiti de ce sintem saraci? Fiindca bisnesul nostru (adica acei cu burta si buzunarul mare) au interese si conturi ude vreti numai nu in tara! Si evident ca ei trag incolo ude lis interesele si nici in fundul ripei nui preocupa TARA si poporul. Hai sa fim mai destepti (toti de aici, si moldovenii, si rominii, rusii, gagauzii, ucrainenii samd) si sa mai scapam printre degete ce ne toarna demnitarii nostri, ca ei numai din asta traesc! Si cind o sa ne intelegem bine intre noi atunci o sa arda cu flacara albastra toate luzincele lor, si ei no sa mai aiba nici un rost! Si cind Moldova va face armata (cai ca in armata acum – se maturiziaza 🙂 ), vom vedea unde si cind o sa se intoarca… Si cred ca va deprinde si invata atitea ca va putea fi pilda pentru mame, frati si surori mai mari…
  da cei cu buzunarile groase(si obrazul tot) ia mai ducetiva voi in … conturile cui va are ca sa nu se schimbe timpurile si sa vina un nou Stefan si sa faca asa cum a facuto Sfintul Stefan cel Mare cu boierii care curatau ciubotele turcilor si nu numai a lor. (cine nu stie, cititil pe Ureche!)

 21. NLS

  TTT, esti zombat ca si Siberiacul! Luativa de minute si mai treceti pe la farmacie dupa calmante. Fii mai barbat, si nu isteri atita! Fii pe pace si nu-ti fie frica ca n-am avut de gind sa-ti fac ceva! )))
  Si eu cu zombati nu am de gind sa pierd timp in vint! Asa ca daca-mi mai scrii ceva – o so faci aiurea fiindca de azi te bag in ignor mare 🙂
  si mai invata tu a citi, intelege si face concluzii corecte dar nu reesind din ambitia ta bolnavicioasa! (daca tot treceti pe la farmacie, vedeti vre-un liac si pentru asta) 🙂

 22. NLS

  si daca o sa am de gind sa invat ceva o s-o invat de la oameni inteligenti ca Dacul si nu de la de-al-de tine!
  nu stiu de ce, da te vad un toy terrier sau un chi-hua-hua si de-aceia is pe pace ca stiu ca astia nu musca 😉

 23. DACUL

  Domnule TTT cuvantul “BELIT” provine din limba latina BELO / BELISIMO si inseamna frumos /foarte frumos ,de ce ar fi o badaranie?

 24. TTT

  NLS,
  to,iar a dat vaca in lucerna.
  Am mai spus:cand li se termina “argumentele”,laşii trec la farmacie,iar data viitoare,sigur,vor trece cu controlul si prin patul interlocutorului.Pt ca asa i-a invatat Ivan: sa nege evidenta,sa dea in cap daca se insista,sa fie neghiobi cu orice pret,ca bunul-simt nu-i dat oricui,iar prada lui Ivan sunt exact analfabetii.Asta-i mostenirea sigura a maldavanului:sa bage la psihiatrie oricare-i sta in cale,apoi e liber sa-i rascoleasca si patul,poate gaseste ceva compromitator si asta-i toata victoria marlanilor.
  Referitor la “argumentele” tale,nu tin de un barbat,ci de o fiţă marginita,”liacul” fiindu-i vreo punga intamplatoare de-a lui Ivan Ivanîci,nascut pana la primul razboi mondial.Dar nu judec,azi e democratie si fiecare face ce “vria”,chiar daca ti-e scarba sa mergi impreuna in transportul public.
  Pt inceput,pana nu inveti unde se scrie “ia”,nu la “aiuria”,”pareria” ,”meliag” si tot textul plin de “farmec”,nu te considera nimeni,nici pe cei din tagma asta.Te-ai agatat de “aprecierea” dacului,dar de fapt,el-ea s-a pus la adapost:mai sunt ca mine.Desigur, inteligenti,care-l fac pe Snegur erou national.Pt ca inteligentii astia n-au morti din razboiul de la Nistru,nici schilozi uitati de lume,pt ca i-a dat drumul lui Smirnov la ordinul Moscovei.Pt ca inteligentii astia habar n-au ca Snegur intai a tacut chitic si n-a atins declaratia de independenta,apoi cand a simtit ca se profulau mai multi maldavani intru susutinerea-i decat moldoveni,in 1994 a schimbat sintagma de limba romana din declaratie in l.maldavneasca,si imnul de stat la fel,din desteapta-te,romane in “limba noastra”.Un agrarian comunist inveterat,care l-a sapat pe Druc,pt ca nici in gluma nu era de acord sa joace kazaciok in fata Kremlinului,Druc.
  Dar ce vrei sa judece dacu,mai arunca si el cate ceva sa para inteligent.In comun aveti o saracie spirituala de proportii,dar si obraznicie imensa:auzi,sa-i fie rusine Romaniei,daca nu ne-ar acorda burse gratuite,zice dacu.8 ani intorceam romanii de la hotar,ambasador roman afara,corespondenti romani pe fuga si acum trebuie sa-i fie rusine Romaniei,nu lui dacu,nu noua.Sau povestea ta:te-ai invinetit daca ti s-a spus ca esti repetent la romana,acum mai degraba ai decis sa te faci specialist in farmacie,chinologie si obraznicie,decat sa incerci sa redresezi cumva situatia.
  Eu oricum dorm bine.Ziceam,sa rada lumea civilizata,ca are “material” gratuit inca pe vreo 100 de ani inainte.

 25. TTT

  dacul,
  atata ai inteles tu din ceea ce am scris despre “farmecul” unei limbi? Eu nu zic sa te prefaci prost,pt ca intre a preface si actiunea in sine e o diferenta.
  Regret,dar esti si minciunos.Ai prins firul ca nimeni nu se intereseaza de matrapazlacurile tale stiintifice si prostesti lumea.
  “A beli” sensul e de a jupui.”Metafora” maldavanului in general,e de “a decalota sexul masculin”,imi pare ca-i zice si “penis”,just,dacu? Ce are sexul m.cu prefectura,adica cu bello,dublu l,ca termen italian,care,la randul lui,vine din latinescul bellvs (v=u)? Daca pt maldavani “è bello a beli”,sa fie sanatosi,frumosul va salva lumea.Dar numai italianul poate spune ca bello al lui vine din latina,iar romanii au “frumos”-ul lor,care vine si el din latinescul “formosvs”,iar tu,ca cercetator de cuibare de cuce,le masori pe toate cu o doaga.
  ” A beli” nu te-ai gandit ca vine din slavonescul vellere (cu diacritice la primele 2 vocale) cu sens de a smulge,a sfasia,exact sensul de a jupui? Dar si slava proaspata cu “beliti” cu sensul “a albi”,belai-alb.Deci,dacuuuu,jupuim pana facem alb,curatam,indepartam orice reziduu.
  De-ai sti cat imi pare rau ca nici a jupui unii nu-s in stare. “A o beli” in popor are sens si de a da de necaz.
  O faci lata si la “sneg”-ur precum ca ar veni din “negura”.Daca si Snejana vine tot de prin neguri,las-o dracului de “cercetare” ca miroase a doaga.Nu-i frumos sa minciunesti numai pt ca ceilalti is ignoranti in materie.Daca nu stii,o spui franc,nu te crede specialist numai pt ca te apreciaza cei care stiu a o jupui si atat.

 26. dacul

  TTT o mare reusita pentru mine.Te-am facut sa cauti etimologia cuvintelor dar asta nu inseamna ca ce scrie in dictionarul explicativ al limbii romane este si adevarat.Acest dictionar este foarte vechi si trebuie actualizat.

 27. TTT

  NLS,
  “a(l) naibii de comple(x)at,mi(-)i mila”.
  N-ai indraznit sa te uiti prin broasca usii si de nevoie ti s-a facut mila,argument important.Data viitoare sper sa nu te apuce intestinul,un alt argument important.
  Vis-a-vis de analfabeti eu n-am mila.In lumea civilizata ai fi fluierat-a si huiduit-a ca un ultim exponat al epocii de piatra.Dar spre regret nu esti unicul-a si te pierzi printre alte exponate.

 28. TTT

  dacu,
  nu mai cere si hartie igienica,stii tu care-i culmea tupeului.
  Tu minti,minciunesti lumea.E o rusine sa fii minciunos sau e o rusine ca m-am uitat eu in dictionar? Si n-o termini aici,ai si lasitatea sa insinuezi ca dictionarul e cacao.Dai pe Google “bello” din italiana si apoi la latina,nu e dictionar.Un milion de surse azi ai la dispozitie,iar tu copiezi pramatiile altora.Si m-am bagat numai pt ca deja te-am prins cu minciuna nu numai o data,minciunesti.”A beli” vine de la bello,”snegur” vine de la negura etc.Foarte usor,foaie verde,dar ce mai e si stiinta asta,cai verzi,parca ai fi cu vaca. (da,vaca nu vine de la caca-o?).
  Eu nu-s cu tratamentele,dar ceva nu merge,nu se leaga,cat n-ar fi unul de tupeist,n-ar ajunge pana in halul asta.Deci,la nivel de mansarda cum stai? Sau nesimtirea n-o iei in cadru sa copiezi imbecilitati de la Stati si sa-ti bati joc de limba romana? Tu cine te crezi? Daca ai vreun certificat,eu ma retrag,nicio problema,doctorul e unul,pacientii-s multi.Dar sa-ti treaca pofta de imbrobodit lumea,savantule,ca sunt aici si o carte,o sursa le deschid oricand.
  Deci,imi expui evolutia lui “bello” cum a ajuns in “a beli” dupa tine si cum “sneg” vine de la negura,altfel nu mai incep cu dacul,ci cu minciunosul,ai meritat,si inca te tii cu nasul pe sus,in loc sa recunosti ca ai dat-o in gard.
  Nu te asteptai ca in tara asta mai sunt si alte natii,in afara de maldavani ca tine si Stati cu obraz de hru-hru sa reprosezi de ce am deschis o carte.Pt ca asta vreau cei ca Stati si ca tine:sa nu deschida lumea o carte,sa puteti s-o minciuniti cat mai frumos si s-o imbroboditi cat mai strans,cum faci tu.

 29. NLS

  TTT da de ce-ti permiti sa sari la toti in cap??? Dacul si-a expus pareria si opinia, si n-ai decit sa discuti sa argumentezi, cu ce esti de acord si cu ce nu, da nu sa latri murdar cu “maldaveni”, “specie”, “exponate” si alte injosiri de-ale tale!!! Unde te-ai nascut? unde ai crescut, paginule???

 30. TTT

  NLS,
  oricum analfabetii nu vor salva civilizatia.Intai pui mana pe carte,apoi imi indici ce am de facut.
  Stie-ti locul,nu-ti face griji pt altii,dacul e in stare sa dea replica.
  Cu cat insisti sa-ti demonstrezi “capacitatile” de a intra cu tancul in viata altora,cu atat esti aruncat automat,nu esti acceptat,poti fi si ea,nu schimba nimic.
  Tot incerci sa scoti in evidenta cat de monstruos as fi,dar eu cred mai josnic miorlaiala asta a ta cu “argumente” de paparude.Argumentul meu e sigur,verdict,se vede,si asta te-a detonat.Regret,dar depinde de tine.Nu mai scrasni,nu te mai frasui intruna,fii demn,accepti realitatea de a fi trecut pe langa scoala,o corectezi,nu-i sfarsitul lumii,toti ne impiedicam.Dar sa incerci sa acoperi prin fel de fel de jalbe,demonstreaza ca n-ai nicio sansa.Incerci sa inchizi gura altora cu plangeri si vaicareli.
  Cand vorbesti de “injosiri si latrat murdar”,te uiti sub nas,dar te uiti bine.Te-ai obisnuit sa spulberi tot in cale si acum s-a gasit nu stiu cine sa-ti spuna sa nu intri cu bocanci in viata nimanui.Poti tu sa accepti una ca asta? Asa o sa te zghihui si pace n-ai sa mai ai.Demnitatea si respectul nu se cersesc.

 31. NLS

  TTT, dute ba in muma padurii!!! 🙂
  Ce stii tu de demnitatea cuiva si de a mea anume???
  esti bolnav ambitios si inginfat la culme! dute-n ignor!!! 🙂

 32. galina

  D:NLS…TTT e o persoana foarte intelectuala… care nu permite la nimeni ca aiba nici o parere…e sigura de capacitatile sale la asa nivel ca e imposibil sa ii zici ceva…e un bine daca ar avea grigà numai de parerea sa,dar ea a creat un control total pe toti care skriu comente la acest ziar…e imposibil credema sa ai o parere daca este TTT(mara)…am incercat si cu binele si cu raul dar inzadar…cu un inkin spre ziar m’am retras,ca sa nu fiu acolo unde sunt asa persoane autotstiute si autotdestepte…

  MAM RETRAS Sà RàMIN CU PAREREA MIA…

  AUUUUUUUUU DOMNILOR DE LA ZIAR…sunt deja in ITALIA…astept sunetul kind veti fi in PADOVA…
  Và IUBESC
  MULTUMESC

 33. TTT

  Galina,
  am si eu un inchin spre tu.
  Imi amintesc ca am facut o propunere sa sterilizam mama prostilor si,culmea ironiei,tu erai de acord.Propunerea mea e inca valabila.
  Intelegi ca deja cei care-i avem trebuie sa le dam crezare si sa ne obisnuim ca viata n-ar fi interesanta fara ei.Ne-o demonstreaza Bula,Petrica,Ivanuska,Mitrofanuska si alti Pepelea,pe care ii are oricare popor.
  Tu nu dispera,te-ai retras de aici sa nu fii in rand cu persoane care te dezonoreaza,dar sunt si alte cai,care te-ar onora si te-ar pune pe piedestal,de ar muri de ciuda toate personajele indicate mai sus.
  Italia e vestita prin munca sa de voluntariat.Nu vrei sa te inregistrezi pt a da o mana de ajutor la lichidarea analfabetismului in Zimbabwe,Ruanda,Uganda,in lumea a treia,untr-un cuvant? Dar cu 2 conditii:sa nu te dai de gol cu provenienta,adica mai e o lume a treia,dar nu pe harta,las-sa fie secretul tau.Si a doua conditie ar fi sa nu dai peste om ca chiorul in gard,ca africanii nu stiu de sapte…
  Apoi urmeaza niste flecustete tip sa nu te lauzi,sa nu te dai drept Napoleon,sa-ti stii locul,sa nu sari inaintea celor mari etc.Un fel de instructaj de bun simt,educatie si cultura.

 34. victor

  Tocmai asta este și fațeta zgd, de a discuta de dragul lelei. Intrlocutorii ar fi bine să revadă ce au comunicat și, dacă dețin cîte ceva din intelegență, să se deprindă să vorbeASCĂ LA SUBIECT.Acest lucru se referă și la zgd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *