Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   La război, cu eroi noi

La război, cu eroi noi

295-eroiPartidele cu cele mai mari şanse de a accede în viitorul Parlament au recurs la schimbări importante în lista primilor 10 candidaţi la funcţia de deputat. PCRM, PL şi PD au câte cinci oameni noi în primii 10, iar AMN – 4. PD şi PL propun cele mai multe nume noi nu doar pentru primele 10 locuri, dar şi pentru politica din R. Moldova. AMN şi PCRM, deşi au efectuat schimbări în lista primilor 10 candidaţi, vin cu vechea gardă. PLDM încă nu şi-a făcut publică lista candidaţilor pentru alegerile din 28 noiembrie.

PCRM şi-a adunat toată „crema” în fruntea listei. Oameni importanţi, care la alegerile din 2009 erau pe la mijlocul listei, acum şi-au făcut loc în primii 10. Partidul condus de Vladimir Voronin propune cinci nume „noi” în primii 10 candidaţi, faţă de alegerile din 29 iulie 2009, când au acumulat aproape 45%.

Ostapciuc, renegată de PCRM

Lidera fracţiunii parlamentare a PCRM, Maria Postoico, a făcut un salt de şapte locuri şi a ajuns de pe locul 11 pe poziţia a 4-a în lista pentru anticipatele din noiembrie. Iurie Muntean a urcat de pe locul 20 pe 3, Grigore Petrenco de pe 17 pe 10, Vadim Mişin de pe 25 pe 7, iar Irina Vlah a avut parte de cea mai mare ascensiune, de pe locul 33 pe 9. Aceştia i-au înlocuit pe Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc, ambii plecaţi la Moldova Unită, pe Valentin Guznac, acum pe listele PD, pe ex-preşedinta Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, care se află pe locul 61, după ce, în 2009, era pe locul 9, dar şi pe Vladimir Eremciuc, care, de pe poziţia a 10-a, a ajuns pe locul 32.

PCRM propune şi nume noi pentru parlamentarele din noiembrie. Printre aceştia se numără jurnalistul NIT TV, Constantin Starîş (27), ex-directorul SIS, Artur Reşetnicov (37), directorul Agenţiei Omega, Alexandr Petkov (40), ex-directorul vămilor, Viorel  Melnic (57) şi ex-ministrul Justiţiei, Vitalie Pârlog (66).

Prezenţa în listă a lui Starîş şi Petkov „este o dovadă că aceştia au făcut partizanat, că sunt afiliaţi unei garnituri politice”, consideră analistul politic Igor Boţan. Despre faptul că Ostapciuc nu este decât pe locul 61 în listă, cu şanse infime de a accede în Parlament, Boţan crede că acest lucru demonstrează că ea este marginalizată şi scoasă din circuitul activ. Chiar şi aşa, Boţan crede că PCRM va acumula între 30 şi 45% din sufragii, în dependenţă de „calitatea campaniei”.

„Curăţenie” la PDM

Partidul care vine cu cele mai mari noutăţi în lista primilor 10 candidaţi este PDM, condus de Marian Lupu. Pe listele democraţilor apar cinci nume noi în raport cu precedentele alegeri. Patru dintre ele sunt pentru prima dată în listele electorale: Adrian Candu, despre care se spune că ar fi finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Vasile Botnari, considerat „mâna dreaptă” a lui Plahotniuc, Pavel Filip, directorul Tutun-CTC, şi Raisa Apolschi. Singura persoană avansată pe liste este Valentina Buliga, care a prins locul 10, faţă de poziţia a 12-a, de la alegerile din 2009.

În listă, însă, lipsesc câteva nume importante, iar acest fapt lasă loc de interpretări. În top 10 (faţă de 2009) nu mai sunt Alexandru Stoianoglo, ajuns pe locul 11, şi Aurel Băieşu, plasat pe locul 27 . Din listă au dispărut numele lui Valeriu Guma, Oleg Serebrian, Andrei Popov şi Oazu Nantoi.

Nantoi a declarat pentru ZdG că decizia de a nu participa pe lista PD în alegeri ar fi una personală, adoptată în urma unor discuţii din interiorul partidului. „Rămân la PD şi îi voi strica pensionarea lui Voronin şi altora ca el”. Despre faptul că nici Oleg Serebrian nu apare pe liste, Nantoi a spus că i se pare „o decizie normală”, atâta timp cât ambasadorul Moldovei în Franţa a ales cariera de diplomat. Nantoi a exclus posibilitatea că aceste mutări ar fi în favoarea unei coaliţii PD-PCRM. „În interiorul PDM nu s-a vorbit de o aliaţă cu PCRM, cel puţin în prezenţa mea”, conchide Nantoi.

„Principala teză vehiculată e cea potrivit căreia din topul listei PDM au fost scoase persoanele care ar avea un comportament mai independent în raport cu şeful partidului. Se pare că pe lista PDM sunt promovate persoane care gândesc la fel ca liderul lor şi care nu ar îndrăzni să-i facă opoziţie”, consideră Igor Boţan. Analistul crede că PDM va acumula 5—15 % la alegerile din 28 noiembrie, „în dependenţă de calitatea campaniei”.

Liberali cu nume noi

PL propune şi el cinci nume noi în lista primilor 10 candidaţi pentru alegerile din 28 noiembrie. Doi dintre cei cinci sunt noi pe scena politică din R. Moldova. Pentru prima dată apar numele lui Victor Popa şi Vladimir Lupan, plasaţi pe listă în primii 10. Alte nume noi în primii 10 sunt Valeriu Munteanu, care a urcat 12 locuri, faţă de 2009, de pe 17 pe 5, Ion Hadârcă – promovat de pe locul 11 pe 4, şi Boris Vieru, care de pe locul 15 a ajuns pe locul 7.

Din primii 10 lipsesc Dorin Chirtoacă, care a ales să se concentreze pe treburile Primăriei, Anatolie Arhire, ajuns pe 19, Gheorghe Brega – pe locul 12, Vadim Vacarciuc – 20 şi Ana Guţu, acum pe locul 11 în listă. PL propune şi oameni noi, cum ar fi Valeriu Saharneanu (14), preşedintele Uniunii Jurnaliştilor, Valentin Berezovschi (21), Valentin Guzgan (31), dar şi istoricul Ion Varta (28).

„Cred că absenţa lui Dorin Chirtoacă va influenţa scorul electoral al PL. El a început schimbarea. Vor pierde voturi pentru că Dorin Chirtoacă, înainte de a fi un simplu membru al acestui partid, este un simbol, iar lipsa simbolului este un semnal prost”, consideră Igor Boţan. Astfel, PL ar putea acumula 5-15% din sufragii, potrivit analistului.

AMN mizează pe vechea gardă

AMN are cei mai puţini oameni noi în lista primilor 10. Partidul condus de Serafim Urechean propune patru nume noi în fruntea listei, faţă de precedentul scrutin. De remarcat, însă, că niciunul dintre aceştia nu reprezintă o noutate pentru politica de la noi şi nici pentru listele AMN. Cele patru noutăţi sunt Natalia Ciobanu (de pe locul 21, în 2009, a ajuns acum pe 10), juristul Viorel Savva (de pe 48 pe 9), Natalia Reu (de pe 12 pe 8) şi Victor Osipov (de pe 13 pe 2).
Din lista propusă de AMN, faţă de 2009 lipsesc numele lui Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic, plecaţi la MAE, precum şi ale lui Veaceslav Platon şi Mihail Silistraru.

„AMN a tras concluzii din campaniile precedente. Acum sunt mai buni în acest sens. Cel puţin, dacă mă uit în lista lor, înţeleg de ce i-au numit pe aceşti oameni. Înţeleg ce face AMN mai mult decât ce fac alte partide”, a declarat analistul Igor Boţan. Lipsa lui Veaceslav Platon nu este o surpriză, consideră expertul. „AMN este un partid din categoria celor care pot trece pragul electoral, dar aşteptările mele sunt în jur de 5%. Nu cred că iau mai mult de 7 %. Există şi riscul să se prăbuşească”.

PLDM promite surprize

PLDM este singura formaţiune cu şanse reale de a intra în Parlament care încă nu şi-a anunţat lista pentru alegerile din noiembrie. Şi aici, însă, sunt preconizate schimbări importante în lista primilor 10.

Marţi, 5 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Vlad Filat a anunţat că PLDM se va înregistra la CEC în termenele stabilite de lege. „Urmează să decidem lista în urma consiliului partidului, dar aş vrea să anticipez şi să spun că în listă vor fi nume noi, nume sonore, colegi care s-au manifestat în domeniile de activitate în care activează”, a precizat liderul liberal-democraţilor.

„Cred că tergiversarea de către PLDM a depunerii listei la CEC este legată de acele hotărâri de Guvern şi vine în concordanţă cu apelul premierului către ceilalţi parteneri de coaliţie să nu-şi pună acum miniştrii în liste, pentru a fi degrevaţi, astfel plasând Guvernul în incapacitate de a adopta hotărâri. Afirmaţia are suport, pentru că nu poţi lăsa ţara neguvernată în electorală”, consideră Boţan. Acesta crede că în primii 10 la PLDM vor apărea surprize. El mai spune că „mecanismul de promovare a oamenilor în partidul lui Filat nu este elaborat”. PLDM ar putea acumula 15—25% la alegerile din noiembrie, consideră Boţan.

Cu Stati, dar fără Stepaniuc

În ansamblu, actuala campanie electorală dezvăluie nume noi în politica de la noi. Bunăoară, omul de afaceri Gabriel Stati, feciorul miliardarului Anatol Stati, a solicitat de la CEC formulare pentru colectarea semnăturilor. Tot în calitate de candidat independent intenţionează să participe fostul parlamentar Valentina Cuşnir şi fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleşca. Printre absenţi se numără Vlad Cubreacov, care nu mai apare în lista PPCD, dar şi fostul deputat comunist Victor Stepaniuc.

Victor EFREM