Klimenko este alături de ex-premierul Tarlev

219-klimenkoConsilierului municipal Valeri Klimenko i-a revenit locul şapte pe lista partidului Uniunea Centristă din Moldova (UCM), condusă de ex-premierul Vasile Tarlev. Deşi a calomniat membrii grupului Ilaşcu şi apără interesele Moscovei, Klimenko are toate şansele să ajungă în Parlament dacă UCM va trece pragul de 6% la alegerile din aprilie 2009.

Deşi până nu demult locul şapte pe lista UCM îi aparţinea decanului Facultăţii de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova, Gheorghe Avornic, acesta a fost nevoit să îl “cedeze” în favoarea lui Valeri Klimenko, consilier municipal din partea blocului electoral “Patria-Родина – Равноправие “. Această schimbare pe lista UCM a fost făcută acum câteva zile, iar site-ul Comisiei Electorale Centrale (www.cec.md) nu a efectuat deocamdată corectările de rigoare. Contactat de Ziarul de Gardă, Gheorghe Avornic a confirmat că locul său i-a revenit lui Klimenko. “Voi face ce mi se va cere”, a răspuns Avornic, fiind întrebat dacă nu s-a supărat pe conducerea UCM pentru această schimbare de locuri în defavoarea sa.

Valeri Klimenko ne-a spus că a ales să facă parte din UCM pentru că este singurul partid care a reuşit să consolideze toate forţele politice. Potrivit consilierului, partidul condus de Vasile Tarlev apără “inclusiv interesele alegătorilor vorbitori de limbă rusă”. “La ce partid credeţi că ar fi trebuit să ader dacă nu la UCM?”, ne-a întrebat Klimenko.

Ivanţoc vs Klimenko a ajuns la CSJ

Pentru că apără în primul rând interesele vorbitorilor de limbă rusă din R. Moldova, Valeri Klimenko nu a evitat să atace membrii “Grupului Ilaşcu”, cei care au luptat în 1992 pentru ca R. Moldova să îşi păstreze integritatea teritorială. La 11 octombrie 2007, în cadrul şedinţei extraordinare a CMC, în procesul examinării iniţiativei aflate pe ordinea de zi, de a acorda, pentru curaj deosebit, demnitate şi verticalitate, celor patru membri ai “Grupului Ilaşcu” titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău”, consilierul Valeri Klimenko i-a acuzat pe membrii “Grupului Ilaşcu” de ,,omor al mai multor oameni nevinovaţi din raioanele din stânga Nistrului, inclusiv omor al unor femei însărcinate» etc., fapte care, potrivit consilierului, ar fi avut loc în timpul războiului de apărare a independenţei şi integrităţii teritoriale a R. Moldova, purtat împotriva Federaţiei Ruse în anul 1992.

După şedinţa respectivă, Andrei Ivanţoc l-a atacat în judecată pe Klimenko, solicitându-i dezminţirea informaţiei şi o recompensă morală. “M-au apucat durerile de inimă când am auzit despre ce e vorba. Am fost internat în spital din cauza problemelor de sănătate cauzate de acel stres”, declara la acel moment Andrei Ivanţoc. Instanţa i-a satisfăcut cererea reclamantului, obligându-l pe consilierul municipal să dezmintă informaţia, să-şi ceară scuze în faţa cetăţeanului de onoare al Chişinăului, Andrei Ivanţoc, în cadrul şedinţei CMC şi să-i plătească acestuia prejudiciul moral şi cheltuielile de judecată în mărime de peste 15 mii de lei.

Consilierul Klimenko a refuzat să satisfacă decizia Curţii de Apel Chişinău. În prezent, dosarul lui Andrei Ivanţoc împotriva lui Valeri Klimenko a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Valeri Klimenko a declarat pentru ZdG că, în cazul în care CSJ va satisface cererea lui Ivanţoc, are de gând să ajungă la CEDO.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *