Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Klaus Iohannis: Obligaţi-i pe politicienii…

Klaus Iohannis: Obligaţi-i pe politicienii voştri la Chişinău să facă ceea ce facem noi în România – reforme

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ajuns marţi la Chişinău pentru o vizită de două zile. E prima vizită oficială în R. Moldova, după învestirea sa în funcţie. Iohannis a mai vizitat Chişinăul şi în 2014, pe 28 noiembrie, după victoria în prezidenţiale, dar până a intra sub jurământ. O vizită oficială fusese anunţată pentru început de ianuarie, dar a fost amânată din lipsa unui guvern validat la Chişinău. La o săptămână de la învestirea Cabinetului Gaburici, s-a dat „verde” vizitei. La Chişinău, Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu onoruri militare de omologul său, Nicolae Timofti. „Ma bucur că sunt astăzi în vizită la Chişinău, am aşteptat-o cu mult interes, mi-am dorit să fie prima mea vizită externă, pentru a da un semnal clar, dar am considerat că este oportun să dau curs invitaţiei după ce va exista un guvern validat în R. Moldova. Această condiţie fiind acum îndeplinită, iată că am venit”, a declarat preşedintele Iohannis la ieşirea din avion.

Vizita succesorului lui Traian Băsescu a fost una aşteptată în R. Moldova. În primul rând, pentru că a fost favoritul electoratului basarabean la prezidenţialele din 2014. În cel de-al doilea rând, pentru că România a ajuns, din 2014, partenerul comercial nr.1 al R. Moldova. Şi, în cel de-al treilea rând, pentru că România este cel mai bun avocat şi cel mai credibil partener al R. Moldova, indiferent de problemă şi domeniu. R. Moldova nu ar fi fost astăzi decât o Transnistrie până la Prut, dacă nu ar fi avut alături România. La Chişinău, Klaus Iohannis a avut întrevederi cu toţi oficialii de prim rang: preşedintele N. Timofti, proaspătul premier, Ch. Gaburici, şeful Legislativului, A. Candu, şi cu liderii celor trei partide parlamentare, declarate ca fiind pro-europene: V. Filat, M. Ghimpu şi M. Lupu. Dincolo de cadrul oficial, Iohannis s-a întâlnit şi cu studenţii de la Universitatea de Stat şi a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Potrivit declaraţiilor de presă, agenda întrevederii a cuprins un spectru larg de probleme, legate de consolidarea relaţiilor şi colaborarea bilaterală în domeniul politic, economic, comercial, infrastructură, educaţie, cultură, securitate regională, în contextul evenimentelor din Ucraina, şi, desigur, parcursul european al R. Moldova, reformele în justiţie, securitatea financiară, combaterea corupţiei. Iohannis a dat asigurări Chişinăului că România va sprijini, după cum a şi sprijinit, R. Moldova, dar nu a ezitat să accentueze că, din tot acest sprijin, trebuie să rezulte şi nişte urmări şi că aşteptările României şi ale partenerilor occidentali ai R. Moldova rămân mari, mai ales pe domeniul reformelor cu impact asupra vieţii cetăţenilor. Iohannis a dorit noii guvernări de la Chişinău să aibă voinţa de a combate corupţia, aşa cum s-a întamplat în România. „Pentru România, a rezumat Iohannis pe finalul vizitei, drumul dumneavoastră către Europa unită reprezintă o prioritate naţională”. Şi această prioritate de sprijin european pentru Chisinau „este un proiect politic asumat unanim de Preşedinţie, Guvern, Parlament… Noi rămânem alături de R. Moldova”. Preşedintele Timofti s-a arătat mulţumit de vizită şi de rezultatele vizitei: „Îi mulţumesc dlui preşedinte pentru această vizită şi pentru tot ce face România”.

„Văd în România un prieten adevărat şi un partener de încredere care să ne ofere în continuare, pe baza propriului exemplu, tot suportul pentru o apropiere cât mai rapidă şi mai sigură de UE”, este aşteptarea premierului Gaburici.

RdG