Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Justiţia, inegală pentru femei

Justiţia, inegală pentru femei

24% dintre reprezentanţii Parlamentelor din Europa sunt femei. Doar 12 ţări au peste 30% de femei în legislativ. La nivel global, femeile sunt remunerate cu 10-30% mai puţin decât bărbaţii. Doar 14% dintre violurile reclamate în statele europene finalizează cu o condamnare a celor vinovaţi.

Zilele trecute UNWomen a lansat raportul global “Femeile în căutarea justiţiei”. La Chişinău acest raport a fost lansat printr-o dezbatere publică, la care au luat parte experţi în justiţie şi în drepturile omului. Raportul conţine studii de caz, date statistice şi grafice care ilustrează accesul femeilor la justiţie.

Veaceslav Balan, analist de programe în cadrul UNWomen, a făcut o trecere în revistă a celor mai importante succese în contextul justiţiei pentru femei la nivel global. El a evocat cazul dramatic al unei femei din India, care prin lupta sa a asigurat ulterior actul justiţiei pentru 500 milioane de femei din lume. Cazul  judiciar cunoscut în lume sub denumirea de “Vishaka vs statul Rajasthan” a adus pentru prima dată în faţa instanţei problema agresiunii sexuale asupra femeilor la locul de muncă, după ce o femeie,  victimă a unui astfel de abuz, a decis să pornească pe drumul lung şi complicat al căutării dreptăţii.

Datele raportului arată de asemenea cifre impresionante despre nivelul de renunţare la justiţie în cazurile de viol în statele europene. Dintre cazurile raportate în câteva dintre cele mai dezvoltate state europene, la 100% de plângeri de viol înregistrate, doar în 70 la sută dintre cazuri sunt identificaţi suspecţii, în 50% – suspecţii sunt interogaţi, în 40% dintre cazuri persoanelor acuzate de viol li se prezintă acuzarea, în doar 20% dintre cazuri – dosarele sunt transferate în instanţă şi mai puţin de 10 % dintre persoanele acuzate sunt condamnate.

Ulziisuren Jamsran, consilieră UNWomen pe probleme de gen pentru Moldova şi Ucraina, a declararat în cadrul evenimentului că datele şi istoriile de succes enumerate în acest raport pot fi de folos şi societăţii moldoveneşti în lupta pentru justiţie pentru femei, remarcând şi corelaţia pozitivă între reprezentarea femeilor în poziţii de legislatori, avocaţi, judecători şi calitatea justiţiei pentru femei.

Reprezentanţii societăţii civile au remarcat faptul că violenţa asupra femeilor este un fenomen prezent şi în R. Moldova. Ion Oboroceanu, procuror al raionului Căuşeni, a specificat că în această luptă este necesară o alianţă a bărbaţilor care militează împotriva violenţei domestice. “Violenţa traumatizează, Indiferenţa ucide”, a conchis procurorul, referindu-se la necesitatea participării cât mai active a tuturor factorilor responsabili din cadrul comunităţii în susţinerea femeilor supuse violenţei, dar şi în investigarea persoanelor care se fac responsabile de asemenea acţiuni.

Valentina Buliga, ministra Protecţiei Sociale şi a Familiei, prezentă la eveniment, a confirmat faptul că există lacune atât în legislaţie, cât şi în mecanismele de aplicare a acesteia, care permit să existe mai multe cazuri de injustiţie la adresa femeilor, inclusiv cazuri de respingere a femeilor însărcinate la angajare, sau obişnuitele cazuri de publicitate sexistă, în care unele întreprinderi fac venituri pe baza exploatării imaginilor indecente sau inadecvate cu femei.

Claude Cahn, consilier ONU în domeniul Drepturilor Omului, a declarat că Moldova a întreprins mai mulţi paşi în asigurarea justiţiei pentru femeile aflate în situaţii dificile, dar acţiunile în domeniul combaterii violenţei şi discriminării faţă de femei necesită mai mult efort.

Raportul global Progresul femeilor în lume: în căutarea justiţiei poate fi accesat pe pagina web progres.unwomen.org

Alina RADU