Judecător de la Curtea de Apel într-un conflict de interese

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) va ataca R. Moldova la CEDO pentru încălcarea dreptului la libera asociere şi dreptului la un proces echitabil, după ce Ministerul Justiţiei (MJ) a refuzat înregistrarea modificărilor statutului formaţiunii, iar Curtea de Apel Chişinău a dat dreptate MJ.

Preşedintele MAE, Anatol Petrencu, afirmă că formaţiunea s-a conformat recentelor modificări la Legea privind partidele. La 29 iunie, în cadrul Congresului extraordinar al MAE au fost făcute modificări la statut, votându-se în favoarea schimbării statutului de mişcare social-politică în partid politic.

“După mai multe tergiversări, MJ a refuzat înregistrarea noului statut, făcând trimitere la Codul civil şi la alte acte normative, care ies din cadrul legal cu privire la partide. Noi am insistat pe lângă MJ şi chiar am pichetat ministerul, în ideea sensibilizării ministrului Vitalie Pârlog, căruia i-am adresat şi o scrisoare prin care am arătat că refuzul MJ nu are suport legal”, a menţionat Petrencu.

MAE a acţionat MJ la Curtea de Apel. La 20 octombrie, judecătorul Curţii de Apel, Mihai Ciugureanu a declarat neîntemeiată cererea MAE şi a dat dreptate MJ. MAE consideră că judecătorul a luat această decizie urmărind anumite interese, având în vedere că fiica sa, Carolina Ciugureanu-Mihailuţă, a fost propusă de către deputaţii comunişti în calitate de candidat la funcţia de avocat parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului. “Este clar pentru noi că este vorba de un aranjament, MAE fiind prin definiţie împotriva actualei guvernări. Evident că tata are grijă de protecţia fiicei sale, ca să treacă în Parlament în calitate de avocat parlamentar”, explică Anatol Petrencu decizia instanţei în defavoarea MAE.

Avocatul Vitalie Nagacevschi susţine că ar fi recuzat judecătorul, dacă ar fi ştiut la momentul examinării litigiului că fiica sa a fost propusă în calitate de candidat la funcţia de avocat parlamentar şi urmează a fi numită de Parlament, unde majoritatea este deţinută de comunişti. “Suntem siguri, însă, că judecătorul Ciugureanu cunoştea acest lucru şi ar fi trebuit să se abţină de la judecarea acestei cauze având în vedere implicaţiile politice din cadrul acestui litigiu”, a spus avocatul.

Deoarece decizia Curţii de Apel este definitivă, dar şi pasibilă de a fi atacată cu recurs, MAE se va adresa la CEDO, cât şi la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). “Bănuim că şi la CSJ vom avea anumite probleme pornind de la implicaţiile politice pe care le ridică acest dosar. Prin exemplul acestui dosar, vom încerca să demonstrăm că în R. Moldova, la moment, regulile democratice încă nu funcţionează”, a spus Nagacevschi.

Avocatul nu exclude că CEDO va examina, în regim de urgenţă dosarul, pentru a da posibilitate partidului să participe la alegerile parlamentare din 2009.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *