Itinerarul unui european la Chişinău

423-fule-la-chisinauDeşi a anunţat că, timp de două zile, va întreprinde o vizită privată în R. Moldova, comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, a fost extrem de ocupat din cauza întrevederilor cu liderii politici de la Chişinău şi a participării sale la evenimentele organizate, cu o întrârziere de 9 zile, pentru a marca Ziua Europei.

În urma vizitei comisarului european, presa a reţinut declaraţiile acestuia despre faptul că R. Moldova are nevoie de stabilitate politică pentru a continua procesul de integrare europeană.

Stefan Fule a lăsat să se înţeleagă că, în pofida crizei politice de la Chişinău, R. Moldova mai are şanse să rămână “o poveste de succes” a programului european Parteneriatul Estic. Fule a insistat asupra necesităţii identificării unei soluţii pentru depăşirea crizei politice.

Comisarul european s-a referit şi la unele legi controversate, votate recent în Parlamentul de la Chişinău, menţionând că instituţiile statului trebuie să fie independente de factorul politic.

Totodată, şeful statului, Nicolae Timofti, a declarat că i-a solicitat oficialului european să se implice, în măsura posibilităţilor sale, în procesul politic de la Chişinău şi să încerce să-i convingă pe politicieni să se aşeze la masa de negocieri, pentru a constitui o nouă majoritate parlamentară care ar vota guvernul. Timofti i-a solicitat Bruxellesului să analizeze activitatea Curţii Constituţionale, în special prin prisma unei hotărâri controversate, adoptate acum câteva săptămâni, care, în opinia preşedintelui, ar fi agravat criza politică de la Chişinău.

Stefan Fule s-a întâlnit, pe parcursul celor două zile în care s-a aflat la Chişinău, cu preşedintele PLDM, ex-premierul Vlad Filat, cu preşedintele PD, Marian Lupu, cu conducerea PL, dar şi cu reprezentanţii grupului reformator din cadrul PL. Participanţii la întrevedere şi-au împărtăşit îngrijorarea faţă de situaţia prelungită a crizei politice în care se află R. Moldova şi necesitatea formării urgente a unui nou guvern pro-european. Fule s-a pronunţat în favoarea creării unui climat favorabil pentru evitarea alegerilor anticipate şi accelerarea cursului pro-european al R. Moldova. Fule a avut o întrevedere şi cu Igor Dodon, şeful socialiştilor. Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a refuzat întrevederea cu comisarul european.

Şefii de partide nu au făcut prea multe dezvăluiri pe marginea celor discutate cu Stefan Fule, lideri de opinie de la Chişinău susţin, însă, că oficialul european ar fi ţinut cont de sugestiile şefului statului şi ar fi încercat să-i împace pe liberal-democraţi cu democraţii.

Comisarul european pentru extindere şi politică de bună vecinătate a participat la inaugurarea Zilelor Europei la Chişinău, ceremonie la care a rostit şi câteva cuvinte în limba română, “La mulţi ani, Europa”, “La mulţi ani, Moldova”, “La mulţi ani, Chişinău”, fiind răsplătit cu aplauze şi aclamaţii de către publicul prezent în scuarul Operei Naţionale.

Amintim că, în acest an, Ziua Europei a fost organizată în premieră şi la Tiraspol. Atât în stânga Nistrului, cât şi la Chişinău au avut loc numeroase manifestări, precum Festivalul filmului european. Vizita lui Fule a afost anticipată de o altă vizită, întreprinsă chiar în Ziua Europei, deşi prilejul anunţat oficial a fost Ziua Victoriei.

Ziua Europei este marcată la 9 mai. Deoarece, la noi, aceasta a coincis cu Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, în acest an a fost sărbătorită cu o întârziere de peste o săptămână. Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a promis că, începând cu 2014, Ziua Europei va fi marcată odată cu europenii.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *