Întrevederea Voronin-Smirnov (sondaj)

La ce schimbări de situaţie ar trebui să ne aşteptăm de pe urma întrevederii Voronin-Smirnov?

Anatol Ţăranu, analist
Ţinând cont că nimic nu e pregătit pentru a se lua o decizie în “problema transnistreană”, întrevederea e una strict electorală. Nu cred că rata de participare a transnistrenilor va fi în acest an mai mare ca de obicei şi nici Rusia, bănuiesc, nu-şi doreşte acest lucru. Miza Moscovei este UCM-ul lui Tarlev, iar UCM îi trebuie Moscovei nu pentru a scoate PCRM-ul din joc, ci pentru a-l controla în Parlament. Deşi nu convine în toate Rusiei, Voronin, oricum, nu este varianta la care Moscova ar vrea să renunţe.

Mihai Ghimpu, PL
În cel mai bun caz, Voronin s-ar putea alege cu o “hârtie” formală, pe care comuniştii ar flutura-o în ochii electoratului şi ai instituţiilor europene, în speranţa că vor fi “iubiţi” în continuare. Una e clar: Rusia s-a implicat deschis în electorala din R. Moldova de partea comuniştilor. Ministrul rus Lavrov, după vizita la Chişinău, a spus-o franc în presa rusă: riscul că la guvernare în R. Moldova ar putea veni liberalii este mare şi Rusia nu are de ales, trebuie să sprijine comuniştii. Ce nu e clar?

Vitalia Pavlicenco, MAE
Întâlnirea “celor doi” este o dovadă în plus că Voronin şi comuniştii sunt în agonie, au teamă că nu vor putea depăşi colapsul în care sunt şi caută să-şi refacă imaginea în mediul electoratului rusofil, pe care l-au dezamăgit în 2005 în urma co-echipării cu PPCD. Vizita lui Lavrov şi convenirea întrevederii cu Smirnov trebuie să însemne: refacerea imaginii electorale a PCRM. Dar electoratul comuniştilor s-a segmentat şi ei nu au şansa să rămână la guvernare. Şi trebuie ajutaţi să meargă la lada de gunoi.

Dumitru Braghiş, PSD
Este o întrevedere non-sens. Ce ar putea să discute ei în “problema transnistreană”, dacă Voronin nu va mai avea degrabă împuterniciri? Dar pentru un joc electoral de imagine, că uite Voronin se zbate pentru reîntregirea Moldovei, da, aici s-ar putea ca PCRM să aibă ceva dividende. Deşi, depinde de electorat. Nu ştiu dacă vrea sau nu Smirnov sau Moscova să lustruiască imaginea electorală a lui Voronin. Probabil că acest lucru şi-l doreşte mai degrabă Voronin.

Oleg Serebrian, PD
La nimic. Este o întrevedere de adio pentru Voronin, întrucât acesta îşi încheie mandatul prezidenţial, pe care nu-l mai poate pretinde, dar şi una de imagine electorală pentru PCRM, aflat în declin şi pe care Moscova încearcă să-l sprijine, motivată de revenirea lui Voronin la mesajul electoral din 2001. Este o repetare a scenariului electoral din 2001, nimic mai mult. Moscova sprijină în aceste alegeri cel puţin 3 candidaţi electorali, unul dintre care este PCRM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. COSTIN

    o intalnire tovaraseasca intre 2 agenti ai spionajului rus .de fapt nimic nu-i desparte pe cei 2 .aceeasi marie ,cu alta palarie .2 exponenti ai celor mai conservatoare,reactionare,antidemocratice si antipopulare forte de pe teritoriul r.moldova .cine stie daca nu au pus de o “integrare” in federatia rusa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *