Între scutul românesc şi rachetele ruseşti

La începutul acestei săptămâni, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a avut o întrevedere cu presa de la Chişinău, în cadrul căreia a dat mai multe explicaţii cu privire la amplasarea recentă a scutului antirachetă  şi Declaraţia Comună privind parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.

Briefingul a fost declarat “off the record”, Ambasadorul  răspunzând neoficial la întrebările reporterilor. Majoritatea întrebărilor au vizat detalii cu privire la acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

Deoarece câteva dintre întrebări vizau atitudinea, reacţia şi relaţiile cu Rusia faţă de instalarea acestui scut, Marius Lazurcă a dat de înţeles că acordurile şi actele semnate de România cu SUA vizează anume aceste două state şi pot fi discutate de oricine, dar nu vor fi comentate la solicitarea unor terţe părţi. De asemenea, el a făcut referinţă la cooperarea şi angajamentele dintre România şi NATO, care conţin prevederi şi în acest cotext.

La solicitarea ZdG de a descrie printrun citat importanţa semnării acestui acord, Mariua Lazurcă a iterat, citândul pe preşedintele României, Traian Băsescu “niciodată în istoria României nivelul securităţii ţării nu a fost mai mare”.

Amintim că săptămâna trecută Traian Băsescu a efectuat o vizită în SUA, însoţit de către Ministrul de Externe Teodor Baconschi, care a declarat că “vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington confirmă abordarea pentru securitatea globală”. În contextul semnării acestui acord, Hillary Clinton a declarat că această realizare “va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO”.

Acordul dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice la Deveselu conţine prevederi cu privire la reglementarea juridică a bazei militare, aspecte privind comanda şi controlul sistemului, dar şi acţiuni ce ţin de protecţia mediului şi siguranţei cetăţenilor din zonă. Acordul este încheiat pe o perioadă nedeterminată şi urmează să fie ratificat în Parlamentul României.

Totodată, Declaraţia comună româno-americană privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI conţine mai multe prevederi cu privire la cooperarea economică şi socială, inclusiv comerţul şi în mod special, regimul de vize pentru cetăţenii români care pleacă în SUA. Deşi se mai munceşte asupra prevederilor bilaterale din cadrul programului “Visa Waiver”, acordul prevede facilitarea regimului de vize pentru proiectele ce implică “Educaţia, cercetarea şi contactele interumane facilitatea prin schimb de  persoane din mediul profesional, investiţional, prin intermediul vizitelor de afaceri şi de cercetare în domeniul academic şi ştiinţific”.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *