Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În stânga Nistrului, numărul elevilor…

În stânga Nistrului, numărul elevilor din şcolile cu studiere în limba română s-a redus de trei ori

Dreptul copiilor la educaţie nu ar trebui politizat, se spune într-un Raport al Misiunii OSCE cu privire la şcolile cu predare în grafia latină din Transnistria, administrate de autorităţile R. Moldova

Misiunea OSCE în R. Moldova şi Oficiul Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale au publicat, pe 4 februarie, un raport cu privire la situaţia celor opt şcoli cu predare în grafia latină din Transnistria, administrate de autorităţile R. Moldova.

Raportul a fost scris în baza unor studii de teren, inclusiv în urma mai multor întâlniri cu directorii şcolilor, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, cu autorităţi din R. Moldova, precum şi în baza analizei detaliate a documentelor semnate anterior, în cadrul procesului de negocieri.

Raportul conţine un şir de recomandări, inclusiv o procedură simplificată pentru coordonarea generală a activităţilor educaţionale între partea moldovenească şi cea transnistreană.

„Acest raport este destinat factorilor de decizie de pe ambele maluri ale râului Nistru, pentru a-i ajuta în identificarea unei soluţii reciproc acceptabile pentru această chestiune complexă şi de durată”, a spus Ambasadoarea Jennifer Brush, şefa Misiunii OSCE în R. Moldova. “Progresul privind problema şcolilor ar contribui la atingerea unuia dintre obiectivele principale ale procesului de reglementare, care este de a ajuta la rezolvarea problemelor ce afectează viaţa de zi cu zi a oamenilor”.

„Realizarea unui asemenea progres necesită concesii din ambele părţi”, a adăugat şefa Misiunii OSCE în R. Moldova. “Scopul este protejarea drepturilor copiilor de a-şi alege limba de instruire, şi acest scop ar trebui mereu luat în considerare”.

Ambasadoarea Brush a subliniat că recomandările propuse nu vor afecta programul de învăţământ din cadrul acestor instituţii.

Ambasadorul Knut Vollebaek, Înalt Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale, a declarat: “Am fost preocupat de situaţia acestor şcoli de foarte mult timp şi sper că acest raport va ajuta părţile în identificarea unei soluţii ce ar permite şcolilor să funcţioneze până la realizarea reglementării definitive a conflictului”.

„Este în interesul tuturor părţilor de a asigura că toţi copiii care cresc pe ambele maluri ale râului au acces la cea mai bună educaţie posibilă”, a adăugat Ambasadorul Vollebaek. “Dreptul copiilor la educaţie ar trebui să nu fie politizat”.
Anterior, Asociaţia Promo-lex anunţa că, după trei luni de la emiterea hotărârii CtEDO din 19.10.2012 prin care a fost recunoscută violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană a R.Moldova, autorităţile Federaţiei Ruse nu au executat obligaţia de plată a despăgubirilor şi nici nu au întreprins nimic pentru executarea prevederilor generale şi individuale impuse.

În opinia Promo-lex, autorităţile statelor vizate, R. Moldova şi Federaţia Rusă, au ignorat inclusiv obligaţiile impuse prin Convenţie şi Hotărârea CtEDO din 19.10.2012 şi nu au înregistrat eforturi vizibile privind rezolvarea problemelor ce ţin de excluderea prevederilor ilegale şi abuzive a normelor locale ce restrâng folosirea alfabetului latin pentru funcţionarea limbii române (moldoveneşti) în teritoriul de est al R. Moldova. Totodată, nu au fost anulate dispoziţiile aşa-numitelor autorităţi locale din Râbniţa, Bender şi Grigoriopol cu privire la evacuarea Liceelor menţionate din edificiile deţinute anterior.

În astfel de circumstanţe, Raportul OSCE arată că numărul copiilor din cele opt şcoli cu studiere în limba română din stânga Nistrului s-a redus considerabil în ultimii ani, de la 5600 la 1800 de elevi.

RdG