Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În aprilie, R. Moldova va…

În aprilie, R. Moldova va fi audiată la APCE

262-apceÎn componenţă incompletă, delegaţia parlamentară a R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a relansat imaginea ţării în cadrul sesiunii APCE care a avut loc săptămâna trecută, a declarat Ana Guţu, deputat PL, preşedinta delegaţiei.

Ea a mai specificat că problema R.Moldova nu a fost discutată în cadrul acestei sesiuni, fiind amânată pentru luna aprilie, când delegaţia R. Moldova va fi audiată la Comisia pentru monitorizare.

La recenta sesiune, delegaţia R. Moldova şi-a propus să relanseze imaginea R.Moldova la APCE şi la Consiliul Europei, asigurând obţinerea în viitorul apropiat a statutului de ţară în post-monitorizare, prin reafirmarea statului de drept, respectarea plenară a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, asigurarea independenţei justiţiei şi asigurarea libertăţii presei, a afirmat Guţu.

Un boicot asumat

Membrii delegaţiei susţin că refuzul deputaţilor comunişti de a pleca la Strasbourg în componenţa delegaţiei este un boicot asumat. La şedinţa parlamentară din 29 decembrie, când s-a votat componenţa delegaţiei parlamentare a R. Moldova la APCE, din cele patru candidaturi ale fracţiunii comuniste, membrii AIE le-au refuzat doar pe cele ale lui Vladimir Voronin şi Grigore Petrenco. Ceilalţi doi deputaţi comunişti, Maria Postoico şi Iurie Stoicov, au fost votaţi, dar au refuzat să participe la sesiunea APCE.

„Votarea s-a făcut nominala. Fracţiunea comunistă, din cei patru membri nominalizaţi, l-a votat doar pe Vladimir Voronin. De exemplu, Grigore Petrenco, dacă ar fi fost votat de colegii săi din fracţiune, ar fi fost inclus în delegaţie. Nu cred că deputaţii comunişti au de ce se plânge. Trebuiau să meargă şi Postoico, şi Stoicov, care sunt membri ai delegaţiei. Trebuiau să-şi apere poziţiile la APCE, dacă au avut nevoie să o facă. Au refuzat să plece. Este un boicot, pe care ei şi-l asumă. Participarea la sesiunea APCE înseamnă asumarea mai multor responsabilităţi. În momentul în care nu pleci, nu vrei să ţi le asumi. În final, au avut toată libertatea să participe”, a declarat Ana Guţu, preşedinta delegaţiei.

Reformă constituţională, racordată la necesităţi

În cadrul sesiunii, delegaţia de la Chişinău a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, de la care a solicitat susţinerea Comisiei pentru depăşirea blocajului constituţional. „Ni s-a spus foarte clar că asistenţa Comisiei de la Veneţia va fi avea loc cu susţinerea Uniunii Europene şi va viza o reformă constituţională, racordată la necesităţile momentului. Va reieşi, de asemenea, din mesajul politic care va fi adus din partea liderilor AIE”, a declarat Ana Guţu.

Comisia susţine necesitatea reformei constituţionale, pe care o consideră imperativă şi necesară pentru depăşirea crizei, a completat Valeriu Ghileţchi, membru al delegaţiei.

4 oficiali europeni, în 2 luni

Prima vizită oficială a noului preşedinte al APCE, Mevlut Cavusoglu, va alea loc în R. Moldova. Acesta a manifestat interes de a efectua această vizită ca răspuns la invitaţia preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu.

În a doua jumătate a lunii februarie, preşedintele Comisiei de la Veneţia va veni la Chişinău, unde va participa la aniversarea a 15-a a Curţii Constituţionale a R.Moldova. În cadrul vizitei, va avea întrevederi cu membrii tuturor fracţiunilor politice şi cu membrii Comisiei pentru reforma constituţională, încercând să identifice o soluţie optimă şi legală pentru realizarea reformei, a anunţat delegaţia R. Moldova la APCE.

„În martie, raportoarea pentru Moldova, Jossette Durrieu, va sosi la Chişinău pentru a perfecta raportul în baza căruia delegaţia R. Moldova va fi audiată la următoarea şedinţă la APCE. În aceeaşi lună, va veni într-o vizită oficială şi şeful Direcţiei pentru Democraţie şi Afaceri Politice a Consiliului Europei, Jean-Louis Lorens. Acesta va lansa un program de asistenţă în sprijinul reformelor în domeniul democraţiei şi soluţionării problemei transnistrene”, a afirmat Ana Guţu.

T.E.