Hackerii atacă selectiv

După 5 aprilie, hackerii atacă tot mai frecvent site-urile instituţiilor de stat şi ale instituţiilor media. Presa de la Chişinău este supusă atacurilor cibernetice în mod special atunci când au loc evenimente politice cum ar fi alegerile parlamentare sau alegerea unui nou preşedinte.

Încă din ajunul alegerilor parlamentare, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) relata, pe pagina sa electronică, despre un atac computerizat de tip spion, orientat spre sistemele informaţionale ale autorităţilor publice, printre care Guvernul de la Chişinău. Potrivit SIS, atacul cibernetic a fost lansat din regiunea transnistreană şi de la unele calculatoare din afara ţării.

Mai târziu, pe 7 spre 8 aprilie, atunci când au fost devastate şi incendiate clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei, instituţiile de stat şi cele media au fost supuse unor noi atacuri cibernetice, având drept scop blocarea paginilor electronice. Aceeaşi sursă informa, la 8 aprilie, despre un nou atac cibernetic, orientat spre pagina web a Preşedinţiei.

“Analiza incidentului a demonstrat că atacul a fost organizat prin intermediul unei reţele de calculatoare virusate de tip “Botnet”, administrate din exteriorul ţării”, a explicat SIS.

231-atac1Atacurile de tip “Botnet”

Conform unor specialişti din cadrul ÎS “Moldata”, atacurile cibernetice sunt lansate intenţionat de către hackeri, având drept obiectiv blocarea unor site-uri sau copierea unor date confidenţiale. Aceştia mai spun că, de obicei, atacul are loc în urma unei bombardări cu date informatice (Figura 1). Ulterior, pagina web este supusă unor interogări false, în scopul blocării respectivului site. Specialiştii au menţionat că “mai sunt atacuri produse în urma depistării parolelor sau spargerii paginilor web, prin intermediul “injecţiilor”. Acestea, însă, se produc doar atunci când site-urile au erori la proiectarea paginilor web”.

Potrivit specialiştilor de la ÎS “Moldata”, atacurile de tip “botnet” sunt cele mai răspândite. Acestea sunt lansate prin intermediul unei reţele de calculatoare virusate şi îndreptate spre anumite adrese, astfel încât, ulterior, să răspundă la comanda acelor persoane care au lansat atacul. Un atac gen “botnet” a avut loc pe 8 aprilie, fiind orientat spre pagina web a Preşedinţiei R. Moldova.

Specialiştii mai spun că instituţiile financiare sunt şi ele ţinta unor hackeri, care vor să colecteze date confidenţiale. În acest sens, serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei anunţă că “banca nu este supusă atacurilor cibernetice, însă în cazul în care sunt tentative de atacuri ele sunt filtrate de mecanismele de protecţie”. La acelaşi răspuns subscriu şi alte bănci de la Chişinău.

Presa, atacată de SIS

Periodic, şi presa din R. Moldova este supusă atacurilor cibernetice. După alegerile parlamentare, şi paginile electronice ale instituţiilor media au fost blocate intenţionat. Astfel, intenţia “hackerilor” a fost de a nu-i permite presei să relateze evenimentele în derulare. Asemenea tentative au fost înregistrate şi pe data de 3 iunie la cea de a doua încercare de alegere a preşedintelui.

231-atac2Dacă atacurile cibernetice asupra instituţiilor de stat au fost lansate din diferite regiuni, aşa cum relatează SIS, atunci presa a fost atacată direct de SIS. Pagina electronică a portalului de ştiri “Unimedia” a fost atacată pe 8 aprilie, de către SIS. “Unimedia” a prezentat adresa IP a calculatorului de la care a fost lansat atacul cibernetic: “IP Adress 89.32.233.86, Centrul de Telecomunicaţii Speciale”. “Serverul “Unimedia” a fost atacat de mai multe ori (flood puternic) de pe o adresă IP, care aparţine serviciilor secrete ale R.Moldova”, potrivit “Unimedia” (Figura 2).
După 5 aprilie, pagina electronică a ZdG a fost supusă de mai multe ori atacurilor cibernetice în scopul blocării accesului cititorilor pe pagina www.zdg.md.

Sergiu Zănoagă, manager de proiecte online al publicaţiei “Jurnal de Chişinău”, susţine că “pe 7 şi 8 aprilie a fost întrerupt accesul la serverul redacţiei către alte provaidere decât la cel pe care suntem noi, adică dacă suntem la StarNet, atunci utilizatorii care sunt conectaţi la internet prin intermediul Moldtelecom nu puteau accesa site-urile noastre”.

Redactorul-şef al publicaţiei “Moldova Suverană”, Ion Berlinski, susţine că pagina electronică a ziarului a fost supusă unor atacuri cibernetice acum doi ani, “au fost atacuri din Cehia şi, parţial, din Rusia”.

Ziarul “Comunistul” nu a fost supus atacurilor cibernetice pentru că “site-ul nu reprezintă mare interes pentru teroriştii care lansează atacurile cibernetice, ei se orienteză mai mult către instituţiile statale”, a declarat pentru ZdG Alexandru Isaev, redactor-şef al publicaţiei “Comunistul”.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. robert

    am impresia ca virusii sint lansati in masa pentru ca imi umple calculatorul cu virusi
    am noroc ca am instalat antivirus kasperski, pe bune chiar nu fac reclama, e mai bun decit nod si alte anti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *