Guvernul Leancă: Afacerile şi “păcatele” noilor miniştri

425-Colaj-ministriVasile Botnari, noul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, nu a indicat în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi faptul că este fondatorul unei firme. Octavian Bodişteanu, noul ministru al Tineretului şi Sportului, i-a făcut soţiei un cadou echivalent cu venitul său pe trei ani. Natalia Gherman, noua ministră de la Externe, este fiica lui Mircea Snegur şi soţia lui Artur Gherman, un apropiat al controversatului om de afaceri Boris Birştein. Monica Babuc, noua ministră a Culturii, este o fostă consilieră a mai multor deputaţi PD, dar a candidat anterior şi pe listele PPCD.

Guvernul Leancă, învestit săptămâna trecută, are patru nume noi: Vasile Botnari, Octavian Bodişteanu, Monica Babuc şi Natalia Gherman. Toţi cei patru au fost prezentaţi subalternilor vineri, 31 mai.

Şi-a “ascuns” colaborarea cu Plahotniuc

Vasile Botnari, noul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), este fost deputat pe listele PD. Născut la Străşeni, acesta a ocupat anterior diferite funcţii, inclusiv în instituţiile statului. În perioada 2005–2008, a fost director general al “Air Moldova”, iar în anii 2008—2009, director al Agenţiei Transporturi. Din 2003 până în 2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene “Club Air” în R. Moldova, după care s-a ocupat de managementul companiei “Nobil Air”, controlată de colegul său de partid Vlad Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că ar aparţine tot lui Plahotniuc. De remarcat însă că, în CV-ul lui Botnari de pe site-ul MTID, activităţile sale în cadrul companiilor controlate de Plahotniuc nu sunt specificate.

Conform declaraţiei sale de avere pe anul 2012, fostul deputat a avut din salariu un venit de peste 150 mii de lei. Totodată, el a anunţat că are un automobil de model Skoda, care valorează aproape 350 mii de lei, şi două depozite bancare, unul de 3 mln. lei şi altul de 41 mii USD (0,5 mln. lei).

Director la Chişinău Aeroport Service?

În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2010, Botnari indica şi un automobil Range Rover, de 334 mii de lei. Cel mai probabil, în 2011 l-a vândut, indicând în declaraţia sa că a obţinut din vânzarea valorilor mobiliare 210 mii de lei. În cei trei ani de deputăţie, Vasile Botnari a indicat că deţine şi 100% din firma A&N Service SRL.

Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), această firmă e administrată de Natalia Botnari, soţia sa, care mai are în gestiune salonul de mariaj “L’amour”. Conform datelor de la CÎS, Vasile Botnari este în continuare director al SRL “Chişinău Aeroport Service”, deşi în CV-ul său indică faptul că, încă în 2002, şi-a încheiat relaţiile cu această companie.

30% la Vabaro Lux, nu şi în declaraţie

Aceleaşi date de la CÎS îl arată pe proaspătul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în calitate de fondator al firmei SC “Vabaro Lux” SRL, cu sediul în Străşeni. Vasile Botnari deţine acolo 30% din capitalul firmei specializate în afaceri cu lemn. Conform CÎS, pe adresa firmei SC “Vabaro Lux” SRL se află şi firma “Artelitalux”, administrată de Roman Tărâţă, cel care administrează şi firma lui Botnari.

Noul ministru al MTID este naşul de cununie al Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele deputatului PD Valeriu Guma. Pe 30 decembrie 2012, la o săptămână de la moartea lui Sorin Paciu în “Pădurea Domnească”, acesta a participat alături de finul său, dar şi de Valeriu Guma la o nouă vânătoare în rezervaţia naturală.

Vasile Botnari a fost şi unul dintre finanţatorii PD în campania electorală din 2010. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, el a donat pentru PD 100 mii de lei.

Cadou cât veniturile sale pe trei ani

Octavian Bodişteanu, ministrul Tineretului şi Sportului (MTS), a fost numit în funcţie de grupul reformator al PL, condus de Ion Hadârcă. Acesta a activat anterior în cadrul Ministerului Justiţiei, iar în ianuarie 2011 a fost desemnat de PL în funcţia de viceministru al MTS.

Presa nu a publicat prea multe ştiri despre activitatea lui Bodişteanu în funcţia de viceministru. Cea mai mediatizată ştire din viaţa şi activitatea viceministrului a fost despre cadoul pe care i l-a făcut, în ianuarie 2012, soţiei sale, Janet Erhan – un Suzuki Swift, din 2011. “E o maşinuţă de culoarea olivelor, micuţă şi frumuşică”, povestea Janet Erhan într-un program TV. Un Suzuki Swift din 2011 costă 11-14 mii de euro (180-230 mii de lei – n.r.), în funcţie de dotări, scria, în ianuarie 2012, site-ul elldor.md.

Ministru, cu mulţumiri pentru Karamalak

Doar că, din declaraţiile pe venituri şi proprietăţi ale lui Bodişteanu din ultimii trei ani, deducem că acesta, legal, nu a putut acumula suma necesară pentru procurarea unui asemenea automobil. În 2010, actualul ministru a indicat în declaraţia sa venituri de doar 23 mii de lei. Un an mai târziu, Bodişteanu, fiind deja viceministru, a declarat un venit de 78 mii de lei. Anul trecut, Bodişteanu a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi suma de 98 mii de lei. Cumulativ, în ultimii trei ani, Bodişteanu a declarat cam tot atâţia bani cât valorează maşina făcută cadou soţiei sale.

Noul ministru al MTS s-a făcut remarcat nu doar prin cadoul foarte generos pentru soţie, ci şi prin acţiuni care au adus anterior mai multe critici instituţiei pe care acum o conduce. În vara anului 2012, Bodişteanu a mulţumit Fondului Internaţional de Ajutorare a Veteranilor şi Invalizilor de Sport (IFAVIS) pentru automobilele de marca Chevrolet Aveo, oferite celor doi medaliaţi ai R. Moldova la Jocurile Olimpice de la Londra. Toate bune, doar că IFAVIS este fondat de Grigori Karamalak, hoţul în lege cu două dosare penale în R. Moldova, stabilit acum la Moscova. “Este un ajutor binevenit, apreciabil sub toate aspectele, acordat performerilor care ne slăvesc ţara”, declara Bodişteanu. Contactat de ZdG atunci, pentru a-l întreba în ce relaţii este cu Karamalak, Bodişteanu a devenit nervos şi nu a dorit să discute cu noi. De precizat că acesta este fratele multiplului campion la lupte libere, Ruslan Bodişteanu, iar Karamalak, un fost luptător.

Ministra Babuc vine din PPCD

Monica Babuc l-a înlocuit pe Boris Focşa la şefia Ministerului Culturii (MC). Numită în funcţie de PD, Babuc a fost anterior membră a PPCD, condus de Iurie Roşca, şi preşedinta Asociaţiei Doamnelor Creştin Democrate. La alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, a fost a 11-a pe lista PPCD.

În martie 2013, Babuc a fost numită în funcţia de preşedintă a Organizaţiei municipale de femei a PD, perioadă în care a fost şi consiliera lui Marian Lupu, cât timp acesta era preşedinte al Parlamentului. Anterior, a fost consiliera lui Vladimir Plahotniuc, iar în 2009, a fost şi consiliera lui Alexandru Stoianoglo, acesta fiind, o scurtă perioadă de timp, vicepreşedinte al Legislativului. Noua ministră a Culturii este şi membră a Biroului Executiv al PD. Până la momentul apariţiei articolului, pe site-ul MC, Babuc nu depusese declaraţia pe venituri şi proprietăţi.

Familia Gherman şi Boris Birştein

Natalia Gherman, noua ministră de la Externe, fiica primului preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, numită în funcţie de PLDM, a fost anterior viceministră în cadrul aceluiaşi minister. Gherman a activat toată cariera în cadrul instituţiilor subordonate Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). În timpul guvernării PCRM, aceasta a fost ambasadoarea R. Moldova în Belgia, Austria şi, prin cumul, în Suedia, Norvegia şi Finlanda.

Conform declaraţiei pe venituri şi proprietăţi, Natalia Gherman, împreună cu soţul său, Artur Gherman, vicepreşedintele Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), a avut, în 2012, un venit de aproximativ 270 mii de lei din salariu. Noua ministră deţine un apartament de 100 m. p., obţinut în 1991, prin bon de repartiţie, cu o valoare cadastrală de puţin peste jumătate de milion de lei, un BMW din 2008, de 635 mii de lei, şi un cont bancar, salarial, de 170 mii de lei, la Banca de Economii. În declaraţiile Nataliei Gherman din 2010 şi 2011 este indicat doar venitul din salariu, de aproximativ 100 mii de lei anual.

Soţul Nataliei Gherman, Artur, acum vicepreşedinte în cadrul CNPF, este cunoscut mai mult ca un om de afaceri, fiind cel care, în 1993, a condus firma “Seabeco”, patronată de controversatul magnat Boris Birştein, cel care, în acea perioadă, a dezvoltat în R. Moldova mai multe afaceri dubioase, multe dintre ele având “repercusiuni” şi astăzi. Recent, instanţele de judecată au decis că o firmă a lui Birştein ar trebui să primească aproape 100 mln. de lei despăgubiri de la Întreprinderea de Stat “Cris-Registru”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. IonelaG

  Mdaaa…PDM fac minuni. Nu este ceva de mirare.. Nici nu ma asteptam la altceva de la acesti mincinosi din PD.

 2. Andrei Albu

  PD macar a avut curajul sa schimbe din functia de minsitru pe cei care s-au compromis, pe cind PLDM nu a facut nici o schimbare! De ce Filat ia lasat in functie pe cei cu dosare? Pe Usatii la Ministerul Sanatatii, la Ministerul Finatelor pe Negruta…

 3. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Deoarece sunt de părerea ca Numai femeile v- or salva Moldova mă bucur pt si le doresc mari succese.
  Am citit in Gândul. Info o părere despre Natalia Gherman, fiica lui Mircea Snegur. O lauda si dl Leanca. Mă bucur pt ca dumnezei are obligatiunea sa muncească in sudoarea fruntii, sa recastige pt Moldova măcar ceva din ceia ce a cedat si a pierdut din lasitate tatal ei, Mircea Snegur cel laș. De aia si ni la împins KGB URSS-ului atunci, pt ca era un nehotarat. I l-au adus pe banitul de Smirnov pe tava, iar Snegur l- a eliberat, sa- si facă Republica.
  Mai citisem si despre ginerele lui Mircea Snegur, administratoul afacerilor dubioase a firmei Siabeco, a lui Birstein. Ceia ce o obliga in dublu pe Natalia sa fac ceva pt spalarea pacatelor familiare.
  Eu din suflet îi doresc succese. Fie ca Noiembrie 2013 si intrunirea de la Vilnus sa între in istoria palmei de pământ între Prut si Nistru ca o data foarte importanta.

 4. Andrei

  Mdaa…Plahotniuc isi aduce doar prieteni mafioti la putere. Nu cred ca Botnari va face mai mult ca Salaru, are si acesta multi bani, dar mai vrea sa se imbogateasca, tot pe seama ceatenilor!

 5. De ce, de ce ?

  …apartament de 100 m2 obtinut prin bon de repatriere… vai, ce persoana cinstita, si despre contrabanda cu sacul de dolari – nici un cuvint. Bravo, ZDG, degradati progresiv. Si de ce nu publicati toate mesajele, sau ati dat si voi de friptura ?

 6. stan

  chimpu a fost nevoit sa se retraga, cracatita e prea grasa si strasnica.la ce bun circulatie libera daca suntem saraci pt ca suntem furati? intr-un an jumate vor goli toate fondurile, dupa care UE se va intoarce cu spatele.cu perere de rau nu este capabil guvernul actual de a continua reforme promise,daca sa analizam noii ministri, parca bodisteanu e mai bun ca Ticu, botnari ca Salaru? filat si plahotniuc sunt obsedati de bogatii.dar Legea bumerangului e actuala.

 7. poate judecam ?

  poate judecam putin cu capul, ca miroase a minciuna ? In 1991 Natalia Gherman era sudenta si avea 22 ani. Pentru ce merite – apartament 100 m prin repartitie? Minciunele. Nevoile in PM incep anume de la faptul ca persoane lipsite de moralitate tind insistent si cu orice pret numai se ne conduca, ca altceva nu pot face,i-ar noi … dam din umeri.

 8. De ce, de ce ?

  Pentru Victor
  Zvon ??? E un fapt real, cu dosar deschis, filmari, protokol ect. Numai Pasat, care era pe atunci ambasador la Moscova si pasaportul diplomatic au salvat-o pe Gherman de la pushcarie.
  Cazul a fost publicat in mai multe ziare, navigeaza putin pe net.
  Alta e ca demnitatea si rusinea sint categorii straine acestei persoane.

 9. victor

  din astea toti , cel mai dubios e Bodisteanu, asta nu trebuie sa detie nici functie inalta in stat, nici la nivel local, e legat cu organizatiile criminale si deschis arata asta.

 10. Burebista

  Stimata Mery!
  Chiar si maica Teresa,detinatoarea premiului Nobel nu era prea “sfinta”,iar Victor sa rasfoiasca presa din acea perioada si vei gasi,articolul despre sacul cu dolari!Interesant! Cine a organizat flagrantul? Dupa mine tot “Seful”-adica Birstein,ca pe vremea ceia de trista pomina,in Russia mafia evreiasca guverna.Acum fiind numita in fruntea MAE ne va vinde mai cu diplomatie!Despre ce sa mai scriu? Ah! Da! Despre ministrul cu datul de asfalt si beton.La facut ministru,tot “Sefu” ce traeste in Canada! Daca nu ati inteles,atunci,incretiti-va frunti-le si mai faceti ca sa trnspire masa cenusie si veti intelege.Ati uitat ca e cu diploma falsa? Monica Babuc e bravo! E buna dansatoare!Schmba partenerii,ca domnisoare-le chilotii! Asa ca mari ispravi de la vechiul guvern putin “rihtuit” pe moldoveneste adica mai in limba lui Leanca,remaniat.In rest toata suflarea dintre Prut si Nistru,asteapta miracolul de la Vilnus!Toti doamne vot inEuropa,dar cu gindul la “matusca”.Ca doar de acolo vine si ploaia!
  Toti in Europa,ca in Europa imbla maidanezii cu colacii in coada si-i asteapta pe visatorii de moldoveni! Vrabia malai viseaza si tganul “prazdnik” Dar in rest va iubesc,pentu-ca sunteti asa cum sunteti!

 11. Jos_Filat1

  Acesta-i guvernul de tradatori si de persoane corupte.Ieri Leanca a mai imprumutat niste milioane.Mltumim draga prim ministru pentru ca ne viri pina si stranepotii in datorii.

 12. valea

  monica lui plahotniuc a demonstrat să fie cel mai prost ministru a tuturor timpurilor, distrugător de teatre, colective culturale și cinema.Ce, oare PDul nu dispune de cadre competente? Dacă este așa, atunci săl împrumute pe Cozma, că oricum era mai breaz decît ea și alcașul și hoțul de focșa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *