Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul - criticat de societatea…

Guvernul – criticat de societatea civilă pentru că a dat 1 mil. de lei din Fondul de rezervă pentru Premiului Naţional

436-guvern-premiu-nationalComisia pentru decernarea Premiului Naţional, condusă de premierul Iurie Leancă, a ales cine sunt cei 10 câştigători ai ediţiei 2013. Astfel, 5 premii au fost acordate la secţiunea Cultură şi Arte, 3 premii la categoria Ştiinţă, şi câte un premiu pentru Tehnologii şi Sport. Totodată, reprezentanţii unor ONG-uri consideră că Guvernul acţionează greşit, luând un milion de lei din Fondul de rezervă pentru acordarea a 10 premii a câte 100 de mii de lei.

În urma procedurii de vot secret, membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional i-au desemnat pe cei 10 premianţi. La Cultură şi Arte au fost premiaţi Eleonora Romanescu – pictoriţă, Gheorghe Mustea – compozitor, dirijor, Mihail Munteanu – artist vocalist, Victor Bucătaru (postmortem) – cineast, regizor, producător; Spiridon Vangheli – scriitor. La Ştiinţă – colectivul de autori Ion Abaii, colectivul de autori Andrei Munteanu şi Maria Goncearuc, dr. hab. Agricultură, conferenţiar cercetător. La Tehnologii – Nicolae Eremia, dr. hab. Agricultură în elaborarea tehnologiilor în obţinerea produselor apicole. La Sport – Petru Caduc, antrenor de box.

La “categoria Sport” a fost depus un singur dosar

Potrivit Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional, candidatura regretatului regizor Victor Bucătaru a fost recunoscută perfect eligibilă în virtutea faptului că, la momentul depunerii dosarului până la data limită (5 august 2013), era în viaţă, astfel încât dosarul a întrunit toate cerinţele prevăzute de regulament. În lista candidaţilor înaintaţi la concursul pentru decernarea Premiului Naţional, ediţia 2013, au fost incluse, în total, 31 de personalităţi. Pentru examinarea dosarelor au fost create 3 comisii: ştiinţă, tehnologii, cultură şi artă. Cea de-a IV-a comisie, Sport, nu a fost formată, din motiv că pentru domeniul sportului a fost înaintat doar un singur dosar.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, a transmis laureaţilor Premiului Naţional 2013 cele mai sincere felicitări şi urări de sănătate, le-a dorit şi în continuare consecvenţă şi profesionalism în realizarea tuturor ideilor care vin în consens cu spiritul naţional. Totodată, preşedintele AŞM a exprimat certitudinea că realizările pentru care au fost onoraţi cu acest prestigios premiu vor contribui semnificativ la promovarea imaginii comunităţii ştiinţifice în ţara noastră, dar şi peste hotarele ei.

Banii pentru Premiul Naţional nu trebuie luaţi din Fondul de rezervă

Înmânarea premiilor va avea loc pe data de 26 august, la Palatul Naţional “Nicolae Sulac”, în cadrul festivităţii dedicat Zilei Independenţei R. Moldova. Valoarea Premiului Naţional constituie 100 mii lei. Premiul Naţional este acordat pentru realizări remarcabile în domeniile tehnologie, cultură, artă şi sport, dar şi pentru contribuţie considerabilă la promovarea imaginii pozitive a ţării pe plan internaţional, impact asupra dezvoltării culturii naţionale şi mondiale. Amintim că acordarea Premiul Naţional a fost instituit în anul 2011.

Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului “Expert-Grup” şi membru al Biroului Consiliului Naţional pentru Participare este de părere că Premiul Naţional şi evenimentele legate de el pot fi planificate din timp, iar Guvernul acţionează greşit luând un milion de lei din Fondul de rezervă pentru acordarea a 10 premii a câte 100 de mii de lei.

Adrian Lupuşor a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că Fondul de rezervă al Guvernului există pentru cheltuieli neprevăzute, precum calamităţi naturale, catastrofe, conflicte armate şi altele. Pe când acordarea Premiului Naţional are loc anual, iar suma preconizată poate fi inclusă în bugetul de stat. “Aceasta demonstrează că trebuie schimbat modul în care Guvernul alocă banii din Fondul de rezervă”, a subliniat Adrian Lupuşor.

Fondul de rezervă, sacul fără fund?

Potrivit INP, vicepreşedinta Biroului Consiliului Naţional pentru Participare, Antoniţa Fonari, a comunicat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că deseori unele ministere foarte şmecher introduc pe ordinea de zi a şedinţelor Guvernului proiecte de finanţare pentru anumite evenimente pe care le organizează. Drept exemplu, Ministerul Tineretului şi Sportului care a cerut bani pentru Jocurile Olimpice, sumele fiind alocate din Fondul de rezervă. “Ministerul Tineretului şi Sportului a solicitat aproape 6 milioane de lei, fără să planifice cheltuielile din timp”, a menţionat Antoniţa Fonari.

Fonari a mai spus că recent, extrem de netransparent, s-a decis cum să fie cheltuiţi 80 de milioane de lei câştigaţi din accizele la combustibil şi din amenzile pentru parcările neregulamentare. Antoniţa Fonari crede că fiecare cetăţean care a fost amendat ar fi putut să declare că e mai bine ca banii să fie cheltuiţi pentru parcări, nu pentru ce au decis autorităţile.

Precizăm că înaintarea candidaţilor la concursul pentru decernarea Premiului Naţional s-a făcut de către ministere, Academia de Ştiinţe a Moldovei, universităţi, uniunile de creaţie, federaţiile de sport, precum şi de laureaţi ai Premiului Naţional şi laureaţi ai Premiului de Stat.