Guvernarea comunistă intră la dosar

La un an de activitate, membrii PLDM au iniţiat o campanie intitulată “Dosarul Guvernării Comuniste”. Echipa partidului şi-a propus, prin această acţiune să monitorizeze activitatea PCRM în cei opt ani de guvernare şi să sensibilizeze şi să informeze opinia publică despre faptele partidului de guvernământ.

Se pare că iniţiativa PLDM a intrigat mass-media, dovadă fiind şi prezenţa în număr mare a jurnaliştilor la evenimentul din opt decembrie. Într-un schimb de replici dintre jurnalişti şi liderul PLDM, Vlad Filat, acesta a decalarat presei că pentru desfăşurarea acţiunii va fi pusă la dispoziţia cetăţenilor o Linie Fierbinte şi o adresă electronică unde vor putea semnala ilegalităţile comise de partidul de guvernare. Totodată, membrii partidului vor monitoriza activitatea PCRM din cei opt ani de guvernare şi vor face publice aceste rapoarte prin intermediul diferitor evenimente publice. Rapoartele vor fi prezentate până la începerea campaniei electorale din anul care vine.

Cu referire la ilegalităţile comise de PCRM, care vor fi monitorizate şi incluse în dosar, prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a precizat că vor fi analizate toate activităţile partidului de guvernare în domeniul economiei, sănătăţii, culturii, dar mai ales abuzurile privind drepturile omului. “Este imposibil să tratezi o boală fără să-i cunoşti diagnosticul. Dosarul Guvernării Comuniste va stabili diagnosticul suferinţelor acestei ţări”, a declarat Tănase, amintind şi de demiterile înregistrate în ultimele luni în mai multe instituţii de stat.

Liderul formaţiunii, Vlad Filat, a menţionat printre cauzele care au determinat ideea acestei acţiuni, asuprirea presei. “Constatăm că în R.Moldova puterea de stat este uzurpată de clanurile oligarhice, justiţia este subordonată, mass media este controlată, libertăţile şi drepturile cetăţenilor sunt îngrădite şi exodul populaţiei a luat proporţii devastatoare”, a declarat liderul PLDM.

Drept soluţie pentru înlăturarea comuniştilor de la putere, în opinia liderului Vlad Filat, este cooperarea între partidele de opoziţie. Aici, Filat a ţinut să accentueze o eventuală colaborare cu celelalte partide liberale. “Vedem în Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal potenţiali parteneri politici după alegerile din 2009”, a mai spus Filat.

Drept răspuns la iniţiativa liderului PLDM de a colabora cu partidele menţionate mai sus, Serafim Urechean, liderul AMN, a precizat că dintotdeauna a susţinut ideea unei colaborări cu toate partidele liberale. Despre acţiunea în cauză, Serafim Urechean spune că este o idee interesantă şi binevenită. “Dar ar fi fost mult mai bine dacă luam o decizie comună pentru că aşa efectul va fi mai puternic”, a mai spus Urechean.

“Bravo lor că au lansat aşa acţiune”, s-a exprimat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cu referire la Dosarul Guvernării Comuniste. Cât priveşte un eventual parteneriat politic de după alegeri, liderul PL spune că membrii partidului se vor alia nu doar cu cei care sunt împotriva guvernării comuniste, ci mai ales cu cei care sunt pentru retragerea armateri ruse de pe teritoriul Moldovei. “Dar, mai important acuma este să scăpăm de sărăcie şi să nu permitem altei guvernări comuniste să vină la putere. Restul discuţiilor le vom purta după alegeri”, a spus Mihai Ghimpu.

Diana LUNGU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *