Greceanâi la psihiatrie

Prim-ministra Zinaida Greceanâi s-a aflat luni, 23 martie, la Spitalul de Psihiatrie din Chişinău, la o întâlnire electorală. Bolnavi, medici şi locuitori din zona spitalului au vizionat, alături de Greceanâi, un filmuleţ electoral în care figurau mai multe dintre promisiunile făcute de PCRM. Unele episoade au fost urmate de huiduieli la adresa guvernării.

Însoţită de bodyguarzi şi profitând de maşina de serviciu în deplasările electorale, Zinaida Greceanâi îşi făcu apariţia la Casa de cultură a Spitalului de Psihiatrie încă înainte de ora 17.00.

221-psih1Buletinul de ştiri de la ora 17.00

La intrare a fost întâmpinată de organizatorul şi de moderatorul evenimentului, Constantin Ţurcan, directorul general al Spitalului Clinic de Psihiatrie.

Peste trei sute de “telespectatori”, printre care şi prim-ministra, directorul de spital şi primarul orăşelului Codru, vizionau un buletin de ştiri cu realizările actualei guvernări. Toate persoanele aflate în Casa de cultură răsfoiau şi ziarul de partid, oferit de câţiva membri PCRM.

Salarii de 500 de euro, pensii majorate, relaţii economice bune cu Rusia şi Uniunea Europeană, acestea sunt temele acelui buletin de ştiri de la 17.00. De precizat că, în jurnal, mai e mediatizat şeful statului, Vladimir Voronin, surprins de camerele de luat vederi prin câmpuri, alături de ţărani, dar şi în diverse vizite oficiale.

“Ţin minte când salariile nu se achitau cu lunile şi dl Ţurcan (n.r., directorul spitalului) venea la mine pe când deţineam funcţia de şef de departament şi cerşea să-i finanţăm o parte cât de neînsemnată de medicamente, nemaivorbind de alte probleme”, căuta prin memorie prim-ministra, faţă în faţă cu potenţialii săi alegători.

221-psih2În timp ce şefa Guvernului aducea laude la adresa PCRM, prezentând o serie de statistici, o parte din public s-a arătat nemulţumit. Huiduielile la adresa Zinaidei Greceanâi s-au declanşat în timp ce aceasta le spunea oamenilor că PCRM, în ultima perioadă, a majorat salariile.

“Astăzi, pensiilie şi salariile nu sunt suficient de mari. Da, e corect, pentru că avem mari datorii externe”, recunoştea prim-ministra.

Oficialul oaspete a mai vorbit şi despre criza gazelor, cu care ne-am confruntat la începutul anului curent. Greceanâi spune că Guvernul s-a confruntat cu mai multe provocări. Ea a mai declarat că gazul rusesc care ajunge la Chişinău trece prin conductele din Ucraina şi, odată ce nu s-au înţeles câţiva agenţi economici, ce ar putea face R. Moldova pentru soluţionarea acestui conflict economic? “Cine suntem noi?”, se întreba retoric Greceanâi.

6 aprilie 2009

“Cine s-a gândit că, la vară, R. Moldova va avea ieşire la mare?”, întreba Greceanâi în faţa alegătorilor. De mai multe ori ea a repetat cifra 430, referindu-se la lăţimea canalului de la Giurgiuleşti.

Tot ea s-a arătat nemulţumită de acei binefăcători care merg din casă în casă şi fac pronosticuri despre tot ce se poate întâmpla începând cu 6 aprilie. “De pe 6 aprilie se va prăbuşi sistemul valutar bancar, de pe 6 aprilie cade valuta naţională, de pe 6 aprilie nu vor mai fi achitate salariile şi pensiile”, repeta Greceanâi pronosticurile “răuvoitorilor” săi, precizând că valuta naţională nu va cădea.

Directorul general al Spitalului Clinic de Psihiatrie, Constantin Ţurcan, a menţionat în cadrul evenimentului că “suntem aproape 600 de oameni în sală şi trebuie să fim foarte organizaţi, aşa că întrebările pe care le aveţi le puneţi în scris şi noi vă răspundem”. Spre final, Turcan le-a mulţumit oamenilor că au venit la întâlnirea cu reprezentantul fracţiunii comuniste.

Valentina Semionova era în acea zi de serviciu la Spitalul de Psihiatrie. Ea ne-a spus că directorul spitalului i-a anunţat pe toţi lucrătorii, dar şi pe pacienţii aflaţi într-o stare psihică mai bună, să fie prezenţi la orele 17.00 la Casa de cultură, la întâlnirea cu Greceanâi. Tot ea a mai spus că va vota pentru PCRM. “Tu nu vezi cât de frumos au organizat, cu flori pe scenă”, a conchis Semionova.

Prim-ministra, însoţită de bodyguarzi, s-a urcat în automobilul de serviciu. Numărul de îmatriculare din faţa automobilului era şters. Doar cel din spate se făcea vizibil – RM G 001. Bodyguardul Vitalie Macari a încercat să-mi explice de ce numărul din faţa automobilului în care a urcat Greceanâi este şters. “Aşa trebuie, pentru a asigura protecţia prim-ministrului”.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

20 comentarii

 1. monkey

  parca pare femeie de treaba, dar de fapt s-a dus sa spele creiereii la nishte bieti bolnavi.
  Nu stie nimeni cand grecianyi se duce la intilnire electorala cu deportatii? macar sa le arate si lor mashina de serviciu…

 2. Zorghe

  Nimic nou si nimic interesant nu ne poate oferi ziarul vostru tovarasi…, decit in afara de denaturarea lucrurilor a criticilor lipsite de temei , improscare cu noroi si discreditare a autoritatilor sau politicii Republicii Moldova,- schimbati strategia ca se vede de la o posta ca forumul vostru nu-l viziteaza mai nimeni!!!!!!!!
  Puteti sa va inchipuiti ca pl-iustii sau pldm-mistii nu recurg la asemenea strategii, folosinduse de masinile lor de serviciu cu ,,soferi buni si dosare bune,, pentru a pleca in teritoriu sa cerseasca oamenilor voturile in schimbul unor promisiuni si a unui viitor luminos ca cel de ex,, Numai unindu-ne cu rominia putem ajunge in UE,,- poti sa crezi ca UE e o caruta cu roate iar rominia e acel catir care o poate trage mai de noi???

 3. Sovin

  Stii Zorghe (Antibiotic). AM sa fiu crud de sincer si am sa te intreb daca mai ai mult de trait, ca din cauza unor amanti ai comunistilor, de genul tau, suntem in rahatul in care ne aflam. Nu vreau sa te ofensez, dar ma mir uneori de … unora.

 4. antibiotic

  Un patriot si un “cum spuneai tu?” ,,lachei,, si servitor al bucurestiului ca tine isi poate cu usurinta numi tara in care s-a nascut si traieste, acolo unde-i sunt parintii si fratii casa parinteasca,-,,rahat,, buna atitudine aveti dl.Sovin, se vede tipica scoala romineasca.
  Se vede ca iesti sincer si crud inca la minte, cind o sa te mai coci putin si o sa faci ca creierii tai sa lucreze pentru tine si nu pentru alt cineva, continuam discutia!

 5. Sovin

  se vede tipica scoala romineasca.
  NU prea am inteles ce ai avut in vedere, dar vreau sa stii ca am reusit sa prin disciplina “limba moldoveneasca” si grafia chirilica in multe manuale scolare. Asa ca am gustat si din scoala sovietica un pic, din fericire, nu prea mult. Ulterior, am invata la scoli obisnuite, si, pentru ca tot prefer sa fiu sincer, niciodata nu am fost in Romania. Dar daca institutiile de invatamant de la noi pot fi considerate “scoala tipica romaneasca”. inseamna ca asta e. Unde a fost, acolo am invatat, desi nu asta e cel mai important actor la formarea unei persoane.

  Cat despre crud la minte.. Nu stiu, poate. Dar daca asteptam pana ma coc, exista riscul ca tu nu o sa mai existi (din moment ce tu te consideri copt), si atunci..

 6. pt anti

  Tu vad ca pe langa mare statalist mai esti si mare lingvist. Probabil iti plac emisiunile de genul uneia de la EuTv in care cativa indivizi incearca sa-l depaseasca pe Coseriu. Arata jalnic

 7. COSTIN

  am crezut ca prim-ministareasa greaceanahaihaii a fost internata in sfarsit .ar fi fost un sfarsit de telenovela pentru ea .insa niciodata nu e prea tarziu .suna bine – comunistii la psihiatrie .probabil isi viziteaza viitorul camin .

 8. COSTIN

  mai antibiotic-iuda ,nu exista lachei ai bucurestiului decat in mintea unui rusofon obraznic .nu poti fi lacheu al patriei tale .in timp ce tu se vede de la 100 de km ,ca esti un silitor lacheu al strainilor ,adica al imperialismului rus .

 9. COSTIN

  alt maimutoi bolsevic -zorghe .daca nu iti place sa te traga catarul romanesc in u.e. ,atunci stai ca o maimuta beata cu limba scoasa ,pe gardul ce imprejmuieste uniunea popoarelor libere si democratice din europa .sa nu-ti uiti pachetelul de mancare de-acasa ,ca ai de asteptat ceva vreme .cam 20-25 de ani ,pe putin .sa nu-ti gasim intr-o buna zi ,scheletul pe gard .la buna asteptare tovarasi …

 10. COSTIN

  Comunicat de presă cu privire la acţiunile PLDM vizavi de îngrădirea de către regimul comunist a dreptului la libera circulaţie
  Chişinău, 30 Martie 2009 — Partidul Liberal Democrat din Moldova a atacat în instanţele naţionale şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului acţiunile ilegale şi abuzive ale regimului Voronn vizavi de îngrădirea dreptului la libera circulaţie pentru studenţii basarabeni, care îşi fac studiile la Iaşi, şi pentru cetăţenii României, posesori ai paşapoartelor europene.
  Acţiunile guvernării comuniste, care a încălcat în permanenţă drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, nu se încadrează în nicio normă legală şi morală.
  La 22 martie, autorităţile statului, prin intermediul Serviciului de Grăniceri, au interzis propriilor cetăţeni să intre pe teritoriul ţării, cerîndu-le explicaţii privind motivele pentru care vin acasă. Cei peste 50 de studenţi se deplasau la Chişinău, la mitingul organizat de PLDM „Votează fără frică”.
  A urmat expulzarea a doi cetăţeni români, Radu Popescu şi Răzvan Cazacu, care făceau parte din staful tehnic electoral al PLDM. Acţiunile ilegale ale comuniştilor au continuat cu interzicerea intrării în ţară a delegaţiilor oficiale ale consiliilor judeţene Iaşi şi Vaslui, care urmau să participe, pe data de 26 martie, la şedinţa anuală a Forumului Preşedintilor Euroregiunii “Siret – Prut – Nistru”. Forumul trebuia să adopte Strategia de dezvoltare economică şi socială a Euroregiunii, incluzînd 100 de proiecte de dezvoltare, unele finanţate din cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Moldova 2007-2013, şi să aprobe bugetul Euroregiunii pentru anul 2009. Aceste proiecte prevedeau investiţii în sumă de 138 mln de euro, inclusiv 45 mln de euro în anul curent.
  O primă reacţie a oficialilor de la Iaşi şi Vaslui la gestul autorităţilor comuniste de la Chişinău a fost întreruperea oricăror legături cu Republica Moldova. În discuţii cu preşedintele PLDM, Vlad Filat, preşedintele CJ Iaşi, Constantin Semirad şi-a reconsiderat poziţia, ajungînd la concluzia că atitudinea degradantă a guvernării comuniste nu reprezintă voinţa populară, de aceea oficialii români vor trece peste umilinţa la care au fost supuşi şi vor continua colaborarea în cadrul Euroregiunii.
  Acţiunile abusive şi iresponsabile ale regimului Voronin de îngrădire a dreptului la libera circulaţie au prejudiciat grav imaginea ţării noastre în faţa organismelor europene şi în faţa României, ţară membră a Uniunii Europene.
  În acest context, PLDM a depus în adresa Comisiei Europene şi a Parlamentului European un Memoriu despre cele ce se întîmplă la frontiera cu UE, despre ilegalităţile comise de guvernarea comunistă, în deosebi de la începutul campaniei electorale, rugînd totodată organismele europene să aibă în vedere să aceste acţiuni sunt convulsiile regimului comunist şi nu reprezintă poziţia şi voinţa poporului. Iar atitudinea forurilor europene urmează să fie în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

  Serviciul de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova

 11. Sorin

  Mai moldoveni,am si eu o intrebare catre toti voi,cei destepti si mai putin,pentru actualii guvernanti si cei ce v-or si ei la “treuca” statului!De ce intr’al doilea razboi mondial n-avem nici un “erou al URSS”?Si nici in razboiul din Afganistan n-avem “erou al URSS”?In razboiul pentru independenta din 1992 avem un erou decorat cu cea mai inalta destinctie a RM Ordinul Republici,d-l Anton Gamurar.Acum va rog raspundeti-mi: De ce acest erou al neamului nu e deputat,nici macar ministru,de ce?De ce diferiti nemernici ca Rosca-curva neamului de 18 ani isi incalzeste curul in fotoliile Parlamentului imbogatindu-si propriile dorinte.Cine la ales,americanii?Rusii?Nemtii?Nu tot voi,moldoveni?Am alta intrebare: in America,in proasta si toanta America,adica USA,de ani de zile exista doar 2(doua)partide politice!Doua partide,in America-democrati si republicani!In Moldova noastra prospera,bogata,suverana cate partide avem?De aia si traim asa de bine!De aceia se destrama familiile,una la strans cacat in Italya,altu-n Rusia la santier,copii la organe in Turcia,iar arabii,turcii,cipriotii batandu-si joc de corpurile surorilor si prietenelor noastre,violandu-le pentru euro si dolari,,moldoveni?Si cine-a zis ca moldovanul e tare,voinic si viteaz?Poate ca da,dar cred ca doar la un pahar cu vin,atat!In rest moldovanul e prost,fricos,las,lingau,tradator,siret,lacom,ieftin,laudaros,pacatos si complexat!La placinte inainte-la razboi inapoi!Care PD,ce PDL,unde alti democrati?Stati cacati in buruene si urlati doar la un pahar cu vin.O sa va bata si de data asta comunistii,tare si dureros stiti de ce?Pentru ca sunteti slabi!Dar slabul este batut si basta!Moldoveni calici…Uniti-va!!!!!

 12. COSTIN

  Senatorul Titus Corlăţean: Comuniştii moldoveni acţionează deliberat şi cu dispreţ împotriva intereselor fundamentale ale propriilor cetăţeni
  31 Martie 2009, 09:32

  Ultimele zile şi săptămâni au adus, de dincolo de Prut, mai multe veşti proaste şi una bună, susţine într-o declaraţie politică senatorul roman Titus Corlăţean.

  “La capitolul veşti proaste am aflat că întregi cohorte de români purtători de SIDA ar asedia Republica Moldova, că arestările abuzive pe străzile Chişinăului sunt lucruri normale pentru regimul comunist din statul menţionat, că trupele româneşti de pop-rock sau dansatoarele înzestrate cu „sex-appeal” ar destabiliza statalitatea moldavă, că libertatea de circulaţie a cetăţenilor români şi europeni se termină acolo unde încă mai bântuie stafiile trecutului sovietic şi, în sfârşit, că echipele de televiziune româneşti ce urmau să transmită un meci internaţional de fotbal al echipei Republicii Moldova sunt, de fapt, perfizi agenţi 007 ai puterilor străine…”, afirmă Corlăţean într-o declaraţie politică difuzată presei.

  De ce toate acestea? Foarte simplu: regimurile de tip totalitar urăsc istoria şi reperele lăsate de aceasta în conştiinţa naţiunilor.

  27 Martie 1918, Unirea Basarabiei cu ţara mamă îi doare, în continuare pe „tovarăşi”, fie ei vorbitori de limbă rusă sau „moldovenească”.

  Sărbătorirea sa de către o mână de studenţi periculoşi şi subversivi sau pensionari cu tâmple argintate, care se încăpăţânează să nu uite, era, evident, o blasfemie ce nu putea fi tolerată! O campanie electorală în care oponenţii politici trebuiau zdrobiţi, la figurat şi foarte adesea la propriu, nu putea să se împiedice de o măruntă şi ilegitimă aniversare, precizează Corlăţean.

  “Vestea bună este că regimul comunist moldovean este bolnav. Are frisoane şi e bântuit de friguri. Şi, în consecinţă, calcă în picioare, cu cizma, toate convenţiile internaţionale, principiile de bună-vecinătate, normele minime democratice şi interesele unor relaţii strânse cu Uniunea Europeană. Altfel spus, acţionează deliberat şi cu dispreţ împotriva intereselor fundamentale ale propriilor cetăţeni.

  Cetăţeni pe care doreşte să îi ţină în continuare prizonieri în propria ţară, departe de Europa civilizată în care aceştia ar avea tot dreptul istoric şi cultural să se întoarcă. Tot ei deţin însă şi remediul, tratamentul la boala care macină societatea moldavă. Soluţia este simplă, democratică: votul. Cetăţenii moldoveni vor decide dacă doresc să prelungească starea nesănătoasă care îi macină de ani de zile sau vor dori să administreze un vaccin nou, de tip european. Depinde numai de ei”.

  Senatorul roman mai afirmă că, “sesizat de cetăţenii români batjocoriţi de autorităţile moldave la frontiera de pe Prut, Guvernul României şi-a manifestat diplomatic „preocuparea şi îngrijorarea” cu privire la ce se întâmplă dincolo de sârma ghimpată şi a cerut explicaţii… Ce explicaţii? Doar explicaţii?”

 13. spqr

  Sorin ai uitat să spui la un pahar de vin cu soţia in casă.
  Şi proverbul moldoveanului- capul plecat sabia nu-l taie- ne spune TOT.
  La alte popoare proverbul sună altfel – mai bine fără cap decit cu capul plecat .
  Şi avem ceea ce merităm…..

 14. COSTIN

  Der Spiegel: Republica Moldova este ultimul stat din Europa unde guvernează un partid comunist, care a impus un sistem al clanurilor mafiote
  31 Martie 2009, 10:10

  Deja în prima propoziţie din articolul dedicat situaţiei din Republica Moldova, revista germană „Der Spiegel“ foloseşte un clişeu. Un clişeu trist – dar adevărat. „Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa“, scrie „Der Spiegel“. Totodată, Moldova „este ultimul stat din Europa unde guvernează un partid comunist. Acesta a impus un sistem al clanurilor mafiote (…)“.

  „Der Spiegel“, ca de altfel şi publicaţia „Das Parlament“, în care a apărut astăzi de asemenea un articol despre Moldova, nu cred că partidul comuniştilor va pierde alegerile, dar sunt de părere că formaţiunea lui Voronin nu va mai dobîndi o majoritate confortabilă. În consecinţă, partidul comuniştilor va putea guverna doar cu ajutorul unui aliat, susţine Radio Europa Liberă într-o revistă a presei germane.

  „Der Spiegel“ prezintă o scenă semnificativă din campania electorală şi citează dintr-o alocuţiune a lui Voronin rostită în faţa unor săteni din estul Moldovei. Voronin se adresează auditoriului în jargonul limbii de lemn al activiştilor sovietici, promiţînd un „viitor luminos“.

  Cei care participă la întrunirea electorală populistă a preşedintelui, descris ca „autocrat“, sunt oameni necăjiţi, frustraţi şi lipsiţi de speranţa că situaţia lor se va îmbunătăţi. Moldova este calificată de revista germană drept un stat ratat, cu o economie fragilă, o corupţie generalizată şi o presă manevrată, în care televiziunea de stat laudă zilnic stablitatea republicii. Comuniştii se luptă acum pentru a ocupa din nou scaunul prezidenţial, scrie în continuare Der Spiegel“. Voronin doreşte ca urmaşul său să fie o persoană docilă.

  Şeful campaniei electorale al comuniştilor încearcă să-l convingă pe reporterul revistei germane despre utilitatea politică a ceea ce el numeşte: „modelul moldovean“, noul program al partidului şi distanţarea faţă de stalinism. În acelaşi timp, notează ironic ziaristul, Voronin depune coroane de flori la monumentul lui Lenin, iar fiul acestuia, Oleg, este unul dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării. Ideologul comuniştilor respinge aceste acuzaţii drept calomnii, pe cînd un membru al comitetului central, care nu doreşte să-şi dezvălui identitatea, susţine că Voronin senior şi activiştii partidului nu sunt cinstiţi cînd vorbesc despre valoarea reală a bunurilor care se află în posesiunea lor. Cînd se referă la oamenii apropiaţi de Voronin, Serafim Urecheanu de la partidul „Moldova noastră“ vorbeşte, în consecinţă, despre un „clan de infractori“.

  În continuare revista „Der Spiegel“ aminteşte şi de acţiunile serviciului secret, docil actualului preşedinte. Publicaţia germană îl citează pe şeful serviciului secret care plin de optimism afirmă că viitorul preşedinte va fi omul comuniştilor, deoarece îi are la mînă pe mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei. Aceştia, zice acelaşi şef al poliţiei secrete, vor vota în parlament pentru un preşedinte comunist.

 15. Skywalker

  Mai Zorghe, ai reinviat?

  Te-au pus iar in actiune sefii tai comunisti?
  Ai grija, m-am intors! :)) Mai vrei sa polemizam? 😀

 16. COSTIN

  Vorbe pentru minte si inima

  deschide »

  Comunistii trebuie tratati ca hotii de buzunare, ca talharii, ca violatorii de dame…

  30 martie, 14:36

  Petre Tutea (Foto istorii.ro)

  “A te opune comunismului inseamna a apara puritatea Codului Penal. Comunistii nu trebuie tratati ca infractori politici. Ei trebuie tratati ca infractori de drept comun. Ca hotii de buzunare, ca talharii, ca violatorii de dame…”.”Stalinismul e definitia comunismului. Unde nu e stalinism, dupa trei luni cad de la putere, ca nu sunt in stare sa dea nici… apa. Nu se poate impune comunismul decat cu bata, cu parul!”.”322 de vorbe memorabile ale lui Petre Tutea”, Editura Humanitas, Editia a VI-a, 2008

 17. COSTIN

  Autoritatile Republicii Moldova nu au inteles ca in relatia cu Uniunea Europeana respectarea normelor si principiilor europene nu este facultativa”, a declarat marti ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, ca reactie la incidentele anti-romanesti care au avut loc in ultimele zile la granita cu Republica Moldova.Reactia sefului diplomatiei romanesti vine dupa ce premierul moldovean Zinaida Greceanii a evitat sa ofere o informatie clara in privinta interdictiilor impuse de autoritatile comuniste moldovenesti mai multor cetateni romani de a intra in Republica Moldova, noteaza Agerpres. Zinaida Greceanii a lasat totusi sa se inteleaga ca cetatenii romani a caror intrare in Republica Moldova a fost refuzata ar fi fost trimisi de Bucuresti pentru a se implica in campania electorala pentru alegerile parlamentare de la 5 aprilie.”Un stat care doreste sa coopereze mai strans cu Uniunea Europeana trebuie sa functioneze ca un stat de drept si sa isi asume regulile democratice si angajamentele asumate prin acorduri, nu sa le incalce dupa cum sunt interesele de politica interna ale momentului. In plus, faptul ca, in acelasi timp, Chisinaul lanseaza acuzatii nefundamentate la adresa unui stat membru UE este cu atat mai regretabil si dovedeste ca nu a inteles nimic din ceea ce inseamna o politica de nivel european”, a declarat Cristian Diaconescu.
  Premierul moldovean a fost intrebat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, care au fost motivele actiunilor respective. Initial, ea a lasat sa se inteleaga ca cei opriti saptamana trecuta la vama erau trimisi pentru a se implica in campania electorala, dar ulterior s-a contrazis, spunand ca fiecare cetatean roman intors de granicerii moldoveni de la vama avea motivul sau, iar explicatiile vor fi prezentate mai tarziu.”Daca unele persoane au fost retinute la vama, inseamna ca au fost unele motive legale – motive ilegale nu puteau fi invocate, mai ales in preajma alegerilor parlamentare”, a declarat premierul moldovean.Zinaida Greceanii a amintit in acest context ca ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, a fost invitat la Ministerul de Externe si i-a fost inmanata o nota in care se solicita “sa nu fie intreprinse actiuni de implicare pe perioada electorala in treburile interne ale statului nostru”. “Nimeni nu are voie sa se implice. Sunt observatorii acreditati care au menirea sa monitorizeze alegerile din tara’, a declarat Greceanii.Aproximativ 300 de cetateni romani, potrivit unor date, au fost intorsi de la frontiera de granicerii moldoveni, fara explicatii plauzibile. Printre acestia au fost scriitori, interpreti, alesi locali, care intentionau sa participe la diferite evenimente din Republica Moldova, inclusiv la reuniuni internationale. Incidentele au avut loc in perioada 26-27 martie, in ajunul marcarii a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, in 1918.Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a anuntat ca a solicitat explicatii oficiale din partea autoritatilor moldovene in legatura cu cele intamplate, dar nu a primit niciun raspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *