Găgăuzia priveşte spre Europa

Funcţionari din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia (UTAG) iau lecţii de la colegii lor din Uniunea Europeană. Un grup de persoane din Găgăuzia, format din primari şi alţi funcţionari din administraţia autonomiei, în frunte cu Valeriu Ianioglo, prim-vicepreşedintele Comitetului Executiv al UTAG, s-au aflat timp de 3 zile la Galaţi, România, unde au avut mai multe întâlniri cu omologii lor români.

Delegaţia a fost condusă de Vlad Catlabuga, expert de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul”. Cele două tabere au pus la cale semnarea unui acord de colaborare, care să ajute autonomia să înveţe regulile UE, dar şi să beneficieze de banii veniţi din eventualele proiecte transfrontaliere, Galaţi şi Găgăuzia fiind vecine.

Prima întâlnire a avut loc la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi. Acolo, funcţionarii din UTA Găgăuzia au aflat secretele românilor, cum funcţionează această instituţie. Cele două părţi au căzut de acord ca, din această toamnă, la Galaţi să fie pusă la punct organizarea unei degustaţii a vinului din Găgăuzia. Pe viitor se doreşte o colaborare în acest domeniu între România şi Găgăuzia prin deschiderea la Galaţi a unui centru de vinificaţie. „Nu sunt vinuri din Moldova la Galaţi şi nu e bine. Şi la capitolul exportului de fructe şi legume putem încerca o colaborare, pentru că este un segment la care Galaţiul a pierdut teren în ultima perioadă. Putem colabora în domeniul agriculturii, însă trebuie seriozitate”, le-a transmis preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Galaţi găgăuzilor.

Acord între Galaţi şi Găgăuzia

Ulterior, funcţionarii din UTAG s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Biroul Judeţean Galaţi. Aici, aceştia s-au interesat cum ar putea fi ajutaţi de Agenţie şi au cerut sfaturi de la aceştia pentru a beneficia de fonduri europene. Românii le-au povestit cum funcţionează Agenţia şi ce ar trebui să facă când R. Moldova, inclusiv Găgăuzia, va ajunge să colaboreze strâns cu UE. La rândul lor, găgăuzii i-au uimit pe funcţionarii români cu tradiţiile şi obiceiurile lor.

Miercuri, 20 aprilie, a avut loc un eveniment istoric. Valeriu Ianioglo, mâna dreaptă a başkanului, Mihail Formuzal, s-a întâlnit cu Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Cele două părţi negociază de mai mult timp semnarea unui acord de colaborare, pe mai multe segmente: economic, administrativ, cultural sau educativ, iar miercuri a fost făcut pasul cel mai important. Acordul va reprezenta o nouă pagină în relaţiile dintre R. Moldova şi România. Ianioglo le-a propus gălăţenilor o colaborare mai vastă, exprimându-şi speranţa că oficialii gălăţeni îi vor ajuta şi susţine pentru a intra cu drepturi depline în programele regiunii Mării Negre şi Dunării de Jos. “Noi avem programe, dar nu avem bani. Vrem împreună, pentru că suntem vecini, să atragem fonduri. Sperăm să ne ajutaţi. Vrem să semnăm acest acord în viitor.”

Eugen Chebac şi-a arătat convingerea că semnarea unui astfel de acord e reală. “Vă asigur de tot sprijinul meu în semnarea unui astfel de acord. Voi discuta cu colegii europeni primirea Găgăuziei cu drepturi depline în euroregiunile Mării Negre şi Dunării de Jos. Şi pentru noi este important să atragem investiţii”, a declarat Chebac. Acordul dintre UTAG şi Galaţi urmează a fi semnat după ce va trece de aprobarea mai multor ministere din România. Semnarea unui astfel de acord ar fi o premieră, pentru că UTAG, deşi are semnate asemenea acorduri cu mai multe ţări, nu are unul semnat şi cu România.

După discuţiile ferite de presă, cei doi funcţionari au organizat şi o conferinţă de presă comună, unde şi-au împărtăşit viziunile.

După întâlnirea cu Eugen Chebac, delegaţia din Găgăuzia a mers la Apă Canal Galaţi. Acolo au făcut cunoştină cu noile tehnologii de tratare a apei şi cu procedurile prin care aceasta ajunge în robinetele oamenilor. Ulterior, delegaţia a fost şi la Serviciul Public “Ecosal”, care se ocupă cu colectarea deşeurilor şi amenajarea drumurilor. Ziua de miercuri s-a încheiat cu vizitarea Muzeului Judeţean de Istorie Galaţi şi a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

“A fost o vizită utilă”

“Şi ei şi noi am văzut că suntem oameni şi că putem colabora pe viitor. Am rămas cu impresii puternice, dar şi cu aşteptări. Sper că gălăţenii ne vor ajuta să realizăm unele proiecte asemănătoare cu cele din Galaţi şi la noi. Avem la ce ne gândi după această vizită şi pot spune că a fost una de bun augur. Am învăţat lucruri care ne vor fi utile pe viitor. Sper să reuşim şi cu ajutorul lor implicarea în proiectele din bazinul Mării Negre şi Dunării de Jos, acolo unde Galaţiul deja este parte”, a declarat, pentru ZdG, Valeriu Ianioglo.

“Am acumulat experienţă de la o ţară care a ajuns în UE şi eram curioşi ce au întreprins pentru a fi în această postură. Avem mai multe lucruri de pus la punct pentru a-i ajunge. Moldova are de învăţat de la Galaţi”, a spus şi Mihail Dragni, primarul satului Beşalma.

“A fost o vizită oportună şi interesantă. Am aflat mai multe lucruri utile, de care nu ştiam înainte. În Galaţi se întâmplă lucruri de la care ne-am putea inspira”, s-a arătat sigură Ecaterina Petcovici, primara satului Joltai.

“Prin colaborarea transfrontalieră s-ar putea de atras importante fonduri europene pentru dezvoltarea regională, iar acest lucru ar fi de interes reciproc”, a explicat expertul IDIS, Vlad Catlabuga. “Am văzut că Galaţiul este un oraş foarte dezvoltat, de la care avem ce învăţa”, a menţionat expertul.

Vizita oficialilor din UTAG la Galaţi a avut loc în perioiada 19—21 aprilie şi a fost organizată în cadrul proiectului “Susţinerea Administraţiei UTAG în implementarea strategiei social-economice” prin conceptul “Delta Moldova” la iniţiativa Institutului de Dezvoltare din Budapesta (LGA) în conclucrare cu administraţia Găgăuziei şi prin cofinanţarea “Soros Moldova”. Proiectul a fost implementat de IDIS “Viitorul”.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. ARMINDEN

  IN VINEREA CEA MARE, SA NE GANDIM LA ROMANIA MARE !

  http://actiunea2012.ro/unirea-in-zece-motive.html

  FOI VOLANTE IN TOATA BASARABIA !

  IN FIECARE CASA,
  PE ORICE MASA,

  LA BIROU SI MAGAZIN,
  SA LE CITIM DIN PLIN !

  SI LA PIATZA SI ACASA,
  NU MAI FI TU NATAFLEATZA !

  TARA MARE TE ASTEAPTA
  NU FI STRAMB SI TE-NDREAPTA !

  ROMANIA MARE -I COAPTA,
  UITE-O VINE PE LA POARTA !

  10 MOTIVE pt. campania pro-România Mare

 2. Sucevanul

  E de bun augur interesul acestor oameni din Gagauzia;
  eu cred ca trebuie incurajati.
  O sa ajungem intr-o situatie hilara, cum ca oamenii din UTAG or sa militeze pt. Unirea cu Tara, si mancurtii din RM or sa “mugeasca” pe ruseste ca “nu si nu” !!! Rasul Dracului!!!

 3. Alegător

  Pentru comportamentul acestor lepre în primul rând trebuie să le mulţumim “deştepţilor de progmatici” – liderilor liberal-democratici, care ca nişte lingăi (doar pentru câteva voturi), la noi acasă (într-o regiune a ţării) au alergat cu buchete enorme de flori şi le-au vorbit în ruseşte! Pentru ce? Pentru că…, nu înzădar lumea vorbeşte că pe stema statului nu este emblema taurului, ci a boului!!! Cu mare regret şi durere în suflet, însă trebuie să recunoaştem, că ei au dreptate. Datorită prostiei noastre, minciunii şi intoxicării pe parcursul la mai bine de două secole prin ideologia antinaţională imperială rusească ne-am prefăcut din tauri în boi! şi ne călăresc toate râsurile!

 4. BASarab

  Găgăuzia-înainte spre Unire iar moldoboii,citeşte-Statii şi Dodonii, pun coarnele în gard!Ha-ha-ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *