Foşti ofiţeri contra PCRM

222-ofiteriDeşi a început într-o atmosferă sumbră, fără fast, şi în prezenţa a doar 150 de oameni, întâlnirea electorală a lui Vadim Mişin cu foştii ofiţeri a degenerat spre final într-un scandal, deoarece unii dintre cei prezenţi erau pro-PCRM, alţii – contra. De altfel, scandalul părea inevitabil, pentru că, din diverse motive, câţiva oameni au părăsit sala la câteva minute de la începutul întâlnirii, iar alţii, deşi subtil, îşi declarau nemulţumirea faţă de cele expuse de candidat încă de la începutul cuvântării acestuia.

Întâlnirea, care a avut loc pe 30 martie, la Casa Armatei, s-a remarcat prin simplitate. Spre deosebire de întâlnirile electorale ale colegilor săi de partid, Voronin, Greceanâi sau Lupu, întâlnirea care l-a avut în prim-plan pe Mişin, preşedinte al Uniunii Ofiţerilor din Moldova, nu a fost una sofisticată. Nimic nu arăta că din “prezidiu” vorbeşte un membru al PCRM. Nici nu a fost nevoie, pentru că această categorie de alegători, foşti ofiţeri, e una specială, greu de impresionat.

Laude

Dialogul lui Vadim Mişin cu foştii militari s-a realizat exclusiv în limba rusă. Spre final, acesta, însă, a încercat să dea impresia că cunoaşte limba română, acceptând să-i fie adresate întrebări şi în această limbă. Acest lucru nu i-a deranjat pe cei prezenţi, pentru că, după cum ne-a spus Victor Pamfil, fost ofiţer, “majoritatea celor prezenţi sunt vorbitori de rusă şi nu este vreo problemă comunicarea cu Mişin”.

Din start, Mişin le-a promis celor prezenţi că vor discuta deschis despre situaţia din ţară, fără a ocoli adevăratele probleme. El a remarcat apropierea sfârşitului campaniei electorale şi a specificat că ultima săptămână e foarte importantă, ţinând cont de faptul că 30% dintre alegători nu s-au decis pentru cine vor vota la 5 aprilie.

Ulterior, a început enumerarea faptelor care au fost sau care urmează a fi realizate de PCRM, pe care fostul vicepreşedinte al Parlamentului îl reprezintă. “Recunoaştem şi înţelegem că pensia medie de 600 lei este mică, dar nu suntem vinovaţi. Când am venit la putere, pensia medie era de 62 lei, iar bugetul statului nu mai mare de 4 miliarde 600 milioane lei. Am reuşit să mărim de 9 ori pensia, în timp ce bugetul pentru anul 2009 e de 17 miliarde”, a precizat Mişin.

Nu a fost ocolită şi tema care e la fel de actuală ca şi alegerile, în aceste zile – criza economică. “Liderii politici de la noi, printre care Tarlev şi Filat, susţin că, după 5 aprilie, viaţa se termină, vine Apocalipsa. Nimic nu-i adevărat. Criza ne va afecta, pentru că aşa se întâmplă în toate crizele, dar vă promit că ea va fi depăşită fără mari pierderi, pentru că BNM ţine sub control situaţia”, a mai zis deputatul. Mişin a mai precizat că “avem nevoie de stabilitate”, pentru a depăşi criza. El a dat exemplul Ucrainei, care “ar putea fi declarată prima ţară falită, în urma instabilităţii politice”. Mişin le-a mai promis celor prezenţi că leul nu va cădea mai jos de 10 lei pentru un dolar.

Adversari

După incursiunea în problemele economice, Mişin a analizat contracandidaţii PCRM. Astfel, el şi-a declarat indignarea faţă de promisiunile lui Vlad Filat şi ale lui Vasile Tarlev. “Când îl văd pe Filat, care promite că, odată venit la putere, va crea 500 mii locuri de muncă, îl ascult şi îmi spun că nu îşi dă seama ce vorbeşte. Când lucrul ăsta îl spune Tarlev, care a lucrat 7,5 ani în Guvern, acest lucru devine hazliu”.

Ulterior, deputatul a vorbit despre şansele partidelor de a intra în Parlament, făcând referinţă la mai multe sondaje de opinie. “Astfel, spune Mişin, după un sondaj făcut de români, care nu ne prea au la suflet, vedem că PCRM va obţine 60 de mandate, PLDM – 18, iar AMN – 12 mandate, în timp ce celelalte partide nu vor intra în Parlament”.

“Mai rămân locuri libere şi pentru noi”, a zis cineva din sală, făcând aluzie la faptul că mai rămân 11 locuri libere în viitorul Parlament, în urma rezultatelor prezentate de Mişin.

Sociologie

“De altfel, toate sondajele dau câştigător PCRM-ul, doar că diferenţele sunt diferite. De faptul că noi vom câştiga nu se îndoieşte nici Urechean, nici Filat, nici Ghimpu, nimeni”.

După alte sondaje, Mişin precizează că PCRM va fi urmat cu 14% de PLDM, iar UCM, AMN şi PL vor avea în medie 5-7% din voturi. Acesta a concretizat că AMN este singurul partid care a scăzut constant în sondaje, pe parcursul electoaralei, PL are susţinere doar în Chişinău, în timp ce în sate sunt necunoscuţi, iar PLDM are mulţi bani, cu care plăteşte studenţii care umblă prin sate şi încearcă să convingă oamenii să-i voteze, deseori minţindu-i”.

“Să fim sinceri! Pe Urechean l-au primit cu pâine şi sare pe unde a fost, iar Voronin a fost huiduit pe stadion», a strigat cineva din sală. “Urechean, chiar şi cu votul tău, va lua 6-8 %, iar Voronin 48% , iată diferenţa», i-a răspuns nervos Mişin.

Preşedintele Uniunii Ofiţerilor din Moldova i-a rugat pe cei prezenţi să îndemne lumea să vină la vot. “Oameni buni, eu vă rog să veniţi la alegeri. Chişinăul l-am pierdut pentru că la vot au fost doar 28% dintre veterani. Iată de unde s-a luat Chirtoacă, l-au votat studenţii”, a precizat Mişin. Afirmaţia nu a fost pe placul cuiva din sală, care a replicat: “Acum vor veni şi mai puţini veterani”.

Scandal

Când s-a trecut la întrebări, a început scandalul. Asta deoarece majoritatea celor care au aveau întrebări s-au declarat nemulţumiţi de actuala guvernare. Sala s-a împărţit în două tabere. Acuzatorii erau în inferioritate, deşi treptat, alţi nemulţumiţi îşi făceau apariţia şi îi adresau lui Mişin întrebări incomode. În unele cazuri, candidatul ridica vocea, fiind vădit deranjat. Pe cei nemulţumiţi, îi invita la discuţii în particular, pentru a le rezolva problemele. Cele două tabere au continuat să strige unii la alţii. Cei nemulţumiţi erau foşti ofiţeri sătui de faptul că sunt târâţi prin instanţe în nişte cauze banale. “Ei singuri sunt corupţi. Cum să lupte cu corupţia?”, a răspuns un ofiţer la întrebarea: “De ce Guvernul nu combate corupţia?”.

Când spiritele s-au calmat, oamenii au avut păreri împărţite despre incident. “Nu a fost un scandal, ci părerea oamenilor. Nu cred că e ceva rău. Aici s-au adunat ofiţeri care nu mai sunt în serviciu. Cei care s-au aflat în opoziţie la cele expuse de Mişin, au venit pentru a dezorganiza evenimentul. Noi nu am venit aici pentru a cere cuiva să-şi dea votul pentru un anume partid”, ne-a spus Serghei Serbulenca, fost ofiţer în armata sovietică.

“Nu s-a întâmplat nimic aici. Provocatorii şi-au demonstrat cultura, doar nimeni nu te obligă să votezi cu cineva anume. De ce ar fi fost nevoie de scandal? Eu am ascultat, dar alegerea îmi aparţine”, ne-a spus alt participant, Vasile Grigorevici.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Victor

  Nu ar fi corect ca în “Uniunea ofiţerilor venetici” condusă de veneticul V. Mişin (bez rodu bez plemeni) să fie incluşi sutele de ofiţeri moldoveni care nu avem nimic în comun cu dînşii. Este bine ştiut cine sunt aceşti mancurţi venetici rămaşi şi prin alte foste republici sovietice. Cu dispariţia comuniştilor de la conducere vor dispărea ca de la sine şi astfel de organizaţii “patriotice” odioase.

 2. COSTIN

  Trenul „Prietenia”, care face legătura între Bucureşti şi Chişinău, a plecat miercuri seară aproape gol spre capitala Republicii Moldova.

  Puţinii călători care s-au urcat în tren din Gara de Nord au avut ca destinaţie Iaşi sau Ungheni. Numai câţiva dintre cei care şi-au programat drumul spre Chişinău erau deţinătorii unui paşaport românesc. Campania antiromânească declanşată de autorităţile comuniste de peste Prut în preajma alegerilor legislative din 5 aprilie nu pare să fie un subiect pe placul însoţitorilor de tren.

  Un tânăr îndrăzneşte să-l întrebe pe unul dintre aceştia cum a evoluat situaţia la punctele de trecere a frontierei. Pe un ton răstit, însoţitorul de tren îi spune scurt că nu-l interesează problema.

  Semn că vigilenţa este în continuare crescută la Chişinău, la plecarea trenului, călătorii sunt rugaţi să prezinte biletele, dar nu înainte de a-şi face cunoscută naţionalitatea.

  Vameşii, impresionaţi de paşaportul biometric

  La punctul de trecere a fron­tierei de la Ungheni, vameşii moldoveni pun câteva întrebări scurte despre conţinutul bagajului şi se asigură că nu trece nimeni graniţa cu sume mari de valută sau cadouri. În plus, nu „uită” să afle scopul şi durata vizitei. Devin însă din ce în ce mai interesaţi la auzul cuvântul „ziarist” şi pun întrebări despre publicaţie.

  Curiozitatea vameşului creşte brusc la vederea paşaportului biometric deţinut de reporterul „Adevărul”. Îl întoarce pe toate părţile, se minunează că nu vede pe nicăieri „Cifra fiarei”- 666 – şi cere voie să coboare din tren ca să-l arate colegilor.

  Se întoarce după câteva minute şi spune zâmbind „Drum bun”. Amabilitatea grănicerilor moldoveni vine după ce, în ultima săptămână, aproape 300 de români au fost opriţi să intre în Republica Moldova.

  Corturile PLDM, demontate de instanţă

  Vameşii au controlat riguros prin vagoane Foto: Cătălin Ferţu

  Cu trei zile înaintea scrutinului legislativ, tensiunile se acumulează la Chişinău. Curtea Supremă de Justiţie a decis, ieri, desfiinţarea corturilor instalate de Partidul Liberal Democrat în faţa sediului Guvernului. Decizia vine după ce Curtea de Apel a menţinut, miercuri, autorizaţia eliberată protestatarilor de primăria Chişinăului.

  Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a calificat decizia instanţei drept una aşteptată, în condiţiile în care poliţia a contestat în instanţă autorizaţia de protest şi a încercat să împiedice protestatarii să instaleze corturile în faţa Guvernului.

  „Nu vom răspunde provocărilor şi ne vom conforma deciziei CSJ, însă acţiunile noastre vor continua să fie energice şi prompte, pentru a asigura libertăţile şi drepturile cetăţenilor”, a declarat Filat. Liderul PLDM a precizat, pentru „Adevărul”, că autorităţile comuniste şi-au arătat adevărata faţă prin intimidările şi acţiunile dure la adresa opoziţiei.

  Codul Penal pentru Voronin

  Guvernul de la Chişinău a fost, ieri, „vizitat” şi de 50 de simpatizanţi ai Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal, care au adus pentru membrii cabinetului condus de premierul Zinaida Greceanîi o sapă, o carte de istoria românilor, o pereche de galoşi.

  Tinerii de la PL nu au uitat nici de preşedintele Vladimir Voronin, care a primit „cadou” un exemplar al Codului Penal, pentru a numara câţi ani va sta în închisoare după expirarea mandatului de preşedinte.

  Ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Stratan a primit o sacoşă de rafie cu care pleacă moldovenii la muncă în străinătate – „să vadă cum e să treci graniţa fiind cetăţean al Republicii Moldova, dar neavând paşaport diplomatic”.

  Corturile opoziţiei, instalate în faţa guvernului, au fost înlăturate Foto: Luminiţa Bogdan

  Vicepremierul Victor Stepaniuc, unul din promotorii moldovenismului şi al istoriei integrate, a primit un manual de Istorie a Românilor, „ca să cunoască ceva din acest domeniu”. Deţinătorul portofoliului de la educaţiei şi tineret, Larisa Şavga a primit un pachet cu cărţi de joc – „unicul set de cărţi accesibil pentru tineri”, iar cel de agricultiră o sapă.

  Ministrul reintegrării a primit un bilet Chişinău-Tiraspol, „să vadă cum este să te deplasezi de cealaltă parte a Nistrului”, iar cel al administraţiei publice locale – o diplomă Guiness Book „pentru performanţe deosebite în lupta cu autonomia administraţiei publice locale”.

  Tinerii i-au transmis premierului Greceanîi un abac, pentru ca aceasta „să calculeze creşterea reală a economiei republicii, ţinând cont şi de creşterea preţurilor”.

  Alternative

  Studenţii basarabeni de la Universitatea „Dunărea de Jos“ au cerut Primăriei Galaţi autobuze pentru a ajunge, duminică, la Bucureşti, să voteze pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

 3. COSTIN

  Scapă Basarabia de comunişti?

  Florian Bichir
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2009

  Florian Bichir: „Duminică, Basarabia are o şansă istorică: votează. Est sau Vest? Aceasta-i întrebarea. Europa sau Siberia?”

  De scrutinul popular depinde dacă vor mai rămâne comuniştii la putere sau forţele democratice de opoziţie vor reuşi să câştige. Comuniştii guvernează dezastruos de opt ani, dar nu aceasta este adevărata miză. Basarabenii au de ales între aproprierea de Moscova, atât de iubită de comunişti şi rusofoni, sau aproprierea de Europa. Evident, comuniştii în frunte cu Voronin doresc ca mica republică pe care au adus-o în pragul sărăciei să rămână în sfera de influenţă a Rusiei, departe de orice valori democratice.

  Declaraţiile preşedintelui Voronin de persiflare a ofertelor UE – atâtea câte sunt – sugerează că la Chişinău proiectul european se stinge chiar şi la nivel retoric. Atracţia irezistibilă a comuniştilor spre Moscova este cu atât mai nefirească, sadomascochistă, cu cât Rusia nu a mişcat niciun deget pentru a ajuta economic Republica Moldova. Ba, dimpotrivă, a umilit-o.

  Pentru prima oară în opt ani, comuniştii pot fi înfrânţi, iar partidele de opoziţie: Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, Partidul Liberal, al primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi Alianţa Moldova Noastră, condusă de fostul primar al Chişinăului, Serafim Urechean, sunt creditate cu 22%. Comuniştii se menţin la o cotă de 36,2%, dar „jocurile” vor fi făcute de votul celor aproximativ 23% dintre moldovenii nehotărâţi, care mai pot modifica raportul de forţe pe scena politică de la Chişinău.

  Disperaţi, comuniştii au aruncat în luptă aceleaşi marote: pericolul „românismului”, încercând să atragă de partea lor electoratul reprezentat de minorităţile naţionale. În plus presa comunistă acuză România că doreşte o „revoluţie portocalie” la Chişinău. Nu degeaba, pentru a crea tensiunea, pe 27 martie, de Ziua Unirii, sute de cetăţeni români au fost expulzaţi sau li s-a interzis intrarea în Republica Moldova.

  Geopolitic, votul basarabenilor nu poate avea decât un sens: pro-european. Dan Dungaciu, un specialist al zonei crede că: „Schimbarea politică de după 5 aprilie trebuie să genereze o nouă viziune, un nou proiect, obligatoriu în contextul crizei mondiale. O viziune ce trebuie să scoată RM din seria necâştigătoare a «Parteneriatului Estic». Soluţia ce ar individualiza Chişinăul în drumul spre UE ar putea suna aşa: «Parteneriat Estic» plus «parteneriat special cu România»”.

  Refuzând ajutorul Uniunii Europene şi al României, Republica Moldova se va scufunda definitiv nu doar într-o sărăcie lucie, ci şi întro zonă gri a Europei. O zonă necontrolată geopolitic de nimeni şi căreia, din când în când, Rusia îi mai aruncă câte un ciolan de ros, spre bucuria comuniştilor de la Chişinău. Comunişti care demonstrează încă odată, dacă mai era nevoie, că fac o politică antinaţională şi ar fi în stare să sacrifice orice pentru a se menţine la putere. Lui Voronin nici nu-i pasă de Transnistria şi de propriul popor.

  Est sau Vest? Asta-i întrebarea la care trebuie să răspundă duminică Basarabia. Vestul reprezintă un strop de bunăstare şi posibilitatea unui posibil viitor european, în timp ce Estul reprezintă veşnica Siberie.

 4. Triboi Eugeniu

  Moldovean – român nascut in 1942 la Curleni – Orhei, cetatean francez, astept cu nerabdare trezirea basarabenilor din somnul cel de moarte administrat de rusi si de comunisti!
  400000 de deportati in Siberia si in kazastan nu sint suficienti ca sa aruncati carapacea sclavagismului?
  Desteapta-te romàne!

 5. COSTIN

  Mitingul paşnic de ieri organizat de Opoziţie în centrul Chişinăului a început cu un minut de reculegere în memoria tânărului decedat la data de 8 aprilie în timpul protestelor violente.

  Portalul informaţional “Unimedia” scrie că Valeriu Boboc a decedat la poliţie, în timp ce Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat oficial că tânărul, care a fost un susţinător al Partidului Liberal, a murit în drum spre spital. Potrivit “Unimedia”, familia băiatului presupune că acesta a murit după ce a fost bătut cu cruzime de poliţie, deoarece corpul său este plin de vânătăi. La rândul său, Procuratura afirmă că, deşi avea o coastă ruptă, tânărul ar fi murit “din cauza unei intoxicaţii cu o substanţă deocamdată necunoscută”. Pentru a exclude dubii referitoare la cauza decesului, procurorii moldoveni sunt dispuşi să accepte o expertiză internaţională. “Valeriu a fost arestat marţi, 7 aprilie, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri”, a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Valeriu era tată al unui copil de un an şi jumătate.

  10.000 DE OAMENI LA UN MITING PAŞNIC
  În timpul manifestaţiilor de ieri, la care, în pofida filtrelor de poliţie, au reuşit să ajungă peste 10.000 de oameni, Opoziţia a cerut eliberarea tinerilor arestaţi după protestele violente din 7 aprilie şi încetarea torturării lor de poliţişti, precum şi încetarea arestării jurnaliştilor. Manifestanţii au condamnat fraudarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie. De asemenea, liderii Opoziţiei au blamat încercarea comuniştilor guvernanţi de a arunca asupra României vina pentru protestele violente din 7 aprilie şi au declarat că “Voronin a înscenat o presupusă lovitură de stat ca să distragă atenţia Opoziţiei de la fraudarea alegerilor”.

  PANGLICI ŞI GAROAFE ALBE
  Opoziţia a organizat forţe proprii de menţinere a ordinii publice, care erau identificate cu uşurinţă, după panglica albă purtată la gât. “Albul este culoarea păcii”, a declarat reprezentantul Alianţei Moldova Noastră, Leonid Bujor. Între protestatari şi clădirea Guvernului au fost dislocaţi câţiva poliţişti echipaţi cu coifuri şi veste antiglonţ. Aceştia au primit câte o garoafă albă din partea unui manifestant, dar au refuzat să le ia. În spatele Guvernului au fost aduse însă şase maşini ale pompierilor şi sute de poliţişti şi soldaţi. Dar protestele au decurs paşnic. Deşi circulaţia fusese demult oprită, la un moment dat, un troleibuz roşu, plin cu oameni, a intrat în mulţime. Încercând să zădărnicească provocarea, liderul PLDM, Vladimir Filat, a oprit oratorul de la microfon şi a rugat mulţimea să permită troleibuzului să treacă. Chiar dacă oamenii i-au făcut un coridor de trecere, troleibuzul a stat nemişcat o perioadă. A pornit abia după câteva minute, în aplauzele şi zâmbetele mulţimii.

  Vladimir Filat a explicat că “ceea ce se întâmplă în Republica Moldova are un scop bine determinat – crearea unei stări de frică generalizată, în cadrul cărea Vladimir Voronin să facă tot ce vrea”. El a chemat mulţimea să dea dovadă de solidaritate, de clarviziune şi să fie sigură că viitorul aparţine democraţiei. “Ştim cine a organizat şi executat acţiunile de vandalizare a Preşedinţiei şi Parlamerntului, care au avut ca scop diabolizarea opoziţiei şi a României, precum şi instaurarea unui regim dictatorial în R. Moldova. Arestările şi intimidările au scopul instaurării fricii în societate, dar cu cât ne vor lovi mai mult, cu atât vom fi mai puternici”, a spus Filat. El a precizat că a cerut iniţierea unei anchete internaţionale, pentru a demasca adevăraţii organizatori ai acţiunilor de teroare.

  AMBIŢIILE PREŞEDINTELUI
  Liderul AMN, Serafim Urechean, a declarat că “democraţia în Republica Moldova este în pericol din cauza clanului comunist, care încearcă să se menţină la putere prin înscenarea unei presupuse lovituri de stat. De fapt, Voronin vrea să abată atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale de la fraudarea alegerilor din 5 aprilie”, a menţionat Urechean. “Voronin visează la instaurarea unei dictaturi de lungă durată. (…) Participanţii activi ai violenţelor de zilele trecute au fost agenţi ai serviciilor secrete. Aşa-numiţii «naţboli» (naţional-bolşevicii – n.n.). Noi avem dovezi. Nu întâmplător aceştia au avut acces până pe clădirea Preşedinţiei şi a Parlamentului. Ei au arborat drapelele României pe cele două clădiri, pentru a căuta «duşmanul extern». Prin aceste acţiuni, Voronin vrea să pună gardul de fier între Republica Moldova şi UE, între România şi Republica Moldova”, a conchis liderul AMN.

  DOSARE ÎN PREGĂTIRE
  La rândul său, reprezentantul PL, Corina Fusu, a menţionat că “Opoziţia pregăteşte două dosare care vor fi prezentate ulterior instanţelor de judecată şi organismelor internaţionale, pentru ca cei vinovaţi de crimele comise zilele trecute să fie traşi la răspundere”. În ceea ce priveşte investigaţiile de fraudare a alegerilor, ea a spus că “deja se prefigurează mecanismul cum au fost amăgiţi oamenii şi cum au încercat comuniştii să fure dreptul poporului la o viaţă mai bună”. Corina Fusu a făcut apel către jurnalişti să fie curajosi, “căci graţie lor s-a aflat ce se întâmplă cu adevărat în Republica Moldova”. “Trebuie să le spunem europenilor că suntem un popor cu demnitate, un popor care ştie ce vrea. Le vom pune pe masă aceste două dosare şi îi vom convinge că suntem nu numai geografic în Europa, dar că suntem un popor cu demnitate, un popor paşnic. (…) Vă rugăm să veniţi să ne ajutaţi să descoperim cum s-au fraudat alegerile, să veniţi să ne spuneţi cum v-au fost bătuţi copiii. Curajul şi credinţa sunt mai puternice decât arma şi decât bâta poliţienească”, a spus Fusu.

  Uniunea Jurnaliştilor şi Uniunea Scriitorilor din Moldova au solicitat Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliului European o implicare urgentă şi energică în aprecierea evenimentelor şi găsirea căilor de soluţionare a situaţiei politice din Republica
  Moldova.

  Românul Netanyahu dinAbsurdistanul lui Voronin
  Ministerul de Interne de la Chişinău a dat publicităţii lista celor reţinuţi şi arestaţi în legătură cu evenimentele de la 6-8 aprilie 2009, dar aceasta nu precizează cetăţenia persoanelor arestate. În cadrul cauzelor penale au fost reţinute 166 de persoane, din care 86 arestate. Totodată, 88 de persoane au fost puse sub “arest la domiciliu”, alte 33 fiind obligate să nu părăsească domiciliul. Dar, potrivit AFP, în total 129 de persoane au fost plasate în detenţie administrativă pentru 5-15 zile, 166 sunt urmărite pentru vandalism şi furt din clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, iar alte 14 pentru instigare la violenţe. Un caz cel puţin “special” este al unei bătrâne de 58 de ani, din Bălţi, pusă sub acuzare pentru huliganism şi blocarea trenurilor la Bălţi. Agafia Copacinschii a fost reţinută pentru că l-a întrebat pe un mecanic de locomotivă unde este trenul spre Ungheni. Potrivit Poliţiei, ea a blocat, astfel, traficul feroviar. Dovada pentru acţiunile de provocare a fost sacoşa pe care femeia o avea asupra sa şi care purta însemnele unui supermarket din România.

  Pe “lista neagră” a Chişinăului figurează şi cetăţeanul Netanyahu Johnatan Jerusalym, născut în 1952, despre care Procuratura Generală de la Chişinău afirmase vineri că este cetăţean român. Însă, în lista publicată de MAI, în dreptul numelui său nu este trecut nimic la rubrica “domiciliu”.

  UCIS ÎN BĂTAIE
  Abuzurile forţelor de ordine sunt invocate şi de familia unui tânăr moldovean în vârstă de 23 de ani, Valeriu Boboc, care a decedat la Poliţie. Părinţii lui susţin că acesta a fost bătut cu bestialitate de poliţişti. Potrivit portalului Unimedia.md, familia consideră că tânărul a murit după ce a fost bătut cu cruzime de Poliţie, deoarece corpul acestuia este plin de vânătăi. Versiunea oficială a Poliţiei este că tânărul s-ar fi intoxicat cu fum în timpul acţiunii de protest de la 7 aprilie. “Valeriu a fost arestat marţi, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri”, a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Unimedia preciza că Valeriu Boboc era căsătorit, având un copil de 1 an şi jumătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *