Fost angajat şi acţionar al BEM – vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă

Neagă existenţa unui conflict de interese, dar nu neagă faptul că ar fi interesat ca problema Băncii de Economii să fie soluţionată. Membrii Comisiei de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la Banca de Economii SA nu recunosc faptul că ar avea un interes anume să se ocupe de acest subiect. Totodată, s-a demonstrat că cel puţin unul dintre ei deţine acţiuni la banca sus-menţionată.

Deputatul PCRM Veaceslav Bondari deţine 110 acţiuni la Banca de Economii, potrivit declaraţiei de venit la momentul alegerii sale în Parlamentul R. Moldova, scrie adevărul.md. Bondari susţine că ar fi fost obligat să cumpere aceste acţiuni, dar că acest fapt nu-i poate influenţa deciziile pe care le va lua în calitate de vicepreşedinte al comisiei parlamentare de anchetă. Totodată, până în prezent, doar unul dintre membrii comisiei s-a arătat deranjat că ar exista un conflict de interese.

Membrii comisiei de anchetă “cu musca pe căciulă”

Pe 21 februarie, Parlamentul R. Moldova a constituit o comisie de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la Banca de Economii (BEM), adică pachetul de control (56,13%). Comisia urmează, timp de 30 de zile, să prezinte un raport în baza subiectului dat. După ce Adevărul a făcut public faptul că Veaceslav Bondari, deputat PCRM şi membru al comisiei de anchetă, deţine 110 acţiuni la BEM, Gheorghe Mocanu, deputat PLDM şi membru al aceleiaşi comisii, a declarat că “este important ca membrii comisiei să spună dacă au acţiuni la Banca de Economii şi în alte bănci. Dacă există acest conflict de interese, să-şi suspende activitatea în cadrul comisiei”.

Preşedintele comisiei de anchetă, care este şi deputat PCRM, Oleg Reidman, s-a arătat deranjat de această declaraţie, afirmând că această “comisie este aleasă de Parlament. Nu oferim credite, nu specificăm contractorii. De aceea, fiecare dintre noi poate avea sau card salarial, sau alte legături cu băncile. Din această cauză, conflictul de interese aici nu poate fi aplicat şi rog să nu se mai discute, mai ales prin intermediul presei, problema dată”, a menţionat Oleg Reidman, adăugând: “comisia a fost aleasă de Parlament şi Parlamentul i-a încredinţat să inspecteze această chestiune”. Drept răspuns, Gheorghe Mocanu a sugerat că preşedintele comisiei s-ar “simţi cu musca pe căciulă”.

“Mi se pare absolut corect ca membrii comisiei de anchetă care examinează situaţia din sistemul bancar şi de la BEM să facă declaraţii privind lipsa unor conflicte de interese. Dacă va fi nevoie, voi da informaţii în plus. Nu este corect ca membrii comisiei să aibă conflicte de interese, să fie acţionari la o bancă sau alta, sau mai ales la banca pe care o examinează”, a specificat Gheorghe Mocanu. Oleg Reidman, însă, a replicat că despre aceasta ar fi trebuit să se anunţe înainte de constituirea comisiei. “Aceasta este discreditarea membrilor comisiei”, a încheiat Reidman.

Obligat să cumpere acţiuni?

Ulterior, deputaţii PLDM au sesizat Direcţia Juridică a Secretariatului Parlamentului, anunţând, printr-un comunicat, decizia acesteia: “Membrii Comisiei de anchetă care se află în conflict de interese sunt obligaţi să declare acest fapt preşedintelui Parlamentului, respectiv Parlamentului, în vederea substituirii acestora cu alţi membri”. Ei au făcut referire la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, care obligă demnitarul public să informeze despre existenţa conflictului şeful ierarhic sau organul ierarhic superior, având pentru aceasta la dispoziţie nu mai mult de trei zile. Deşi comunicatul a fost publicat la 15 martie, nu a urmat nicio reacţie din partea persoanei vizate.

Veaceslav Bondari, care deţine 110 acţiuni la BEM, a declarat pentru ZdG că, în cazul său, nu poate fi vorba de un oarecare conflict de interese. Deputatul a explicat provenienţa acestor acţiuni prin faptul că, în 1994—1997, era angajat al BEM şi ar fi primit ordin să cumpere din acţiunile acestei bănci. “Noi, ca lucrători, am cumpărat câte 100 de acţiuni. Socotiţi preţul acţiunii şi suma. Dacă acolo e două-trei mii de lei suma acţiunilor, cum va influenţa? Ori careva interese eu am în banca aceasta?”, declară fostul angajat BEM, deputatul Veaceslav Bondari. Totodată, vicepreşedintele comisiei de anchetă susţine că foarte multe persoane au o anumită legătură cu această bancă.

“Dacă privim că cineva deţine acolo un oarecare cont sau primeşte salariul prin card, el tot are conflict de interese? La noi, circa 30% din bugetari primesc salariul prin card, şi atunci care ar putea fi conflictul de interese? Noi vrem să rezolvăm întrebarea, vrem să înţelegem ce-i cu banca, ce a făcut puterea actuală cu banca, care are 56% capital statutar”, subliniază deputatul. În aceeaşi ordine de idei, Veaceslav Bondari susţine că soluţionarea problemei BEM e în folosul statului. “Este o bancă ce are filiale practic în fiecare raion, şi nu doar o filială, dar are şi agenţii, şi e clar că, dacă noi hotărâm întrebarea în folosul statului, în folosul populaţiei, va fi foarte bine”, spune vicepreşedintele comisiei de anchetă.

BEM – un subiect prea înfierbântat

Pe de altă parte, la întrebarea ZdG, dacă un acţionar are dreptul să fie membru al comisiei de anchetă, mai mulţi experţi au refuzat să ne dea un răspuns exact. Astfel, Oleg Grigoroi, fondatorul Institutului IDEA, ne-a spus că “nu sunt la curent cu aspectele juridice” ale subiectului dat. Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului Analitic Expert Grup, ne-a spus că “nu vă pot comenta. În general, nu ne angajăm la subiectul acesta al BEM, pentru că e prea înfierbântat”.

Angela Secrieru, însă, expert financiar IDIS, susţine că o persoană care deţine acţiuni la BEM nu poate fi membru al comisiei de anchetă, întrucât este “o persoană direct interesată. Este o axiomă, deoarece e vizibil conflictul de interese”. În acest caz, potrivit expertului, persoana trebuie să-şi suspende activitatea. “Dacă persoana nu vrea, cei care au instituit comisia trebuie să ceară ca persoana să fie înlocuită cu altcineva şi să se asigure că nu sunt şi alte persoane interesate în comisie. Trebuie să fie persoane care să nu aibă conexiune cu activitatea băncii”, subliniază Angela Secrieru.

În componenţa comisiei de anchetă intră nouă membri: Oleg Reidman (PCRM), Veaceslav Bondari (PCRM), Valeriu Guma (PD), Alexandr Bannicov (PCRM), Vadim Cojocaru (PL), Oleg Garizan (PCRM), Chiril Lucinschi (PLDM), Gheorghe Mocanu (PLDM), Liliana Palihovici (PLDM).

Amintim că decizia de a constitui o comisie de anchetă a fost luată după ce, în 2012, BEM a înregistrat pierderi de peste 300 mil. de lei, iar creditele neperformante au ajuns la peste un miliard de lei. Potrivit datelor Băncii de Economii, numărul de acţiuni ale băncii constituie, în prezent, 23 mil. 709 mii 744 de lei, dintre care 56,13% aparţin statului, 40,82% persoanelor juridice şi 2,79% persoanelor fizice. Dintre acestea, 0,26% sunt acţiuni preferenţiale. Anterior, Vlad Filat a declarat că, pentru o bună funcţionare, e nevoie de o majorare a capitalului social al băncii cu 700 mil. de lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. victor

  Un PLDM-ist vorbeste de conflict de interese ? oameni buni fiti mai prudenti, cum cei mai coruti deputati si demnitari de stat de culoare verde pot vorbi de conflict de interes ?

 2. Viorel

  Acestea sunt cei mai interesati de ceea ce se intimpla la BEM ,dar alta e cit de obiectiv vor face aceste investigatii e un alt obiectiv .Deasemenea nu din bugetul statului sa i-a bani pentru a achita toate datoriile ci din buzunarele lui Bodiu si Filat ce au furat acesti bani.

 3. radu

  De fapt in articol se vorbeste exact despre faptul ca PLDM a scos la iveala acest conflict de interese.Guvernarea s-a schimbat dar inca multi comunisti se ascund prin functii si isi ascund averile. Banca a preluat datoriile Investprivatbank inca din 2008.Ati uitat cine guverna atunci?
  Vai de capul nostru!

 4. Prosta Filea

  Deputatul PCRM Veaceslav Bondari?
  ce iara se incep schemele facute de oamneii lui Filat si oamenii lui Voronin?
  Am eu impresia ca o sa aflam ce sa intimplat cu BEM la fel cum aflat despre 7 aprilie…

 5. Sandu

  Si cu ex-presedintele BEM, Viorel Topa, condamnat pe nedrept de catre Antanta Mafiotulului de referinta, cum ramane? Cne sa-i traga in teapa pe acesti tepuitori?

 6. Liviu

  Sandu,ori esti nebun ori nu-ti dai seama ce scrii? Il aperi pe Topa care este unul din cei mai corupti,si persoana care a actionat pe nedrept! Inseamna ca tolerezi toate faradelegile care le-a facut?! Asupra BEM au fost presiuni concrete din partea lui Filat,care a vrut sa obtina toate actiunile asupta acesteia si sa o gestioneze dupa propriul interes!!!!

 7. maria

  comuniştii din comisie au un singur scop:de a acoperi fărădelegile comise de afiliaţii lor din BEM,care au spălat credite de milioane prin această bancă împreună cu afacerişti ca Tomailî Ivan,care se laudă pe internet,că şi el a beneficiat de aceste credite,fără să le ramburseze.Tot prin această bancă acest afacerist şi-a înstrăinat bunurile pentru ca nimeni să nu-l poată executa,deoarece datoriile lui tot cresc şi nu va mai construi nimic,deoarece el a încasat deacum de la cetăţenii creduli mai multe milioane de euro şi este bine protejat şi de justiţie şi de procuratură.Vai de capul celor păcăliţi,ademeniţi cu preţuri mici la apartamente.Întrebarea este ce s-a făcut cu aceste milioane,unde sunt banii? Poate în Rusia pe conturi personale,aşa ca să nu poată nimeni să le atingă?

 8. Igor

  Se pare ca nu exista spiritul obiectivitatii in RM ,caci de fiecare data ne vedem in fata unor nelegiuri si birfe raspindite .Se pare ca acei cu adevarat vinovati sunt ce guverneaza BEM anume Bodiu ce a permis fraudele efectuate in cadrul bancii.

 9. Raluca Avram

  de ce se tergiverseaza raportul comisiei parlamentare de la BEM?
  oare Filat foloseste BEM-ul ca instrument de presiune pentru a fi numit in functia de premier?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *