Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fondul electoral al reintegrării

Fondul electoral al reintegrării

În proiectul Legii bugetului pentru anul 2009 sunt prevăzute, în premieră, surse pentru finanţarea acţiunilor orientate spre reintegrarea R. Moldova. Este vorba de 10 mil. lei. „Reintegrarea a fost şi rămâne o prioritate pentru actuala guvernare. Sunt primele mijloace alocate din buget în acest scop. Sumele vor creşte pe viitor şi sperăm şi la alte contribuţii în acest fond al reintegrării, inclusiv din partea diferitor organizaţii private, donatori externi”, a declarat premierul Zinaida Greceanâi, exprimându-şi convingerea că mijloacele preconizate în buget pentru anul 2009, vor intensifica contactele umane şi economice dintre cele două maluri, precum şi colaborarea dintre diferite structuri ale administraţiei publice.

Cum va fi utilizat acest fond şi care sunt riscurile că acesta ar putea deveni unul electoral?

Igor Klipii, parlamentar, fracţiunea PDM:
„Totul este înceţoşat şi e posibil că aceşti bani să rămână suspendaţi”

„Acest fond trebuie să aibă un regulament, o explicaţie pentru ce vor fi folosiţi aceşti bani. Eu am propus ca aceste milioane să fie folosite, bunăoară, pentru instalarea unor antene de receptare a informaţiei pe malul Nistrului. În special mă refer la posturile de radio şi tv. Totul depinde de cum vor fi cheltuiţi aceşti bani. Această sumă poate fi prea mare, dar poate fi şi insuficientă dacă toate acţiunile preconizate ar fi transparente. Or, la noi se organizează seminarii între SIS-ul de acolo şi cel de la noi şi, respectiv, nu se rezolvă nimic. Nu este exclus ca acest fond al reintegrării să fie unul electoral. Mie, de exemplu, nu mi-i clar în ce scop vor fi folosiţi banii. Totul este prea înceţoşat şi este posibil ca aceşti bani să rămână suspendaţi undeva”.

Anatolie Zagarodnâi, parlamentar, fracţiunea PCRM:
O strategie concretă, pentru solutionarea conflictului”

„Eu cred că Guvernul are o strategie concretă vis-a-vis de soluţionarea acestei probleme. Noi susţinem iniţiativa respectivă şi cred că suma de 10 mil. de lei va fi folosită eficient şi corect. La moment eu nu cunosc care este strategia iniţiată de Guvern, dar consider că este o strategie bună”.

Igor Munteanu, analist politic IDIS Viitorul:
„Bani insuficienţi pentru apropierea celor două maluri”

„Banii nu sunt niciodată suficienţi, mai ales într-o astfel de problemă cum este apropierea celor două maluri. Dar trebuie să cunoaştem exact despre ce este vorba. Dacă banii vor fi alocaţi pentru infrastructură, cele 10 mil. sunt insuficiente, dacă vor fi alocate pentru miniştrii lor, probabil că vor fi de ajuns. Dar nu cred că este vorba de un fond electoral. Cel puţin până la proba contrarie”.

Leonid Bujor, deputat fracţiunea AMN:
„Alocarea a zece milioane lei este o acţiune populistă”

„E o declaraţie ruşinoasă. Nici Guvernul Greceanâi, nici Guvernul Tarlev nu au conştientizat că problema soluţionării conflictului transnistrean este una foarte serioasă şi necesită nu doar pârghii politice, dar şi economice. Pentru ce sunt prevăzuţi aceşti 10 mil. de lei, nu ştie nici Greceanâi, nici Voronin, nici Smirnov. Ar trebui să fie elaborate câteva acţiuni concrete care să fie realizate în perspectivă apropiată şi depărtată. Nu putem vorbi despre importanţa reală a acestor 10 mil. de lei când nu cunoaştem în ce măsură vor fi implicate pârghiile economice şi politice în soluţionarea acestei probleme foarte stringente pentru R. Moldova. Această alocare de 10 mil. de lei şi alte acţiuni care vor mai fi adoptate, sunt populiste şi urmăresc un singur scop – de a convinge electoratul să-i acorde partidului de guvernământ încă o şansă în 2009”.

Oazu Nantoi, analist politic, consilier municipal din partea PDM:
Bani prevăzuţi fără o strategie concretă”

„În lipsa unei strategii concrete, care ar puncta cum trebuie să fie utilizaţi aceşti bani, nu putem vorbi despre o soluţionare a conflictului transnistrean. În acest caz, Guvernul ar trebui să prezinte un program în care ar fi prezentat foarte clar ce acţiuni trebuie întreprinse pentru rezolvarea acestei probleme şi cum vor di gestionate fondurile publice”.