STOP FALS!Reprezentanța Băncii Mondiale susține necondiționat inițiativa decriminalizării infracțiunilor economice

La 14 decembrie 2017, Agenția informațională de stat „Moldpres”, dar și alte mijloace media de la noi au publicat știri în care se inoculează că Banca Mondială ar susține necondiţionat inițiativa Ministerului Justiției al Republicii Moldova de decriminalizare a infracțiunilor economice, fiind citată Lily Beghiasvili, șefa proiectului Băncii Mondiale „Reforma Climatului Investițional în Moldova”. Aceste ştiri distorsionează adevărul prin trunchierea poziţiei oficiale a acestei instituţii financiare internaţionale. În realitate, Banca Mondială salută limitarea imixtiunii organelor de drept în activitatea întreprinderilor, însă recomandă ca politica de decriminalizare să fie consultată minuțios cu sectorul privat, societatea civilă și publicul larg.

„Partenerii de dezvoltare ai R. Moldova încurajează măsurile adoptate de Guvern în ceea ce privește reducerea numărului de acte permisive și a instituțiilor de control, precum și adoptarea legii privind stoparea potențialelor abuzuri ale organelor de drept asupra mediului de afaceri”, se spune în ştirea Moldpres care o citează pe Lily Beghiasvili cu următoarea declaraţie: „În general, decriminalizarea este o politică foarte bună în orice țară și creează condiții favorabile pentru dezvoltarea businessului. Partenerii de dezvoltare sunt alături de voi. Vom continua să vă oferim suport”.

Ulterior această ştire a fost retrasă de pe site-ul agenției „Moldpres”, dar ea mai poate fi văzută în memoria cache, în limba rusă. Portalul Timpul.md a inserat aceeaşi declaraţie în ştirea „Banca Mondială susţine iniţiativa Guvernului: Decriminalizarea infracţiunilor economice crează condiţii favorabile pentru dezvoltarea businessului” (această ştire de asemenea a fost retrasă, ea poate fi văzută în memoria cache). O ştire similară a publicat şi Allmoldova.com, însă ulterior a retras-o de pe site.

Pe unele portaluri, care au preluat ştirea de la „Moldpres” sau Timpul.md, ştirea poate fi văzută şi acum: Zugo.md – „Banca Mondială, despre inițiativa privind decriminalizarea infracțiunilor economice: „Suntem alături de voi”, Today.md – „Banca Mondială susține inițiativa autorităților de a limita abuzurile structurilor de control asupra mediului de afaceri”, Evenimentul.md – „Banca Mondială încurajează măsurile adoptate de Guvern în ceea ce privește reducerea numărului de acte permisive”, 24h.md – „IMPORTANT: Banca Mondială încurajează măsurile adoptate de Guvern în ceea ce privește reducerea numărului de acte permisive” ş.a.

Declarația doamnei Lily Beghiasvili şi explicaţiile că Banca Mondială ar susține inițiativa guvernării de decriminalizare a infracțiunilor economice au fost inserate și în știrile difuzate de postul public de televiziune, Moldova 1, în emisiunea „Mesager” din 14 decembrie 2017, dar și în reportajele difuzate în aceeași zi de posturile TV: Publika, Prime și Canal 3.

Lily Beghiasvili: ”Preocupările majore, apărute pe durata consultărilor, trebuie luate serios în considerațiune”

Asociaţia Presei Independente (API) a solicitat reprezentanţei Băncii Mondiale în R. Moldova să precizeze dacă această instituție financiară internațională susține procesul de decriminalizare a infracţiunilor economice la modul general sau, în mod particular, susţine inițiativa prezentată de Ministerul Justiției. Instituția a precizat că salută inițiativa, însă ea trebuie consultată cu publicul larg.  „Grupul Banca Mondială susține eforturile Guvernului Moldovei în combaterea corupției, îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri. În acest sens, împreună cu alți parteneri de afaceri, noi salutăm inițiativele legislative menite să limiteze imixtiunea organelor de drept în activitatea întreprinderilor. Totuși, astfel de inițiative, întotdeauna necesită a fi consultate minuțios cu sectorul privat, societatea civilă și publicul larg. Preocupările majore, apărute pe durata acestor consultări, trebuie luate serios în considerațiune”,  se spune în răspunsul reprezentanţei Băncii Mondiale pentru API, menționându-se că trebuie interpretată această poziție a Băncii Mondiale, şi nu ceea ce a apărut în presă.

De ce a fost retrasă ştirea?

Larisa Manole, redactoră-șefă a Agenţiei de stat „Moldpres” a declarat pentru API că știrea a fost preluată de pe un portal informațional fără indicarea sursei și verificarea veridicității citatului atribuit oficialului Băncii Mondiale. „În acest context, am decis retragerea știrii ca fiind neconformă cu art. 2.3 al Codului deontologic privind asigurarea acurateței informațiilor. Este un caz regretabil, asupra căruia toți cei responsabili au fost atenționați”.

La 13 decembrie 2017 mai multe organizații ale societății civile au cerut Guvernului și Ministerului Justiției să retragă proiectul de lege privind decriminalizarea infracțiunilor economice și să creeze un grup de lucru reprezentativ pentru a elabora soluții legislative pentru problemele reale cu care se confruntă mediul de afaceri.

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Academic

  ÎN PROFUNZIME – DESPRE FURTUL MILIARDULUI ȘI ESCROCUL ILAN SHOR

  Principalul autor al furtului miliardului este evreul Ilan Shor. Evreul Ilan Shor
  la momentul comiterii jafului secolului din cele trei bănci moldovenești avea doar
  28 de ani. Doar 28 de ani și nici un fel de studii, nici măcar nu s-a trudit să-și
  ia bacalaureatul. La jaful secolului de la poporul moldovenesc s-au furat peste un
  miliard de dolari, dar unele calcule arată că suma furată ar putea să ajungă la
  trei miliarde de dolari.

  Ilan Mironovici Shor s-a născut pe 6 martie 1987 în Tel-Aviv, Israel. La vârsta
  de doi ani Shor junior împreună cu părinții vine la Chișinău și de atunci trăiește,
  “lucrează” și mai puțin învață în Moldova, “contribuind” la prosperarea poporului
  moldovenesc. Într-un interviu acordat revistei VIP Magazin, Ilan Shor s-a lăudat,
  că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane
  mobile, iar la 16 ani deținea o minitipografie. La vârsta de 14 ani a căpătat prima
  sa mașină, un Peugeot 406.

  În anul 1999 tatăl lui Ilan Shor, afaceristul Miron Shor înființează la Chișinău
  liceul particular “Logica”, în care procesul de studii se desfășoară după principiul
  accesării individuale a posibilităților și particularităților fiecărui elev. S-ar
  părea, că afaceristul Miron Shor a înființat liceul “Logica” special pentru fiul său
  Ilan, care în acest an împlinise 12 ani, dar speranțe neîmplinite de tată evreu și
  se pare, că Ilan Shor așa și n-a terminat liceul și n-a luat bacalaureatul, deoarece
  despre acest lucru nu se menționează nimic și nicăieri. La 13 ani cu prima afacere
  proprie – trei magazine de telefoane mobile, la vârsta de 14 ani cu prima sa mașină, un Peugeot 406, iar la 16 ani cu minitipografie proprie, devine clar de ce juniorul Shor pur și simplu n-a avut timp de școală și mai târziu cu atât mai mult de Universitate.

  Și mai are acum rost să remarcăm, că în acel timp copiii moldoveni, tremurând de frig cu fundurile încrețite ca o porumbrică murată, neavând o pereche de pantaloni ca lumea, mergeau la școală, căci li se spunea, că învățătura-i lumină, iar
  necunoașterea-i întuneric? Ca mai apoi la peste vre-o 10-15 ani evreul “nedoucika” cu tată putred de bogat și cu “necunoașterea” întuneric, pusă în capul mesei, să-i lase chiar și cu fundurile goale, jefuindu-i de peste un miliard de dolari? A fost în
  Moldova timpului respectiv clasă politică, oameni politici cât de cât responsabili și
  intelectualitate, nu în cele din urmă, cât de cât intelectuali? Acum, cât îi fierbinte,
  pot doar să spun că avea “academicieni” cuferiți, ca Nicolae Dabija și “profesori”
  minciunoși și pupîncuriști, ca Petru Bogatu.

  Despre “vertihvostka” cu nouă ani mai mare ca tânărul “nedoucika” jefuitorul băncilor moldovenești Ilan Shor, evreica Jasmin mă gândeam nici să nu mai pomenesc, până când n-am aflat din anumite surse rusești, că bodygazii lui Ilan Shor sunt evrei daghestanezi. Moacele lor “aspre” de “ciurci” caucaziene se observă pe pozele cu “inspecțiile” mogulului local din Orhei, Ilan Shor pe moșia “strămoșească”. La numai 24 de ani evreul “nedoucica” Ilan Shor se căsătorește cu evreica daghestaneză Jasmin (Sara Lvovna). Sara Lvovna își caracterizeaza soțul în felul urmator: “Ne-am întâlnit în niste circumstanțe care nu erau nici pe departe romantice. La început, nici nu mi-am dat seama ca l-am întâlnit pe barbatul visurilor mele. Dar am observat cât este de bine determinat în tot ceea ce face, afacerist si de nadejde. Într-o clipită, găsea solutii pentru orice problemă. La nici 25 de ani împliniți, Ilan este un bărbat atât de bine format din toate punctele de vedere, încât nici nu simt că este mai tânăr.” Cred că cât de “de bine format din toate punctele de vedere” este escrocul Ilan Shor este cel mai îndreptățit să aprecieze poporul moldovenesc, păgubit în sărăcia sa cu peste un miliard
  de dolari, dar asta în “altă” viață fără uzurpatorul Plahotniuk, “moartea găinii” Iurie
  Leancă și droaia lor de pupîncuriști de toate soiurile.

  Cum de-a putut la nici 28 de ani “nedoucika” Ilan Shor să aibă în custodia sa cele trei bănci moldovenești importante BEM (Banca de Economii), Banca Socială și Unibank? Datorită averii enorme la scara Moldovei, moștenite de la răposatul taică-său prin acțiunile procurate la băncile respective, pătrunderea în consiliile de administrație, etc. Și cine să-l întrebe de studii? “Fenomenul” bancar evreisc escrocul Ilan Shor nu știa decât să fure și asta a și făcut. Cine să-l controleze? Banca Națională? Proaspătul și tânărul ei guvernator Dorin Drăguțanu era preocupat de îmbogățirea personală, tocmai scăpase la “treucă”, își construia omul casă nouă de milioane, făcea copii… Mai pe scurt avea omul lucruri mai importante de făcut.

  Uzurpatorul Plahotniuk va spune că el aici este “ne pri ciom”. Da “pri tom”, “pri tom”, și încă cum! Cine a făcut din justiție o prostituată, care face trotuarele pentru bani? Cine a adus-o în situația, ca să nu poată pune la închisoare un escroc, care a furat statul Republica Moldova cu peste un miliard de dolari? Cine a uzurpat Parlamentul și și-a pus guvern de buzunar cu derbedei compromiși la furtul miliardului, ca Iurie Leancă? Cine a schimbat sistemul electoral, ca să-l poată manipula mai ușor și fura votul? Și mai sunt multe, care vor apărea pe parcurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *