Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Exerciţiu parlamentar

Exerciţiu parlamentar

226-parlmPe 5 mai, de dimineaţă, 98 de parlamentari proaspăt aleşi au ocupat locurile într-o sală a Palatului cu oglinzi, căci astfel îi spun chişinăuienii Palatului Republicii.

Şedinţa inaugurală a Parlamentului de legislatura a 17-a s-a desfăşurat în lipsa a 3 deputaţi din numărul total de 101. Dorin Chirtoacă, PL, a lipsit pentru că, în ajun, şi-a depus mandatul de deputat, urmând promisiunii făcute în campania electorală, potrivit căreia va rămâne în funcţia de primar de Chişinău.

Andrei Stratan, PCRM, a lipsit pentru că se află într-o vizită oficială la Moscova, iar Veaceslav Platon, AMN, pentru că «se află în afara R. Moldova în legătură cu nişte probleme de sănătate». Solicitat de ZdG în contextul şedinţei inaugurale de astăzi a Legislativului, Platon a spus că de curând va reveni la Chişinău, pentru a se încadra în activitatea parlamentară. «Cum am mai spus, voi respecta decizia fracţiunii AMN şi nu voi trăda. De asemenea, nu intenţionez să cedez mandatul de deputat. E o experienţă nouă pentru mine şi sunt pregătit să fac faţă acesteia», a mai declarat Platon.

Aşezaţi confortabil în fotolii, deputaţii au ascultat un discurs, lecturat cu dificultate, de decanul de vârstă al Legislativului, Ivan Calin (Иван Петрович Калин, cum îi place să-şi zică). De altfel, şi în Legislativul trecut tot Calin a fost decan, şi tot de vârstă.

Decanul a blamat participanţii la acţiunile din 7 aprilie. «Este bine cunoscut faptul că duşmanii interni şi externi luptă împotriva statalităţii R. Moldova. De mai mulţi ani pregătesc diferite variante de lovitură de stat, având ca scop nu numai pur şi simplu schimbarea conducerii de vârf a ţării, dar şi distrugerea statalităţii Moldovei şi anexarea ei la altă ţară. Puciul ar fi putut avea loc oricând cu orice motiv. La 7 aprilie în calitate de motiv, de material exploziv potrivit, a servit minciuna şi mitul despre aşa-numita falsificare a alegerilor, imitat de unii politicieni, Dumnezeu să-i judece, cărora li s-a părut că alegătorii nu e valoare şi li s-au furat voturile».

Иван Петрович a precizat că alegerile anticipate «nu reiese nici într-un fel din situaţia economică, socială, politică în care se află ţara. Autorii acestei idei trebuie să fie foarte atenţi, să nu uite că în urma acestui pas va avea de suferit toţi şi în primul rând autorii acestei iniţiative. Eu personal socot destul de reuşită structura politică a Parlamentului nou ales».

Deşi a calificat drept «reuşită» structura Legislativului, decanul de vârstă a închis microfoanele deputaţilor din opoziţie, care au încercat să spună şi ei un cuvânt, cu prilejul inaugurării noii legislaturi.

În consecinţă, deputaţii din PLDM, AMN şi PL au continuat şedinţa în săli de conferinţe, precizând că cea din Palatul Republicii «a demonstrat o dată în plus că PCRM şi-a subordonat toate instituţiile statului şi se identifică cu acesta».
Fracţiunea PLDM susţine că «discursul preşedintelui şedinţei, Ivan Calin, a avut un caracter inchizitoriu şi a abundat în terminologie stalinistă despre duşmanii interni şi externi ai statalităţii moldoveneşti. Ivan Calin nu a făcut altceva decât să continue discursul agresiv al guvernării şi să reia acuzaţiile nefondate aduse opoziţiei de către PCRM în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009. Prin această abordare comuniştii au arătat lipsa oricărei capacităţi de dialog şi cooperare».

Pe parcursul ultimelor zile, partidele de opoziţie şi-au prezentat poziţia vizavi de activitatea noului Parlament care, în opinia lor, ar putea fi eficientă în cazul în care ar fi eliberate necondiţionat toate persoanele arestate în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009; ar fi retrase, în mod public, acuzaţiile referitoare la pretinsa tentativă de lovitură de stat în vederea alipirii R. Moldova la un alt stat şi a celor de organizare a vandalizării sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului; ar fi asigurat accesul imediat al partidelor parlamentare de opoziţie la IPNA Compania „Teleradio Moldova”; ar fi demisă conducerea IPNA Compania „Teleradio Moldova” şi a CCA; ar fi creată o comisie parlamentară de anchetă cu participarea opoziţiei, presei libere, societăţii civile, reprezentanţilor UE şi ai CoE pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie şi a abuzurilor comise de puterea comunistă; ar fi sancţionaţi toţi cei care au emis şi au executat ordinele de torturare a cetăţenilor.

Următoarea şedinţă a Legislativului va fi convocată la 12 mai.

ZdG