Evenimentele de la Bălţi: Primăria a favorizat contramanifestanţii

Acţiunile organizatorilor au încurajat acţiunile agresive şi mesajele xenofobe. Acţiunile poliţiei, în general profesioniste, încă mai necesită îmbunătăţire, în special la capitolul protecţiei întrunirilor şi comunicării cu părţile implicate. Primăria Bălţi a favorizat contramanifestanţii.

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Promolex, Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice, organizaţii care au monitorizat evenimentele, concluzionează că, pe 05.08.2012, de facto, a avut loc o  manifestare declarată a unioniştilor şi un marş pe un traseu modificat (str. Puşkin spre str. Sf. Nicolae). Concomitent, s-a desfăşurat o contramanifestare, contrar declaraţiei PSD, la care, la un moment dat, au aderat PSRM, PPSD, Liga Tineretului Rus, Voievozii. Şi PCRM a manifestat paşnic.

CreDO, Promolex şi CIN constată că decizia Judecătoriei Bălţi de a confirma dreptul manifestanţilor de a organiza întrunirea publică în baza Legii cu privire la întruniri, a Constituţiei RM şi a art. 11 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a fost una corectă.

Totodată, aceste ONG-uri constată că PSD a încălcat condiţiile de organizare a întrunirii prin blocarea traseului desfăşurării marşului unionist declarat legal; prin organizarea întrunirii într-un loc nedeclarat;  asumarea rolului de încurajare publică a altercaţiilor dintre localnici şi participanţii la contramanifestare împotriva manifestanţilor marşului unionist; participarea unor reprezentanţi ai PSD în altercaţii împotriva manifestanţilor marşului unionist şi justificarea ulterioară a altercaţiilor şi violenţelor.

Primăria Bălţi nu a acţionat cu bună credinţă, a favorizat desfăşurarea contraîntrunirii PSD contrar declaraţiei. Contrar obligaţiunilor, conform legii cu privire la întrunirile publice, Primăria Bălţi a demonstrat o poziţie discriminatorie şi părtinitoare, încălcând Legea cu privire la întruniri şi Constituţia.

Acţiunile poliţiei cu referire la blocarea contramanifestanţilor pe str. Independenţei au fost adecvate situaţiei create. Numărul poliţiştilor şi comportamentul lor tactic au descurajat violenţele, oamenii legii contribuind la temperarea spiritelor şi rezistând provocărilor. Totuşi, poliţia nu a comunicat adecvat public şi individual cu organizatorii contramanifestaţiei. Unii contramanifestanţi au încălcat dreptul la întrunirea publică prin acţiuni violente şi blocarea intenţionată a traseului.

Acţiunile poliţiei au fost adecvate situaţiei. Pe acest segment, în cooperare cu administraţia de la Bălţi, s-au luat măsuri de asigurare a protecţiei manifestanţilor contra grupurilor paşnice, dar şi a  elementelor agresive, adunate pe partea cealaltă a carosabilului. Totuşi, poliţiei i-a lipsit comunicarea publică şi individuală cu organizatorii şi unii contramanifestanţi, prin care ultimilor să li se explice că încalcă dreptul manifestanţilor de a  desfăşura întrunirea publică. Tactica de negociere cu reprezentanţii manifestanţilor a fost una corectă.

Acţiunile poliţiei la intersecţia str. Puskin şi Independenţei, după decizia de schimbare a traseului marşului, deşi au fost adecvate, au avut şi carenţe în implementarea practică. Nu a fost asigurată protecţia deplină a manifestanţilor, era vizibilă incoerenţa acţiunilor poliţiştilor, parcurgerea traseului modificat s-a soldat cu multe incidente şi atacuri violente. Cordoanele de pe ambele părţi ale coloanei erau uşor penetrabile de un număr mare de contramanifestanţi care perpetuau acţiuni individuale agresive.

CreDO, Promolex şi CIN recomandă responsabilizarea Primăriei Bălţi pentru lipsa de acţiuni în legătură cu neglijarea declaraţiei prealabile a PSD. Primăria Balţi încalcă Legea cu privire la transparenţa procesului decizional şi Legea accesului la informaţie prin privarea publicului de acces la informaţia pertinentă despre declaraţiile depuse pentru ziua de 05.08.2012.

ONG-urile recomandă tragerea la răspundere a organizatorilor contramanifestaţiei pentru nerespectarea propriei declaraţii, zădărnicirea desfăşurării întrunirii declarate şi legale, încurajarea acţiunilor agresive şi pentru participarea la aceste acţiuni. Valorificarea deplină a documentărilor asupra persoanelor agresive şi violente, inclusiv a instigatorilor la acţiuni de zădărnicire a întrunirilor publice paşnice.

Totodată, este necesară consolidarea capacităţilor poliţiei şi agenţiilor poliţieneşti în coordonarea efectivă a acţiunilor de asigurare a întrunirilor publice, Dezvoltarea deprinderilor de comunicare şi negociere cu manifestanţii şi contramanifestanţii.

Bălţi, cronologia evenimentelor

1. Pe 05.07, Acţiunea 2012

depune o declaraţie prealabilă în legătură cu desfăşurarea, la Bălţi, a unui marş pe data de 05.08.2012 (traseul: Str.Independenţei 52, Aleea Clasicilor, Piaţa Independenţei, str. Independenţei, Aleea Clasicilor, orele 15.00-19.00), cu participarea a circa 300 de persoane.

2. Ulterior, PSD depune o

declaraţie prealabilă despre desfăşurarea unei întruniri  publice, cerând, totodată, interzicerea desfăşurării întrunirii organizate de Acţiunea 2012.

3. Pe 03.08, Primăria Bălţi

contestă în judecată declaraţia prealabilă a Acţiunii 2012 pe motiv că ar putea urma dezordini în masă, atitudini negative ale populaţiei din municipiu şi pentru că mesajul este unul unionist, împotriva suveranităţii şi independenţei. Printre motive apare şi cererea PSD despre interzicerea întrunirii.

4. Pe 03.08, Judecătoria Bălţi

respinge cererea Primăriei, confirmând desfăşurarea întrunirii conform declaraţiei.

5. Pe 05.08, în jurul orei 10.00,

contrar declaraţiei PSD, susţinătorii acestei formaţiuni s-au adunat în str. Independenţei (Piaţa Alecsandri), în număr de 200-250 de persoane. Poliţia a blocat accesul acestora pe str. Independenţei spre str. Puşkin. La întrunirea respectivă s-au alăturat PPSM, PSRM (“Iubesc Moldova”), Liga Tineretului Rus, Edinaia Gagauzia.

6. PCRM a ţinut un miting

paşnic în piaţa Independenţei, lângă statuia lui Ştefan cel Mare.

7. În jurul orei 13.30,

dinspre str. Puskin, Mişcarea Unionistă (circa 300 de persoane) s-a îndreptat spre punctul de start anunţat  – str. Independenţei 52, având în mâini flori, drapele, pancarte. Se opresc în scuarul dintre str. Independenţei şi Puşkin, unde scandează lozinci unioniste: România!, Unire!, Refuz, Rezist, Sunt Anticomunist!, Ouă Aveţi, Minte Nu! Bălţi, Vă Iubim! Manifestanţii au aruncat flori în direcţia contramanifestanţilor.

8. Pe partea cealaltă

a carosabilului, se adună locuitori din Bălţi şi contramanifestanţi din rândurile PSDM (circa 200 de persoane), inclusiv dintre cei  prezenţi anterior în Piaţa Alecsandri. Scandează lozinci anti-unire: Назисты! Бельцы! Moldova! Trădători! Contramanifestanţii sunt opriţi de un cordon de poliţişti.  Contramanifestanţii aruncă cu ouă, pietre, roşii şi nuci în manifestanţi.

9. În jurul orei 15.00,

viceprimarul de Bălţi, Alexandru Usatîi, le propune manifestanţilor să amâne  marşul. Organizatorii aparent resping propunerea. Un reprezentant al MAI negociază cu organizatorii, dar fără rezultat.

10. În jurul orei 15.35,

manifestanţii se îndreaptă pe str. Puşkin, fiind însoţiţi pe parcursul traseului de cordoane de poliţişti. Pentru a evita ciocnirile, manifestanţii urmau să fie transportaţi la Chişinău cu  autobuze ale Direcţiei Trupelor de Carabinieri.

11. Pe parcurs,

contramanifestanţii încearcă să spargă cordonul de poliţie, să rupă pancartele manifestanţilor, îi atacă verbal şi fizic. Au exploadat petarde. Contramanifestanţii şi localnicii au aruncat pietre. Cele mai mari violenţe s-au produs la intersecţia străzilor Puşkin cu Voluntarilor şi Puşkin cu Ştefan cel Mare. În cadrul violenţelor, un reporter de la Jurnal TV a fost lovit cu o piatră. La 16.00, manifestanţii pleacă spre Chişinău.

12. Între orele 18.00-19.40,

reprezentanţii Platformei Civice “Acţiunea 2012” au organizat o întrunire spontană în faţa MAI.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. EXTREMA DREAPTA RM

  Capitalismul va distruge multe sate din RM. Satenii vor emigra in orase, la o viata mai buna cu conditii mai moderne. Satele din jurul Baltului trebuie sa se uneasca cu el, ca bastinasii sa domine (politic…). In feudalism la sate locuiesc de la 90% – 60% din populatia statului iar in capitalism numai 40%-20%.

 2. Frontul Re-Unirii

  UN 5 AUGUST FIERBINTE LA BALTI:
  DUMINICA SANGEROASA:

  Marsul pasnic, democrat si european al Re-Unirii noastre cu România:

  CRONICA TEROAREI OCUPANTILOR RUSO-COMUNISTI
  CONTRA MOLDOVENILOR:
  —————————————————————————-
  INFORMATIE SECRETA:

  …Tot aici plasam documentul medical al dnei Lucia Bulgaru-Mironiuc, de la Ungheni,
  secerata de un pietroi ce a lovit-o in gât pe 5 august la Balti de catre neonazistii rusi.
  Cunosc acest lucru Jurnal TV si Pro TV, dar tac,
  pentru ca nu au voie de la patroni sa puna imaginile pe post.
  Rusine si e rau ca nu va temeti nici de Dumnezeu, ca de obraz – nu mai vorbim…
  —————————————————————————————————————-
  / blog Vitalia Vangheli-Pavlicencu /
  ———————————————————
  N.B.
  Tot la 5 August, la Balti teroristii rusofoni au mai ranit o jurrnalista:
  Victoria Ocara de la “Jurnal.md”
  si un politist, al carui nume este Secret de Stat !
  ————————————————————————————
  P.S.
  În urma violenţelor din capitala nordică a Republicii Moldova, au fost arestate 50 de persoane
  „Noi le ofeream flori, iar ei aruncau în noi cu pietre.
  Am văzut cu ochii mei cum a fost lovită cu pietre o doamnă”,
  mi-a spus Sergiu Scurtu, unul dintre participanții la marșul unionist de la Bălți.
  ————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *