Euromaidan: noaptea forţelor speciale

451-euromaidanÎn noaptea din 11 decembrie, aproximativ ora 01:00, câteva mii de luptători ai forţelor speciale au înconjurat Piaţa Independenţei, luând cu asalt baricadele instalate în jurul corturilor. Atacul forţelor de securitatea a durat până la ora 09:00 dimineaţa. În acest timp, cetăţenii Ucrainei n-au rămas indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă şi au început să adere la demonstranţi. Astfel, din cauza creşterii rapide a numărului de protestatari, forţele de securitate s-au văzut nevoite să înceteze acţiunile. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei numeşte activitatea de amenajare a teritoriului din Piaţa Independenţei drept una „instruită de forţele speciale”, anunţă unian.net.

În îmbrâncelile dintre forţele speciale şi protestatari au fost rănite cel puţin zece persoane, nefiind înregistrate alte violenţe. Câteva persoane au fost arestate. Totuşi, unele surse anunţă că forţele de securitate au lovit cu cruzime în oameni, până unii dintre aceştia au rămas la pământ. În aceste condiţii, unii dintre militari îşi făceau poze cu picioarele pe pieptul demonstranţilor doborâţi de bătăi.

Forţele speciale au atacat exact atunci când în Kiev se afla Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Europene, şi Catherine Ashton, reprezentanta diplomaţiei UE. Cu câteva ore înainte de atacul forţelor speciale, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, declarase diplomaţilor străini că este de acord cu eliberarea manifestanţilor reţinuţi în timpul protestelor. Totodată, urmează ca o delegaţie oficială din Ucraina să meargă la Bruxelles, unde va fi pusă în discuţie situaţia actuală de la Kiev, dar şi relaţia Ucrainei cu Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, în cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Viktor Ianukovici a declarat că este categoric împotrivă de a opune „relaţiile cu Europa în favoarea relaţiilor cu Rusia şi viceversa. Trebuie să găsim o modalitate de a coexista. Cred că Europa va dormi liniştită la călduţ dacă Ucraina va avea relaţii bune cu Rusia, când nu va exista niciun fel de conflict, ca atunci când gazul a fost oprit”, anunţă Ianukovici.

Research & Branding Group a făcut un sondaj care arată că o jumătate din populaţia Ucrainei susţine acţiunea protestatarilor de pe Piaţa Independenţei. Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, 49% dintre ucraineni susţin protestatarii, în timp ce 45% sunt de părere opusă. Sondajul a fost realizat în perioada 4-9 decembrie, anunţă lb.ua.

După atacul forţelor speciale, potrivit unian.net, protestatarii adună zăpada de pe Piaţa Independenţei, împingând-o către baricadele create în jurul Pieţei supranumite „Euromaidan”. Aceştia toarnă apă peste zăpadă, ca s-o transforme în gheaţă. Baricadele de frontieră din zona Pieţei s-au lărgit semnificativ. Un număr impresionant de persoane cu simboluri patriotice pot fi observate nu doar pe Piaţa Independenţei, dar şi pe străzile din preajmă.

De mai bine de două săptămâni, protestatarii, adunaţi în Piata Independenţei din centrul Kievului, scandează lozinci pro-UE şi susţin că nu-şi vor părăsi poziţiile nici măcar în ciuda frigului care se înteţeşte. Liderii opoziţiei de pe Piaţa Independenţei susţin că au reuşit până acum să se menţină şi să supravieţuiască sub presiunea a mii de luptători ai forţelor speciale, pentru că sunt „puternici moral”. Numărul protestatarilor de pe Piaţa Independenţei variază între 100 de mii şi 1,5 milioane de cetăţeni.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. gogu din romania

    “Politica stimata doamna,este o curva.”(IL Caragiale – O crisoare pierduta).
    Ceva asemanator se petrce in Ucraina. Ianucovici in afara de faptul ca nu vrea sa semneze acordul cu UE,mai “joaca la doua capete”. El mizeaza pe faptul ca cine da mai mult,acolo se apleaca si Ianukovici. Pe de alta parte,primul ministru al Ucrainei,ba trimite negociatori la Bruxelles,ca sa trateze semnarea acestui act,ba issa in piata si striga tare,ca UE,le impune casstorii intre homosexual,sau ceva de genul acesta,dar nu ezita in acelasi timp sa ceara 20 miliarde de euro,cs sa adere la UE. Fara sa vrea,cei doi se joaca cu curul in doua luntre. Sa vedem cand au sa ia apa la cur,daca si Rusia,se razgandeste,si intoarce spatele Ucrainei,iar aceasta din urma ramane izolata si de UEA,dar si de UE. Si toate astea ,pe fondul amenintarilor lui Lukasenko,privind retragrea din Uniunea Euroasiatica,care nu este prima de acest fel din Belarus,in ultima vreme.
    Deci,cum spunea nenea Iancu… politica, stimata doamna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *