După jurnalişti, avocaţii sunt indignaţi de discursul lui Ion Muruianu

264-muruianLa 13 februarie, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Muruianu (foto), a citit un discurs nemaiauzit în R. Moldova de la o astfel de tribună.

El i-a etichetat pe jurnalişti „câini turbaţi, care devin periculoşi pentru societate”. Totodată, a rostit expresii acuzatoare şi la adresa avocaţilor care reprezintă reclamanţii din R. Moldova la CEDO.

Astfel, Muruianu a declarat “cu toată responsabilitatea” că tot ce se întâmplă în cazul litigiilor dezbătute la CEDO nu este altceva decât “speculaţii şi insinuaţii neghioabe, unele mai şocante decât altele” cu scop de “reclamă pentru unii avocaţi, lustruirea fariseică a imaginii unora şi ponegrirea, cu orice preţ, a altor magistraţi şi defăimarea premeditată a întregului sistem judiciar”.

Amintim că preşedintele CSJ şi-a citit discursul de pe foaie, iar ulterior acesta a fost plasat pe www.csj.md.

Cine este autorul celebrei cuvântări a preşedintelui CSJ?

Am căutat să aflăm acest lucru la Curte, discutând cu mai mulţi angajaţi. Iniţial, în Cancelarie, ni s-a spus că, în prezent, la CSJ nu ar fi un ofiţer de presă şi că ar trebui să-l contactăm pe Valentin Lastaveţchi care, probabil, cunoaşte cine este autorul raportului. Lastaveţchi, ne-a recomandat să discutăm cu Patricia Bejenaru, responsabilă pentru relaţiile cu presa.

Patricia Bejenaru, contactată de ZdG, a recunoscut că ea ar fi autoarea “cuvântării” preşedintelui, precizând că nu a vrut să facă nimănui niciun rău. Cât priveşte episodul cu jurnaliştii pe rol de “câini turbaţi”, Patricia Bejenaru a confirmat că a introdus acest pasaj în mesajul preşedintelui CSJ, inspirându-se din documentele CEDO. “CEDO s-a referit în sens pozitiv la calităţile jurnaliştilor, de a fi de pază în societate şi nu a numit reprezentanţii breslei ca fiind “câini turbaţi”, am încercat să explicăm sensurile, absolut diferite, dintr-o decizie anterioară a CEDO şi din mesajul lui Ion Muruianu.

“Îmi pare rău, îmi cer scuze, nu am avut în vedere întreaga breaslă jurnalistică”, a precizat autoarea mesajului, făcând trimitere şi la explicaţiile preşedintelui CSJ, postate pe www.csj.md.

Pe de altă parte, reprezentanţii mai multor organizaţii de apărare a drepturilor omului spun într-o declaraţie că “un judecător ar trebui să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi încredere a societăţii, iar discursurile şi comportamentul lui ar trebui să fie echilibrate şi bine gândite, pentru a spori încrederea publicului în puterea judecătorească. Aceste lucruri ar trebui să fie în primul rând atuurile preşedintelui CSJ, care este cea mai înaltă funcţie într-un sistem judiciar”.

ZdGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. alexandru

    Vedeti ca faceti din tantar armasar? In SUA se spune To Make a Federal Case… De cate scuze mai are nevoie presa?… sau cineva, si nu unul doar, vrea capul lui Muruianu,dar mai mult locul lui… De ce nu dezghiocati tot discursul, mi se pare merita sa dati textul integral…e fost tare..

  2. Victor

    Printre cei care servesc politicul sunt şi justiţia şi jurnaliştii .Cine ştie mai bine ce prezintă fiecare castă de paraziţi decât ei însuşi? Democraţie,frate.Grohăială lângă treucă.
    Nu-i hrăniţi Oameni buni !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *