Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Duminică, proteste în Piaţa Marii…

Duminică, proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale

La 26 octombrie, cu începere de la ora 11.00, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) organizează în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău o amplă acţiune de protest faţă de politica falimentară a guvernării comuniste în sectorul agrar cu genericul „Ruinarea agriculturii – distrugerea ţării”.

În cadrul acţiunii vor fi demascate politicile agrare păguboase, care au provocat ruinarea producătorilor agricoli şi la aprofundarea stării de sărăcie a populaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al PLDM, manifestarea se înscrie în şirul acţiunilor prin care această formaţiune a cerut respectarea drepturilor omului, semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră, asanarea economiei, inclusiv, redresarea situaţiei de pe piaţa financiară, respectarea drepturilor pedagogilor şi aplicarea măsurilor de urgenţă pentru salvarea agriculturii. Politicile aplicate în sectorul agrar de către actuala guvernare au distrus completamente această ramură. Preţul produselor agricole nu acoperă nici măcar cheltuielile de producere. Susţinerea agriculturii a rămas o simplă lozincă a comuniştilor. Începând cu 2001, nivelul de trai la sate s-a redus continuu. Localităţile rurale au rămas pustii, sute de mii de oameni au plecat peste hotare în căutarea unui loc de muncă, iar copiii lor cresc fără grija părintească.

Deoarece guvernarea comunistă continuă să manifeste o atitudine iresponsabilă faţă de cetăţeni, PLDM face apel către toţi oamenii de bună credinţă să vină duminică la mitingul de protest din Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a manifesta împotriva ruinării agriculturii şi distrugerii ţării.

Din mai multe localităţi oamenii sunt decişi să ajungă la Chişinău.

Ion Butmalai este un întreprinzător din Cahul. El susţine că, în acest an, ţăranii au rămas cu roada în câmp. Pe de o parte, nu au avut cu ce o recolta, iar pe de altă parte, nu prea are sens să munceşti şi la strâns produsele agricole, care nu mai pot fi comercializate în R. Moldova, decât contra câtorva bănuţi pentru un kg. Dacă ajungeţi pe la Cahul, veţi vedea suprafeţe întinse de vie încărcată de struguri. Ţăranii nu mai văd sensul să-i culeagă, ca apoi să-i vândă cu 1,80 lei. Sunt şi câmpuri neatinse de porumb, în care ţăranii au investit bani şi muncă, dar acum nu mai pot aduna recolta. Staţiile de maşini şi tractoare, deschise de guvernanţi cu mult fast, sunt doar pentru ei, tehnica de acolo fiind utilizată doar în localităţile cu primari comunişti. Avem despre ce vorbi duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Şi Ion Balan, din satul Lingura, raionul Cantemir, este agricultor. Pentru el şi pentru ţăranii din Lingura, lipsa pieţei de desfacere pentru produsele autohtone este o temă nespus de sensibilă. La Cantemir, la fel ca şi în alte localităţi, ţăranii nu mai văd rostul să adune produsele din câmp. Preţurile mizere, propuse pentru struguri, mere sau porumb, nu acoperă cel puţin cheltuielile suportate de ţărani la cultivarea plantaţiilor agricole. În special în zonele de sud ale R. Moldova, interdicţia impusă de autorităţi privind exportul vinului în vrac, are un impact nefast asupra producătorilor. Ion Balan susţine că duminică va veni la Chişinău, la mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, deoarece cu cât mai mult vom tolera această situaţie dificilă şi vom tărăgăna soluţionarea ei, problemele vor fi şi mai multe, şi mai împovărătoare.

ZdG