Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Drepturile omului în Transnistria, văzute…

Drepturile omului în Transnistria, văzute şi monitorizate de un expert ONU

Zilele trecute Thomas Hammarberg,  expert principal ONU privind drepturile omului în regiunea transnistreană, a întreprins o vizită de 10 zile în R.Moldova. El a vizitat mai multe instituţii şi organizaţii din zona transnistreană, inclusiv penitenciarul N. 1 din s. Hlinaia, două instituţii pentru persoane cu dizabilităţi mentale şi intelectuale şi o şcoală cu predarea în limba română. Membrii echipei sale au vizitat, de asemenea, un azil pentru femei şi copii aflaţi în situaţie dificilă.

Concluziile  şi recomandările definitive vor urma după cea de a treia misiune, care va avea loc la finele lunii viitoare, şi vor fi făcute publice la finele anului 2012. Acum, însă, Thomas Hammarberg a prezentat câteva concluzii în cadrul unei conferinţe de presă.

Una dintre îngrijorările sale ţine de sistemul judiciar de la Tiraspol. “Eu consider că sistemul justiţiei penale trebuie revizuit. Am auzit opinii multiple privind pronunţarea unor sentinţe excesiv de lungi, care urmează după perioade îndelungate de detenţie  înainte ca persoana să fie găsită vinovată. Am fost, de asemenea, informat ca, odată înaintate acuzaţiile penale, achitările au loc foarte rar. Aparent, sentinţele îndelungate sunt aplicate chiar şi în cazurile cu impact social minor. Aceste practici nu afectează doar persoana condamnată, dar şi membrii familiei ei, inclusiv persoanele în etate şi copiii. Deţinuţii, familiile lor, dar şi unii funcţionari publici au descris dauna ireparabilă –atât pentru persoane aparte, cât şi pentru societate în general – cauzată de un sistem excesiv de punitiv, care nu este suficient de direcţionat spre reabilitare şi reintegrare”, explică Hammarberg.

Solicitat de ZdG cu privire la cazul elevului Alexandru Bejan de la Liceul românesc “Lucian Blaga” din Tiraspol, expertul ONU a declarat că l-a întâlnit pe acest tânăr şi că a văzut că acesta arăta cu adevărat deranjat de ancheta care a fost deschisă asupra sa.

Şcolile româneşti din rmn în atenţia ONU

În privinţa copiilor care studiază în şcolile româneşti din reginea transnistreană, Hammarberg a declarat că a vizitat una dintre şcoli, dar a discutat şi cu alte persoane posibilele soluţii. “Am discutat despre licenţierea activităţii acestor şcoli de către autorităţile locale. Asta ar fi o soluţie foarte bună, dar urmează să discutăm în detalii ce prevederi ar conţine aceste licenţe, adică va fi vorba de prevederi ce ţin de asigurarea securităţii şi a normelor de igienă, sau de intervenţii în curicula şcolară şi în procesul de studii.”

Thomas Hammarberg a deţinut recent poziţia de Comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, de aceea cunoaşte bine situaţia drepturilor omului în Moldova, inclusiv în Transnistria. Solicitat să explice posibilitatea locuitorilor din zona transnistreană de a avea în prezent un acces adecvat la justiţie, inclusiv la jurisprudenţa CEDO, expertul a declarat că în prezent la CEDO există multe cereri din zonă adresate Curţii Europene, dar o cerere este admisibilă doar dacă persoana a trecut djea prin sistemul judiciar naţional. “Cunosc că cetăţenii din zona transnistreană aplică la CEDO după ce trec etapele judiciare legale în R.Moldova sau în Federaţia Rusă, acuzând încălcarea drepturilor lor fundamentale în regiunea transnistreană, dar se pare că ambele state susţin că nu deţin controlul asupra acestei regiuni, de aceea cetăţenii ajung la CEDO cu plângeri împotriva Moldovei sau Rusiei”. Hammarberg a mai remarcat faptul că CEDO are câteva regiuni dificile de unde nu poate accepta cereri, dat fiind faptul că acestea nu sunt părţi componente ale CE, referindu-se la Osetia, Abhazia, Karabah, Kosovo, dar şi Belarus.

Societatea civilă, vocea drepturilor încălcate

Expertul ONU a mai analizat problema tuberculozei în închisori, dar şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi violenţa asupra femeilor. El a remarcat activitatea organizaţiilor neguvernamentale în regiunea transnistreană, care au făcut ca multe dintre drepturile încălcate să devină cunoscute. “Sunt impresionat de devotamentul societăţii civile în Transnistria, nu prea numeroasă, dar activă. M-am întâlnit cu mai mulţi tineri doritori să sprijine schimbările pozitive, contribuind la dezvoltarea şi implementarea serviciilor sociale sau analizând critic schimbările sociale în Transnistria. De abia aştept să colaborez în continuare cu ei şi cu autorităţile. Sper că viitorul meu raport va constitui o contribuţie durabilă şi pozitivă la dezvoltarea drepturilor omului în Transnistria”.

Thomas Hammarberg spune că va reveni la Chisinău pe 28 octombrie, urmând sa petreacă ulterior la Tiraspol şi în alte localităţi din regiunea transnistreană cel puţin o săptămână, pentru a monitoriza drepturile omului, dar şi progresele înregistrate în baza recomandărilor anterioare.

Alina RADU