Dosarul de un milion – ultimul cuvânt

Pe 11 iulie, judecătorii Valeriu Doagă, Nicolae Clima, Iurie Şumcov, Svetlana Caitaz, Vera Macinskaia, Constantin Alerguş, din cadrul Completului nr. 5 al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), au respins, calificându-le drept neîntemeiate, cererile de chemare în judecată depuse de procurorii de Glodeni, Constantin Cojocaru şi Ion Grişciuc, împotriva ZdG, casând, totodată, hotărârile anterioare, a Judecătoriei Centru şi a Curţii de Apel Chişinău, care le dăduse câştig de cauză  procurorilor, obligând ZdG să achite 500000 (prima instanţă, judecător, Ion Busuioc) şi 20 000 de lei (Curtea de Apel).

În cererile depuse în instanţa de judecată, acum 1,3 ani,  cei doi procurori nu negau faptul că, timp de 9 luni, au fost cercetaţi penal într-un dosar de luare de mită, fapt confirmat şi de CCCEC, şi de Procuratura Anticorupţie. Deşi au avut statut de învinuiţi în acel dosar, procurorul Cojocaru a spus, la CSJ, că ZdG nu ar fi trebuit să scrie despre acest caz, deoarece, la 30 noiembrie 2010, Procuratura Anticorupţie a încetat cauza penală, «din motivul lipsei în acţiunile procurorilor Procuraturii Glodeni, Ion Grişciuc şi Constantin Cojocaru, a elementelor infracţiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal».

Amintim aici că, în articolul «Mită pentru procurori», ZdG a făcut referire la Ordonanţa de încetare a urmăririi penale, semnată la 30 noiembrie 2010 de către procurorul anticorupţie, Alexandru Casir. Întrebat de ZdG dacă acel flagrant, despre care fusesem informaţi în martie 2010, nu era suficient pentru a demonstra că procurorii au cerut şi au luat bani de la cetăţeanul care a declarat la CCCEC despre estorcare, procurorul Casir a spus că «probele au fost insuficiente, că lipseau imprimările şi că nu ar fi existat amprentele digitale ale procurorilor pe bancnotele din cutia de medicamente veterinare, prin intermediul căreia fusese transmisă mita».

În Ordonanţă se spune, cităm, că, la 4 martie 2010, cetăţeanul Albu a trecut pe la procurorul Grişciuc, în jurul orei 15.00, s-a întâlnit cu procurorul Cojocaru şi i-a transmis 100 de euro, în automobilul acestuia. Peste 5 zile, la 9 martie 2010, Albu s-a prezentat la cei doi procurori, după care a plecat la farmacia veterinară din apropierea Procuraturii Glodeni, a pus un plic cu 200 de euro într-o cutie de medicamente de culoare galbenă şi i-a zis vânzătorului să-i transmită cutia lui Costea (n.r. procurorul Constantin Cojocaru). În scurt timp, o persoană «nestabilită» de organul de urmărire penală a luat din farmacie pachetul, care, ulterior, în urma unei percheziţii efectuate de colaboratori ai CCCEC în biroul procurorilor, a şi fost găsit la procurori.

Boris Albu, cel care a denunţat procurorii pentru estorcare de mită, a explicat cum anume avea loc estorcarea şi transmiterea banilor. În Ordonanţa semnată de procurorul Casir sunt redate aceste episoade, în care este dezvăluită şi schema cu farmacia veterinară, aplicată pentru transmiterea banilor. Cu toate acestea, după 9 luni de anchetă, Procuratura a emis Ordonanţă de încetare a urmăririi penale.

Procurorul Cojocaru, prezent la CSJ, continuă să afirme că flagrantul a fost o înscenare, că, prin acel flagrant, nişte poliţişti ar fi încercat să se răzbune pentru un dosar penal, instrumentat pe numele lor. Întrebat de ZdG cum explică, totuşi, că dosarele intentate pentru corupţie nu ajung în instanţele de judecată, Cojocaru a spus că, în cazul lor, nici nu aveau cum să ajungă.

În procesele de judecată cu cei doi procurori, ZdG a fost reprezentat de avocata Tatiana Puiu, care consideră că decizia CSJ din 11 iulie este una deosebită, deoarece a pus punct unui caz judiciar deosebit de periculos pentru libertatea presei independente din R. Moldova, or, suma de 1 milion, revendicată de procurori de la ZdG, ar fi putut conduce la falimentarea publicaţiei.

A.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. vera

  De-am avea asa avocati ca dna Tatiana Puiu, ar fi descurcate mai multe incilceli:dar e imposibil!

  Ma bucur de asa avocati si de faptul, ca ZdG ne mai poate informa despre lumea corupta, care nu se da batuta. Dar cati jurnalisti puteau sa sufere – nevinivati? Lauda merita acest avocat si nu numai!!

 2. valeriu

  e salutabilă hotărîrea csj procurorii procuraturii glodeni sunt deosebiți în mîrșăvii a se vedea cazul pornit la cererea lui iurie guma,dar nu numai sunt și procurori în procuratura sîngerei care înaintează învinuiri în baza normelor penale deja abrogate de parlament iar instanța aceluiași raion aplica norma abrogată de parlament și condamnă oamenii (a se vedea cazul familiei z.dorojneac și v.dorojneac) și cel mai strașnic că curtea de apel bălți menține așa prostii păcat s-a dus justiția de rîpă,toți cei de la cîrma statului consideră că numai magistrații sunt vinovați de hotărîri și sentințe anormale adoptate și că magistrații sunt vinoveți în toate însă nimeni nu ridică întrebarea privind calitatea profesională a procurorilor a se vedea( cazul penal Ig.bradescu jud.centru)cum se efectuiază urmărirea penală atît și de ofițerii de urmărire penală de ce se ridică întrebarea de a ridica calitatea profesională a magistraților și atît,ce ne facem cu procurorii și ofițerii de urmărire penală și cu anagramatismul lor atît moral cît și material am în vedere cunoștința materiei care primii încep a lucra cu persoanele bănuite,rețiunute e.t.c. și le știrbest toată soarta,demnitatea,umilindu-i,atît și pe rudele apropiate acestora ,pînă ajung în fața instanțelor.partea de nord a republicii instanțele,procuraturile,curte de apel bălți,comisariate de poliție,se crează o impresie că toți au devenit agramați în materia penală,civilă,procedură penală,procedură civilă revorma trebuie făcută nu numai în instanțe de judecată ci și în organele enumărate mai sus paralel cu reforma judiciară straniu că demnitarii noștri sau axat numai pe magistrați,am o sumedenie de pilde,dar nu ajunge loc de a le descrie,sunt cazuri cu carew m-am lovit personal în legătură cu efectuarea obligațiilor față de cetățeni.procurorii din glodeni sunt deosebiți,cît și procurorii din sîngerei.
  vă doresc curaj,la toți mîrșavii să le dați în nas ca celor de la glodeni poate a da dumnezeu și procurorul general v-a face o revizie printre procuraturile raionale sa vadă ce bardac e în ele unde s-a uitat de toate normele deontologice nemaivorbind de normele legale care sunt regulă numai pentru cetățeni iar pentru ei este o hîrtie cu buchii.pot să vă dau o sumedenie de pilde s-a creat o impresie că prin raioane organele de resort de care am scris mai sus a devenit niște organizații de acordare a unor servicii de bătae de joc la solicitare unora împotriva altora.salut.vă susțin sufletește în ceia ce faceți.bravo.dîrzenie.înainte.

 3. mamamare

  Cred ca sunteti pe cale sa castigati irevocabil un proces istoric in R. Modova. Ca el va da o lovitura coruptiei din justitie, nu incape indoiala. Sper insa din tot sufletul ca nu va veti opri aici. Intarirea statului de drept intemeiat pe suprematia legii este cheia de bolta in lupta anticomunista generala Abia atunci opinia publica va incepe sa inteleaga realmente deosebirea dintre “democratie” si statul de drept. Rusia este un stat democratic(are pluripartitism, opozitie, demonstratii, presa diversa etc) dar nu este
  un “stat de drept”. Este o tara a partidului -stat. Vezi “Rusia Unita”-partid care controleaza totul si isi subordoneaza totul, mai ales justitia.Seamana ca doua picaturi de apa cu USL din Romania.

 4. vera

  E timpul ca pe acesti procurori impreuna cu judcatorul sa-i trimita la prasit!
  Judeca ca niste GOLANI cu scopul de a stoarce bani!

 5. Igor

  Ca de obicei in Moldova! Atunci cind un procuror intradevar isi indeplineste cinstit functia sa, si colaboratorii de politie si alti oameni cu functii de raspundere, la fel raspund pentru faptele lor conform legii, si legea se respecta. Si e clar ca asa procurori nu le convine celor care doresc sa conduca cu toti, ca cu niste oi. Si e jale mare cind anume acesti procurori sunt scosi din functie. Si nu au mai ramas in Moldova, cei care sa respecte legea.
  Iar in cazul Ziarului de Garda, nu va bucurati mult, pentru ca intradevar ati ponegrit un om de buna credinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *