Don Fox, prim-adjunct al Directorului Oficiului de Etică Guvernamentală, SUA: “Funcţionarii corupţi au trăit consecinţele propriilor erori”

428-conferinta-etica-functionari-expert-usaLa începutul acestei săptămâni la Chişinău s-a aflat Don Fox, prim-adjunct al Directorului Oficiului de Etică Guvernamentală din SUA, care a venit la Chişinău special pentru a împărtăşi experienţele Guvernului american în privinţa combaterii conflictului de interese şi a altor comportamente neetice ale funcţionarilor publici.

La întrunirea cu Don Fox au participat William Moser, ambasadorul SUA la Chişinău, şi Anatolie Donciu, şeful CNI. În timp ce Ambasadorul SUA a relatat deschis cât de important este acest oficiu de etică în cadrul Guvernului SUA pentru orice funcţionar public, inclusiv pentru el ca ambasador, Anatolie Donciu a remarcat că oficiul CNI de la Chişinău „activează doar de vreo 6 luni, dar a depus eforturi enorme”.

Agenţia pe care o conduce Don Fox la Washington a fost creată cu câteva decenii în urmă pentru a preveni conflictele de interese şi pentru a stabili standarde de conduită etică în structurile guvernamentale din SUA. Don Fox activează în structuri guvernamentale americane de peste 30 de ani şi este deseori invitat de guverne străine pentru schimb de experienţă în privinţa politicilor de etică, a legislaţiei privind conflictele de interese, a monitorizării comportamentului etic al demnitarilor. Don Fox are în responsabilitatea sa directă identificarea şi soluţionarea posibilelor conflicte de interese a celor 1000 de persoane nominalizate de către preşedintele SUA pentru diverse poziţii în executivul american şi este de asemenea principalul responsabil de implementarea reformelor în executiv ce ţin de domeniul eticii comportamentului funcţionarilor publici.

428-conferinta-etica-functionari-expert-usa-donciu3La întrunirea de luni, Don Fox, William Moser şi Anatolie Donciu au răspuns întâi pe scurt la câteva întrebări ale jurnaliştilor, după care oficialul american urma să ţină o prelegere cu mai multe exemple din activitatea acestei agenţii americane în privinţa identificării comportamentului neetic al unor funcţionari de peste ocean.

Întrebările reporterilor au ţinut de cazul Pădurea Domnească, de cazul Guma, de averile nedeclarate ale demnitarilor. Referindu-se la conflictele de interese privind vânătoarea din Pădurea Domnească, Anatolie Donciu a apostrofat reporterii să facă delimitări clare între „un conflict de interese şi un caz penal”. El a remarcat că în acest caz CNI s-a autosesizat pe cazurile a 3 persoane cu funcţii publice, dintre care 2 persoane au fost sancţionate, dar că acestea au contestat în judecată sancţiunile CNI. Peste câteva clipe, Anatolie Donciu a remarcat totuşi că nu este adeptul sancţiunilor. „CNI nu trebuie să fie un organ represiv, ci mai degrabă unul educaţional, nu întotdeauna sancţiunile au efecte pozitive”, a declarat el.

Don Fox a declarat că nu poate comenta în detalii cazurile din R.Moldova, dar a enumerat câteva cazuri din SUA, remarcând că în 2012 4 funcţionari publici au fost condamnaţi penal pentru acte de fraudă sau conflict de interese şi că una dintre aceste persoane şi-a pus capăt zilelor. El a conchis că „persoanele vinovate de corupţie în SUA îşi trăiesc consecinţele propriilor erori”.

428-conferinta-etica-functionari-expert-usa-donciu2După scurta sesiune de întrebări şi răspunsuri, Don Fox a ţinut o prelegere în care a prezentat mai multe exemple din activitatea Oficiului de Etică Guvernamentală şi despre experienţa americană de identificare a cazurilor de fraude, conflicte de interese sau declarare inadecvată sau incompletă a veniturilor şi averilor. Oficialul american avea schiţate pe foi mai multe exemple, pe care le-a considerat relevante anume pentru această întâlnire din R.Moldova. Din păcate, pe durata acestei prelegeri, Anatolie Donciu, care stătea alături de Don Fox, a fost doborât de un acces necruţător de somnolenţă, luptând pe toată durata prelegerii „colegului său american” ca să ţină ochii deschişi măcar din timp în timp. (Vezi video mai jos)

În după-amiaza zilei de luni, Don Fox a avut o întâlnire separată cu jurnaiştii, în cadrul căpreia i-a încurajat pe reporteri să acorde cea mai mare importanţă jurnalismului de investigaţie, atunci când monitorizează activităţile demnitarilor.

El a remarcat un prim scandal de corupţie care a ieşit la iveală cu ajutorul presei americane, datând tocmai cu anul 1921. La acel moment un ziar american a scris câteva articole despre un funcţionar, secretar de interne, care avea maşini scumpe, alte averi, fără să fi avut, aparent, venituri pe potrivă. După mai multe articole au apărut dezvăluiri despre interesele sale în companii petroliere. Presa a scris despre acest personaj pe parcursul mai multor luni de zile, până când oficialul a fost anchetat şi condamnat. De atunci, jurnaliştii care dezvăluie cazurile de corupţie sunt luaţi în serios de către structurile de stat americane.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Virginia

    Degeaba isi pierd timpul,energiile si banii acesti functionari in a-i convinge pe hotii nostri sa nu mai fure din banii publici.Zadarnica staruinta:hotul pana moare ramane hot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *