Dodon despre venirea sa la Primărie: “Este dorinţa Domnului”

La o întrevedere «sinceră şi creştinească», dar şi cu uşile închise, candidatul la funcţia de primar de Chişinău Igor Dodon a vorbit cu preoţii despre «acţiunile necesare pentru întărirea şi susţinerea în continuare a bisericii ortodoxe». El şi-a asumat angajamentul să susţină biserica şi ortodoxia, devenind primar al Chişinăului, dar a evitat să spună ce angajamente faţă de el şi-au asumat preoţii.

În urma unei decizii a protopopului de Chişinău, părintele Zosim Toia, lui Igor Dodon, în calitate de candidat la funcţia de primar, i-a fost expediată o scrisoare în care sunt prezentate 10 solicitări, descrise de Dodon drept “acţiuni necesare pentru întărirea şi susţinerea în continuare a bisericii ortodoxe din Chişinău”.

Marţi, 14 iunie, la Mănăstirea Ciuflea, Igor Dodon s-a întâlnit cu preoţii din municipiu. După ce a fost rostită o rugăciune, la care a asistat doar Dodon şi jurnaliştii, acesta a fost prezentat de către protoiereul-mitrofor al mănăstirii, Teodor Roşca, drept candidatul pe care “îl doare inima şi sufletul de ce se întâmplă cu biserica noastră”.

“Conform dorinţei domnului, pe 19 iunie…”

Timp de o oră, în una dintre sălile mănăstirii, cu acces interzis altor persoane, politicianul a discutat cu preoţii despre cele 10 puncte. “Pentru mine, personal, biserica este unul dintre pilonii statalităţii R.Moldova şi credinţa noastră ortodoxă este un lucru extrem de important, şi ca un creştin adevărat, am fost tot timpul alături de biserică, ca ctitor la mai multe lăcaşe sfinte. Astăzi am discutat aceste solicitări, le-am examinat împreună cu părinţii. Am găsit un numitor comun, care în caz dacă, însă noi sperăm că va fi totul conform dorinţei domnului pe 19 iunie. Cred că sunt nişte solicitări bine venite”, a spus Dodon despre propunerile preoţilor, printre care se numără consultarea cu comunitatea ortodoxă în chestiunile care pot atinge buna desfăşurare a vieţii creştine în municipiu; instituirea funcţiei de consilier al primarului în probleme de cult şi morală obştească; coordonarea  sărbătorilor de nivel municipal şi naţional…

“Trebuie să ne doară sufletul cine este în fruntea capitalei”

Preotul Roşca consideră că biserica are dreptul să se implice în politică, doar că întâlnirea cu Dodon nu o consideră una politică. “Trebuie să ne doară sufletul cine este în fruntea capitalei, să fie oameni creştini, cu frică de Dumnezeu, care iubesc biserica şi urmează acele fapte demne de urmat pe care le-au săvârşit înaintaşii noştri”, a declarat Teodor Roşca care, deşi a spus că întrebările trimise lui Dodon sunt pentru ambii candidaţi, nu a putut răspunde dacă Chirtoacă cunoaşte despre aceste solicitări şi de ce s-au întâlnit doar cu Dodon. “Toate întrebările la protopop”, a adăugat Roşca.

În curtea mănăstirii, una dintre surori a ţinut să ne convingă că respectiva întâlnire este importantă pentru credincioşi. “Nu ştiu cine este Dodon, dar a venit de câteva ori la biserică, face donaţii, se roagă, ne susţine. E important să ne permită să funcţionăm, pentru că, în curând, n-o să mai fim, o să vină Patriarhia Română. Acest partid e cu credinţă, e de acord cu noi că înregistrarea musulmanilor, a homosexualilor şi a lesbienelor e păcatul ce nu trebuie permis”, a spus în grabă creştina.

Conform unor surse, Dodon a venit cu cadouri la întâlnirea cu preoţii. Se spune că ar fi adus veşminte preoţeşti. Acesta a evitat să răspundă direct dacă a dăruit sau nu straie preoţilor, dar nici nu a infirmat, spunând doar că “nu am venit astăzi cu cadouri încoace, sincer”. El a lăsat, însă,  să se înţeleagă că, în electorală, a făcut donaţii bisericilor. “Sunt ctitor al mai multor biserici şi mănăstiri. Lucrul acesta mi-a fost caracteristic indiferent de campania electorală. Nu venim cu cadouri electorale şi nu am făcut acest lucru, dar o facem ca şi creştini, când o facem”, a specificat Dodon.

“Biserica trebuie să-şi înţeleagă rolul în societate”

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că, prin această întâlnire, s-a produs o dublă discriminare: atât a celorlalte culte religioase, pe care Dodon nu le-a consultat, cât şi a enoriaşilor necomunişti, pe care preoţii îi neglijează atunci când susţin un candidat comunist. “Biserica este parte a societăţii şi aş înţelege dacă Dodon s-ar întâlni şi cu reprezentanţii celorlalte culte din Chişinău, or, această întâlnire izolată şi selectivă demonstrează încă o dată că biserica se implică în politică, iar clauza constituţională a separării bisericii de stat nu este respectată. Totodată, politicienii folosesc biserica în interese politice, iar biserica ortodoxă va încerca să folosească politicienii pentru a-şi promova interesele sale corporative”, a declarat Barbăroşie.

Expertul consideră că toate aceste acţiuni nu fac decât să contribuie şi mai mult la separarea societăţii. “Cred că ar fi important ca cele 10 doleanţe să fie făcute publice, ca să vedem dacă nu contravin principiilor drepturilor omului şi cursului de integrare europeană. Politicienii trebuie să respecte principiul separării bisericii de stat, trebuie să-şi asume această obligaţiune, care este un principiu constituţional şi Parlamentul ar trebui să adopte o lege în acest sens”, e de părere expertul. Barbăroşie a mai adăugat că “biserica trebuie să-şi înţeleagă rolul său în societate şi să nu umble cu chestii de acestea, politice”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. vlad

  PARINTE <,CRED CA ATI FI AVUT O TINUTA MAI REUSITA ,DACA INLOC DE SFANTA CRUCE spanzurati la gat secerea si ciocanul…

 2. EXTREMA DREAPTA

  Daca un partid ori un politicean n-a inteles mesajul din 7 aprilie 2009, ca comunismul care vine prin forta si minciuna, tot prin forta va fi inlaturat. Atunci fondarea EXTREMEI DREPTE devine o necesitate vitala. Sus ED ca un echilibru politic contra extremei stingi comuniste!

 3. marian

  Comuniștii au pierdut 13% în ultimii 2 ani. Duminică, prin votul nostru, să-i trimitem la ‘urna de gunoi’ a istoriei!
  Comuniștii au speculat că ar fi câștigat alegerile din 5 iunie 2011 din Republica Moldova. O glumă neinspirată. Au câștigat aceste alegeri tot așa cum le-au “câștigat” și pe cele din 29 iulie 2009 și 28 noiembrie 2010

  Timpul de dimineață a publicat o analiză foarte bună. Cităm cifre despre “evoluția” PCRM la alegerile din ultimii doi ani:
  49,5% la 5 aprilie 2009;
  44,7% la 29 iulie 2009;
  39,3% la 28 noiembrie 2010
  şi 36,9% la 5 iunie 2011.

  Deci, “pobeda” PCRM înseamnă scădere constantă și pierderea a 13% din 2009 până în 2011.

  Cu toate certurile și implementarea lentă a reformelor, scorul comun al partidelor membre ale Alianței pentru Integrare Europeană este în creștere cu cca 5% în ultima jumătate de an:
  28 noiembrie 2010 – PLDM 29,42% + PL 9,96% + PDM 12,7% = 52,08%
  5 iunie 2011 – PLDM 25,9% + PL 11,3% + PDM 20,0% = 57,2%

  Deci, lucrurile sunt foarte clare în favoarea democrației în Republica Moldova. Deci, haideți să depunem efort și duminică, 19 iunie, prin votul nostru, să-i trimitem pe comuniști în istorie. Adică la “urna de gunoi” a partidelor comuniste sovietice. Acolo le este locul.

 4. un om

  Acest popa cu barba si un sac de rahat in fata,seamana bine cu pochii din povestirile lui Creanga.Numai ca acest popa ,nu-si aminteste de fostii lui urmasi ce au fost haituiti de comunisti si care au asistat cu groaza cum Kirovurile trageau de cloptotnite si clopote.Invataturile lui Lenin si desavirsite de Stalin,au proovaduiut in rindul bolsevicilor ateismul si ura impotriva bisericii.De cind comunistul Doddon este un adept desavirsit al crestinismului?El si sleatca lui de comunisti, sunt diavolii acestui pamint.Tot ce fac fata de biserica oortodoxa,este numai de fatada si nu din inima.

 5. MOS COSTACHE

  URAAAAAAAAAAAAAA, AM CASTIGAT CHISINAUL.CHIRTOACA PRIMAR !!!!!!!! DACA ADMINUL NU POSTEAZA MESAJUL, NU MA SUPAR. ASA DAR DOMNILOR COMUNISTI ,IN FRUNTE CU DODON , IN RAND CATE UNUL, CU PORTRETUL LUI LENIN IN FATA,CATE UNUL INCET FARA IMBULZEALA, FA RUGAM FRUMOS – LA SUPT-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *