Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dirk Schuebel: Nu este simplu…

Dirk Schuebel: Nu este simplu de demonstrat că a fost înregistrat un progres

„Nu este simplu de demonstrat că, în ultimul an, a fost înregistrat un progres în implementarea Planului de acţiuni UE-R. Moldova”, a declarat Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută pe 16 mai.

Întrebat de ZdG cum poate fi sesizat acest progres de către cetăţenii R. Moldova, Dirk Schuebel a argumentat prin indicatorii economici înregistraţi. “Dacă ne uităm la indicatorii economici, aceştia nu arată deloc rău. Sunt foarte puţine ţări în regiune cu o rată de creştere de 6,4%, poate Azerbaidjanul, care dispune de petrol şi de gaze naturale”, a specificat şeful Delegaţiei UE la Chişinău. Oficialul a mai spus că, în perioada de raport, în R. Moldova s-a atestat diminuarea şomajului şi s-a majorat salariul minim.

Aceste semne sunt mici, dar foarte importante, a apreciat şeful Delegaţiei UE la Chişinău. Schuebel a remarcat în acest context că deseori i se adresează întrebarea privind impactul obţinut din valorificarea fondurilor acordate R. Moldova din partea UE de circa 100 mln de euro. Oficialul a specificat că aceste fonduri sunt acordate pentru mai multe proiecte concrete, la inaugurarea cărora merge personal, pentru a arăta că acestea există.

„Este, de asemenea, sarcina Guvernului şi a noastră de a face împreună mai multe lucruri. Sunt de acord să facem mai mult şi să explicăm de ce întreprindem aceşti paşi. Sperăm că acest progres va fi vizibil curând nu doar în Chişinău, ci şi în oraşele mai mici, în sate, unde e locul în care trebuie de lucrat. Nu e simplu. Doar cu eforturi comune se poate realiza acest lucru”, a mai precizat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Printre proiectele concrete, oficialul a numit un proiect axat pe utilizarea biomasei, orientat spre reducerea costurilor suportate de instituţiile publice pentru consumul de energie. Alte proiecte menţionate se referă la sporirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, îmbunătăţirea asistenţei sociale şi medicale.

Oficialul a apreciat că absorbţia fondurilor europene nu este o sarcină uşoară. “Încercăm să asigurăm utilizarea adecvată a fondurilor prin diferite moduri şi mijloace, elaborăm împreună cu Guvernul un şir de condiţii ce trebuie îndeplinite pentru realizarea obiectivelor propuse”.

Cu referire la Legea antidiscriminare, Dirk Schuebel a opinat că proiectul acestei legi nu este unul ideal, dar dacă acesta poate constitui un bun compromis, ar fi înţelept de adoptat, ca să se meargă mai departe. “În acest caz, vom urmări cu atenţie implementarea acestei legi în cadrul etapei a doua a dialogului vizelor pentru a ne asigura că nu va exista într-adevăr discriminare în niciun domeniu împotriva niciunei minorităţi”.

Dirk Schuebel a declarat că, în pofida unor întârzieri în adoptarea anumitor legi importante şi a unui număr considerabil de probleme de implementare, R. Moldova a înregistrat un progres bun în aproape toate domeniile Planului de acţiuni RM—UE.

Raportul privind politica europeană de vecinătate pe 2011 lansează un şir de recomandări pentru R. Moldova, inclusiv privind intensificarea eforturilor orientate spre implementarea strategiilor de reformare a justiţiei şi de aplicare a legilor, cu accent pe protecţia drepturilor omului şi necesitatea stringentă de combatere a corupţiei. Totodată, R. Moldova este îndemnată să se antreneze într-un dialog pragmatic cu Tiraspolul, pentru a stabili mecanisme eficiente de implementare a activităţilor de sporire a încrederii şi de a obţine progrese palpabile în soluţionarea conflictului transnistrean.

Comisia Europeană mai recomandă R. Moldova să intensifice reforma administraţiei publice prin concentrarea pe aplicarea legislaţiei privind transparenţa şi accesul la informaţie, precum şi accelerarea procesului de privatizare a întreprinderilor de stat din sectoarele telecomunicaţii, transport, energetică şi financiar. Alte recomandări ţin de continuarea reformelor pe termen lung desfăşurate în sfera asistenţei sociale, sănătăţii şi educaţiei, consolidarea monitorizării şi aplicării standardelor internaţionale în domeniul forţei de muncă, precum şi finalizarea paşilor rămaşi în cadrul primei faze a Planului de acţiuni RM-UE axaţi pe liberalizarea vizelor.

Cristian BUNESCU