Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Diplomaţia britanică, suedeză şi poloneză…

Diplomaţia britanică, suedeză şi poloneză – cu ochii pe R. Moldova

Miniştrii de Externe ai Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, William Hague, al Poloniei, Radosław Sikorski, şi al Regatului Suediei, Carl Bildt, au efectuat, în perioada 18-19 februarie 2013, o vizită în R. Moldova. Este prima vizită într-un astfel de format trilateral şi a avut loc la invitaţia ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă.

MAEIE anunţă că prezenţa la Chişinău a înalţilor demnitari europeni se încadrează în ritmul de intensitate fără precedent în relaţiile dintre R. Moldova şi cele trei state importante ale UE şi denotă existenţa unui interes sporit din partea acestora faţă de procesul de transformări în care s-a angajat R. Moldova.

În acest an semnificativ pentru R. Moldova, vizita în format trilateral vine să reconfirme sprijinul Marii Britanii, Poloniei şi Suediei faţă de demersurile europene ale ţării noastre, care intră în ultima etapă a negocierilor pe marginea Acordului de Asociere cu UE, susţine MAEIE, amintind că, anterior, R. Moldova a fost vizitată de tandemul polono-suedez R. Sikorski – C. Bildt (decembrie 2010), precum şi cel britano-german D. Lidington – W. Hoyer, la nivel de viceminiştri (septembrie 2010).

Este prima vizită în istora relaţiilor bilaterale moldo-britanice a unui oficial britanic de asemenea rang, R. Moldova fiind şi prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic, vizitată de şeful diplomaţiei britanice. Cei trei miniştri de Externe, prezenţi la Chişinău în această săptămână, au apreciat reformele realizate de actuala guvernare, afirmând că R. Moldova este “cea mai mare speranţă” din cadrul Parteneriatului Estic.

„R. Moldova a realizat cele mai rapide progrese în comparaţie cu alte state incluse în Parteneriatul Estic. Sunt încrezător că, la Summit-ul de la Vilnius, vom saluta R. Moldova într-o relaţie permanentă cu Europa. Noi am promis că vom urgenta procedurile legale, astfel încât această relaţie să fie una cât mai solidă. Sunt sigur că, la acest summit, vom aproba apropierea R. Moldova de UE”, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a subliniat că prezenţa sa la Chişinău demonstrează că Parteneriatul Estic, dar şi R. Moldova, sunt în atenţia Guvernului de la Londra. “Noi sprijinim programul de reforme iniţiat de Guvernul de la Chişinău… Respectarea drepturilor omului, eliminarea corupţiei şi asigurarea unui mediu stabil şi transparent oamenilor de afaceri sunt cruciale. UE va continua să sprijine R. Moldova în aceste eforturi, iar Marea Britanie va face parte din acest proces”, a declarat William Hague.

Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei, a constatat că, în ultima perioadă, UE sprijină şi mai ferm Guvernul de la Chişinău. “Sperăm că veţi menţine această orientare strategică a politicilor dvs., ca să cimentaţi acest succes, deoarece va dura ceva timp până negocierile vor fi finalizate. Noi vă putem promite că vom face tot ce ne stă în puteri ca să asigurăm ratificarea cât mai grabnică a acestui acord”, a declarat şeful diplomaţiei suedeze.

Cei trei miniştri europeni de Externe, prezenţi la Chişinău, au evaluat gradul de realizare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

RdG