Diplomaţia britanică, suedeză şi poloneză – cu ochii pe R. Moldova

Miniştrii de Externe ai Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, William Hague, al Poloniei, Radosław Sikorski, şi al Regatului Suediei, Carl Bildt, au efectuat, în perioada 18-19 februarie 2013, o vizită în R. Moldova. Este prima vizită într-un astfel de format trilateral şi a avut loc la invitaţia ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă.

MAEIE anunţă că prezenţa la Chişinău a înalţilor demnitari europeni se încadrează în ritmul de intensitate fără precedent în relaţiile dintre R. Moldova şi cele trei state importante ale UE şi denotă existenţa unui interes sporit din partea acestora faţă de procesul de transformări în care s-a angajat R. Moldova.

În acest an semnificativ pentru R. Moldova, vizita în format trilateral vine să reconfirme sprijinul Marii Britanii, Poloniei şi Suediei faţă de demersurile europene ale ţării noastre, care intră în ultima etapă a negocierilor pe marginea Acordului de Asociere cu UE, susţine MAEIE, amintind că, anterior, R. Moldova a fost vizitată de tandemul polono-suedez R. Sikorski – C. Bildt (decembrie 2010), precum şi cel britano-german D. Lidington – W. Hoyer, la nivel de viceminiştri (septembrie 2010).

Este prima vizită în istora relaţiilor bilaterale moldo-britanice a unui oficial britanic de asemenea rang, R. Moldova fiind şi prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic, vizitată de şeful diplomaţiei britanice. Cei trei miniştri de Externe, prezenţi la Chişinău în această săptămână, au apreciat reformele realizate de actuala guvernare, afirmând că R. Moldova este “cea mai mare speranţă” din cadrul Parteneriatului Estic.

“R. Moldova a realizat cele mai rapide progrese în comparaţie cu alte state incluse în Parteneriatul Estic. Sunt încrezător că, la Summit-ul de la Vilnius, vom saluta R. Moldova într-o relaţie permanentă cu Europa. Noi am promis că vom urgenta procedurile legale, astfel încât această relaţie să fie una cât mai solidă. Sunt sigur că, la acest summit, vom aproba apropierea R. Moldova de UE”, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a subliniat că prezenţa sa la Chişinău demonstrează că Parteneriatul Estic, dar şi R. Moldova, sunt în atenţia Guvernului de la Londra. “Noi sprijinim programul de reforme iniţiat de Guvernul de la Chişinău… Respectarea drepturilor omului, eliminarea corupţiei şi asigurarea unui mediu stabil şi transparent oamenilor de afaceri sunt cruciale. UE va continua să sprijine R. Moldova în aceste eforturi, iar Marea Britanie va face parte din acest proces”, a declarat William Hague.

Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei, a constatat că, în ultima perioadă, UE sprijină şi mai ferm Guvernul de la Chişinău. “Sperăm că veţi menţine această orientare strategică a politicilor dvs., ca să cimentaţi acest succes, deoarece va dura ceva timp până negocierile vor fi finalizate. Noi vă putem promite că vom face tot ce ne stă în puteri ca să asigurăm ratificarea cât mai grabnică a acestui acord”, a declarat şeful diplomaţiei suedeze.

Cei trei miniştri europeni de Externe, prezenţi la Chişinău, au evaluat gradul de realizare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Luke

    Punctul slab unic si cauza a celorlalte sliabciuni,este inexistenta industriei nationale si lipsa a cca. 5 milioane de locuri de munca. Esecul national al tarii este determinat de refuzul Presedintelui si P.Ministrului de a evalua si promova un program de iesire din criza ,prin reindustrializarea tarii,pe care l-am oferit oficial,in mod repetat prin posta.El moare de fiecare data in fasa,pe masa consilierilor prezidentiali,fie pe cea a d-lui Videanu. Cu o industrie care produce 24 la suta din PIB si exporturi(cu o industrie prelucratoare care acopera doar 14 la suta din PIB si exporturi),cu o industrie in care exportatorii romani sint numai 2 sau 3 la numar toate beneficiile economice ale industriei- pleaca in alte tari. Lipsiti de industrie nationala si axa economica principala ,cu o agricultura de subzistenta,care obliga la procurarea din import a 70 la suta din produsele alimentare nu poate fi vorba de o administrare a economiei nationale fiindca aceasta economie nici nu mai exista practic. A inventaria si evidentia mereu rezultatele economice ale firmelor straine nu are nici o relevanta pentru evolutia economica a tarii care a devenit o economie bananiera,ce ne ucide la propriu. Esecul economic national este cu atit mai deplin,cu cit mereu ne laudam cu bunurile si realizarile altora,respectiv al multinationalelor fara sa avem un proiect economic propriu,cit de mic ! PS. De aceea,doresc sa depasim aceasta faza si sa va propun ceva concret si (cu sprijinul dvs. ori consultanta dvs.) ,viabil. Am initiat la Gorj,proiectul agricol:Gorjul serelor si solariilor ca proiect de productie si ocupare a fortei de munca ,disponibilizate din minerit.Proiectul se poate articula material pe fosta Statiune ce cercetare stiintifica agricola (patronata de Academia Agricola)aflata in profund declin. Proiectul se doreste o aplicatie practica,punctuala a programului anticriza,de care va vorbesc mereu. Odata realizat,acest proiect poate fi model si sursa de inspiratie,pentru alte programe agricole,de anvergura judeteana.Va rog respectuos sa-mi acordati sprijinul in acest demers,in termenii si conditile stabilite de posibilitatile dvs. Cu stima,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *