Deputaţii îi spun DA lui Poalelungi

Politicienii au doar cuvinte de laudă la adresa lui Mihai Poalelungi, propus de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Doar deputaţii comunişti sunt mai rezervaţi în raport cu cel pe care l-au promovat în 2008 în funcţia de judecător al R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Mihai Poalelungi, până acum judecător din partea R. Moldova la CEDO, a fost ales, pe 7 februarie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), învingându-l pe contracandidatul său, Ion Muruianu, ex-preşedinte al instanţei. Pentru Poalelungi au votat 10 dintre cei 12 membri ai CSM. Doi membri l-au ales pe Ion Muruianu, care a avut şi el drept de vot şi cel mai probabil s-a votat pe sine însuşi. Pentru ca Poalelungi să fie preşedinte cu drepturi depline al CSJ, acesta ar trebui să fie votat de Parlament, cu o simplă majoritate. Funcţia de preşedinte al CSJ a rămas vacantă în martie 2011, după expirarea mandatului lui Ion Muruianu. De atunci, CSM a încercat de câteva ori să aleagă un nou preşedinte, dar fără succes.

Streleţ – laconic, Diacov – laudativ

Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în Parlament, a fost succint în afirmaţii, atunci când l-am întrebat ce crede despre propunerea CSM de a-l investi pe Poalelungi în funcţia de preşedinte al CSJ. El a evitat să spună dacă deputaţii PLDM îi vor acorda susţinere. “Decizia privind susţinerea candidaturii lui Mihai Poalelungi, care a fost agreată de CSM, o vom lua de comun acord, în cadrul AIE. Nu va fi o decizie separată a unui partid. Personal, sper ca această alegere să fie un pas înainte în procesul dificil de reformare a justiţiei, de  consolidare a profesionismului şi responsabilităţii acestui sector”, a rezumat Valeriu Streleţ.

Cine este M. Poalelungi

Mihai Poalelungi s-a născut la 13 septembrie 1962, în Corjova, raionul Criuleni. Este licenţiat în drept la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Moldova (USM) şi a obţinut titlul de doctor în drept cu teza “Conduita legală şi justiţia”, de asemenea, în cadrul USM.

În perioada 1988—1989 a fost judecător stagiar la Judecătoria Râşcani din Chişinău. În 1989—1995 deţine funcţiile de judecător şi vicepreşedinte al Judecătoriei Buiucani, iar în anii 1995—1996, este judecător şi preşedinte la Judecătoria Centru. În anii 1996-2003 este judecător şi vicepreşedinte al Curţii de Apel a R. Moldova, iar din 2003 până în 2005 deţine funcţia de judecător la CSJ.

În 2005 devine vicepreşedinte al CSJ şi preşedinte al Colegiului civil şi de contencios administrativ. Începând cu anul 2000, a mai fost membru al Consiliului consultativ al judecătorilor europeni de pe lângă Consiliul Europei, iar din 2004 – arbitru la Curtea Internaţională de Conciliere şi Arbitraj de pe lângă OSCE, în calitate de reprezentant al R. Moldova şi membru al CSM. În anii 2003-2005 a fost şi membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din partea puterii judecătoreşti.

Dumitru Diacov, liderul fracţiunii Partidului Democrat (PD) din Parlament, are doar cuvinte bune la adresa lui Poalelungi. “Ştiu că Mihai Poalelungi este un jurist eminent, cu experienţă europeană, care ştie cum NU se poate de lucrat în justiţie şi cum ar trebui să fie justiţia din R. Moldova”, a spus Diacov. “Sper că dl Poalelungi va fi sprijinit de Legislativ şi va aduce un suflu nou în justiţia de la noi, încercând, prin contribuţia sa personală, să creeze o atmosferă sănătoasă în sistem”, a punctat preşedintele de onoare al PD. Întrebat dacă a fost sau nu partajată în cadrul AIE această funcţie, Diacov s-a rezumat să spună că, în cadrul AIE, el nu a participat la niciun fel de discuţii despre asta. “Ştiu doar că e judecător la Curtea Europeană, că este apreciat şi că doreşte să avem o justiţie bună. Vom vedea. Nu ştiu când ar putea fi votat de Parlament”, a conchis Diacov.

Ghimpu: Dacă de sus se dă exemplu bun…

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (PL), este circumspect, dar spune că Poalelungi nu poate fi comparat cu Muruianu, fostul preşedinte al CSJ. “Nici nu pot să-l compar cu Muruianu, pentru că e clar ce reprezintă pentru mine Muruianu. Important e ca noul preşedinte să vină şi să gestioneze această putere judecătorească la modul serios, pentru că de preşedinte depinde totul. Dacă de sus se dă un exemplu bun, cei de jos n-au încotro, pentru că oricum dosarele ajung sus, la CSJ, iar dacă o dată, de două, de trei ori n-au trecut toate maşinaţiile sau dosarele corupte, înseamnă că judecătorii din prima şi a doua instanţă vor înţelege că trebuie să promoveze şi ei legea”, crede Ghimpu.

Întrebat dacă deputaţii partidului pe care-l conduce vor vota pentru Mihai Poalelungi, Ghimpu a spus că decizia va fi luată după ce “vom studia biografia, capacităţile, calităţile, cum a lucrat fiind judecător înainte de Strasbourg. Sigur că am auzit despre el, îl cunosc. Am avut şi dosare cu mine în calitate de avocat şi cu el în calitate de judecător. Să vedem. E greu de spus, la prima vedere, ce părere am despre el. Sper că activitatea de judecător la CEDO i-a adus un plus în raport cu judecătorii de aici”, a precizat Ghimpu, subliniind că funcţia de preşedinte al CSJ nu a fost partajată în cadrul AIE. “Funcţia de preşedinte al CSJ nu se partajează. Nu alianţa îl selectează, ci CSM. Fracţiunile noaste doar decid dacă-l acceptă sau nu. Sper să fie aprobat cât mai repede, dar ştiţi cum e la noi. Dacă doreşti să îngropi o problemă, o tărăgănezi”, a punctat Ghimpu.

Dodon: E profesionist! Sârbu: Nu comentăm!

Şi Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Moldova (PSM), pare să-l accepte pe Poalelungi. “Din ceea ce am auzit anterior, necunoscându-l personal, aveam impresia că este un profesionist. Dacă-l vom vota sau nu, vom vedea. Încă nu am luat o decizie, dar, din câte cunosc, e un profesionist şi asta contează”, spune Igor Dodon.

Marţi, imediat după desemnarea lui Poalelungi la şefia CSJ, comuniştii au declarat că nu comentează încă acest fapt. “La acest moment nu comentăm. Nu insistaţi. Nu ştiu când vom comenta. Vedem”, a punctat Sergiu Sârbu, deputat PCRM. Şi alţi deputaţi comunişti au evitat să se pronunţe.

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, salută faptul că CSM a pus pe ordinea de zi subiectul alegerii preşedintelui CSJ. “Sunt bucuros că s-a întâmplat. Îl cunosc pe  Mihai Poalelungi drept unul dintre cei mai competenţi profesionişti din sistemul nostru judiciar. Experienţa sa, naţională şi internaţională, poate fi extrem de utilă în atingerea obiectivelor pe care le are Guvernul în reformarea justiţiei. Urmează ca şi Parlamentul să respecte formalităţile şi să emită o hotărâre privind  numirea lui în funcţia de judecător şi de preşedinte al CSJ. Potrivit legii, Parlamentul, doar având motive speciale, poate respinge propunerea CSM. Dacă, însă, CSM îşi reconfirmă decizia, Parlamentul e obligat, indiferent de poziţia iniţială, să numească  persoana în funcţia de preşedinte”, a explicat Efrim.

Cine pleacă judecător la CEDO?

Mihai Poalelungi a acceptat să candideze la funcţia de preşedinte al CSJ renunţând astfel la un salariu de aproximativ 17 mii de euro pe care îl avea fiind judecător la Strasbourg. Imediat după ce a fost ales, Poalelungi a declarat că motivaţia sa o reprezintă dorinţa de a schimba situaţia. “Dacă doream ceva pentru mine personal, rămâneam la CtEDO şi primeam salariul pe care l-am primit şi până acum încă 5 ani. În opinia mea, preşedintele Curţii poate să schimbe situaţia în justiţia noastră, trebuie de schimbat multe. Imaginea justiţiei în R. Moldova, este la un nivel foarte scăzut. Se vorbeşte cel puţin în societate că justiţia este afectată de corupţie, există o jurisprudenţă diferită şi neclară nu numai pentru cetăţeni dar şi pentru judecători. Lasă de dorit salariul judecătorilor şi a lucrătorilor din sistemul judiciar. Trebuie să fie majorat salariul. Ar trebui de întărit disciplina judiciară. Este necesar de operat unele modificări în legislaţie”, a spus presei Mihai Poalelungi.

În ianuarie 2008, Mihai Poalelungi fusese ales de către membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu 97 de voturi pro, dintr-un total de 179 de voturi valabil exprimate, în calitate de judecător la CEDO din partea R. Moldova, devansându-i pe Maria Postoico şi Veaceslav Zaporojan. Mandatul de judecător la CEDO al lui Mihai Poalelungi era pentru 9 ani şi urma să expire pe 30 aprilie 2017. Acum, R. Moldova trebuie să propună alte 3 nume Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în locul lui Poalelungi. Conform regulamentului, Ministerul Justiţiei urmează să propună cele 3 candidaturi.

Potrivit lui Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, candidaturile vor fi desemnate respectând procedurile legale. “Se va anunţa concurs şi o comisie care va selecta cele 3 candidaturi, care mai apoi vor fi propuse Consiliului Europei”, a spus ministrul.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vera

  Cat costa o expertiza medicala pentru a scrie unui paranoinic ca-i sanatos si i se poate incredinta un post, mai sus, in justitie, neluind in consideratie greselile – comise in trecut?
  Sau medicii la comanda elibereaza certificate,de frica?

 2. Galacsia

  Cine a abut dosar Judecat de M.P? Ce spune?
  Eu am vazut decizii unde a participat care erau suspecte de partinitate.
  Atcineva?

 3. Buhle

  admin / Platforma AC?IUNEA 2012 este lanasta abia de o luna, o campanie similara cu cea de mai sus este planificata ?i in Romania din grani?ele de astazi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *