Deputaţii de lux

297-napoleonMaşini, firme, case, vile, conturi în bănci – în declaraţiile candidaţilor la parlamentare

Odată cu înscrierea în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, candidaţii la funcţia de deputat şi-au prezentat declaraţiile de avere, pe anii 2008-2009. Cei care au fost deputaţi în ultimul an nu au schimbat aproape nimic în declaraţiile lor. Premierul Vlad Filat a rămas la fel de «milionar», iar Vladimir Voronin – la fel de «modest». Cei mai mulţi dintre candidaţii la parlamentare şi-au obţinut veniturile din salariu, la primul loc de muncă şi prin cumul.

Pensia şi alocaţiile de mii de lei reprezintă o sursă importantă de venit, după cum se arată în declaraţiile foştilor deputaţi. Cea mai nouă maşină se pare că este cea a lui Valeriu Pasat, candidatul nr. 1 din partea Partidului Umanist, iar cele mai multe terenuri le deţine fostul şef al statului, Vladimir Voronin.

Deputaţi cu maşini…

O noutate pentru această campanie electorală este declaraţia de venit a lui Valeriu Pasat. Funcţia de colaborator ştiinţific al Academiei de Ştiinţe a Moldovei i-a adus un câştig de 31 500 de lei, în doi ani de zile. Cea mai substanţială sursă de venit este cea din munca prestată peste hotare, unde Pasat a obţinut peste 12 mil. de lei.

Fostul şef al SIS-ului are un apartament în Chişinău de 168 m.p. şi un automobil Toyota Land Cruiser 2010, estimat la 50 mii de euro. În afară de acestea, Pasat deţine depozite bancare în valoare de 975 mii de lei.

Un alt demnitar, din PCRM, Vadim Mişin, are două maşini: un BMW 525 şi un Nissan X-Trail, estimate la 32 mii de euro. Deputatul comunist are un apartament la Chişinău, evaluat la 1,33 mil. de lei, şi o vilă de 140 m.p. În declaraţia recentă, prezentată la CEC, nu este trecută valoarea acestei vile, însă la începutul acestui an, când deputaţii din Parlament erau obligaţi să prezinte declaraţiile de avere, Vadim Mişin scria că vila este estimată la 4560 de lei, iar garajul – la 61647 de lei. În cei doi ani de activitate în Parlament, deputatul comunist a câştigat 279 372 de lei, iar din pensie – 227 000 de lei. Mişin deţine conturi bancare în valoare de 103 000 de lei.

Un alt deputat, preşedintele Partidului “Moldova Unită”, Vladimir Ţurcan, a declarat la CEC că deţine un automobil Lexus,  un apartament la Chişinău şi o casă de 310 m.p. Acesta a câştigat din munca de deputat un salariu de 313 157 lei, în anii 2008-2009. Deputatul a mai încasat şi o pensie de 126 061 de lei. Pe site-ul parlament.md, declaraţia de avere a lui Vladimir Ţurcan pe anul 2009 lipseşte. La două octombrie 2010, în declaraţia depusă la CEC, fostul deputat comunist a mai indicat că deţine un cont în bancă de 10 mii USD.

Deputaţi cu afaceri

Pe lângă veniturile din salarii şi pensiile de deputat, mulţi dintre ei au afaceri. Valeriu Lazăr, fostul ministru al Economiei, candidat din partea Partidului Democrat, are 50% din acţiunile firmei “Tatra Bis” SRL şi este proprietarul societăţii ÎM Business Intelligent Services SRL. La începutul acestui an, ministrul Economiei declara că venitul obţinut în 2009 din cotele de participare la capitalul agenţilor economici era de 402 330 de lei. Această sumă este mai mare decât salariul de deputat – de 127 684 de lei, declarat recent la CEC.

Valeriu Lazăr are o casă de locuit şi teren aferent în municipiul Chişinău şi un lot de pământ pentru construcţia casei în s. Mingir, r. Hânceşti (16 ari).

Deţinătorul locului doi în topul milionarilor din Parlamentul 2007, Iurie Roşca, a declarat, la 3 octombrie 2010, la CEC, că venitul obţinut din exercitarea funcţiei de preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat este de 236 016 de lei. Însă fostul demnitar deţine cote-părţi la mai multe SRL-uri (Flux SRL, Prag -3 SRL, Zara SRL). Are o casă de locuit, un lot de pământ, un garaj şi un sarai.

Preşedintele Parlamentului, Mi-hai Ghimpu, a câştigat jumătate de milion de lei din acţiunile de la “Eurosim” SRL, la care deţine 34%.  Din munca sa de preşedinte al Legislativului, a obţinut un salariu de 112 135 de lei. Candidatul Partidului Liberal deţine un apartament cu două camere la Chişinău, evaluat la 875 mii de lei, şi un Mercedes din 2005, de 155 000 de lei.

Premierul Vlad Filat a declarat cel mai mare venit, obţinut din fondurile de investiţii (7 193 800 de lei) şi acţiuni la o firmă din România (CS Kapital Invest Company SA – 11 506 240 de lei).

Cei mai modeşti

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat un venit de 344 655 de lei, obţinut din munca sa de deputat. Are un apartament în Chişinău şi un garaj. Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, a câştigat în aceşti doi ani din salariu – 312 708 de lei şi din pensie – 48 592 de lei. Acesta are un apartament, un garaj şi o motocicletă BMW. La începutul acestui an, Urechean trecea în declaraţia sa doar salariul de 115 365 de lei.

Cel mai “plin” de proprietăţi imobiliare este Vladimir Voronin, preşedintele PCRM. Acesta are un apartament în Chişinău de 232 m. p., casă părintească în s. Corjova, Dubăsari, casă în livada de la Pârâta, Dubăsari. Peste trei ha de teren agricol la Budeşti, Chişinău, două loturi de livadă în Pârâta şi terenul aferent casei din Corjova – toate se află în proprietatea lui Voronin. La începutul anului, el mai declara că soţia sa are acţinui la “Fincombank”, în valoare de 5 mil. de lei, însă în declaraţia de la CEC nu este scris nimic despre aceste hârtii de valoare.

Fosta prim-ministră, Zinaida Greceanâi, a declarat la CEC că are datorii la “Fincombank” – 417 037 de lei. Salariul său în aceşti ani a constituit 314 282 de lei, iar pensia – 153 742 de lei. Deputata comunistă deţine o casă la Chişinău, în valoare de 1,2 mil. de lei, un teren agricol în Briceni şi un autoturism Audi. În declaraţia din 2005, Greceanâi indica un lot de pământ, un apartament, un automobil şi un garaj. Totodată, aceasta avea, cu titlu de drept de folosinţă, o casă de locuit şi un apartament.

Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici a fost adoptată în iulie 2002. Potrivit acestei legi, persoana care nu a prezentat declaraţia în termenele stabilite, fără motive întemeiate, poartă răspundere disciplinară sau contravenţională. Deşi, în ultimii ani, mai mulţi demnitari nu şi-au prezentat declaraţiile, nimeni nu a fost tras la răspundere. Pentru prima dată, în 2010, au fost publicate date privind veniturile, precum şi proprietăţile demnitarilor.

Natalia DABIJA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. mara

    cum le-au fàcut (averile) stim noi,iaca dacà mai plàtesc la stat si niste taxe pe averi,stie dumnezeu si vaca.cui sà prezinte declaratiile in ultimii ani,dacà tot ei is càlare pe bàt?cine sà-i tragà la ràspundere,mos ion? sà incerce mos ion sà nu plàteascà o taxà de 100 lei,cà apoi ii vine si dobànda de 1000 lei.batjocura e cà au salarii pànà la stele,dar si pensii pànà la soare in o tarà cea mai sàracà din europa,de aia la mos ion poti sà tragi cu pusca,dar tot n-ai sà aduni 3 lei de colivà,pentru cà are sau n-are,trebuie sà tinà in spate toti hotomanii si puturosii paraziti,care nu miscà un deget pentru tara asta,dar is milionari in euri. la fel,tàlharii àstia si-au fàcut legi personale ca sà nu mai poti da de capàt de ce si cum.au creat un sistem debil,care nu functioneazà,dar banii publici ii papà,pentru care merite? dumnezeu si vaca iar pe fir.in sectorul public dacà ai pensie,nu ai salar si invers,asta-i in lumea civilizatà,pentru cà trebuie sà tràiascà toti,si cei ce muncesc mai ales,cà ei tin in spate batalioanele astea de màncài nesàtui,care nu produc nicio ceapà degeratà,numai fum in ochii alegàtorilor.nu poti sà mori la catedrà ca judecàtor la 80 de ani cu pensie si salar,ori sà dormi in parlament,iar tinerii fàrà salar,fàrà perspectivà,adicà fàrà nimic.un sistem debil inventat de debili.toti vor sà mànàce,nu numai cei care furà.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *