Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Demolare în memoria lui Filip…

Demolare în memoria lui Filip Lupaşcu

Vineri, 12 august, mai mulţi veterani ai războiului de pe Nistru din 1992 au început demolarea unei case construite ilegal lângă monumentul ridicat în memoria eroului Filip Lupaşcu. Veteranii au recurs la acest gest nemulţumiţi de faptul că nu se punea în practică o dispoziţie de demolare a respectivului imobil, dată de viceprimarul Nistor Grozavu.

După protestul veteranilor, care s-a lăsat cu bătaie, luni, 15 august, Primăria a început demolarea clădirii. Surpriză însă. În aceeaşi zi, în jurul orei 12.00, proprietarul clădirii, se pare un fost angajat al Întreprinderii de Stat “Cadastru”, s-a prezentat cu o decizie a instanţei de judecată prin care se cerea stoparea demolării casei, lucru care s-a şi întâmplat.

Vineri, un grup de veterani împreună cu soţia lui Filip Lupaşcu au încercat să demoleze casa construită ilegal lângă monumentul celui care a căzut pe platoul Coşniţa, în timpul războiului  din 1992, deoarece “autorităţile nu îndeplinesc dispoziţia viceprimarului”, a spus unul dintre veterani. Aceştia s-au luat la ceartă cu rudele persoanei care a ridicat construcţia neautorizată. La un moment dat, toată discuţia a degenerat într-o luptă de stradă. Oamenii s-au luat la bătaie cu răngi de fier, s-au trântit pe jos, au asmuţit chiar şi câini de rasă. La faţa locului au venit zeci de poliţişti, inclusiv şeful poliţiei municipale, Silviu Muşuc. Aceştia au încercat să-i oprească pe veterani să demoleze construcţia. Poliţiştii nu au reuşit însă să calmeze spiritele. Mai mult decât atât, veteranii au continuat demolarea casei construite ilegal chiar şi în prezenţa poliţiei. Aceştia afirmau că toate autorităţile sunt corupte şi că în zona respectivă sunt multe case construite ilegal.

După ore întregi de aşteptare au venit câţiva reprezentanţi ai Preturii Râşcani, care au convenit cu şeful poliţiei municipale, Silviu Muşuc, ca de luni, 15 august, să se execute dispoziţia de demolare. După ce autorităţile au promis că luni vor demola construcţia, veteranii s-au retras.

Maria Lupaşcu, soţia lui Filip Lupaşcu, ne-a spus că luni, în jurul orei 12.00, proprietarii imobilului au venit cu o decizie a instanţei de judecată, prin care se cerea stoparea demolării casei respective. Asta după ce, în dimineaţa acelei zile, Primăria începea demolarea, iar viceprimarul Nistor Grozavu anunţa că doar o decizie judecătoarească poate stopa procesul. Acum, soţia lui Filip Lupaşcu spune că nu va renunţa şi a atacat decizia instanţei de judecată, cerând totodată organelor abilitate să verifice cum a fost acodardat acel teren pentru construţia casei respective. “Noi ceream să ni se ofere teren în acea zonă, dar de fiecare dată ne trimiteau la licitaţie. Altora însă l-au dat foarte uşor. Vom cere să fie verificate cum au intrat în posesia unora şi celelalte terenuri din apropiere, unde au fost construite alte imobile”, a menţionat Maria Lupaşcu.

„Dacă Primăria intenţiona cu adevărat să demoleze construcţia, atunci ar fi trimis la faţa locului tehnică specială, care timp de două ore ar fi demolat-o integral. Primăria a trimis doar 10 muncitori la faţa locului, fără tehnică, pentru a arăta de ochii lumii că demolează construcţia. În realitate, ei aşteptau ca instanţa de judecată să stopeze demolarea”, a spus Anatol Bîzgu, preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, miercuri, 17 august, în cadrul undei conferinţe de presă.

Clădirea de pe str. Filip Lupaşcu a fost construită ilegal, fără ca Primăria să aloce terenul pentru construcţie, fără să fie eliberat certificatul de urbanism sau o autorizaţie de construcţie, susţin funcţionari de la Primărie.

V.M şi I.S.