Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deja de 23 de ani…

Deja de 23 de ani cu Armată Naţională

485-armata-national3Armata este considerată una dintre cele mai importante instituţii de securitate naţională. În R. Moldova, în fiecare an, pe 3 septembrie, este sărbătorită Ziua Armatei Naţionale. Deşi autorităţile de la Chişinău au sărbătorit cei 23 de ani ai armatei prin organizarea unui concert festiv şi cu depuneri de flori, generalul Ion Costaş, primul ministru al Apărării al R. Moldova, consideră că sărbătoarea nu mai are nicio valoare pentru Armata Naţională, care, în opinia sa, nici nu există. „Nu avem armată, e un show ce se face acum, armata nu există, de fapt”.

Armata Naţională a fost fondată la 3 septembrie 1991, printr-un decret al preşedintelui de atunci al R. Moldova, Mircea Snegur. „A fost fondată, dar nu şi dezvoltată pe parcursul anilor”, concluzionează generalul Ion Costaş, fost ministru al Apărării în 1992. „Ar trebui schimbată cardinal viziunea conducerii faţă de Armata Naţională, în special viziunea şefului statului, care e şi comandant suprem. Armata noastră este prost pregătită şi insuficient de dotată. Orice stat care are o armată, pentru întreţinere, investeşte cel puţin 3% din PIB, nu 0,3%, cum e la noi”, susţine generalul Costaş.

Armata Naţională are nevoie de NATO

Generalul Costaş mai susţine că R. Moldova trebuie să-şi consolideze relaţiile cu NATO pentru eficientizarea Armatei Naţionale. „Noi trebuie să ne apropiem de structurile NATO, să dezvoltăm relaţii strânse. Să ne înzestreze cu tehnică modernă şi cu suport economic, să facem faţă încercărilor în viitor. Din păcate, acestea nu sunt realizate. De exemplu, în stânga Nistrului, armata ocupantă a Rusiei are în componenţa sa peste patru mii de ofiţeri şi soldaţi bine pregătiţi militar. Sunt trei mii de gardieni, armată transnistreană, înzestraţi cu tancuri şi armament de către Rusia, pe când noi avem doar nişte maşini militare vechi”, punctează generalul Costaş.

485-armata-national1

 Militari din Moldova vor pleca în Kosovo

Deşi se confruntă cu diverse probleme, din 2003, militari ai Armatei Naţionale participă la misiuni de pacificare, iar de atunci peste 90 de militari au făcut parte din misiunile ONU. Militari moldoveni au participat şi la operaţiuni post-conflict din Irak, în anii 2003-2008, precum şi în Coasta de Fildeş, Liberia, Georgia şi Sudan. Potrivit raportului cu privire la activitatea în anul 2013, prezentat de Ministerul Apărării, un obiectiv important de care s-a ţinut cont în această perioadă a fost sporirea participării R. Moldova la acţiunile internaţionale de menţinere a păcii. Din septembrie, 40 de militari ai Armatei Naţionale vor participa la o misiune internaţională de menţinere a păcii din Kosovo. Militarii moldoveni se vor afla în Kosovo, regiune disputată din Balcani, timp de jumătate de an.

485-armata-national2Armata Naţională numără 6500 de militari

Sistemul de recrutare în R. Moldova este unul de tip mixt, iar efectivul Armatei Naţionale trebuie să se încadreze în numărul general de 6.500 de militari, aprobat de Parlament. Potrivit informațiilor, militarii din R. Moldova se pensionează după 25 de ani de serviciu militar, iar cei din Forţele de Menţinere a Păcii în Zona de Securitate – după 18 ani de serviciu. Pentru îndeplinirea serviciului militar prin contract, militarii sunt remuneraţi cu un salariu de la 2700 lei până la 6000 lei, în funcţie de gradul militar şi de locul în care îşi execută serviciul militar. Conform legii cu privire la asigurarea cu pensii a militarilor, persoanele care îşi satisfac serviciul militar prin contract şi au peste 25 de ani de experienţă au dreptul la o pensie egală cu 50% din suma soldei sau a salariului, iar pentru fiecare an complet de muncă peste cei 25 obligatorii – câte încă 1% din suma soldei sau a salariului.

Pe 3 septembrie, Armata Naţională a împlinit 23 de ani de la fondare. Din 2013, comandantul Armatei Naţionale este şeful marelui Stat Major, Igor Gorgan.

Diana PAVALEANU