Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia CEC a stârnit nemulțumirea…

Decizia CEC a stârnit nemulțumirea multora. „Guvernarea ne fură și singurul instrument de democrație directă – referendumul”

În cadrul şedinţei din 30 martie, curent, Comisia Electorală Centrală a respins propunerea de efectuare a referendumului republican constituțional și a anulat înregistrarea grupului de inițiativă.

Potrivit CEC, pentru inițierea referendumului republican constituțional, grupul de inițiativă urma să prezinte cel puțin 360 de mii de semnături valabile pentru fiecare întrebare propusă, care să provină din cel puțin 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puțin 20 de mii de semnături în sprijinul acestei inițiative.

În urma verificării cantitative a listelor de subscripție, CEC a stabilit că din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, pe teritoriul cărora au fost colectate semnăturile susținătorilor pentru cele 4 întrebări preconizate a fi supuse referendumului republican constituțional, doar listele cu semnături acumulate în 3 din unități (municipiile Chișinău și Bălți, raionul Orhei) întrunesc cerințele de validitate în condițiile Constituției R. Moldova.

Ca urmare a respingerii propunerii de efectuare a referendumului de către CEC, reprezentanții Platformei „DA” au anunțat că vor organiza la 24 aprilie, o acțiune amplă de protest. Andrei Năstase, liderul Platformei, susține că decizia este una ilegală și are interese politice.

În același timp, Iurie Ciocan, președintele CEC, susține că decizia de ieri nu este una motivată politic. „Ne-am condus strict de buchia legii. Pe data de 29 a fost republicată Constituția R. Moldova, și am făcut referire, în special, la articolele care prezintă cum este constituită R. Moldova sub aspect de administrare teritorială: sate, comune, orașe, municipii, raioane și nici într-un caz nu putem vorbi de județe, la etapa actuală. Articolul 141 din Constituție, prevede cantitatea de semnături ce trebuie să fie prezentată Comisiei Electorale Centrale din cel puțin jumătate din unitățile administrative teritoriale. Adică, cel puțin 20 de mii de semnături din fiecare unitate administrativ teritorială ce a fost aleasă, pentru a valida inițiativa populară de desfășurare a unui referendum. Desigur, noi am luat în calcul volumul de lucru depus de către grupul de inițiativă colectând acele peste 400.000 de semnături, dar totuși prevalează legea”, a subliniat Iurie Ciocan.

Potrivit comunicatului emis de CEC, numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 31 martie 2016, este de 3.233.100, dintre care doar 2.848.634 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripțiile respective. „Diferența cuprinde persoanele fără reședință și cetățenii cu drept de vot domiciliați în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale R. Moldova”, găsim în comunicatul trimis de CEC.

„CEC a luat această hotărâre în detrimentul cetățenilor din R. Moldova. Peste 400 de mii de voturi au fost aruncate, pur și simplu, la coșul de gunoi. Aceasta ne-a demonstrat încă o dată că democrația în R. Moldova nu există. De aceea, credem că este nevoie să apărăm democrația R. Molodva. Considerăm că statul de drept a falimentat. Vrem să aducem ordinea și justiția în capul mesei. Oare câte semnături trebuie să aducem ca oamenii să fie auziți”, susțin membrii Consiliului Marii Adunări Naționale privind decizia CEC de a respinge inițiativa de colectare a semnăturilor în sprijinul organizării referendumului.

Dezamăgită de decizia luată de CEC este și Maia Sandu. „Decizia de ieri a CEC, sprijinită de inacțiunea autorităților, este o dovadă în plus a caracterului antidemocratic al acestei guvernări și o sfidare gravă a voinței cetățenilor. În situația în care actualul legislativ și toate instituțiile publice controlate de acesta nu ne mai reprezintă, guvernarea ne fură și singurul instrument de democrație directă – referendumul. Mă întreb ce ar fi să le spunem și noi că, de acum încolo, Parlamentul nu poate adopta decizii cu mai puțin de 150 de voturi? Așa am ajunge repede și la alegeri anticipate… Și, ca să fie ziua completă, Guvernul a venit cu o soluție pentru „excesul de democrație” din spațiul virtual. Stabilitate prin cenzură! Așa intenționează guvernarea pretins europeană să se mențină la putere”, susține Maia Sandu.

Vadim Pistrinciuc, vicepreședintele PLDM, este de părere că decizia luată de CEC este o consecință a legislaţiei imperfecte. „Organizatorii referendumului, Platforma DA, cei care au colectat semnături, cetăţenii care au semnat, au realizat probabil unul din cele mai importante exerciţii democratice din istoria recentă a ţării. Este o realizare socială extraordinară. Cred că alegerea directă a preşedintelui, chiar dacă decizia a venit pe altă cale este şi meritul celor care au organizat referendumul. Asyfel, 400 mii de semnături înseamnă 400 mii voci care nu trebuie ignorate”, a declarat Pistrinciuc.

În același timp, Mihai Ghimpu, liderul PL, spune că această decizie este una perfect legală, întrucât așa prevede Constituția, iar „nicio instituție de stat nu are dreptul să adopte hotărâri care nu sunt în conformitate cu Legea supremă. Să ne obișnuim cu faptul că chiar dacă nu suntem un stat de drept, democratic, Constituția prevede acest lucru. Avem instituții care sunt independente și adoptă decizii. Nu este prima dată când în Moldova se colectează semnături. Codul electoral prevede o normă și Constituția altă normă, dacă Constituția prevede acumularea de semnături din jumătate de unități administrativ teritoriale, înseamnă că asta este procedura pe care trebuie s-o urmeze toți”, a opinat Ghimpu.

De aceeași părere este și Marian Lupu, liderul PDM. „Eu nu aș putea să dau o apreciere juridică, dar una logică pot da. Dacă vorbim că referendumul își propunea să reîntoarcă dreptul cetățenilor să-și aleagă șeful staului, dar CC a decis deja acest lucru, așa că nu are sens să mai facem un referendum în acest sens. Am auzit multe speculații că șeful statului nu va fi ales, așa că în scurt timp vom semna o declarație cu privire la stabilirea dății alegerilor prezidențiale”, a declarat Marian Lupu.