De ce nu avem presă liberă în R. Moldova?

Sondaj de opinie

Valentina Cuşnir, ex-deputată

Cineva este liber atunci când poate să activeze liber, conform prevederilor legislaţiei. Totul depinde de finanţare. Presa noastră este săracă, asemeni R. Moldova. Atunci când eşti sărac sau depinzi de cineva, nu poţi să-ţi permiţi să faci ceea ce  vezi, ce-ţi spune inima şi codul deontologic. Jurnaliştii noştri depun un efort extraordinar în fiecare zi şi guvernanţii ar trebui să înţeleagă că mass-media este medicul societăţii şi să întreprindă ceva. Dacă presa nu are din ce exista, nu poate nici trata această societate încă bolnavă.

Slava Perunov, preşedinte API

În primul rând, nu avem libertatea presei pentru că nu avem o economie bună. În al doilea rând, o bună parte  a presei continuă să fie angajată politic, din păcate. Când se schimbă guvernanţii, se schimbă şi presa privilegiată. Nu este corect să te numeşti independent, dar în realitate să serveşti interesele cuiva. Dacă guvernanţii precedenţi au încercat să-şi supună presa prin violenţă şi abuz, actuala guvernare face acelaşi lucru prin premii şi medalii. Presa liberă, indiferent de situaţie, ar trebui să se ţină cât mai departe de putere.

Lucia Culev, Direcţia Cultură

Nu avem presă liberă pentru că,  în jurnalism, din păcate, sunt mulţi oameni neliberi, foarte servili şi uşor de corupt. Problema vine din interior, dar pentru soluţionarea ei este necesar mult curaj. Oamenii sunt atraşi de tot felul de premii, declarate şi nedeclarate, dar cine suferă mai mult şi rezistă până la capăt are de câştigat premiul cel mare, uneori prea târziu. Acesta este libertate, independenţă. Dacă eşti corect, nu poţi trece neobservat prin meserie. Acum sunt atâtea oportunităţi, câte n-au fost niciodată.

Victor Panţâru, avocat

Motivele din care nu avem presă liberă sunt multiple şi diverse. Oamenii care practică această meserie nu sunt independenţi. Nu există un popor care să-şi dorească aceasta. În momentul în care cetăţenii vor fi implicaţi social, activi, interesaţi de adevăr, capabili să facă diferenţa între un ziar de partid şi unul independent, vom începe să avem o presă liberă. Pentru a remedia situaţia, ar trebui să dăm mână liberă presei, să avem cât mai mulţi jurnalişti curajoşi şi să nu-i intimidăm pentru articolele care deranjează.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Alexandru cel Bun

    Pentru ca , dupa cum zice si Roman Mihaeis, de pe Unimedia.md, la ministerele de forta, au ramas aceeasi mereu prezenti tovarasi de ieri!, Cum ar fi ex-director sovietic KGB, actual conducator de SIS-KGB. Se necesita o spalare si curatire masiva a tuturor celor ramasi din fosta dictatura comunista ! Doar avem atati tineri inteligenti si europeni ! Dati-le drumul sa conduca aceasta tara. Dar, de ce nu s-ar numi chiar dl Mihaies noul Sef /Restructure Totala/ al SIS ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *