De ce Guvernul nu asigură dreptul la vot pentru cetăţenii R. Moldova din străinătate?

Sondaj de opinie

Mihai Godea, PLDM

În primul rând, este un dispreţ faţă de propriii cetăţeni, pentru că, în mare parte, economia naţională şi societatea moldovenească supravieţuiesc pe contul acestor oameni aflaţi la muncă în străinătate. În al doilea rând, este o frică a guvernării faţă de aceşti oameni, pentru că ei, trăind într-un mediu civilizat, în Europa, ştiu să preţuiască o altfel de viaţă, cu altfel de guvernări, cu modele sociale în care omul este o valoare.

Vitalie Nagacevschi, jurist

Este obligaţia statului de a-i asigura omului realizarea reală şi nu iluzorie a dreptului de a alege sau de a fi ales. Inclusiv peste hotare, in locurile în care trăiesc compact cetăăţeni ai R. Moldova. De ce Rusia, ocolind Chişinăul, a putut deschide în regiunea transnistreană atâtea oficii de votare de câte a avut nevoie populaţia cu cetăţenie rusă de aici? Dacă Chişinăul ar solicita acelaşi lucru Rusiei sau altor state în care trăiesc cetăţenii noştri, problema s-ar rezolva.

Valentina Cuşnir, deputat

Nu are nici un suport acest refuz. Orice ţară, dacă i s-ar cere oficial, ar accepta să amenajeze şi secţii de vot, şi urne mobile. Am văzut cum sunt organizate aceste lucruri pentru cetăţenii străini în Italia, cu transport special amenajat cu urne mobile, care circulă din oraş în oraş. Comuniştii, pur şi simplu, nu vor, pentru că rezultatele votului din 2005 nu le-au convenit.

Igor Boţan, ADEPT

Problema nu e atât de simplă. În Rusia situaţia poate fi una, în Italia alta. Depinde de interesele unui sau altui stat pentru procesul electoral din R. Moldova. Noi am discutat această problemă şi în 2005. Am propus şi soluţii: votarea prin poştă sau votul electronic. N-a mers. Opoziţia s-a opus, motivând că poşta ar putea fi controlată de guvern, iar rezultatele fraudate. Problema oricum rămâne şi guvernul este obligat s-o rezolve. Dar trebuie găsită o soluţie comună pentru toate statele.

Oazu Nantoi, PDM

Puterea nu poate să nu ştie că în străinătate muncesc cel puţin 450 mii de potenţiali alegători. Şi că aceştia nu-i votează, decât într-un procent mizer, pe comunişti. Şi-atunci cum vreţi să li se asigure dreptul la vot? Nu au făcut-o şi nici n-au s-o facă, pentru că statul de drept în R. Moldova există doar pe hârtie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. costin

    e vorba in mod clar de frica de cei care traiesc si muncesc in occident .aceeasi frica o au inca si neocomunistii din p. social-democrat din romania .nu ii mai poti prosti prea usor pe cei care vad cum arata vestul , cu promisiuni populiste si demagogice .sistemul are nevoie doar de niste slugi speriate si ingenunchiate carora sa li se arunce din cand in cand firmituri de la masa barosanilor rosii .

  2. costin

    si inca ceva . cum se face ca intr-o majoritate covarsitoare romanii de pe ambele maluri ale prutului, care se afla in occident , voteaza sistematic cu partidele de centru-dreapta si dreapta- 80-90%- ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *