Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   De ce deputaţii lasă Moldova…

De ce deputaţii lasă Moldova 1 fără director?

Membrii Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media evită deja de aproape doi ani să suplinească cu noi membri Consiliul de Observatori (CO) al IPNA Compania „Teleradio Moldova”. Din această cauză, alegerea unui nou director a devenit imposibilă. La mijloc este o luptă politică, datorată neînţelegilor dintre membrii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), spun unii deputaţi.

Vineri, 14 septembrie, membrii CO al Companiei „Teleradio Moldova” au eşuat, pentru a doua oară în ultimele patru luni, să alegă directorul postului public de televiziune. Dacă, în mai, Efim Josanu şi Vitalie Ciobanu nu au putut fi departajaţi, acum, în aceeaşi situaţie au fost Mircea Surdu şi Dorin Scobioală. După patru tururi de vot, niciunul dintre candidaţi nu a acumulat cele cinci voturi necesare  pentru a fi desemnat câştigător. Într-un final, Surdu a fost votat de patru membri ai CO, în timp ce Scobioală de ceilalţi doi membri.

De aproape doi ani, deputaţii nu fac nimic

La final, Eugen Râbca, preşedintele CO, declara că vinovaţi de nealegerea directorului Moldova 1 nu sunt candidaţii, invitându-i să participe la un eventual nou concurs. Acelaşi discurs l-au avut şi unii candidaţi. Deşi nimeni nu a spus clar, săgeţile tuturor se îndreptau spre parlamentari, care de mai bine de un an nu suplinesc Consiliul cu alţi trei membri, aşa cum ar fi normal.

Nealegerea directorului postului public de televiziune îşi are originea în octombrie 2010. Atunci, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) propunea Parlamentului, reprezentat de Comisia parlamentară  pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, condusă de liberal-democratul Chiril Lucinschi, două candidaturi pentru o funcţie de membru al CO, rămasă vacantă după ce Igor Munteanu fusese numit ambasador al R. Moldova în SUA. Cele două propuneri erau Alexandru Grosu, fost director la Moldova 1, şi Doina Jeleu, economistă. Conform legii, pentru fiecare post vacant în CO, CCA propune, în urma unui concurs, câte două candidaturi. Ulterior, Comisiile parlamentare, începând cu cea condusă de Chiril Lucinschi, organizează un  concurs pentru selectarea unui singur candidat dintre cei doi aleşi de CCA. Astfel, încă din 2010, Comisia pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media putea alege un nou membru al CO.

În aprilie 2011, după expirarea mandatului unui membru al CO, CCA propunea aceleiaşi comisii alte două nume – jurnaliştii Alexandru Popovici şi Petru Grozavu, care urmau să fie supuşi aceleiaşi proceduri. Într-un final, în iulie 2011, CCA îi propunea pe Valeriu Ţurcanu şi Larisa Călugăru, alte două nume pentru suplinirea celui de-al nouălea membru al CO. Ca şi în celelalte cazuri, cei care urmau să decidă erau aleşii poporului.

„Ar fi cazul să-i întrebaţi pe cei responsabili”

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în lunile mai şi  septembrie 2012, într-un efectiv incomplet, CO încerca să aleagă directorul postului public de televiziune. De ce, totuşi, deputaţii nu au decis suplinirea CO? Circulă numeroase zvonuri în legătură cu acest subiect. Unii spun că „şase oameni (câţi sunt în CO acum – n.r.) sunt mai uşor de manipulat decât nouă”, în timp ce alţii spun că la mijloc este neînţelegerea dintre membrii AIE în privinţa desemnării candidaţilor.

Eugen Râbca, preşedintele CO, ne sugerează că „poate ar fi cazul să-i întrebaţi pe cei responsabili de ce nu sunt numiţi ceilalţi trei membri ai CO. În calitate de preşedinte al CO, pot să vă spun că toate demersurile au fost executate. Din câte ştiu, şi din partea CCA s-au luat toate măsurile. În continuare, urmează să decidă Parlamentul. Nu ştiu de ce deputaţii nu trec la fapte”, spune Râbca.

Marian Pocaznoi, preşedinte al CCA, susţine şi el că „atribuţia CCA a fost de a înainta candidaturi Parlamentului. Noi le-am înaintat cu mai bine de un an în urmă. De ce comisia parlamentară nu merge mai departe, nu aveţi decât să-l întrebaţi pe dl Chiril Lucinschi. Noi, CCA, ne-am făcut datoria. Conform regulamentului, am prezentat Parlamentului câte două candidaturi pentru cele trei funcţii vacante. Acum, ei trebuie să aleagă, din cele şase propuneri, trei oameni care să ocupe locurile din CO”, spune Pocaznoi.

„Într-o anumită măsură, nealegerea celor trei membri în CO afectează activitatea televiziunii publice, dacă ne uităm la situaţia nealegerii directorului TV. Însă, şi CCA a activat aproape un an în efectiv incomplet, dar asta nu ne-a creat probleme de activitate. La CO, cred că este şi o problemă de comunicare între acei membri”, afirmă preşedintele CCA. Întrebat ce crede despre afirmaţia precum că cei trei membri nu sunt aleşi pentru că şase oameni sunt mai uşor de manipulat decât nouă, Pocaznoi a precizat că nu face declaraţii politice.

„Alianţa nu a ajuns la un numitor comun”

Corina Fusu, vicepreşedinta Comisiei pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, spune că membrii Comisiei sunt la curent cu această problemă şi promit s-o rezolve în cel mai scurt timp. „Ştiu că CCA a selectat şase persoane. Noi trebuie să alegem trei. Dar, din considerentul că am tot avut pericolul de alegeri anticipate până la alegerea preşedintelui, am tot amânat concursul. Acum, el devine unul urgent. În cel mai scurt timp vom organiza concursul în cadrul Comisiei, pentru că situaţia la Teleradio Moldova se complică”, spune Fusu.

Întrebată de ce nu s-a intervenit după prima tentativă eşuată de alegere a directorului Moldova 1, Fusu a spus că „după ce a demarat concursul pentru postul de director al Moldova 1, noi am propus să se aştepte, să alegem componenţa deplină a CO, apoi să urmeze concursul. Nu am fost ascultaţi. CO a lucrat şi nu a avut impasuri în componenţa de şase membri, dar la alegerea directorului TV, se vede că e o problemă. Cred că, dacă nu săptămâna viitoare, atunci cel târziu peste o săptămână, organizăm concursul”, promite deputata, care evită să spună că la mijloc e o problemă politică.

Mai direct a fost deputatul comunist Alexandr Petkov, şi el vicepreşedinte al Comisiei. „Cei trei membri nu sunt aleşi din simplul motiv că alianţa de guvernământ  nu a ajuns la un numitor comun în privinţa celor trei candidaturi. Aceste persoane îi reprezintă. Cu siguranţă, e ceva politic la mijloc. E un joc al celor de la guvernare. Cu părere de rău, guvernarea nu are de gând ca Moldova să aibă o televiziune publică. E un târg la mijloc între partidele din Alianţă. Eu cunosc detalii, dar nu vreau să le spun, pentru că mi-e milă de acele persoane care sunt induse în acest târg, fără voia lor”, a conchis deputatul.

„Da, cred că politicul se implică în activitatea CO”

„Cinstit să vă spun, nici eu nu ştiu din ce cauză se tărăgănează lucrurile, pentru că, în principiu, e o procedură simplă. Preşedintele Comisiei ar trebui să introducă în agendă discutarea chestiunii şi să primim decizia respectivă. Noi am încercat de câteva ori să introducem problema pe ordinea de zi, nu am avut majoritatea… Eu cred că vom discuta curând această problemă la comisie”, spune şi secretarul Comisiei, democratul Iurie Bolboceanu.

Referitor la declaraţia lui Petkov, precum că la mijloc e o problemă politică, Bolboceanu afirmă că „la noi, toate problemele sunt politice şi toate se împart. Nu spun cu ironie, pentru că nu-i de ironizat”. Despre  afirmaţia potrivit căreia şase membri ai CO sunt mai uşor de manipulat decât nouă, Bolboceanu afirmă: „Cu adevărat. Este corect. Eu nu pot să neg lucrul ăsta. Da, cred că politicul se implică în activitatea CO. Da, posibil că partidele nu se pot înţelege în privinţa celor trei candidaturi pe care să le desemneze. Eu nu particip la consiliul Alianţei şi nu ştiu ce discută ei acolo, dar posibil şi ăsta să fie un motiv”, a admis deputatul.

Contactat de ZdG, Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a spus că nici el nu-şi doreşte perpetuarea acestei situaţii din CO. „Chiar în primele zile de octombrie, Comisia va organiza concursul. Vom sugera să nu fie anunţată o nouă competiţie pentru funcţia de director la Moldova 1 atâta timp cât CO nu va avea componenţa deplină”, a spus Chiril Lucinschi.

Votul secret, o soluţie?

Imediat după tentativa eşuată de alegere a directorului Moldova 1, Râbca menţiona că nu pledează pentru un nou concurs, în actualele condiţii. „Am spus că, în condiţiile date, poziţia mea e de a nu organiza un nou concurs. Prin „condiţiile date”, înţeleg inclusiv condiţiile regulamentului ad-hoc. În 2010, când au fost aleşi dl Marin, dl Dorogan şi dna Sârbu, precum şi în 2012, în principiu, noi am mers pe acelaşi regulament. Dacă mergem iarăşi pe această procedură, văd puţine şanse de a ajunge la o soluţie, fapt pentru care nu văd necesitatea de a organiza în condiţiile date un nou concurs”, a reiterat Râbca. Întrebat despre posibilitatea ca votul să fie secret şi nu deschis, aşa cum a fost până acum, Râbca a spus: „Aţi ridicat o întrebare de esenţă. Până la organizarea ultimului concurs, nu s-a luat în consideraţie o asemenea condiţie. Prin modificarea condiţiilor, aş vedea inclusiv această problemă”, a conchis acesta.

Moldova 1 a rămas fără director din luna martie, când Angela Sârbu şi-a depus demisia din „motive personale”. Efim Josanu, vicedirectorul instituţiei, deţine funcţia de director interimar, până la numirea noului stăpân.

Victor MOŞNEAG