De ce a ales Mitropolitul să se roage pentru Pasat?

Politica “religioasă”

Valeriu Matei, scriitor

Mai miră pe cineva faptul că colonelul kgb Cantarean (Mitropolitul Vladimir) a ales să se roage şi să pună Mitropolia la lucru în alegeri pentru generalul kgb, V. Pasat? El totdeauna s-a rugat pentru cei care nu ne-au vrut liberi de Moscova. Problema Mitropoliei Moldovei este în sistemul ei de subordonare. Putin a ordonat lui Kirill, Kirill lui Vladimir, iar Vladimir preoţilor şi aşa mai departe… Eu nu cred că toţi preoţii îl vor urma. Şi nici credincioşii, care văd în ce a transformat Vladimir bisericile – în fabrici de muls lumea de bani. Culmea: Mitropolitul este în topul celor mai bogaţi oameni din Moldova. De unde? Cu ce? Aşa că lui Vladimir i-ar sta mai bine să se roage nu pentru Pasat, ci pentru iertarea propriilor păcate. Vladimir nu are dreptul să implice Biserica în politică, iar dacă va face-o, statul trebuie să reacţioneze neîntârziat.

Eduard Muşuc, deputat PCRM

Decizia Mitropolitului de a se implica în proiectul politic Pasat este o greşeală enormă. Acest lucru nu se înscrie în nici-o normă, este un act amoral. Decizia trece pod şi peste legile statului şi peste normele şi canoanele bisericeşti. Biserica trebuie să se îngrijească de sufletele oamenilor, dar nu să facă politică. Riscul unor scindări în Biserică rămâne mare. După decizia Sinodului Bisericii din Moldova s-a anunţat că 102 preoţi din Episcopia de Bălţi s-au împotrivit deciziei. De fapt, au fost mult mai mulţi, dar nu toţi şi-au anunţat poziţia. De data aceasta cred că numărul protestatarilor va fi mult mai mare. Mă întrebaţi dacă decizia Mitropolitului este o trădare pentru PCRM? Nu. Trădaţi trebuie să se considere credincioşii, pentru că ei sunt puşi la bătaie. Ceea ce ar fi bine să facă Mitropolitul acum, e să-şi prezine demisia.

Corina Fusu, deputat PL

Declaraţia Mitropolitului Vladimir contravine atât Constituţiei, cât şi moralei creştin-ortodoxe. Biserica lui Hristos îi iubeşte pe toţi, Vladimir şi Biserica rusă îi iubeşte doar pe cei supuşi. ÎPS Vladimir trişează atunci când declară că «Mitropolitul are dreptul să decidă în interesul Bisericii», pentru că interesele Bisericii lui Hristos şi interesele Bisericii ruse în Moldova sunt diferite. Vladimir şi Moscova folosesc Biserica în vechile interese expansioniste ale Rusiei. Panortodoxismul rus nu a adus Europei decât ocupaţie. Vladimir şi Filat sunt instrumentele Rusiei în proiectele ei politice pentru Moldova. Moscova şi Vladimir exploatează faptul că peste 90% din populaţia Moldovei este ortodoxă, iar credibilitatea Bisericii este (a fost, cel puţin) pe primul loc. Omul credincios trebuie ajutat să înţeleagă cine-i cu interesul şi să nu fie manipulat.

Ion Cosoi, secretar, Mitropolia Basarabiei

ÎPS Vladimir se contrazice. Zice Mitropolitul: «Mă voi ruga pentru cel care  ajută Biserica…». Dacă-i aşa, atunci de ce nu Voronin, dar Pasat, pentru că Voronin a dat Bisericii ruse şi ceea ce nu i-a aparţinut niciodată. Pasat doar a promis. Schimbarea bruscă a preferinţelor Mitropolitului pentru liderii politici de la Chişinău vorbeşte de la sine despre implicarea Moscovei în acest proiect politico-bisericesc şi despre nişte calcule geopolitice cu bătaie lungă, făcute de la «centru». Moscova vrea, cu ajutorul Bisericii, să scoată Moldova de pe direcţia UE şi România şi s-o arunce la picioarele Rusiei. Riscurile unei atare decizii sunt mai multe. Biserica Ortodoxă va pierde, cu siguranţă, din imaginea sa de Biserică mesianică, întrucât Biserica lui Hristos se roagă pentru toţi cei ce sunt din neamul ei, fără să-i separe pe criterii, fie şi politice.

Iurie Colesnic, deputat MAE

Politica e un joc al pasiunilor şi Biserica nu are ce căuta în acest joc. Ceea ce vrea să facă Mitropolitul este o mare provocare. Nu putem să implicăm societatea într-un război politic, prin intermediul Bisericii, pentru că Biserica a fost lăsată să facă pace în lume. Moldova are nevoie de unitate, şi Biserica, dacă s-ar dori, ar putea fi o platformă de unificare. Problema, însă, e în dictatul Moscovei. Biserica noastră nu e liberă în alegerea direcţiei de evoluţie şi implicarea ei în politică de partea lui Pasat demonstrează acest lucru. Iar de la implicarea în politică până la discreditare e un singur pas. Dacă se va merge pe ideea pro-Pasat, Mitropolia se va eroda şi mai mult din interior. Acest fapt ar putea grăbi intrarea Bisericii din Moldova în faza a doua, cea a Autocefaliei, după care va veni şi a treia: reunificarea cu Biserica Neamului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. mara

  cu certitudine,d.matei,si punct.ce tot atàta bàlbàieli:moscova incoace,moscova incolo.neispràvitilor,are tara asta un stàpàn sau nu? sau e scoasà la mezat,sau e de izbelistea coloneilor puturosi si vineti de betie? dar chiar nu suntem in stare sà-i ardem un picior in fund vagabondului àsta de spion? nu avem un articol prin care sà-i retragem cetàtenia si apoi sà i-o acorde putin,cànd il va pune de strajà la mauzoleul lui lenin,cà atàta merità in rusia,iar noi stàm ca niste imbecili si tot cu mànusi albe,si tot cu tact,si tot diplomatic,si tot incetisor sà nu-i sdruncinàm ovarele.niste milogi suntem acasà la noi,de aia nu ne respectà,cà nu ne respectàm.bogàtanul àsta din sudoarea oilor,comandà moldova,vrea o vinde,vrea o cumpàrà si ai nostri 3 crai de la ràsàrit ii suflà in bors mereu.atentie,ludmila,cà filat e indràgostit lulea de putin.s-ar putea sà-l inlàture pe ghimpu si sà facà aliantà cu pasat.filat e santajat de rusia,cà are biznes gros acolo si n-o sà punà piciorul in prag niciodatà.exact sunt niste chestiuni,ce tin de prim-ministru,nu de presedinte,àsta are alte misiuni,filat a demonstrat nunumai o datà,cà el cu moscova nu se pune,is miliardele sale in joc si-l doare-n cot de niste pàrliti ca noi.

 2. Alegător

  Mă miră poziția liderilor partidelor din AIE, cu excepţia dlui M. Ghimpu!!! Declaraţiile, precum că v-om demonstra verticalitate şi demnitate în relaţiile cu Moscova, la unii le-au ajuns doar până după alegeri! Moscova şi-a făcut şi va continua să-şi facă mendrele ei în Moldova atâta timp cât politicienii noştri vor umbla încovoie-ţi în faţa liderilor de la Moscova! Câtă demnitate, mândrie şi devotament ideilor naţionale ne-au demonstrat liderii ţărilor baltice şi ca rezultat s-au eliberat de influienţele expansioniste ale Rusiei, devenind membre ai UE şi NATO înaintea României şi Bulgariei. Oare când vă-om prinde şi noi la minte, folosindu-ne la timp de ea şi nu ca regula constatată de evrei: “Doamne dă-mi mintea moldoveanului ce de pe urmă”! Treziți-vă odată oameni buni şi iubiţi creştini! Nu cadeți pradă slugoilor de la Moscova, care aproape două secole ne-au tratat după placul lor hrănindu-ne cu otravă îndulcită!!!

 3. AVRAAM

  pt.MARA.Imi place că eşti o femă cărturară.dar nu e mai simplu de zis ca suntem UN STAT SCLAVAGIST,pe tot parcursul istoriei am fost robi şi sclavi.Ne cumpără MOSCOVA,apoi ne vinde cui vrea.Ne vinde AMERICA,apoi RUSIA ne cumpără iarăşi.In ziua de azi suntem atât de ieftin câci nici ROMANIA -PATRIA noastră nu ne mai vrea nici degeaba.Vin turcii şi ne violează fetele,vin “haholii” şi ne dezmiembreaza la organe,”separatiştii” ne scot metalele preţioase,turcii ne aduc cocaină/heroină,ruşii ne dau vinul inapoi,italienii ne iau femeele,Statul nu ne dă de lucru,da la robi/sclavi atât şi le trebuie-droguri şi vin.Apoi vine Puterea şi instaleaza clounii in scaune-corvoade de judecători cu procurori şi din nou aşteptăm cineva sa ne cumpere.Droguri cu vin e bine+câte o ţigară că avem şi de ăstea mult şi ieftin,ce e mai trebuie unui sclav/rob?Vin,ţigări şi heroină,fără un rinichi şi un plămân…

 4. rudolf leonard

  Vineri, 20 August 2010 11:03

  Ma numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani si bani prea putini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratarii afectiunilor de care sufar. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, in mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adapost de noapte din Sibiu si nu pot munci pentru ca medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufar de ciroza hepatica, ulcer, leucemie si scolioza toracica si am nevoie, lunar, de medicamente in valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici.
  Ma adresez oamenilor cu suflet si credinta in Dumnezeu sa ma ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, ma pot ajuta cu mici donatii in contul deschis la BCR : RO36RNCB0231088855520001 (lei). Va rog ajutati-ma! daca nu, pot sa mor!

  E-mail: rudolfleonard13@yahoo.com Telefon: 0757205495

  Va multu mesc anticipat.

  Boala, disperare, durere, neajutorare si cate sinonime ar putea descrie situatia acestui om. In jurul nostru in fiecare zi mor oameni. Mor sau traiesc cu o frica teribila de moarte din cauza indiferentei noastre. ÃŽn fiecare zi semenii nostri duc poveri grele in sufletele lor. Cine dintre noi este gata sa intinda o mana de ajutor??? Nu pot sa ajut acest om financiar, dar vreau prin acest anunt sa sesizez pe cei care nu stau cu mana intinsa si pot sa puna ceva deoparte ca sa contribuie la aceasta nevoie.
  Dumnezeu spune ca: religiunea curata si neintinata inaintea Lui consta in cercetarea vaduvelor si orfanilor in necazurile lor. (Iacov 1). Tu ce faci in acest sens. Contribuie si tu la salvarea lui Rudolf. Am aflat despre situatia lui de la el, cand a lasat mesajul de mai sus intr-un comentariu pe acest blog. 0757205495

 5. mara

  zilele astea se vorbea incà despre un caz de escrocherie:3 romàni in SUA adunau bani pentru “bisericà” si au pus in buzunar 800 mii de dolari.romània e campioanà in lume la escrocherii,apoi in tarà sunt intretinuti 11 milioane de lenesi si “bolnavi”,de exemplu,”nevàzàtori” cu permis de conducere si multe alte sarlatanii.ca peste tot,bolnavi sunt,dar romània parcà ar fi o tarà de calici,v-ati obisnuit sà vi se dea,dar nu si sà dati.atentie la “bolnavi” cu bolizi si palate.

 6. Mihai- Italia

  Avem o TARA MUTA SI OCUPATA CARE NU-SI CERE ELIBERAREA.
  Mafia de la Moscova CONDUCE R. MOLDOVA!
  Am intilnit in internet o fotografie a lui Voronin cu oligarhii din R. Moldova in timpul meciului de box categoria supergrea intre Valuev si Holifield. Sunt convins ca numai nu boxul era scopul acestei intilniri, precum si celelalte 42 de vizite secrete la Moscova de care jurnalistii asa si n’au aflat cu ce scopuri au fost facute.
  Razboiul inceput de Gorbaceov si Primacov contra Independentei R. Moldova continua si astazi.

  Gorbaceov a promis instaurarea RMN la Tiraspol si Gagauzia la Comrat si le avem. Astazi sunt folosite in interesele Risiei pentru a tine Moldova sub ocupatie .

  Moscova a folosit cu iscusinta instaurarea rejumului totalita al lui Voronin care a distrus Constitutia R. Moldova documentata in monitorizarea sedintelor Parlamentului de catre AMN. Toate hotaririle Parlamentului sunt ANTICONSTITUTIONALE , fiindca contravin DECLARATIEI DE INDEPENDENTA A R. Moldova!. Unde a fost CURTEA CONSTITUTIONALA Domnilor juristi!
  Tratativele 5+2 impuse de Rusia , sunt predispuse la esec din start fiindca vinovatul principal al conflictului –Rusia , participa ca ,,observator’’ nu ca vinovatul si actorul principal al conflictului.
  Ilascu a fost elibirat cu o zi inainte de decizia finala a CEDO pentru-ca sa nu afle lumea intreaga cine este actorul si agresorul Rusia . Smirnov si Voronin sunt niste pioni ai Moscovei. Tratativele cu Smirnov nu vor da nimic nici chind.
  Din clestele Moscovei se poate de scapat numai cu o adresare la ONU, un proces International la Haga. Asa o adresare a fost retrasa de Voronin chin reprezentantul R. Moldova la ONU era Domnul Pantiru.
  Unica adresare la ONU a facut-o Snegur.
  Asteptam De la AIE dar nu a fost sa fie. Avem o tara MUTA SI OCUPATA CARE NU-SI CERE ELIBERAREA.
  Saracia planificata de Rusia a dus la emigrarea mai mult de un milion de cetateni.
  Rusia TRIUMFA DE SUCCESELE Ei (neutrali tate,moldovenizm stalinist, rusificarea, limba rusa a doua limba de stat, biserica in proprietaea Patriarhiei Moscovei, partide care-i apara interesele, governanti care vind tara , mas media care le promoveaza minciuna…)
  Va amintiti chid Mitropolitul Vladimir cu un imens buchet de trandafiri albi la felicitat pe Voronin cu ocazia zilei de nastere. Pentru mine era clar ca colonelui felicita generalul , metropolitul fariseu cum scrie scriptura omagiaza antihristul.
  Am ajuns ca satana sa aduca Focul Sfint de la Ierusalim. Poate din cauza acestor pacate , si ca ne uitam originea si credinta noastra adevarato suntem pedepsiti de Dumnezeu.
  Avind in vedere ca religia este o chestie personala , fiecare o hotaraste dupa dorinta sa. Nu uitati macar mormintele stramosilor , pomenitii si cereti-va iertare si cel mai important NU PLECA-TI CAPUL SUB SUTANA COMUNISTA.

 7. Mihai- Italia

  Informatie pentru meditatie.

  Pe vremea guvernarii comuniste aveam doua regimuri totalitare care se sfadeam ,,de ochii lumii’’ in timp ce imparteam frateste intre Putin-Voronin-Smirnov dobinda. Stiu ca este dureros tovarase Dodon dar acesta-i adevarul.
  Smirnov are in Transnistria 13 intreprinderi care produc ARME! Apropo sunt cuvintele lui Voronin chind era presedinte.
  Voronin Detinea 8(opt) companii aeriene implicate in traficul de arme si droguri.( dupa datele ONU care a protestat contra R. Moldova fiind-ca companiile aeriene ale r. Moldova sunt implicate in trafic de arme si droguri).
  Victor But arestat in Tailanda pentru trafic de droguri a fost cedat SUA pertru creme contra SUA ( tesaurul talibanilor a fost transportat din Bagdad la Dubai de But). Este de origine incerta tadjic sau turchmen, ofiter al fsb implicat in trafic ilicit de arme si droguri. Poseda 40 de avioame militare de transport in punctele calde ale planete, nave de tran sport, cosegnarea la domiciliu in America Latine , Africa, Asia.Vile de refjiu in Africa , America , Asia , dar prefera sa se ascunda la Moscova.
  Necatind la protestul vehement al Rusiei , autoritatile Tailandese l-au cedat pe But SUA si odata cu el si mina de secrete si retelei KGB iste . Dupa parerea expertilor cunoste planurile meschine ale Moscovei in spatiul ex sovetic dupa crolarea URSS. Sunt sigur ca cunoste si multe lucruri privitoare la R. Moldova.
  Informatie pentru meditatie:
  pmc – Su 19, Pelivan Orhei.
  R. Moldova dispunea de o foarte mare intreprindere de tehnica de lucrari al solului ( buldozere, screipere..) in s. Pelivan , Orhei ( In rusa se cheama PMC- SU 19). Conform unui contract trebuea sa se deplaseze in Africa. Oamenii au pregatit tehnica , care a fost dusa si incarcata intr-o nava la Odesa. Conform contractului oamenii la o luna de zile trebueau sa plece cu avionul.
  A disparut nava , firma , tehnica, oamenii si astazi cred ca asteapta chemarea.
  Apropo avind in vedere inundatiile , starea iazurilor in R. Moldova , aceasta PMC era la pretul aurului pentru R. Moldova.
  UNDE ESTE PMC DIN PELIVAN, ORHEI CA PE VREMEA COMUNISTILOR SA PRODUS TALHARIA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *