Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CV-ul premierului Streleţ

CV-ul premierului Streleţ

Valeriu Streleţ, noul premier al R. Moldova a fost student la 32 de ani, este un donator constant pentru PLDM, în ultimele campanii electorale, dar şi fondatorul unei firme care are vânzări anuale de zeci de milioane de lei. Politicianul care vine din afaceri, deşi este implicat în politică încă din 1994, locuieşte, împreună cu soţia şi copiii într-o casă de lux dintr-un sector select al Chişinăului, acolo unde deţin imobile inclusiv (foştii) săi colegi de Parlament, Igor Corman sau Zinaida Greceanîi.

Valeriu Streleţ, vicepreşedintele PLDM, a ajuns deputat pe listele formaţiunii în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014, fiind pe locul şase în lista electorală. Recent, după ce candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier, propusă de PLDM liderilor PD şi PL, nu a fost agreată de aceştia, verzii s-au reorientat şi l-au propus pentru această funcţie pe Streleţ. Luni noaptea, preşedintele Timofti a semnat decretul prin care l-a numit „premier desemnat”, iar marţi şi miercuri, premierul s-a întâlnit cu reprezentanţii PD şi PL, dar şi cu societatea civilă, mediul academic şi sindicatele, pentru a negocia şi discuta despre noul guvern. Astfel, astăzi, joi, 30 iulie 2015, Valeriu Streleţ a mers în Parlament pentru a cere foştilor săi colegi votul de învestitură.

529-diploma-asem-streletStudiile. Student la 32 de ani

Valeriu Streleţ are 45 de ani, fiind născut pe 8 martie 1970, la Ţareuca, Rezina. Acolo, în 1987, a absolvit şcoala medie, iar în acelaşi an a plecat la Chişinău, unde, până în 1993, a fost student la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova. După finalizarea studiilor, conform datelor din CV-ul său de pe site-ul Parlamentului, Streleţ s-a angajat ca profesor de politologie şi istorie a culturii la Liceul Român-Francez „Gheorghe Asachi”, iar peste un an devine şeful secţiei publicitate din cadrul Fondului de Investiţii pentru privatizare CAIS.

529-strelet-diploma-usmA revenit la studii în 2002, la vârsta de 32 de ani (!), în timp ce era director de firmă. Conform informaţiilor din CV, Streleţ a făcut Facultatea de Economie Generală şi Drept la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) în perioada 2002—2005, pe când avea 32-35 de ani. „Voi ce, şi aici aveţi dubii?”, ne-a întrebat, zâmbind, Grigore Belostecinic, rectorul ASEM din 2001, atunci când l-am abordat la subiectul studenţiei lui Streleţ. „Aici totul e corect. Chiar eu i-am semnat diploma, acolo se vede. A fost student la frecvenţă redusă. A învăţat trei ani pentru că aşa era atunci, cei care mai aveau studii superioare, învăţau o perioadă mai redusă la a doua facultate. Dar ca să ştiţi. La noi, în 2014, a absolvit la licenţă o persoană de 55 de ani. La zi. Aşa că să nu vă mire nimic”, ne-a spus rectorul ASEM.

Pentru a evita discuţiile la subiectul studiilor sale, Streleţ a făcut un gest pe care toată lumea l-a solicitat, timp de trei luni, de la predecesorul său, Chiril Gaburici, despre care ZdG a scris, imediat după numirea în funcţie, că are probleme legate de studii, fapt confirmat ulterior. Streleţ, pe o reţea de socializare, şi-a etalat cele două diplome de studii superioare, luate de la USM şi ASEM. Din ele deducem că politicianul a finalizat USM cu o medie generală de 9,22, iar ASEM – cu o medie de 9,34.

Afacerile. Firmă cu vânzări de zeci de milioane

Din 1996, Valeriu Streleţ se implică în afaceri, fiind director la FPC „Bioagrochem” SRL, specializată în cultura legumelor şi comerţul cu îngrăşăminte naturale. Deşi premierul indică în CV că a fost director la acest SRL din 1996, oficial, firma a fost fondată în ianuarie 1997, împreună cu Veaceslav Osipov, care o şi administra şi care deţinea 10% din capitalul ei social, în sumă de 5400 de lei. Firma a fost radiată în 2011, cel mai probabil pentru că Streleţ şi asociatul său au deschis, între timp, în 2003, o altă companie, FPC „Bioprotect” SRL, cu activităţi similare. Acest SRL este activ şi astăzi, fiind practic principala sursă de venit pentru politician. Cu un capital social de 450 mii de lei, firma e specializată în comerţul cu ridicata al pesticidelor şi altor produse agrochimice, iar conform ultimului raport financiar făcut public, pe 2012, a avut un venit din vânzări de 95,7 milioane de lei. De fapt, în fiecare an, Streleţ, în declaraţiile de venituri şi proprietăţi, arată că obţine de la această firmă dividende de câteva milioane de lei. În 2014, SRL-ul a obţinut şi două contracte cu instituţii ale statului în valoare de peste 300 mii de lei, furnizând material semincer şi de uz fitosanitar Colegiului Agricol Ţaul.

Valeriu Streleţ a mai figurat în baza de date a Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) şi în calitate de fondator la „Modus” SRL, fondată în 1994 şi specializată în comerţ. Acolo, politicianul i-a avut ca şi parteneri pe fostul deputat, Victor Josu, stabilit acum în Rusia şi despre care Voronin declara anul trecut că Mark Tkaciuk l-a propus pentru a candida la funcţia de deputat pe listele PCRM, şi pe Ghenadie Dobrovolschi. SRL-ul nu mai este însă unul activ. Şi soţia premierului, Aurelia Braguţa, care este doctor în economie şi preşedinta Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri din R. Moldova, are interese în business, fiind fondatoarea firmelor „Universul Dezvoltării” SRL (100%) şi „Construct Mobil AB” (5%), împreună cu fratele său, Anatolie, care este şi administrator. Ambele firme sunt înregistrate într-un apartament înscris pe numele soţiei lui Streleţ din str. Miron Costin şi se regăsesc şi în declaraţia de avere a politicianului.

529-strelet-parlamentPolitica. A donat 2 milioane de lei în campaniile electorale

Valeriu Streleţ este unul din cei mai experimentaţi politicieni. Acesta s-a implicat în politică încă în 1994, la un an de la terminarea studiilor, candidând la alegerile parlamentare din acel an pe lista Blocului Social–Democrat. Din 1994 până în 2001 a fost preşedintele Ligii Naţionale a Tineretului din Moldova. În 2001 revine pe scena politică şi candidează, de pe locul şase în lista Blocului Electoral „Plai Natal” la alegerile parlamentare din acel an. Blocul pe care-l reprezenta Streleţ era condus de Vladimir Babii şi regretatul regizor Emil Loteanu şi pleda atunci, printre altele, pentru un salariu minim de 500 de lei şi un parlament bicameral cu reprezentanţa Transnistriei şi Găgăuziei, dar şi pentru alegeri parlamentare pe circumscripţii uninominale. Blocul a luat însă doar 1,58% din voturi. A urmat perioada Partidului Social Liberal, unde a fost secretar, iar ulterior vicepreşedinte din 2002 şi până în 2007. Formaţiunea a fost condusă de Oleg Serebrian şi era una pro-europeană. În 2005, ea a participat la alegeri în cadrul Blocului Moldova Democrată, format din mai multe partide, inclusiv fosta AMN şi actualul PD şi condus de Serafim Urechean. La alegerile din 2005, Streleţ însă nu a candidat pe listele blocului. În 2007, acesta devine vicepreşedinte la PLDM, partid fondat în acea perioadă, iar din 2009, devine deputat pe listele formaţiunii.

În toată această perioadă, a sprijinit financiar partidul care acum l-a propus la funcţia de premier în mai multe campanii electorale. De exemplu, pentru referendumul constituţional din 2010, prin care cetăţenii erau îndemnaţi să voteze pentru alegerea directă a preşedintelui ţării, acesta a donat 450 mii de lei, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2010, alţi 500 mii de lei. În campania electorală trecută, din 2014, Streleţ a mai donat alţi 1,15 milioane de lei.

529-casa-streletAverea. Casa de lux şi maşinile de milioane

Valeriu Streleţ locuieşte, împreună cu familia, într-o casă de milioane din str. Olga Vrabie, în apropiere de locuinţa, la fel de luxoasă, a democratului Igor Corman dar şi a socialistei Zinaida Greceanîi. Casa a fost construită de Streleţ începând cu anul 2010, când a cumpărat lotul de teren şi a fost dată în exploatare peste aproape doi ani de la începutul lucrărilor. Imobilul este înregistrat doar pe numele său, nu şi al soţiei, cum se procedează de obicei şi ar valora, conform declaraţiilor de avere depuse de Streleţ, aproximativ două milioane de lei. Este însă doar valoarea cadastrală a casei, pentru că valoarea sa de piaţă depăşeşte lejer cifra de cinci milioane de lei. Imobilul, unul cu două niveluri are pe frontispiciu un ochi, pe care mai multă lume îl asociază cu un semn al masoneriei.

Deşi vine din afaceri, politica se pare că l-a ajutat pe Streleţ să ducă un trai mai bun. Or, în 2009, când a ajuns în Parlament, acesta avea declarate două apartamente şi două terenuri, dintre care unul pentru construcţii iar altul pentru grădină în Truşeni, trei maşini, printre care însă o Dacie Logan dar şi un credit de 70 mii de lei obţinut de la Victoriabank. În ultima sa declaraţie, după cinci ani de deputăţie, Streleţ indică imobilul de lux din str. Olga Vrabie, cele două apartamente, trei terenuri şi trei maşini, printre care un Volkswagen Polo şi două Volkswagen Touareg, unul fabricat chiar în 2014, ambele cu o valoare declarată de peste 1 milion de lei. De precizat totodată că, doar în 2014, Streleţ a indicat că a obţinut dividende de la firma sa, , FPC „Bioprotect” SRL de 4,14 milioane de lei.

„Pot proba orice venit şi cheltuieli, inclusiv cele ce ţin de construcţia imobilului care îmi aparţine, păstrez toate facturile de procurare a materialelor de construcţie. Nu ducem o viaţă de lux, mă rog, casa pe exterior arată cum arată, iar familia mea din 6 persoane trăieşte într-o manieră cît se poate de obişnuită. Ochiul de pe casă e un simbol, nu este ceva intenţionat. Idee a venit de la fetiţa mea mai mică, uite hai să desenăm acolo un ochi, dar s-a primit un simbol, pentru cei care doresc să cunoască simbolistica creştină, şi dacă se vor interesa vor înţelege că nu are nimic în comun cu masonii”, a declarat presei Streleţ, cu referire la casa sa.

P.S. Guvernul Streleț a fost votat cu 52 de voturi ale deputaților PLDM, PD și PL.

Vedeți AICI componența viitorului Guvern.