Curtea Constituţională: Cetăţenii R. Moldova vorbesc limba română

451-curtea-constitutionalaDupă 22 de ani de Independenţă a R. Moldova, Curtea Constituţională a decis că limba oficială a R. Moldova este limba română, aşa cum este prevăzut în Declaraţia de Independenţă. Mai rămâne ca Parlamentul să modifice art. 13 din Constituţie.

La 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională (CC) a pronunţat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Curtea a ajuns la concluzia că Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. Astfel, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă este prioritar.

Timofti: Este o problemă de ordin politic

În opinia scrisă a Preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, se menţionează că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în R. Moldova este un lucru cert, aceasta continuând să fie o problemă de ordin politic. În viziunea lui Timofti, naţiunea română este organizată în două state româneşti, România şi R.Moldova. Timofti consideră că problema denumirii limbii oficiale a statului, determinată de problema identităţii lingvistice a naţiunii titulare, a generat o scindare a populaţiei R. Moldova, care trebuie să-şi rezolve neîntârziat problemele lingvistice, denumirea oficială a limbii de stat urmând să fie determinată doar prin prisma adevărului ştiinţific, fără imixtiunea politicului.

Potrivit AŞM, limba de stat (oficială) a R. Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine, din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română. Totodată, AŞM susţine funcţionarea limbii de stat a R. Moldova pe baza normelor ortografice ale limbii române.

Snegur: De la început am spus că este limba română

„Eu, de la bun început, am declarat că numele corect al limbii noastre este limba română şi eu mă bucur că, după adoptarea legilor lingvistice în 1989, în R. Moldova a crescut şi s-a educat o generaţie în baza însuşirii perfecte a limbii române şi o generaţie care vorbeşte la perfecţie limba română. Pentru mine, asta contează foarte mult”, a declarat primul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur.

Ex-preşedintele R. Moldova Petru Lucinschi este de părere că „problema limbii române are nevoie de timp pentru a fi rezolvată. Este vorba de una şi aceeaşi limbă… Acum progresul este evident. În şcoală se învaţă limba româna. N-avem problema aceasta atât de acută. Noi avem problemă cu alolingvii…”.

Chirtoacă despre „frauda ştiinţifică”

La rândul său, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a salutat decizia CC cu privire la limba română. Într-o conferinţă de presă, el a calificat hotărârea magistraţilor constituţionali drept „una dreaptă, contituţională, istorică, care vine să pună punct unei dezbateri sterile, pe un subiect dureros, din păcate, pentru noi toţi, în ceea ce priveşte denumirea corectă a limbii pe care o vorbim”. Chirtoacă a mai menţionat că Curtea a făcut dreptate după 22 de ani de la Independenţă, peste 70 de ani de la ocupaţia din 1940 şi, respectiv, peste 200 de ani de la ocupaţia rusească din 1812.

„Pentru noi este o bucurie aparte, pentru că nu mai suntem strigoi – ieşim din ilegalitate şi intrăm în legalitate. Primăria Chişinău sărbătoreşte Ziua Limbii Române începând cu anul 2007, în mod oficial, şi acuma, având în vedere hotârărea Curţii, nu mai există niciun risc ca primăria să mai fie în ilegalitate sub acest aspect”, a remarcat primarul capitalei.

În context, Dorin Chirtoacă a subliniat că Parlamentul urmează să se pronunţe în privinţa art. 13 din Constituţie. Însă, deocamdată, acest subiect nu a fost discutat de comisiile parlamentare. „Astăzi am avut o sedinţă a comisiei juridice numiri şi imunităţi, însă nu a pus nimeni în discuţie Hotărârea CC. Probabil, că urmează să o discutăm la următoarele şedinţe, când va fi făcută publică hotărârea”, a declarat parlamentarul Vadim Vacarciuc.

Deputatul Ion Hadârcă este de părere că actualul Parlament nu va putea să modifice art. 13 din Constituţie, însă îşi pune speranţe în următorul legislativ.

I.S.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. p/Parlament

  In acelas timp vedem pe strazi publicitate in limba altui stat.Pe str.Grenoble colt cu Str.Cuza Voda(Linga casa in care locueste d.Botan) vedem scris de 4 ori АВТО ОСТРОВ,mai departe,pe str.Grenoble colt cu Gh.Asachi vedem alta ВУЛКАНИЗАЦИЯ iar demnitarii trec indifirenti pe alaturi.Oare principalul este sa schimbi denumirea?

 2. p/Primarie

  Poate ne spuneti cine sunt proprietarii care incalca flagrant legile tarii desi,inainte ca sa primeasca licenta se angajeaza sa le respecte?Desigur ca si unii demnitari,dupa ce primesc mita,se fac a nu vedea incalcarile.

 3. un moldovean de peste Prut

  .nu te supăra Ina,dar văd că vorbeşti şi scrii ca şi mine.Care este diferebţa?

 4. abecedarul

  Asta so creada CC, dar moldovenii vorbesc limba “vinigret”. Limba romana va fi vorbita in RM numai atunci chand ministerul culturii si ministerul invatamantului isi vor face datoria in mod concret impunand limba romana corecta prin educatie si masuri patriotice.

 5. Sandu Dumitru

  Trebuia sa fie referendum sa aleaga cetatenii care e limba de stat, curtea constitutionala poate fi cumparata, sau dictata de cinva ,iar toti cetatenii nu ii mai cumperi, nu ii dictezi, trebuie sa adune oamenii si sa distruga si curtea constitutionala si pe cei care dicteaza si cumpara, dar la toti lii indiferent, e saracie, legile nu se respecta, care democratie, daca in viata de zi cu zi intilnesti atitea nedreptati, democratia este o forma de destabilizare a unui stat, unde fiecare face ce vrea si trage la el bucata de piine, in asa mod cineva are tot,da cineva nimic, comunizmul si monarhizmul era mai bun, puterea era intr-o singura mina si se impartea la toti egal si toti traiau bine, comentariul meu cu privire la limba de stat care a proclamato curtea constitutionala este o incalacare de lege. Timofti tot e bun, “naţiunea română este organizată în două state româneşti, România şi R.Moldova”, tradator, unionist, duce interesele statului vecin. dezinformator, Lianca tot e nun, in noiembrie 2013 a zis ca R.Moldova inca nu e pregatita pentru unirea cu Romania, tradator, unionist, asa oameni care duc interesele statului vecin stau la guvernare, dragi moldoveni si cetateni ai R.Moldova trezitiva, Stefan nu a vrut un astfel de viitor pentru tara sa.

 6. Sandu Dumitru

  În conformitate cu articolul 7 din Constituţia RM „Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică”.

 7. roman pina la moarte

  traiasca poporul roman unit si patria mama romania mare in vechile hotare de la nistru pin la tisa ,unitate romanii noi ne decidem viitorul nu dusmanii acestui neam care ne vor despartiti ,neuniti dusmanii intre noi fratii de singe suntem fratii si fii patriei mama romania ,unire unire unire

 8. Preotu Radu Eduard

  Buna ziua sunt un ROMAN din Oltenia frate cu ardeleanul ,banateanul,dobrogeanul si moldoveanul practic sunt frate cu toti locuitorii vechii DACII locuiesc de 10 ani in Italia si am avut prilejul sa constat cu mahnire ca o mare parte din cei care eu credeam ca sunt fratii mei oropsiti si despartiti de noi de o putere diavoleasca,nu ne iubesc asa cum noi am fost invatati sa va IUBIM.Asadar domnule Sandu Dumitru vorbim aceeasi limba avem aceleasi radacini geto dace si oare nu putem sa fim frati buni.Am multi prieteni moldoveni care sustin ca RUSIA v-a eliberat de noi ca rusii sunt adevaratii lor frati,dar tu esti neam de geto dac nu esti neam de SLAV ai uitat de lucrurile rele facute de RUSIA.Este exact cum le dau exemplu la prietenii mei moldoveni,le spun ,un hot intra la voi in casa va fura avutia ,va batjocoreste mama si sora si la sfarsit va ucide tatal, voi erati mici si nu va mai aduceti aminte si dupa multi ani cand a-ti crescut mari acel HOT a devenit prietenul vostru,fratele vostru vorbiti limba lui cu respect ceea ce ma doare pe mine este faptul ca a-ti UITAT ca v-a furat avutia, ca v-a batjocorit mama ,sora si ca v-a ucis tatal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *