Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum va afecta Brexit R.…

Cum va afecta Brexit R. Moldova și România?

argument.ro

Marea Britanie a votat recent, într-un referendum istoric pentru ieșirea țării din UE, după 43 de ani de apartenență la blocul comunitar. Londra și Scoția au votat covârșitor pentru rămânerea în UE, dar această opțiune a fost subminată de rezultatele slabe ale taberei adverse în restul zonelor. Țara Galilor și majoritatea zonelor din Anglia din afara Londrei au votat masiv pentru ieșirea din UE.

Rata de participare la scrutin a fost de 71,8%, cea mai ridicată de la alegerile din 1992, peste 30 de milioane de alegători exprimându-și opțiunile. Cum era și de așteptat, piețele financiare au reacționat la rezultatul referendumului, moneda britanică, lira sterlină, coborând la cea mai redusă cotație față de dolar de după 1985. John McDonnell, ministrul de Finanțe în cabinetul din umbră al Partidului Laburist, de opoziție, a declarat că Banca Angliei ar putea fi nevoită să intervină pentru a susține lira, care a pierdut 3%, când au apărut primele rezultate parțiale, favorabile Brexit-ului.

„R. Moldova e prea mică, încât ne afecteze această situație”

Ulterior votului Brexit, premierul britanic, David Cameron, a anunțat că demisionează din funcția de premier. „Britanicii au votat pentru ieșirea din UE, iar voința lor trebuie respectată. Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest referendum și celor care au votat. Nu poate exista dubii față de rezultate. Vreau să reasigur investitorii și piețele economice că economia britanică e puternică. De asemenea, vreau să asigur cetățenii că viețile lor nu se vor schimba în perioada următoare. Trebuie să ne pregătim pentru o negociere cu UE. Dar, înainte de orice, avem nevoie de un leadership puternic. Sunt foarte mândru de funcția pe care am reprezentat-o în ultimii ani. (…) Britanicii au luat o decizie fără precedent și, deci, cred că este nevoie de o nouă conducere. În următoarele trei luni, voi conduce guvernul, dar cred că este nevoie de o conducere nouă din luna octombrie încolo”, a declarat Cameron.

„Din tot calvarul politic din acest moment, în Marea Britanie, demisia Cabinetului Cameron este singurul lucru pozitiv care trebuie învățat de politicienii moldoveni. Costul eșecurilor politice trebuie plătit personal, direct, fără discount”, a declarat în acest context directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu .

Totodată, Ambasadorul R. Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Iulian Fruntașu, a declarat pentru ZdG că este dificil de pronosticat cu exactitate care va fi impactul Brexit-ului asupra R. Moldova. „Procesul de renegociere a relațiilor va fi unul foarte complex și nici părțile implicate direct nu cunosc detaliile de rigoare. Pe termen scurt și mediu relațiile commercial-economice nu vor fi afectate substanțial, nu va fi limitat nici accesul legal al cetațenilor moldoveni la piața muncii din Marea Britanie. Pe termen lung, va conta substanța aranjamentului între Londra și UE, dar e dificil de imaginat cum poți avea acces la Piața Comună UE, fără mișcarea liberă a cetățenilor europeni”, a spus Fruntașu.

Octavian Armașu, ministrul Finanțelor, susține însă că ieșirea Marii Britanii din UE ar putea avea efect negativ asupra R. Moldova. „Nu trebuie să dramatizăm, deoarece R. Moldova e prea mică, încât să ne afecteze această situație”, a subliniat ministrul, într-o conferință de presă. „Sunt multe semne de întrebare. Trebuie mai întâi să înțelegem în ce constă această ieșire a Marii Britanii din UE: părăsesc piața comună sau nu, rămân în vigoare Acordurile comerciale sau nu. Când vom ști exact ce înseamnă această ieșire, vom înțelege mai bine ce efecte ar avea asupra țării noastre”, a mai spus Armașu.

„A fost un vot al frustrării față de guvernare”

„Votul (n.r. Brexit) a venit de la un electorat care de ani de zile nu s-a făcut auzit. E specificul sistemului electoral din Marea Britanie. Avem un guvern votat de 24% din electorat. La referendum a fost simplu. Pe cât de simplu, pe atât de dramatic. A fost un vot al generației care încă mai savurează supraviețuirea războiului, un vot al frustrării față de guvernare, un vot pentru o iluzie”, a mențíonat Tamara Șchiopu, cetățeană a R. Moldova, stabilită de mulți ani în Marea Britanie.

Cât despre situația României și a românilor, președintele Klaus Johannis a declarat că ieșirea Marii Britanii din UE nu îi va afecta. „România va gestiona fără probleme impactul ieșirii Marii Britanii din UE. Prim-ministrul şi Guvernatorul BNR m-au asigurat că nu sunt motive de îngrijorare. Atât economia, cât şi moneda națională vor trece cu bine de criza numită Brexit. Părăsirea Uniunii de către britanici este un proces de durată, care presupune negocieri intense. Vă asigur că vom avea grijă să protejăm drepturile şi interesele românilor care trăiesc și lucrează în Marea Britanie. România rămâne atașată proiectului european. Există consens politic, reafirmat astăzi: drumul României este în interiorul UE, alături de celelalte state membre. E momentul elaborării unui nou proiect de ţară, care ne-a lipsit după aderare, în 2007. Această criză înseamnă şi oportunităţi pentru România, pe care, împreună cu întreaga clasă politică, trebuie să le valorificăm”, a declarat președintele României.